Zuid-Afrika reizen: Roadtrip door de woeste Wild Coast (Durban - P.E.)

Bouwstenen Zuid-Afrika vakantie - Mbotyi - Port St Johns - Qunu - Morgans Bay - Cintsa

Met deze bouwsteen maak je in plaats van een vlucht tussen Durban en Port-Elizabeth, een prachtige roadtrip langs de Wild Coast. De Wild Coast is een perfecte plek voor hikes naar watervallen, kliffen, strand en zee. Rijd door een glooiend groen landschap langs dorpen met gekleurde Xhosa rondavels. Bezoek Qunu, het dorp waar Nelson Mandela opgroeide en de geiten van zijn vader hoedde. Kom meer te weten over anti-apartheid held Steve Biko. Ontdek de authentieke Wild Coast, woest en schitterend.

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

  • Watervallen bij Mbotyi
  • Uitzicht op prachtige kliffen
  • Geboortedorp Nelson Mandela
  • Strandwandelingen Morgan Bay
  • Double Mouth Nature Reserve
  • Xhosa dorpen in heuvels
  • Per auto ipv vliegen Durban - Port Elizabeth
Reisschema
Dag 1: Aankomst Mbotyi
Dag 2: Mbotyi
Dag 3: Mbotyi - Morgan Bay
Dag 4: Morgan Bay
Dag 5: Vertrek Morgan Bay
Dag tot dag

Dag 1: Naar de Wild Coast

Naar de Wild Coast
Vandaag begint je route langs de Wild Coast, een ongerept gebied in de voormalige Transkei. Na een stuk op de N2 tolweg duik je de R61 op, en rijd je door glooiende heuvels. Ten noorden van Port St John buigt de route af naar de kust, waar je verschillende kleine dorpen passeert. Hobbelige weggetjes voeren je uiteindelijk via de grootste theeplantage van het zuidelijk halfrond (op moment van schrijven is de theefabriek niet in gebruik) naar de lodge waar je vannacht zult slapen. De lodge biedt een geweldig uitzicht over de lagune, het strand en de zee. De vogeltjes fluiten om je heen, de zee ruist op de achtergrond, je komt hier helemaal tot rust. De sfeer in de lodge nodigt uit om te relaxen; bij het zwembad, peddelend in een kano over de lagune of maak een strandwandeling.
 
Afstand vanaf Umhlanga Rocks: ±  350 km (ca 6 uur)
Afstand vanaf Howick: ± 375 km (ca 5,5 uur)
Afstand vanaf Underberg: ±  275 km (ca 4,5 uur)
Let op: De laatste 20 km is over gravel wegen. Je kunt hier niet snel rijden.

NB: De genoemde afstanden zijn de rechtstreekse afstanden tussen de accommodaties. Uiteraard rijd je meer omdat je bezienswaardigheden gaat bekijken. Wil je je CO2 uitstoot compenseren via www.greenseat.nl, gebruik dan je dagteller. Je zult goede snelweg afwisselen met kleinere wegen, wat je gemiddelde snelheid omlaag brengt tot ongeveer 50 km per uur. Houd hier rekening mee met je planning. 

Dag 2: Watervallen en wandelen

Watervallen en wandelen
Dé activiteit vanuit deze lodge is op zoek gaan naar de watervallen, ofwel te voet ofwel per 4x4 open jeep. Wij kozen voor een ochtend met de jeep. De Matwa Falls zijn maar liefst 140 meter hoog! De aarde is hier op diverse plekken gescheurd met indrukwekkende kloven tot gevolg, waar de rivier van af stort en een waterval vormt. Al rijdend door de theeplantage kom je de prachtige Angel Falls en Fraser Falls tegen en wanneer de weg naar de zee afbuigt heb je werkelijk de meest fantastische uitzichten. Tip: aan het einde kun je in 1,5 uur over het strand en over de heuvels teruglopen. Onderweg kom je koeien en geiten tegen, en lokale mensen die gaan vissen.
Je kunt er ook voor kiezen om vanuit de lodge met of zonder gids een wandeling te maken. De opties met gids variëren van 2 à 3 uur culturele wandeling door het dorp tot een wat pittiger wandeling van 5 à 6 uur in de mooie omgeving. Een bezoek aan een sangoma, een traditionele healer (ook wel witch doctor genoemd!) is ook mogelijk. Ben je een echte hiker, dan kun je ook kiezen voor de wandeling der wandelingen: Bluff Falls. Met deze hike van 28 km ben je de hele dag zoet. Alle excursies zijn ter plekke te boeken vanuit de lodge. Tip: wil je wat langer op één plaats blijven, dan is hier genoeg te doen als je van wandelen en rust houdt.

Dag 3: Nelson Mandela groeide op in Qunu

Nelson Mandela groeide op in Qunu
Je rijdt door de glooiende heuvels terug naar de snelweg. De snelweg voert door Mthatha. Hier kun je stoppen voor lunch bij Hotel Savoy, waar je een Italiaanse lunchroom, een Spur grill restaurant, supermarkt, pinautomaat en een benzinestation kunt vinden: handig, want het aantal wegrestaurants is beperkt in dit gebied. In Mthatha is een klein Mandela museum, met een expositie over het leven van Mandela (deze expositie is een kopie van de expositie in het Apartheid Museum in Johannesburg, het Apartheidsmuseum is echter groter en meer omvattend). Stop vooral even in Qunu, de plaats waar Mandela opgroeide. Hier kun je zelf zitten op de stenen ‘stoel’ vanwaar de jonge Nelson het vee in de gaten hield. Tip: neem een lege 1,5 liter plastic fles mee. Dan kun je zelf van de Sliding Rock afglijden! Erg leuk om herinneringen die Mandela over zijn jeugd beschrijft in zijn boek ‘Long Walk to Freedom’, tot leven te zien komen. Er is een kleine fototentoonstelling over de Xhosa cultuur waarin Mandela opgroeide. NB: Stoppen bij beide musea zal te veel tijd kosten, je moet dus kiezen. Rijd door naar Morgan Bay, voor een heerlijk hotel aan de kust.
Afstand: ±  390 km (ca 7 uur)
 

Dag 4: Strandwandelingen langs de kust

Strandwandelingen langs de kust
Morgan Bay is een heerlijk plaatsje aan het strand om even helemaal te relaxen. Het dorp is totaal niet toeristisch. Je verblijft in een fijn hotel, met uitzicht op zee. Je loopt zo naar het strand. Heerlijk voor een lange strandwandeling of een duik in zee! In het kleinschalige hotel wordt met veel aandacht een heerlijk en uitgebreid diner geserveerd. Er is een spa voor de ultieme ontspanning en een lunchroom met uitzicht op zee.
Bij Morgan Bay kun je ook een mooie wandeling in het Double Mouth Nature Reserve maken, onderdeel van de Strandloper Trail; een 5 daagse wandelroute langs de kust. Je kunt leren abseilen van de toegankelijke kliffen.‘s Avonds kun je een afzakker nemen in de bar en een potje pool spelen. Het is echt een plek voor natuurliefhebbers.
 
Tip: Zoek je meer activiteiten, dan kun je in plaats van Morgan Bay ook kiezen voor Cintsa. Hier kun je surfles nemen en kids kunnen sandboarden van de duinen. Ook kun je een excursie maken naar ziplines, een township tour doen, of een safari in een wildreservaat maken. Deze excursies kun je ter plaatse bij het hotel in Cintsa boeken.

Dag 5: Vertrek Morgan Bay

Vertrek Morgan Bay
Je neemt afscheid van dit fijne plekje en gaat door naar je volgende bestemming. Je kunt verschillende kanten op!
 
Afstand tot Hogsback: ±  220 km (ca 3 uur) (Zie bouwsteen Amathole Bergen en Hogsback)
Afstand tot Cradock: ± 360 km (ca 4 uur) (Zie bouwsteen Hart van de Karoo)
Afstand tot Addo: ±  350 km (ca 4,5 uur) (Zie bouwsteen Olifanten in Addo)
 

Achtergrond

Wild Coast

De ongerepte Wild Coast wordt door weinig toeristen aangedaan. Daardoor vind je hier een authentiek stuk Zuid-Afrika. Zodra je van de snelweg afgaat, rijd je door glooiende heuvels met traditionele Xhosa dorpen bestaande uit gekleurde rondavels. De wegen door deze dorpen zijn regelmatig hobbelig, een hoger gelegen auto is dan ook aan te raden. Je verblijft aan de kust, met hoge kliffen en verlaten stranden. Om het stuk tussen Durban en Port Elizabeth te overbruggen en de Wild Coast te ontdekken heb je minimaal twee overnachtingsplaatsen nodig. De afstanden zijn dan ongeveer 400 km per dag. Uiteraard maak je onderweg een paar stops en ben je al snel een hele dag onderweg. Om reisdagen af te wisselen met dagen dat je bijvoorbeeld lekker kunt wandelen, raden we aan om minimaal twee nachten per accommodatie in te plannen.
 

Strandloper Trail

Strandloper is een San-groep (ook wel Bushmen genoemd) die lang geleden in dit gebied leefde. Zij zijn de oudste mensen op aarde. Er is tegenwoordig een vierdaagse (zware) trekking van bijna 60 km naar deze oude stam vernoemd: de Strandloper Trail. Vanuit Kei Mouth voert dit pad via Morgan Bay en Cintsa over prachtige stranden, langs rivieren, door het bos en over steile kliffen. In deze reis is het gelukkig mogelijk vanuit een fijne lodge aan de kust mooie dagwandelingen te maken. En hierna je reis door Zuid-Afrika te vervolgen.
 

De Xhosa in de Oost-Kaap

De Oost-Kaap is het thuisland van de Xhosa, één van de elf etnische volkeren van Zuid-Afrika. Na de Zulu uit de provincie Kwazulu-Natal vormen de Xhosa uit de Oost-Kaap de grootste bevolkingsgroep in Zuid-Afrika. De Xhosa hebben een taal waarin kliks voorkomen: een behoorlijke tongtwister! De Xhosa zijn een trots volk, niet in de laatste plaats omdat vele anti-apartheidsleiders uit hun gelederen kwamen. Zo ook de eerste twee democratisch gekozen presidenten van Zuid-Afrika: Nelson Mandela en Thabo Mbeki.
 

Anti-Apartheid helden in de Oost-kaap

De Oost-Kaap van Zuid-Afrika is de geboortegrond van verschillende belangrijke anti-apartheid helden. De beroemdste, Nelson Mandela, bracht 27 jaar van zijn leven door in de gevangenis, onder andere op Robbeneiland. Na de val van het apartheidsregime werd hij de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika en het symbool voor verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen. In Qunu, de plaats waar Mandela opgroeide, kun je meer te weten komen over de jeugd van Mandela.  Een andere beroemde apartheidsheld, Steve Biko, overleefde het apartheidheidsregime niet. Door de popsong Biko van Peter Gabriel uitgevoerd met de Simple Minds en de film Cry Freedom werd hij wereldberoemd en het symbool voor alles wat er mis was met apartheid. In Koning Willem stad (ook: King William Town) kun je het Steve Biko Heritage Centre bezoeken.
Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, motorcapaciteit en met name een hogere wegligging (ivm onverharde wegen) raden we je aan voor de Wild Coast minimaal een K-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.
 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is.
 
Hotel Mbotyi
Deze lodge ligt aan de rivier en biedt hierdoor uitzicht over een lagune en tegelijkertijd over het strand en de zee. De vogeltjes fluiten om je heen, de zee ruist op de achtergrond, je komt hier helemaal tot rust. De sfeer in de lodge is heel relaxed en vriendelijk, alles is netjes verzorgd en schoon.  
 
Hotel Morgan Bay
Het hotel ligt aan zee, je loopt zo de duin af naar het strand. Het hotel heeft ook een zwembad.
Er is een fijne lounge, bar en restaurant om te relaxen. In het restaurant wordt heerlijk eten bereid.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid-Afrika reizen: Roadtrip door de woeste Wild Coast (Durban - P.E.)
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inclusief:
 • 4 nachten met ontbijt en diner
 • NB: Indien Cintsa ipv Morgans Bay, dan zijn deze 2 nachten zonder diner

Exclusief:
 • Internationale vluchten + binnenlandse vlucht
 • Huurauto Zuid-Afrika
 • Overige maaltijden, excursies, entrees / conservation fees, donaties en fooien

Opmerkingen:

Extensies

Extensie 1: Het strand van Umhlanga Rocks


Vlieg je naar Durban, blijf dan een nacht in strandplaats Umhlanga Rocks, voordat je de reis naar de Wild Coast begint.
 

Dag 1: Naar het strand van Umhlanga Rocks

Naar het strand van Umhlanga Rocks
Een rustig dagje om uit te rusten van de reis en in de vakantiestemming te komen. Op het vliegveld van Durban haal je je huurauto op. Voor de Oost-Kaap raden we je een hoger gelegen voertuig aan, vanwege de vele onverharde wegen. In een half uur rijd je naar Umhlanga Rocks, een relaxte strandplaats. Een prima manier om rustig te wennen aan links rijden. In Umhlanga Rocks kun je lekker naar het strand en zwemmen in het warme water van de Indische Oceaan of het zwembad. Dit gebied wordt ook wel de Dolphin Coast genoemd. Dat is niet voor niets, het komt voor dat je dolfijnen in de branding ziet spelen! Heb je zin in een dagje stad, dan kun je een trip naar Durban op eigen gelegenheid doen. Tip: Haal bij de supermarkt alvast wat flessen water en snacks zoals fruit voor onderweg voor de komende dagen.
Afstand: ±  km 22
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Het strand van Umhlanga Rocks:
Dag 1: Durban - Umhlanga Rocks (vlucht exclusief)
Dag 2: Aankomst Mbotyi
Dag 3: Mbotyi
Dag 4: Mbotyi - Morgan Bay
Dag 5: Morgan Bay
Dag 6: Vertrek Morgan Bay

Extensie 1: Het strand van Umhlanga Rocks
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 54,- p.p.€ 61,- p.p.€ 54,- p.p.€ 58,- p.p.€ 54,- p.p.


Extensie 2: Start met overnachten in Johannesburg en bij Durban


Kom je aan met een dagvlucht, slaap dan een nachtje in een airport hotel bij Johannesburg. De volgende dag vlieg je door naar Durban, waar je slaapt aan het strand bij Umhlanga Rocks. 

Dag 1: Het begin van je reis door Zuid-Afrika!

Het begin van je reis door Zuid-Afrika!
Vandaag kom je aan in Johannesburg, Zuid Afrika. We organiseren een Meet&Greet (M&G) waarbij je welkom wordt geheten en een informatiepakket met je reisdocumenten overhandigd krijgt. Land je 's avonds (met een KLM vlucht), dan begrijpen we dat je zo snel mogelijk je bed in wilt duiken, vandaar dat de begroeting kort en krachtig zal zijn. Degene die de M&G verzorgt staat je -met een bordje met jouw naam erop- op te wachten in de aankomsthal. Heb je een nachtvlucht en land je overdag, dan is de M&G wat uitgebreider (let op een bordje met je naam) en  heb je waarschijnlijk nog een hele dag voor je. Na de M&G ga je richting het hotel met een shuttlebus. Je kunt 's middags naar het indrukwekkende Apartheidmuseum. Of kies voor een leuke excursie zoals een ontspannen stadswandeling in downtown 'Jozi' of een bijzondere Soweto Township tour (zie excursies).
 

Dag 2: Het strand van Umhlanga Rocks

Het strand van Umhlanga Rocks
Een rustig dagje om uit te rusten van de reis en in de vakantiestemming te komen. Vanuit het airport hotel in Johannesburg neem je eenvoudig in 10 minuten een transfer naar het vliegveld. Neem een binnenlandse vlucht naar Durban (prijs op aanvraag). Op het vliegveld van Durban haal je je huurauto op. Voor de Oost-Kaap raden we je een hoger gelegen voertuig aan, vanwege de vele onverharde wegen. In een half uur rijd je naar Umhlanga Rocks, een relaxte strandplaats. Een prima manier om rustig te wennen aan links rijden. In Umhlanga Rocks kun je lekker naar het strand en zwemmen in het warme water van de Indische Oceaan of het zwembad. Dit gebied wordt ook wel de Dolphin Coast genoemd. Dat is niet voor niets, het komt voor dat je dolfijnen in de branding ziet spelen! Heb je zin in een dagje stad, dan kun je een trip naar Durban op eigen gelegenheid doen. Tip: Haal bij de supermarkt alvast wat flessen water en snacks zoals fruit voor onderweg voor de komende dagen.
Afstand: ±  km 22
 

Dag 3: Naar de Wild Coast

Naar de Wild Coast
Vandaag begint je route langs de Wild Coast, een ongerept  gebied in de voormalige Transkei. Na een stuk op de N2 tolweg duik je de R61 op, en rijd je door glooiende heuvels. Ten noorden van Port St John buigt de route af naar de kust, waar je verschillende kleine dorpen passeert. Hobbelige weggetjes voeren je uiteindelijk via de grootste theeplantage van het zuidelijk halfrond (op moment van schrijven is de theefabriek niet in gebruik) naar de lodge waar je vannacht zult slapen. De lodge biedt een geweldig uitzicht over de lagune, het strand en de zee. De vogeltjes fluiten om je heen, de zee ruist op de achtergrond, je komt hier helemaal tot rust. De sfeer in de lodge nodigt uit om te relaxen; bij het zwembad, peddelend in een kano over de lagune of maak een strandwandeling.
 
Afstand vanaf Umhlanga Rocks: ±  350 km (ca 6 uur)
Afstand vanaf Howick: ± 375 km (ca 5,5 uur)
Afstand vanaf Underberg: ±  275 km (ca 4,5 uur)
Let op: De laatste 20 km is over gravel wegen. Je kunt hier niet snel rijden.

NB: De genoemde afstanden zijn de rechtstreekse afstanden tussen de accommodaties. Uiteraard rijd je meer omdat je bezienswaardigheden gaat bekijken. Wil je je CO2 uitstoot compenseren via www.greenseat.nl, gebruik dan je dagteller. Je zult goede snelweg afwisselen met kleinere wegen, wat je gemiddelde snelheid omlaag brengt tot ongeveer 50
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Start met overnachten in Johannesburg en bij Durban:
Dag 1: Aankosmt Johannesburg
Dag 2: Johannesburg - Durban (vlucht) - Umhlanga Rocks (excl vlucht)
Dag 3: Umhlanga Rocks - Port St Johns/Mbotyi
Dag 4: Mbotyi
Dag 5: Mbotyi - Morgan Bay
Dag 6: Morgan Bay
Dag 7: Vertrek Morgan Bay

Extensie 2: Start met overnachten in Johannesburg en bij Durban
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 162,- p.p.€ 117,- p.p.€ 132,- p.p.€ 117,- p.p.€ 126,- p.p.€ 117,- p.p.


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De Wild CoastZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Genieten in de lodge in MbotyiZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Uitzicht over het strand bij MbotyiZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Xhosa dorp aan de Wild CoastZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Naar de waterval bij MbotyiZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De Matwa waterval valt 140 meter omlaagZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: In het geboortedorp van Nelson MandelaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: In Qunu is een klein museum voor MandelaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Het museum in Qunu biedt uitzicht over de hele omgeving.Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Op de Stenen Stoel van Mandela!Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Strandwandelingen in de Oost-KaapZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandel langs de Wild CoastZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Excursie in Kei MouthZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Excursie in Kei MouthZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Binnendoor weg naar Morgans BayZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandelen Double Mouth Nature Reserve bij Morgans BayZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Morgans Bay is een niet toeristisch dorpjeZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Uitzicht vanaf balkon hotelkamer in Morgans Bay Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Heerlijke hotelletje in Morgans BayZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wakker worden met uitzicht op zee in Morgans Bay