Zuid-Afrika reizen: Wandel in de Amathole bergen bij Hogsback

Bouwstenen Zuid-Afrika vakantie - Hogsback - Amathole Mountains - Elundini

Wandel naar watervallen in de sprookjesachtige bossen van de Amathole Mountains. Ontdek of Tolkien zijn inspiratie voor de Lord of the Rings trilogie in Hogsback heeft opgedaan. Logeer in een knusse Engelse cottage en verwarm je aan de open haard. Praat Xhosa en bak brood met de locals. Neem een kijkje in het dagelijks leven in een klein dorpje.  

Hoogtepunten van deze bouwsteen:

    • Wandelen in bossen Amathole bergen
    • Bezoek sprookjesachtig Hogsback
    • Go Local: Xhosa brood bakken (extensie)
     
Reisschema
Dag 1: Aankomst Hogsback
Dag 2: Hogsback
Dag 3: Vertrek Hogsback
Dag tot dag

Dag 1: Komt Lord of the Rings uit Hogsback?

Komt Lord of the Rings uit Hogsback?
Komende vanaf de Wild Coast, ligt Hogsback zo’n 200 km ten westen van Morgans Bay of Cintsa.  Vandaar uit kun je onderweg een stop maken bij het Steve Biko Centre in Koning Willem stad (King William Town). Steve Biko was een studentenleider en belangrijke anti-apartheidsactivist. Hij kwam in 1977 om het leven tijdens verhoren door bruut geweld door de politie. Zijn leven is verfilmd in de film ‘Cry Freedom’, waarin Denzel Washington de hoofdrol speelt.
 
Je rijdt door naar Hogsback, gelegen in de groene Amathole Mountains. Het verhaal gaat dat schrijver Tolkien zijn inspiratie voor de Lord of the Rings boeken in Hogsback opdeed. Aangezien hier geen bewijs voor is, wordt dit verhaal -toepasselijk- naar het rijk der fabelen verwezen. Hoe dan ook, er zijn veel kunstenaars en creatievelingen in het dorp en er hangt een prettig sfeertje. En inderdaad; de hele setting, de prachtige natuur...geeft ons zeker het ‘Lord of the Rings’-gevoel! Heb je nog tijd om de omgeving te verkennen? Dwaal door het Labyrint bij de The Edge en geniet bij het restaurant van het uitzicht. De 39 Steps Falls is een korte wandeling startend vanaf de hoofdweg. Een grotere (steiler en pittiger) wandeling is de Kettle Spout Falls. ‘s Avonds doet het koele bergklimaat net als de omgeving wat Engels aan, dus trek een lekker warme trui aan. Let op: In januari kan het kwik overdag 29℃ bereiken, maar in juli kan de temperatuur zakken naar 3 ℃!
 
Afstand vanaf Morgan Bay: ±  225 km (ca 3 uur)
 

Dag 2: Wandelen naar watervallen en bos in Amathole bergen

Wandelen naar watervallen en bos in Amathole bergen
Je komt naar Hogsback om wandelingen door het mysterieuze bos naar sprookjesachtige watervallen te maken. Je verwacht ieder moment dat er een hobbit achter een boom tevoorschijn springt! Neem een snack of wat fruit mee en picknick bij de Madonna and Child waterval. Loop dan terug naar het dorp en bekijk bijvoorbeeld bijvoorbeeld The Fairy Realm, met sculpturen van elfen, eenhoorns en draken. In het bos groeien ook magic mushrooms, misschien dat dat de rijke fantasie van de inwoners verklaart! Leuke lunch tip is Butterfly’s Bistro. Gezeten aan picknickbanken smul je van vers gemaakt eten en gezonde smoothies. St Patricks on the Hill is een prachtig kerkje met een meditatie-wandelpad door de tuin. Een mooie serene sfeer om stil van het uitzicht te genieten. Op de Panoramaroute heb je Gods Window, maar dit is zeker ook een hemels uitzicht!
 

Dag 3: Afscheid van Hogsback

Afscheid van Hogsback
Na het ontbijt eindigt deze bouwsteen. Wat wordt je volgende bestemming? Wij vervolgden na Hogsback onze route in westelijke richting, naar de Karoo voor de plaatsen Cradock, Nieu-Bethesda en Graaff-Reinet (zie bouwsteen Hart van de Karoo). Je kunt ook kiezen om naar het zuiden te rijden voor een safari bij Kenton on Sea (zie Safari aan de Tuinroute), Amakhala of Addo.
 

Achtergrond

Hogsback in de Amathole bergen

Ga van de gebaande paden en wandel in de ongerepte bossen van de Amathole Mountains bij Hogsback. Dit sprookjesachtige landschap zou Tolkien hebben geïnspireerd bij het schrijven van de Lord of the Rings boeken. Broodje aap verhaal of niet, de omgeving is prachtig om door de bossen naar watervallen te wandelen. Kies voor een extra dag en Go Local:  bak samen met Xhosa dorpsvrouwen traditioneel brood en twist je tong op de Xhosa taal.  
 

De Xhosa in de Oost-Kaap

De Oost-Kaap is het thuisland van de Xhosa, één van de elf etnische volkeren van Zuid-Afrika. Na de Zulu (uit de provincie Kwazulu-Natal) vormen de Xhosa de grootste groep. De Xhosa zijn een trots volk, niet in de laatste plaats omdat vele anti-apartheidsleiders uit hun gelederen kwamen. Zo ook de eerste twee democratisch gekozen presidenten van Zuid-Afrika: Nelson Mandela en Thabo Mbeki. De Xhosa hebben een taal waarin kliks voorkomen: een behoorlijke tongtwister!
 
Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, motorcapaciteit en met name een hogere wegligging (ivm onverharde wegen) raden we je aan voor de Oost-Kaap liever een K-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.
 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is.
 
Hotel Hogsback
Helemaal passend bij het sfeertje van Lord of The Rings selecteerden we een hotel met ruime cottages in Engelse stijl. Vanaf het bankje op je eigen veranda kun je The Fellowship of the Ring nog eens openslaan. ‘s Avonds koelt het af in de bergen en kun je je in de lounge en het restaurant opwarmen bij een knetterend haardvuur. Er wordt een uitstekend diner geserveerd, met traditionele Engelse gerechten zoals Yorkshire Pudding.
 
Alternatief: Go Fair. Go Local. (buiten Hogsback)
Na het Xhosa brood bakken, kun je i.p.v. in het hotel in Hogsback ook in het dorp blijven slapen. Het lokale hostel voor backpackers is eco-friendly en probeert zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn. Je eet ‘s avonds bij lantaarns met kaarsen en als je gaat slapen krijg je een lampje mee op zonne-energie. Want dat is er genoeg in Afrika! Er zijn 3 traditionele rondavels met bedden en beddengoed, breng wel je eigen handdoek mee. Ook de gedeelde badkamer is eco-friendly. Het douchewater is opgevangen regenwater, wat sowieso goed is aangezien water een schaars goed is in Afrika.  De compost wc is misschien even wennen, zelfs dát wordt nuttig gebruikt en komt terecht in de Circle of Life.
 
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Zuid-Afrika reizen: Wandel in de Amathole bergen bij Hogsback
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inclusief:
  • 2 overnachtingen met ontbijt en 3 gangen diner

Extensies

Extensie 1: Xhosa brood maken met een dorpsvrouw - Hogsback


Een extra dag in het relaxte Hogsback, met een excursie naar een nabij gelegen dorp, waar je brood leert bakken op traditionele wijze.

Dag 3: Xhosa brood maken met een dorpsvrouw

Xhosa brood maken met een dorpsvrouw
In een half uur rijd je naar het dorp waar een gemengd Xhosa-Belgisch stel een eenvoudig hostel voor backpackers is begonnen om op duurzame wijze werkgelegenheid naar het dorp te brengen. Zij laten je graag kennismaken met de Xhosa cultuur. ‘s Ochtends leer je bij één van de Xhosa dorpsvrouwen thuis op traditionele wijze brood te bakken. Tijdens het kneden van het deeg kun je vragen stellen over het dagelijks leven of vraag je gastvrouw je een paar Xhosa woorden te leren. De kliktaal is een ware tongtwister, dus altijd reden voor hilariteit!
In de tijd dat het deeg rijst, ga je samen hout verzamelen voor het vuur. Hoewel jij met een klein stapeltje op je hoofd balanceert en bedenkt dat dit best zwaar is, loopt je gastvrouw doodgemoederd met een twee maal zo’n grote stapel brandhout op haar hoofd. Het hout moet verbranden tot kooltjes en in de tussentijd maak je met een gids een wandeling door het dorpje. Daarna bak je zelf de broodjes op het rooster, vandaar de naam roosterkoek. Met de warme broodjes loop je terug naar het hostel, waar de rest van je lunch klaar staat. Heerlijk, vers gebakken broodjes!  
 
Deze excursie duurt ongeveer van 10 tot 14, hierna rijd je terug naar Hogsback. Bij voorgaande dagen staan genoeg tips om te doen of lees lekker een boekje, ook fijn om daar tijdens de vakantie tijd voor te hebben.
Afstand: ±  25 km (ca 30 minuten, enkele reis)
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Xhosa brood maken met een dorpsvrouw - Hogsback:
Dag 1: Aankomst Hogsback
Dag 2: Hogsback
Dag 3: Hogsback, excursie Xhosa broodbakken incl lunch (½ dag)
Dag 4: Vertrek Hogsback

Extensie 1: Xhosa brood maken met een dorpsvrouw - Hogsback
Prijs beschikbaar op aanvraag


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Wandel door de bossen van HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Geniet van het uitzicht in Amathole MountainsZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Prachtige uitzichten Amathole bergenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Hogsback ligt in de Amathole bergenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oeroude bomen bij HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Geheimzinnig bos bij HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lekker wandelen door de bossen bij HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Moeder en kind waterval bij HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Sprookjesachtig HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Is Lord of the Rings geinspireerd op Hogsback?Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: St Patricks on the Hill in HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: St Patricks on the Hill in HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Butterfly Bistro in HogsbackZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Picknicken bij Butterfly BistroZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Bezoek een authentiek Xhosa dorpZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Achterin de pick-up truckZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Dorpsvrouwen tijdens dorpswandelingZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Samen hout verzamelen om brood te bakkenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Hout opstoken tot houtskool.Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Xhosa roosterbroodjies maken