Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →

Uitleg en voorwaarden Zuid-Afrika Huurauto

 
Auto-categorie (bijvoorbeeld C)
Onder ‘autocategorie’ in het prijsschema Autohuur Zuid-Afrika, worden voorbeelden van de auto’s die binnen die huurcategorie vallen genoemd. Voor huurauto’s geldt altijd en overal dat reserveringen alleen op basis van categorie en niet op basis van merk of type zijn.
 
Als de gehuurde prijscategorie ter plaatse niet beschikbaar is, wordt een grotere huurauto aangeboden tegen dezelfde prijs. Dit is dus altijd in je voordeel, nooit in je nadeel. Besluit je bij aankomst in het land dat je toch een grotere auto wilt huren, en deze is beschikbaar, dan betaal je ter plaatse een toeslag op basis van de lokaal geldende tarieven. Kijk op onze Autohuur Zuid-Afrika pagina voor een overzicht welke types binnen welke autocategorie en prijs vallen. Om het overzichtelijk te houden hebben we de meest gebruikte categorieën weergegeven, maar we kunnen ook luxe autos, sportauto of 4x4 voor je regelen.
 
Verzekeringen
Als je bij Footprint Travel een auto huurt, ga je goed verzekerd op reis. Een huurauto is altijd inclusief een SUPER COVER verzekering met hierin WA-verzekering (Third Party), belasting (14%), een Full cover SCDW (Supercover Collision Damage Waiver) verzekering en diefstalverzekering (Super Theft Loss Waiver) beide zonder eigen risicobedrag. Dankzij de Supercover is zelfs schade aan banden, ruiten, waterschade en onderstel verzekerd, mits verantwoordelijk rijgedrag. Recht op verzekering vervalt als je je niet houdt aan de voorwaarden van het Autohuur contract (rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs etc). Uitgebreide verzekeringsvoorwaarden zijn bij het autoverhuur bedrijf waar je de auto in ontvangst neemt aanwezig. Vraag naar een kopie als je de auto in ontvangst neemt.

Voor de administratieve afhandeling van schade wordt ca ZAR 870,- in rekening gebracht aan de bestuurder. Voor de administratieve afhandeling van een verkeersboete wordt ZAR 345,- in rekening gebracht aan de bestuurder.
 
PAI - personal accident insurance (persoonlijke ongevallen verzekering)
PAI is een inzittendenverzekering die uitkeert bij letsel of overlijden. Deze is niet inclusief bij de autohuur, omdat dit vaak door je reisverzekering is gedekt. Je zou dan dubbel betalen. Controleer bij je reisverzekering of het inderdaad is inbegrepen. Is het niet inbegrepen, dan heb je altijd de mogelijkheid dit voor een klein bedrag per dag bij te verzekeren.
 
Jonge bestuurders toeslag (Young Drivers surcharge)
De minimumleeftijd van bestuurder en medebestuurders is 21 jaar. Voor bestuurders van 18 t/m 20 jaar geldt een extra toeslag van ZAR 371,- per dag (per jonge bestuurder). Deze wordt door het autoverhuurbedrijf ingehouden van je creditcard.
 
 
Internationaal Rijbewijs verplicht
Alle bestuurders dienen tenminste 1 jaar in het bezit van een rijbewijs zijn. Een internationaal geldend rijbewijs is verplicht. Indien de tekst op je rijbewijs Engels is en er een pasfoto op staat, wordt deze door de autoverhuur geaccepteerd. Zo niet, dan dien je een internationaal rijbewijs aan te schaffen, deze is te koop bij ANWB winkels (ca € 20,-). Breng je Nederlandse rijbewijs en een pasfoto mee en het maken van het internationale rijbewijs duurt maar enkele minuten. Neem in dat geval beide rijbewijzen mee naar Zuid-Afrika. De ene agent wil je roze kaartje zien, de andere het rijbewijs van de ANWB!
 
Legitimatie en creditcard
Bij ontvangst van de huurauto zal het autoverhuurbedrijf je vragen om legitimatie en creditcard:
 1. een paspoort dat nog minimaal 30 dagen na thuiskomst geldig is
 2. je internationaal rijbewijs
 3. en een creditcard (zie borgsom).
 
Borgsom
De dagkosten voor de huurauto betaal je aan Footprint Travel. Desalniettemin wil het Autoverhuurbedrijf je creditcard zien. Je hoeft niet echt een borg te betalen, maar er wordt een deposit ingehouden op je creditcard van circa ZAR 3.425,- per huurperiode (afhankelijk van type auto en duur van de autohuur). Er wordt een blanco afdruk van je creditcard gemaakt door het autoverhuurbedrijf tijdens ontvangst van de huurauto. Wanneer je de huurauto in goede staat inlevert (loop samen met de vertegenwoordiger om de auto), wordt deze blanco afdruk vernietigd. Let op: zonder credit card krijg je in Zuid-Afrika géén huurauto mee!
 
Contractkosten (Rental Contract Fee) (inclusief)
Voor het opmaken van huurcontract geldt een kleine toeslag. Het is wettelijk verplicht alle documenten 5 jaar te bewaren. De contractkosten (ca €7,50) zijn administratiekosten. Deze contractkosten hebben wij gratis inbegrepen.
 
Wegenboek
In het informatiepakket dat je bij aankomst ontvangt, zit een wegenboek. Deze ontvang je inclusief bij de autohuur. Indien je geen auto via ons huurt, zal je ook dit boek niet ontvangen. Het wegenboek geeft vooral een totaal overzicht voor de grote wegen. Voor je comfort raden we je aan een GPS te huren, mee te nemen of een lokale simkaart met internet bundel te kopen, zodat je gebruik kunt maken van Google maps.
 
Zelf rijden vanaf luchthaven of transfer?
De huurauto kan ook naar de accommodatie worden gebracht, of opgehaald in een stadskantoor. In Johannesburg, een grotere stad, vinden wij het zelf fijn om op de luchthaven opgehaald te worden en met een transfer naar je accommodatie te worden gebracht. De huurauto kan dan naar de accommodatie worden gebracht (tegen afleverkosten), of gratis opgehaald op het vliegveld of op een stadskantoor. In Kaapstad rijd je overdag vrij eenvoudig van de luchthaven naar je accommodatie, maar als je 's avonds aankomt vinden wij het fijner om van de luchthaven opgehaald te worden en de volgende dag de auto bij de accommodatie te laten bezorgen. Ook vinden wij het aan te raden eerst een nacht door te brengen, en pas de volgende dag goed uitgerust aan een lange reis te beginnen.
 
Afleveringskosten bij je accommodatie
In plaats van op de luchthaven of bij het stadskantoor je huurauto op te halen, kan de auto ook afgeleverd (en opgehaald) worden bij je accommodatie. Dat is prettig, indien je na een lange vlucht niet wilt rijden, of misschien wil je je huurauto pas na een paar dagen ontvangen. Deze afleverkosten kun je ter plaatse met je credit card voldoen.
 • Tijdens kantooruren (door de week van 08.00 tot 18.00 uur en in het weekend van 08.00 tot 13.00 uur): € 40,-.
 • Buiten kantooruren: € 75,-.
 
Huurperiode
 • De minimum huurperiode is 1 dag (24 uur).
 • De minimum huurperiode is 3 dagen, indien je de auto in een andere plaats aflevert dan waar je hem ophaalt (bijvoorbeeld Johannesburg-Kaapstad).
 • De minimum huurperiode is 5 dagen, indien je ook in een naburig land gaat rijden (bijvoorbeeld Swaziland, Lesotho, Namibië of Botswana).
 • De huurperiode geldt per auto. Neem je een regionale vlucht en hierna een nieuwe auto, dan gaat er een nieuwe huurperiode in. 
 • De ophaaldag is bepalend voor de prijs (hoogseizoen of laagseizoen).
 • Hoe langer je de auto huurt, hoe voordeliger.
 • Indien je de auto te laat inlevert, worden de extra uren of dagen huur tegen het lokale tarief in rekening gebracht.
 • Breng je de auto eerder terug, dan is restitutie helaas niet mogelijk. De auto is immers voor jou gereserveerd
 
One Way fee (Drop off kosten)
Een One Way toeslag (ook wel drop off kosten genoemd) geldt, indien de auto op een andere locatie wordt ingeleverd, dan de begin locatie waar je de auto hebt gehuurd. Met deze toeslag worden de kosten gedekt, om de auto weer naar de oorspronkelijke locatie terug te brengen. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de dagprijs en worden ter plaatse afgeschreven van je creditcard. Vanaf 150 km van de verhuurlocatie geldt over het algemeen in Zuid-Afrika een One way fee van ZAR 1241,- (ca €82,-) vanaf 50 km van verhuurlocatie. Voorbeelden wanneer er sprake is van een One Way fee:
 • In Johannesburg ophalen en afleveren in Durban/Kaapstad
 • In Port Elizabeth ophalen en afleveren in Kaapstad of visa versa
 • Let op: Stel je maakt de reis van Johannesburg naar Kaapstad en je maakt gebruik van een regionale vlucht. Start in Johannesburg, auto inleveren in Durban. Vervolgens vliegen van Durban naar Port Elizabeth. In Port Elizabeth een nieuwe auto, die je inlevert in Kaapstad: je levert 2x je auto in op een andere locatie en hebt dus 2x One way fee.
 • Voor One way fees tussen verschillende landen (vb Namibie, Botswana), gelden speciale (hoge) one way fees. Deze zijn bij ons op te vragen.
 
Baby- of kinderzitje
Voor kinderen t/m 2 jaar is een zitje verplicht. Geef duidelijk aan in je reisaanvraag dat je een kinderzitje wilt gebruiken, zodat we deze tijdig voor je kunnen reserveren. Voor een baby- of kinderzitje betaal je per huurperiode ca. ZAR 440,-.
 
GPS
Een GPS bij de auto is te huur voor circa ZAR 105 per dag. De borg bedraagt ZAR 1.000,-. Indien je de GPS ergens anders inlevert, dan dat je hem ophaalt, komen er one-way kosten bij. Immers, de GPS moet worden teruggebracht naar het oorspronkelijke kantoor.
Tip: je kunt ook op je eigen Tomtom of mobiel navigatiesysteem de software voor Zuid-Afrika downloaden.
 
Extra bestuurder toeslag (Additional Driver Fee) (1 extra bestuurder inclusief)
De eenmalige Extra bestuurder toeslag (Additional Driver Fee) is in verband met het risico en de administratie omtrent meerdere bestuurders. De toeslag van ZAR 407 is per extra bestuurder per verhuurperiode. Voor 1 extra bestuurder hebben wij de toeslag gratis inbegrepen.
 
Cross Border fee
 • De autohuur geldt voor Zuid-Afrika. Geef van te voren aan indien je ook in Lesotho of Swaziland wilt rijden, er ligt dan een speciale permit voor je klaar bij het verhuurbedrijf. Deze Cross border permit is gratis.
 • Om de auto mee te nemen naar Namibië en Botswana, gelden bijzondere regels en toeslagen.  Ter indicatie o.a. ZAR 2.038 voor de cross border fee*. Ook One way fee tussen 2 landen ligt hoger en zijn bij ons op te vragen. Ter indicatie: een auto uit Zuid-Afrika achterlaten in Kasane op moment van schrijven ZAR 7.088*. Deze fees worden door het autoverhuurbedrijf van je creditcard ingehouden.
 • Rijden in Mozambique, Zimbabwe en Zambia is verboden. Voor Livingstone in Zambia gelden speciale voorwaarden met zeer hoge kosten. We raden je daarom dringend af om met de auto naar Zambia te gaan.
 • *De meest actuele en gedetailleerde informatie over rijden in andere landen is aanwezig op het verhuurstation en aan wijzigingen onderhevig. Je kunt bij ons een indicatie opvragen, maar aangezien het verhuurbedrijf de fees met je afrekent, gelden de actuele officiële prijzen bij het verhuurbedrijf.
 
Ophalen/terugbrengen
De huurauto kun je 24 uur per dag ophalen op de luchthaven of  van maandag tot vrijdag tijdens openingstijden van 8:00 -17:00 bij het stadskantoor. In het weekend gelden per seizoen andere openingstijden, vaak zijn bedrijven in Zuid-Afrika in het weekend in de middag gesloten. Haal de auto binnen 1 uur na de afgesproken tijd op, zodat de reservering gehandhaafd blijft. In het informatiepakket dat je bij aankomst van de autohuur ontvangt, zit een uitgebreid wegenboek.
 
Er is 1 uur speling voor het terugbrengen van je auto. Het later terugbrengen van je auto kost je (een deel van) de hele dagprijs tegen lokale tarieven. Het autoverhuur bedrijf zal dit van je creditcard inhouden. 
 
Zorg dat je bij inleveren van de auto voldoende tijd hebt, om alles uit te laten rekenen, en zo kun je er voor zorgen dat er geen onduidelijkheden zijn. Vraag om een kopie van de definitieve rekening. Eenmaal weer thuis, kun je dit vergelijken met je creditcard afschrift.
 
Vervanging en onderhoud
We werken met een gerenommeerd internationaal autoverhuurbedrijf samen. Alle auto's worden regelmatig gecheckt en waar nodig gerepareerd. Is er onverhoopt toch een vervangende auto nodig, dan wordt dit uiteraard verzorgt, zodat je door kunt met je vakantie. Er moet dan gekeken worden welke auto op dat moment beschikbaar is, en daardoor kan dit een ander model zijn dan auto die je eerder huurde.
 
Bij nood
De autoverhuurder heeft een 24-uurs noodnummer. Dit telefoonnummer staat op de huurovereenkomst die je bij ontvangt en tekent wanneer je de auto in ontvangst neemt. Het autoverhuurbedrijf heeft een wegenwacht service (Netcare 911, soort ANWB) die waar nodig assistentie kan verlenen. Kosten voor deze service zijn voor eigen rekening. Medical Rescue International (MRI) is wel inclusief bij de huurauto.
 
Brandstof afleveringsbeleid (Re-fueling policy)
De auto wordt met een volle tank aangeleverd en zal door het Autoverhuur bedrijf bij inlevering opnieuw vol worden getanked (in principe zelfs als de wijzer op vol staat). Dit om te garanderen dat elke huurder een even maximaal vol getankte auto ontvangt. Deze aftankkosten worden doorberekend aan de huurder (creditcard). 
 
Brandstof
Benzine kost ongeveer ZAR 15,- (ca. € 1,-) per liter. Het is aan te bevelen om zeker in afgelegen gebieden of zodra je de snelweg verlaat, de tank zo vol mogelijk te tanken en van elke tankgelegenheid gebruik te maken. Vergeet niet dat de afstanden in Zuid-Afrika een stuk groter zijn dan in Nederland. Ga nooit tot het uiterste, met het risico dat een benzinepomp gesloten is.
Bij benzinepompen kan vaak alleen cash in Zuid-Afrikaanse Rand betaald worden. Bij grotere tankstations zijn vaak ATM (geldmachines) te vinden.
 
Wat is een Vliegveld toeslag (Airport Surcharge)? (inclusief)
Deze toeslag is geldig voor alle huurauto’s die vanaf een luchthaven gehuurd worden, en geldt voor alle autoverhuur bedrijven.
 
Wat is Toerisme toeslag (Tourism Levy)? (inclusief)
Alle autoverhuur bedrijven in Zuid-Afrika die lid zijn van de SAVRALA hebben toegestemd in 1% toerisme toeslag, welke gebruikt wordt om toerisme in Zuid-Afrika te promoten.
 
Bagage
In het overzicht met auto categorie zie je een inschatting hoeveel bagage er in de kofferbak past. Zachte reistassen, zoals weekendtassen of rugzakken, zijn handiger dan harde koffers, omdat ze flexibeler zijn en dus makkelijker in te passen in de kofferbak.
 
Maximum snelheid
Houd je aan de maximum snelheid. Dit is niet alleen in je eigen belang voor verkeersboetes, maar om tijdig te reageren op overstekende dieren. Ook is het veel gebruikelijker dat er mensen, en soms complete schoolklassen, langs de kant van de weg lopen.
 • De maximum snelheid op de snelweg is 120 km,
 • De maximum snelheid op de binnenwegen is 100 km
 • De maximum snelweg binnen de bebouwde kom is 60 km.
 
Wijzigingen voorbehouden
Alle informatie over tarieven, verzekeringspremies en voorwaarden kunnen zonder voorgaande kennisgeving worden gewijzigd of onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd. De voorwaarden van het autoverhuurbedrijf in Zuid-Afrika zijn van toepassing. Gedetailleerde voorwaarden op de huurovereenkomst ontvang je bij het ophalen van de auto.