Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken

Zuid-Afrika reizen - Kaapstad - Stellenbosch - Westcoast - Cederberg - Hermanus - Oudtshoorn - Knysna - Garden Route - Addo Elephant Park

Met deze rondreis combineer je de ongerepte Westkust en Cederberg met de prachtige Tuinroute en de mooie wijnlanden. Bezoek het West Coast Nationaal Park en wandel door de wilde Cederbergen. In augustus en september zijn de kleurige wilde bloemen in deze streek een uniek schouwspel. Spot stokstaartjes en struisvogels in Oudtshoorn en relax op het strand bij Knysna. Bewonder het prachtige landschap van de Route 62 bij Oudtshoorn en ga wijnproeven in de groene wijnlanden van Stellenbosch. Ontdek Robbeneiland, De Tafelberg en Kaap de Goede Hoop bij Kaapstad.

Hoogtepunten van deze rondreis:

  • Kaapstad
  • Wandelen ongerepte Westkust Park
  • Wandelen onbekende Cederberg
  • Wijnlanden en tuinroute
  • Olifanten in Addo Elephant Park
Reisschema
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Kaapstad, meet&greet
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad
Dag 5: Kaapstad
Dag 6: Kaapstad - Stellenbosch
Dag 7: Stellenbosch
Dag 8: Stellenbosch – Westcoast Nationaal Park
Dag 9: Westcoast Nationaal Park
Dag 10: Westcoast NP - Cederberg
Dag 11: Cederberg
Dag 12: Cederberg – Tulbagh/Hermanus
Dag 13: Tulbagh/Hermanus - Montagu
Dag 14: Montagu - Oudtshoorn
Dag 15: Oudtshoorn
Dag 16: Oudtshoorn - Knysna
Dag 17: Knysna
Dag 18: Knysna -Addo
Dag 19: Addo
Dag 20: Addo – vliegveld Port Elizabeth
Dag 21: Aankomst Nederland
Dag tot dag

Dag 1: Start van je Zuid-Afrika vakantie

Start van je Zuid-Afrika vakantie
Op het vliegveld begint je Zuid-Afrika avontuur eigenlijk al. Het fijne van een vakantie naar Zuid-Afrika is, dat het in dezelfde tijdzone is, zodat je geen last hebt van een jetlag. Hoogstens slaap je wat minder in het vliegtuig. Met bijvoorbeeld British Airways slaap je in het vliegtuig en kom je de volgende morgen aan.

Dag 2: Aankomst in Kaapstad, the Mothercity

Aankomst in Kaapstad, the Mothercity
Bij aankomst in Kaapstad staat onze meet&Greet persoon je op te wachten. Hij beantwoord je vragen en wijst je de weg bijvoorbeeld naar de autoverhuur. Kaapstad is een relatief makkelijke stad om in te rijden, je kunt vandaag dus gelijk aan de slag. Misschien heb je vandaag alleen maar zin om bij het zwembad te liggen of bij de Waterfront wat te gaan eten in het haventje. Heb je meer energie, dan staan bij de komende dagen veel suggesties.
 
NB: Met KLM vertrek je ’s ochtends en kom je dezelfde avond laat nog aan, reisdag 1 vervalt dus. 's Avonds nog zelf rijden, vinden wij niet zo prettig. We adviseren om 's avonds een transfer naar je accommodatie te nemen en de volgende dag je auto te laten afleveren bij je accommodatie. Afstand: ±  25 km
 
De genoemde afstanden zijn de rechtstreekse afstanden tussen de accommodaties. Uiteraard rij je meer omdat je bezienswaardigheden gaat bekijken. Wil je je CO2 uitstoot compenseren via www.greenseat.nl, gebruik dan je dagteller. Je zult goede snelweg afwisselen met kleinere wegen, wat je gemiddelde snelweg omlaag brengt naar ongeveer 50 km/uur.

Dag 3: Kaapstad verkennen

Kaapstad verkennen
Vandaag heb je alle tijd om de stad te verkennen. Je kunt beginnen bij het oudste gebouw: Kasteel De Goede Hoop, door de VOC gebouwd. Op de Green Market Square, vol met marktkraampjes  kun je een koffietje op het plein doen. Loop vanuit hier naar de Company Gardens, de vroegere VOC tuinen. Breng ook een bezoek aan de Waterfront, een winkelcentrum met restaurantjes aan de haven. Een ander goed idee om je te oriënteren op de uitgestrekte stad is een toertje met de rode hop-on-hop-off bus. Je rijdt rondom de Tafelberg, waar de stad omheen is gegroeid en ziet de verschillende baaien om de stad. Je komt op plekken waar je anders misschien niet zo snel komt, zoals het originele T-bag design in Hout Bay, waar je ook naar het zeehonden eiland kunt gaan. De bus stopt ook bij de Kirstenbosch Botanische tuinen, welke bekend staat als een van de mooiste botanische tuinen ter wereld en is uitgeroepen tot werelderfgoed.

Dag 4: Robbeneiland en Tafelberg

Robbeneiland en Tafelberg
Zodra het goed weer is (het mag niet hard waaien), pak dan de boot naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela gevangenen heeft gezeten. Wij vonden het heel bijzonder om in zijn cel van 2 bij 2 meter te staan. Of ga met de kabelbaan de Tafelberg op, uitgeroepen tot één van de 7 wonderen der natuur. Ligt er een wit ‘tafelkleedje’ op de Tafelberg, dan wordt het uitzicht beperkt door het wolkendek en kun je niet omhoog. Maar de Tafelberg biedt natuurlijk ook een fantastisch achtergrond decor voor de stad.

Dag 5: Bokaap Kooksafari, Township Tour of Paragliden van Tafelberg (optionele exursies)

Bokaap Kooksafari, Township Tour of Paragliden van Tafelberg (optionele exursies)
Verken op eigen gelegenheid meer van Kaapstad of voeg een optionele excursie toe om je reis een unieke en persoonlijke touch te geven. We hebben optionele excursies voor je geselecteerd die je kunt toevoegen aan je programma en deze excursies zijn echte smaakmakers. Bij de Bokaap Kooksafari ga je koken (en eten uiteraard) in de stijl van de Cape Malay. Maak een wandeling door deze kleurige wijk, met huizen in alle kleuren van de regenboog. Een wijkje dat sowieso niet mag ontbreken aan je Kaapstad ervaring. Bij de Goede doelen Township Tour bezoek je hoopgevende projecten in de townships. Zoals Mama Rosie die iedere dag voor 182 kinderen kookt. Een erg indrukwekkend en onvergetelijk gezoek. Of maak met een local een wandeling door township Kayelitsha en hij laat je zien waarom hij Trots op zijn Township is. Ben je meer van het avontuur, ga dan paragliden vanaf Signal Hill, onderdeel van Tafelberg Natuur reservaat. Lees er meer over onder excursies en prijzen. Wil je meer zien van Kaapstad, plan gerust een extra dagje in, vervelen zul je je zeker niet. Zie ook onder extensies.

Dag 6: Kaap de Goede Hoop en pinguïns op Boulders Beach bij Simonstown

Kaap de Goede Hoop en pinguïns op Boulders Beach bij Simonstown
Van Kaapstad naar Stellenbosch is een korte rit, dus vandaag is er genoeg tijd voor bijvoorbeeeld de trip naar het schiereiland met het Nationaal Park Kaap de Goede Hoop, waar veel schepen zijn vergaan. Op de heenweg kun je via Chapmans Peak rijden, met mooie uitzichten over de baaien. Vlakbij Simonstown, kun je de pinguïnkolonie van Boulders Beach zien. De 3000 waggelende Afrikaanse pinguïns zijn toch wel een bevreemdend gezicht, als je bedenkt dat je op het Afrikaanse continent staat!
 
Stellenbosch is bekend om de Cape Dutch architectuur, prachtige landschappen, maar natuurlijk vooral de wijn. Bij het toeristenbureau is een stadwandeling te boeken of een plattegrond te koop om zelf door het historische stadje te wandelen. Stellenbosch is ook een gezellige studentenstad om rond te lopen. Afstand: ± 45 km

Dag 7: Wijnproeven en fietsen in Stellenbosch

Wijnproeven en fietsen in Stellenbosch
Als oudste wijnroute in Zuid-Afrika en de wijnhoofdstad van het land, zijn in de omgeving van Stellenbosch tal van gerenommeerde wijndomeinen voor proeverijen te bezoeken. Dit kun je natuurlijk zelf met de auto doen. Er zijn wijnboerderijen waar je Cap Classique (de lokale champagne) met nougat kunt proeven, of port met chocola, maar natuurlijk vooral de witte en rode wijn. Een echte aanrader vinden wij de fiets & wijn excursie. Op de fiets geniet je echt van de prachtige omgeving vol wijngaarden. Ideaal natuurlijk omdat de bestuurder niet de ‘BOB’ hoeft te zijn, maar ook kan genieten van de lekkere Zuidafrikaanse wijntjes. Maar ook krijg je veel meer informatie over het wijnproces en mag je binnenkijken in heuse wijnkelders. Voor meer informatie kijk onder excursies.
 

Dag 8: Onontdekte westkust van Zuid-Afrika

Onontdekte westkust van Zuid-Afrika
Tussen Kaapstad en Langebaan kun je een bezoek brengen aan !Khwa ttu in Yzerfontein. Dit is een San Cultuur- en Educatiecentrum, en ook echt bezit van de San (of Bushmen) mensen, de meest achtergestelde bevolkingsgroep. Het Westcoast Nationaal Park, op nog geen 2 uur van Kaapstad, is een mooi kustpark met fynbos, een lagune waar je kunt vogel spotten met uitzicht op de Atlantische oceaan. Zeehonden zonnebaden op de rotsen en in het seizoen kun je hier zelfs walvissen spotten. Het park heeft iets van het droge woestijngevoel en toch ligt het aan zee. Je verblijft in een heel relaxt ‘bushchic’ zelfcatering huisje, een heerlijke stek voor een goed boek en een goed glas Zuid-Afrikaanse wijn. Je kunt zelf gaan 'braaien' (barbecue) of je kunt naar het in het nationaal park gelegen restaurant gaan. Afstand: ± 130 km

Dag 9: Schildpadden en slangen in het Westkust Nationaal Park

Schildpadden en slangen in het Westkust Nationaal Park
Het Westkust (Westcoast) Nationaal Park is een uitstekende plek om te wandelen. Je kunt een wandeling in de duinen maken of vanaf het bezoekerscentrum. Een groot deel van het park is fynbos. Of rijdt met je auto naar de verschillende uitzichtspunten en vogelhutten. De Atlantische oceaan biedt een mooi uitzicht, en wij zagen hier zeehonden op de rotsen liggen zonnen. Hier kun je ook een strandwandeling maken. Je kunt pootje baden of zwemmen in de lagune. In het hart van het Westcoast Park is de Langebaan lagune, met aan de ene kant een klein wit strandje en aan de andere kant verschillende schuilhutten om vogels te kijken. Aan het einde van de dag toen de zon begon te zakken, zagen we ontzettend veel schildpadden en zelfs een paar slangen opwarmen op de weg.

Dag 10: Fossielen in het West Coast Fossil Park en strand van Paternoster

Fossielen in het West Coast Fossil Park en strand van Paternoster
In het Westcoast Park zijn de ‘voetstappen van Eva’ gevonden, de oudste voetafdrukken van de mens. Maar ook veel andere fossielen zoals een grote tand van de uitgestorven Sabeltandtijger. In het West Coast National Park is interessante informatie hierover te vinden in het bezoekerscentrum. Meer over de evolutie leer je in het kleine West Coast Fossil Park, waar 1x per dag een rondleiding wordt gegeven. Een andere stop is het strand van Paternoster, heerlijk voor een strandwandeling, pootjebaden of een visje eten in de strandtent ‘Voorstrandt Restaurant’. De ongerepte Cederberg is een gebied met indrukwekkende rotspartijen. Je slaapt in de omgeving van Clanwilliam, op een boerderij waar klimmers graag komen boulderen. Verschillende arbeidershuisjes zijn omgetoverd tot een rustiek zelfcatering huisje en er is een zwembad. Dit ‘slapen bij de boer’ past goed in de ruige omgeving van Cederberg. Verwacht geen IKEA meubilair, eerder oma's eettafel. Je krijgt echt een 'thuis op de boerderij' gevoel. Wij vonden het leuk om in Clanwilliam braaihout, wat lamsbouten en boerewors te kopen en voila; je hebt een heuse Afrikaanse ‘braai’. Afstand: ± 210 km

Dag 11: Wandelen en zwemmen in een waterval in de Cederberg

Wandelen en zwemmen in een waterval in de Cederberg
In de Cederberg kun je goed wandelen. Geliefd is de wandeling naar de San -ook Bushmen genoemd- tekeningen, er zijn 10 vindplaatsen in één gebied. Bij de tourist information in het dorp kun je een beschrijving ophalen. Op doordeweekse dagen kun je ook een rooibos tour doen. Dit is namelijk de enige regio ter wereld regio waar de rooibos thee vandaan komt.
Er zijn verschillende leuke plekjes -vaak boerderijen- waar kunt blijven slapen. Op een zo'n boerderij kun je een avontuurlijke wandeling, beter gezegd een ‘soft-trekking’ naar de waterval maken (gratis als je op de boerderij verblijft). Je zult vaak stilstaan om weer zo’n vreemde oranje rotsformatie op de foto te zetten. Bovenaan de waterval zwem je in het ijskoude water van een natuurlijk ‘bad’. Weer beneden kun je een koel biertje of een Savanna cider drinken in de bushbar op de camping, waar de fanatieke klimmers soms wekenlang bivakkeren. Smaakt goed! 

Dag 12: Cape Dutch dorpje Tulbagh OF walvissen spotten in Hermanus

Cape Dutch dorpje Tulbagh OF walvissen spotten in Hermanus
Vandaag ga je naar Tulbagh, tenzij het walvisseizoen is (juni tot september), dan ga je (als je wilt) naar Hermanus. Geef aan waar je voor kiest. (Tip: Het is ook mogelijk om een walvisexcursie vanaf Knysna te doen.)
 
a) Cape Dutch dorpje Tulbagh
Het charmante historische stadje Tulbagh ligt in de wijnlanden van de Boland. De vallei is bijna volledig omgeven door majestueuze bergketens, een schilderachtig landschap. De stad staat bekend om haar prachtige omgeving en de historische Cape Dutch architectuur (1699). Tulbagh heeft naar onze mening de mooiste straat van heel Zuid-Afrika. Bij 'Hidden Treasure' Moniki Chocolatier kun je niet allen zien hoe chocolade wordt gemaakt, maar het ook proeven. Ben je toe aan een massage na al dat autorijden, dan is er ook een fijne dagspa, waar verschillende massages zoals de Fynbos Herbal Massage zijn te boeken. Afstand: ± 155 km
 
b) Walvissen spotten in Hermanus
De stad Hermanus, oorspronkelijk een vissersdorpje, heeft de naam de beste plaats in de wereld te zijn van waar je walvissen kunt spotten vanaf het vasteland. De zuidkapers (of Australische walvissen) die hier komen ‘kramen’ van juni tot september komen zeer dicht bij het land, wij zagen ze in Hermanus en Gansbaai vanaf de uitkijkpunten. Maar natuurlijk kun je ook meegaan met een bootsafari om de walvissen van nog dichterbij te zien. Afstand: ± 330 km
 
Je kunt vanuit Hermanus voor de volgende ochtend ook het spectaculaire kooi duiken met witte haaien doen. In een kooi zak je tot borsthoogte in het water en kun je met een snorkelbril de machtige kaken van de broertjes van ‘Jaws’ van wel érg dichtbij zien. Je kunt ook veilig op het dek blijven staan. Het is wel belangrijk dat het haaien lokken verantwoordelijk gebeurt en de tour die we aanbieden is dan ook gecertificeerd door Fairtrade in Tourism South Africa. (Zie excursies)

Dag 13: Romantisch Montagu aan de Route 62

Romantisch Montagu aan de Route 62
Verblijf je in Hermanus, dan kun je deze ochtend eerst nog de bootsafari naar de walvissen maken, of het kooiduiken met witte haaien, voordat je verder rijdt.
 
Wij vielen head over heals voor de romantische sfeer in Montagu, gelegen aan de legendarische Route 62. De huizen uit de Victoriaanse tijd zijn versierd met ‘broekie lace’, witte ijzeren versierselen op de veranda’s die doen denken aan de kanten randjes van de lange onderbroeken die de dames in die tijd onder hun rokken droegen. Je kunt een leuke stadwandeling maken, er zijn op de route ook leuke winkeltjes waar veel lokale producten worden verkocht. Montagu is de thuisbasis van de beroemde muskaatdessertwijn en hier komt het gedroogde tropische fruit vandaan. Montagu is ook bekend om zijn warmwaterbronnen, waar je lekker kunt ontspannen, wellicht nadat je een wandeling op ‘Lover’s Walk Trail’ hebt gemaakt. Afstand: ± 134 km

Dag 14: Route 62 en struisvogelhoofdstad Oudtshoorn

Route 62 en struisvogelhoofdstad Oudtshoorn
Vandaag draait de reis om de mooie Route 62. Er is voldoende tijd om allerlei kleine stops te maken op het platteland en een beetje rond te ‘snuffelen’ en koffie te drinken. Bij Berrydale wacht je een leuke stop bij mini restaurantje The Blue Cow, ze verkopen hier ook allerlei lokale producten, zoals het lekkere en gezonde Honeybushthee. Vlakbij  Ladismith kun je een fraaie omweg maken langs de Seweweekspas (7-weekspas). Het lijkt telkens net of de weg ophoudt en verdwijnt in de rotswand. Deze route neemt met heen en terug rijden ongeveer een uur in beslag. In De Oude Parochie in Ladismith, kun je de lokaal gemaakte Goudse kaas voor bij je port kopen. Het volgende minuscuul kleine dorpje Calitzdorp wordt namelijk de ‘port hoofdstad’ genoemd. Rij langs het restaurantje ‘Het dorpshuis’ en door de mooie Queenstreet om bij de eco-vriendelijke wijnboerderij Boplaats deze port te proeven die vele prijzen in de wacht heeft gesleept.
 
Vandaag kom je aan in Oudtshoorn, in het hart van de Kleine Karoo. De kleine stad staat bekend als de ‘struisvogelhoofdstad’ van de wereld. Families kunnen terecht bij Wilgewandel, met kamelen, ezels, struisvogels en avontuur voor elke leeftijd. Ook de Cango Wildlife Ranch is een favoriet voor jong en oud met krokodillen, pythons, leeuwen en vriendelijkere creaturen als apen en walibi’s. Afstand: ±  240 km

Dag 15: Stokstaartjes, Struisvogels, Stalactieten en de Swartbergpas bij Oudtshoorn

Stokstaartjes, Struisvogels, Stalactieten en de Swartbergpas bij Oudtshoorn
Vandaag heb je de hele dag voor Oudtshoorn en omgeving. Natuurlijk mag een bezoek aan een struisvogelfarm niet ontbreken. Je kunt hier zelfs op een struisvogelei staan! Wil je de stokstaartjes zien (in het Engels ‘meerkat’ genoemd, dit is in het Nederlands echter de naam voor een apensoort), dan zul je voor dag en dauw op moeten staan. Eén voor één komen de stokstaartjes - bekend uit de Lion King- uit hun holletjes, om roerloos in de zon te staan opwarmen. (Als je deze Meerkat excursie wil doen, kunnen we je voor een kleine meerprijs in het guesthouse boeken op de farm waar de expeditie plaatsvindt. Wel zo prettig, aangezien je vroeg op moet staan.)
In de beroemde Cango grotten zie je enorme ‘zalen’ met grillig gevormde stalactieten en stalagmieten. Maar je kunt ook met de auto de noordelijk gelegen Swartberg pas exploreren; een pas met een schitterend uitzicht over de Karoo. De dag kun je stijlvol afsluiten met een Cap Classique, de Zuidafrikaanse champagne, proeverij.

Dag 16: Knysna aan de Tuin route

Knysna aan de Tuin route
Bij Oudtshoorn verlaat je de Route 62, en bij George kom je op de N2, om vanaf hier het mooiste stuk van de Garden of Tuinroute te rijden. De kustplaats Knysna is bekend om zijn lagune en oesters. Het is een gezellig plaatsje om aan het haventje wat te gaan eten. Afstand: ± 130 km

Dag 17: Knus Knysna aan de kust

Knus Knysna aan de kust
De lagune van Knysna opent tussen twee zandsteen kliffen ‘The Heads’ genaamd. Heb je zin in beweging, neem dan de boot naar de westelijke Klif en maak een wandeling door het Featherbed Nature Reserve. Heb je een luie bui, maak een lange wandeling over het uitgestrekte strand van Buffalo Bay of ga er lekker gestrekt. In het walvisseizoen is het ook mogelijk om vanuit Knysna of het nabij gelegen Plettenberg een walvisexcursie te doen.

Dag 18: Apen, vogels, of big cats aan de Tuinroute

Apen, vogels, of big cats aan de Tuinroute
Dit deel van de tuinroute staat bekend om zijn mooie kusten. In Plettenberg kun je een wandeling op het strand maken, een frisse duik in zee of rondneuzen in het vriendelijke centrum van het dorpje. Onderweg van Knysna naar Addo kun je een stop maken bij 1 of 2 parken rondom Plettenberg. In Monkey Land worden wilde apen gerehabiliteerd die in dierentuinen of door mensen bij hun huis zijn gehouden. Birds of Eden is ’s werelds grootste vrije voliére met een 2 hectare grote koepel over het bos. Monkey Land en Birds of Eden worden door jong en oud zeer goed gewaardeerd. Tanikwa Wildlife Rehabilitation Centre is Fair Trade gecertificeerd, hier kun je de dieren die niet meer in het wild kunnen worden vrij gelaten van dichtbij zien. Om de dieren zo natuurlijk mogelijk te laten leven is er een no touch beleid. Ook de leefomgeving is zo natuurlijk mogelijk, en een leeuw kan verstopt tussen bosjes liggen te slapen. Je verblijft op een biologische citrusboerderij in Addo en wij vonden het heel leuk om met boer Keith langs de citrusbomen te lopen en hem gepassioneerd hierover te horen vertellen. Als je hierin bent geïnteresseerd, vraag of boer Keith tijd heeft om je rond te leiden. Je jus d’orange smaakt nog lekkerder, nu je weet hoeveel liefde en energie er in zit!

Dag 19: Olifanten in Addo Elephant Park

 Olifanten in Addo Elephant Park
De hoofdingang van het park is een paar minuten rijden van de Bed&Breakfast. Trek je er vandaag vroep op uit voor een echte safari dan heb je kans om dieren te spotten, zoals zebra’s, zwarte neushoorns, Kaapse buffels, luipaarden, leeuwen en wilde zwijnen. Je kunt kiezen voor een selfdrive safari, maar de meeste kans om schuwe dieren te spotten, heb je als je 's ochtends vroeg met een ranger mee gaat in de wat hogere wagens. Je kunt dit daags van te voren bij het Park boeken. Voor de grijze reuzen kun je echter rustig aan doen, want de olifanten zijn vooral rond het middaguur aan het badderen en drinken in de waterpoelen. Bij één waterpoel telden we zo wel 50 olifanten. Het is best imponerend als zo’n reus op zijn gemakkie langs je auto loopt: best groot! Het park heeft wel 450 olifanten, dus het moet gek gaan, wil je er niet een kudde treffen!

Dag 20: Vertrek uit Port Elizabeth, the Friendly City

Vertrek uit Port Elizabeth, the Friendly City
Vandaag vertrek naar het vliegveld van Port Elizabeth voor je vlucht naar Nederland. Port Elizabeth, gelegen in de Oost Kaap provincie, is een van de grootste steden in Zuid Afrika. De stad, vaak afgekort tot P.E. en bijgenaamd ‘The Friendly City’ en ‘The Windy City’ ligt aan de kust. Vertrekt je vlucht pas ’s avonds, dan heb je nog een hele dag om een flinke strandwandeling te maken, souveniers te shoppen of lekker op een terrasje te zitten. Afstand: ± 60 km

Dag 21: Einde van je Zuid-Afrika vakantie

Einde van je Zuid-Afrika vakantie
Vandaag kom je weer aan op Schiphol, het definitieve einde van je Zuid-Afrika vakantie. Ongetwijfeld kijk je terug op een bijzondere Zuid-Afrika reis en kun je niet wachten om je foto’s te bekijken.

Hotel & Vervoer

Vervoer

Deze reis is een self-drive, wat wil zeggen dat je een auto huurt. De wegen in Zuid-Afrika zijn zeer goed begaanbaar, er wordt links gereden. Je kunt kiezen uit verschillende categorieën. Voor meer comfort, ruime bagage en motorcapaciteit raden we je aan minimaal een C-categorie te kiezen. Lees meer op de autohuur Zuid-Afrika pagina.
 

Accommodatie

Zuid-Afrika blinkt uit in bijzondere accommodaties. Wij zoeken naar kleinschalige en bijzondere accommodaties, die een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap en/of het milieu. Accommodaties met het Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA) keurmerk hebben een streepje voor. Ook zijn we op zoek naar de beste locaties, zodat je reistijd minimaal is.
 

Kaapstad

In Kaapstad hebben we gekozen voor een guesthouse dat niet alleen een fris design en een zwembad heeft, maar ook geaccrediteerd is door Fair Trade in Tourism South Africa. Dat wil onder andere zeggen, dat iedereen, tot de schoonmakers aan toe, een eerlijk inkomen verdient én dat het guesthouse er alles aan doet om op allerlei fronten duurzaam te ondernemen. Het ligt in de wijk Seapoint. Deze wijk is gezellig, erg veilig, vlakbij de Boulevard gelegen en op loopafstand van restaurantjes.
 

Stellenbosch

In Stellenbosch slaap je in een comfortabel guesthouse op een wijndomein.

Westcoast Nationaal Park

Je slaapt in een mooi zelfcatering huisje met aparte slaapkamers, een zitkamer, keuken en terras. De stijl van het huisje is ‘bush chic’, verzorgd en knus. Wij voelden ons er helemaal thuis. Het is een project dat met veel liefde gerund wordt door mensen die geselecteerd zijn uit de lokale bevolking en is een goed voorbeeld van zeer geslaagd duurzaam toerisme.
Er is een ‘boma’, waar je kunt barbecueën en er is een zwembad. Heb je geen zin om zelf te koken dan kun je naar het nabijgelegen Geelbek Restaurant, in een schitterende verbouwde Cape Dutch boerderij.
 

Cederberg

Je slaapt ‘bij de boer’ even buiten Clanwilliam, nabij de Agter Pakhuis pas. Voormalige arbeidershuisjes zijn omgebouwd tot gastenhuisjes met een slaap- en zitgedeelte. De sfeer is rustiek en je treft hier eerder oma’s eettafel dan een standaard IKEA tafeltje aan. Het keukentje is heel simpel, maar genoeg om een ontbijt of lunch klaar te maken. Voor het diner vonden wij het fantastisch om gebruik te maken van de barbecue voor je huisje. Er is een zwembad en je kunt een mooie wandeling naar de waterval maken (gratis als je hier verblijft).
 

Tulbagh

In Tulbagh slaap je op een Wijnlodge, waar je ook kunt wijnproeven. De kamers zijn comfortabel en rustig gelegen en er is een mooi uitzicht. Het is een paar minuten rijden naar de hoofdstraat met restaurantjes, maar de lodge heeft ook een restaurant.
 

Hermanus (optioneel ipv Tulbagh in walvisseizoen juni-september)

In Hermanus slaap je in een hotelletje met uitzicht op zee of een comfortabel klein guesthouse nabij het centrum.

Montagu

In Montagu slaap je in een nostalgisch art deco hotel, met een fijne tuin en zwembad. Vriendelijke staf en lekker eten.

Oudtshoorn
In Oudtshoorn slaap je in een guesthouse gelegen op het terrein van een werkende struisvogelboerderij. 
 

Knysna

Je slaapt in een rustig gelegen en bijzonder guesthouse in de nabijheid van winkels en restaurants.
 

Addo Elephant Park

Je slaapt op een organic citrusfarm, met slechts 5 gastenkamers. Er is een klein keukentje om even een simpele snack te maken. Als je hierin geïnteresseerd bent, is het erg leuk om te vragen of je een rondleiding kunt krijgen. Zijn er genoeg gasten, dan wordt er vaak een braai gemaakt (barbecue). Heerlijk en gezellig zo’n homemade braai.  Het ligt op ca. 10 minuten rijden van de ingang van Addo Elephant Park.
 

Port Elizabeth (extensie)

Als je kiest voor de extensie extra nacht in Port Elizabeth eindig je hier je Zuid-Afika vakantie. Omdat je in Port Elizabeth je reis eindigt hebben we hier gezorgd voor een comfortabel en kleinschalig 4 ster guesthouse met zwembad. Het ligt op loopafstand van de boulevard en centrum de BoardWalk met restaurantjes.
Prijzen
De hieronder vermelde prijzen zijn geldig tot 1 oktober 2019. Tussen 15 december en 15 januari is piekseizoen en zijn prijzen op aanvraag. 
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op 2 personen per kamer. Bij een reis met 3 of 5 personen geldt dikwijls, dat de derde of vijfde persoon op een éénpersoonskamer slaapt. Hiervoor geldt voor één persoon het Single Supplement. De prijs voor een extra bed op de kamer voor een kind is op aanvraag, en varieert per leeftijd en per accommodatie. De prijs voor een huurauto is nog niet inbegrepen, je kunt de autocategorie zelf kiezen, zie huurauto Zuid-Afrika. Lees ook onze voorwaarden autohuur Zuid-Afrika. Wij behouden ons het recht voor om onze prijzen te wijzigen. Prijzen kunnen ook fluctueren door o.a. wijzigingen in de brandstofprijzen of de wisselkoers.
 
De minimale reisduur is 7 dagen. Een reis kan tot uiterlijk 14 dagen voor vertrek worden geboekt.

Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 1.505,- p.p.€ 1.199,- p.p.€ 1.301,- p.p.€ 1.199,- p.p.€ 1.260,- p.p.€ 1.199,- p.p.
Inclusief:
 • 14 overnachtingen met ontbijt
 • 4 overnachting in een zelfcatering huisje (zonder ontbijt)
 • Meet&Greet vliegveld Kaapstad

Exclusief:
 • Vluchten
 • Autohuur Zuid-Afrika
 • Transfer vliegveld Kaapstad
 • Overige maaltijden
 • Overige excursies
 • Overige entrees of conservation fees, donaties en fooien.

Opmerkingen:
De prijs is exclusief kosten huurauto. Kijk hier voor auto categorieën en kosten per dag van de huurauto Zuid-Afrika met Super Cover.

Excursie 1: Walvis Safari (juni-november)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
Inclusief: boot, gids, uitleg, zwemvest, verzekering koffie/thee. Deze excursie duurt 2,5 uur.
 
NB: Deze excursie is uiteraard weersafhankelijk en kan hierdoor later vertrekken of in het geheel worden afgelast.

Excursie 2: Shark Cage Diving
Prijs beschikbaar op aanvraag
Inclusief: boot, gids, wetsuit, handdoek, ontbijt, koffie/thee en kleine snacks. Deze excursie duurt ca 3 uur.
 
NB: Deze tour is uiteraard weersafhankelijk en kan hierdoor later vertrekken (normaal om 7 uur) of in het geheel worden afgelast. Plan daarom een hele dag in Hermanus.

Excursie 3: Goede doelen Township Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.
Inclusief transport, gids en bezoek aan projecten. De excursie duurt 4,5 uur.

Excursie 4: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.
Inclusief gids, kookcursus, recepten, uitgebreide lunch. De excursie duurt circa 4 uur.

Excursie 5: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.
 • Inclusief: Gids ontmoet je op treinstation Kaapstad, samen reis je naar Khayelitsha per lokale taxibusje. Je betaalt het busje zelf (klein bedrag). Transport in Khayelitsha inclusief.
 • Kies tussen halve dag of volle dag.

Excursie 6: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.
 • Inclusief: kookcursus, recepten en uitgebreide lunch.
 • Exclusief: Transport. Je kunt gemakkelijk je auto parkeren in de straat of een taxi nemen. Geen stadswandeling Bo-Kaap inbegrepen.

Excursie 7: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.
 • Inclusief uitgebreide lokale lunch, Engelssprekende gids en township wandeling.

Excursie 8: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Prijs beschikbaar op aanvraag
 • Je komt met eigen auto naar de ontmoetingsplaats.
 • Duur: circa 2-3 uur

Excursie 9: Bike and Wine
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Excl transferop aanvraag€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.
Inbegrepen: fiets, helm, gids, 2 wijnproeverijen en 1 brandy proeverij. De lunch betaal je zelf, en is a la carte. De rit is circa 9 km en begint met wat heuvels. Deze excursie duurt bijna de hele dag. Je kunt kiezen of je wel of niet gebruik wilt maken van een transfer. 
 
Extensies

Extensie 1: 2 nachten Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nature Reserve


Weg van het massatoerisme en verblijf twee nachten in De Hoop Nature Reserve. Ga walvissen spotten vanaf de witte duinen, mountainbiken tussen Bontebokken, Bergzebra en elanden of maak een prachtige wandeling met een gids.

Dag 14: Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nationaal Park

Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nationaal Park
De reis gaat langs de mooie Route 62. Met twee nachten in De Hoop is er voldoende tijd om allerlei kleine stops te maken op het platteland en een beetje rond te ‘snuffelen’. Het kleine dorpje Calitzdorp wordt de ‘port hoofdstad’ genoemd. Bij Ladismith kun je een fraaie omweg maken langs de Seweweekspas (7-weekspas). Het lijkt telkens net of de weg ophoudt en verdwijnt in de rotswand. Deze route neemt met heen en terug rijden ongeveer een uur in beslag. Het dorpje Berrydale is mooi gelegen en prima stop voor een kop koffie, misschien ontdek je net als wij de Blue Cow langs de kant van de weg even buiten Berrydale. Hierna verlaat je de mooie R62 en rijdt je richting Swellendam, een klein historisch plaatsje. Ook een prima stop onderweg.
 
Zoek je natuur, wil je wandelen, fietsen, walvissen spotten (in het seizoen) en een plekje dat buiten de gebaande paden ligt? Dan is De Hoop echt iets voor jou. Wat het reservaat absoluut uniek maakt zijn de witte duinen en het aangrenzende marinereservaat, een van de grootste beschermde marinegebieden van Zuid-Afrika. Heel interessant vinden wij de Marine Wandeling met een gids. Vraag bij aankomst bij de receptie naar de tijden, want deze wandeling wordt gehouden bij laagtij en dat is iedere dag op een ander tijdstip. In het seizoen, ongeveer van eind juni tot en met begin november (piek in september - november), heb je kans om vanaf de duinen walvissen te spotten. Flesje Zuid-Afrikaans wijn mee naar de duinen en een betere sundowner (genieten van een drankje terwijl de zon ondergaat) kun je niet bedenken! Maar ook buiten het walvisseizoen is hier ontzettend veel te doen, zoals mountainbiken tussen de dieren. Een gids kan je meer vertellen over het fynbosch en over de zeldzame dieren die hier leven. Het handigste is om je activiteiten direct bij aankomst te boeken bij de receptie. Je slaapt in een zelfcatering huisje, dus breng zelf je boodschappen mee. Zelf koken, bijvoorbeeld barbecueën, vinden wij een typisch Zuid-Afrikaanse ervaring. Een Zuid-Afrikaans flesje wijn erbij maakt het helemaal af. Maar heb je toch geen zin om te koken of barbecueën, dan kun je ook naar het uitstekende restaurant in het reservaat gaan.
Afstand Oudtshoorn-De Hoop: ± 280 km

Dag 15: Wandeling aan de kust van De Hoop Natuurreservaat

Wandeling aan de kust van De Hoop Natuurreservaat
De Hoop Nature Reserve is echt een plek om lekker actief te bewegen. De Marine Wandeling met de gids is uniek en wordt maar één keer per dag gedaan, dus het handigste is daar de rest van je activiteiten op af te stemmen. Bij laagwater zie je dat de poelen op de rotsen wemelen van het leven, zoals oesters en mosselen. Laagwater is iedere dag op een ander tijdstip, er hangt een bord met de tijdstippen van die week. Vervolgens raden we je aan de rest van het park te verkennen.
Op het reservaat van maar liefst 34.000 hectare groot loopt klein wild rond, zoals de zeldzame bontebok, Kaapse bergzebra en eland, waardoor je zelf lekker op pad kunt in de mooie natuur. Het zijn dus maar een paar soorten dieren, maar wel heel bijzondere dieren, die je niet zo vaak ziet. De Hoop is geen reservaat om in de auto te blijven zitten, dan zie je niets. Ga wandelen of huur mountainbikes en ontdek het reservaat op eigen gelegenheid. Of ga op pad met een gids. Dat laatste kan per mountainbike en is een aanrader, want een gids ziet veel meer in het fynbos dan jij als leek. Wat fynbos precies is, kan de gids je laten zien. De Hoop is namelijk onderdeel van de Cape Floral regio, een Unesco erfgoed en één van zes planten koninkrijken ter wereld. De Cape Floral regio is een van de vruchtbaarste gebieden voor planten ter wereld. Het vertegenwoordigt slechts 0,5% van de oppervlakte en toch maar liefst 20% van de flora van het Afrikaanse continent. De diversiteit, dichtheid en de endemie van de flora in deze regio behoren tot de hoogste ter wereld. De gids stopt regelmatig om je iets aan te wijzen of uit te leggen. Net als met de Marine Walk is ook hier veel meer aan het fynbosch landschap te ontdekken, dan je op eerste gezicht zou vermoeden. Daarna kun je de rest van de dag van je gehuurde mountainbikes gebruik maken. Lekker zo'n dag uit de auto en actief bezig zijn. 
 

Dag 16: Wijnproeven in Stellenbosch of walvissen in Hermanus

Wijnproeven in Stellenbosch of walvissen in Hermanus
Tip: Heb je vandaag genoeg tijd, dan kun je vanuit Bredasdorp (ten westen van De Hoop) een omweg (enkele reis circa 40 kilometer/een half uur rijden) naar Cape Agulhas maken. Het meest zuidelijke puntje van het Afrikaanse continent! 
 
a) Wijnproeven in Stellenbosch
Je verblijft vannacht in principe in Stellenbosch, een historisch én gezellig studentenstadje waar je heerlijk kunt eten en wijn proeven. Doordat je hier 2 nachten slaapt kun je morgen optioneel de Bike and Wine excursie inplannen. Aanrader! Afstand: ± 225 km
 
b) Walvissen en haaien in Hermanus
Je kunt er echter ook voor kiezen om 1 nacht naar Hermanus te gaan. Is het walvisseizoen (juni t/m november) dan kun je hier een walvisboottocht doen, als je denkt dat je er na De Hoop nog niet genoeg van hebt gehad. Je kunt hier ook het spectaculaire kooi duiken met haaien doen (mei t/m september). In de kooi zak je tot borsthoogte in het water en kun je met een snorkelbril de machtige kaken van de broertjes van ‘Jaws’ van wel érg dichtbij zien. Het is wel belangrijk dat het haaien lokken verantwoordelijk gebeurt en de tour die we aanbieden is dan ook gecertificeerd door Fairtrade in Tourism South Africa. Afstand: ± 140 km.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie 2 nachten Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nature Reserve:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Kaapstad, meet&greet
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad
Dag 5: Kaapstad
Dag 6: Kaapstad - Stellenbosch
Dag 7: Stellenbosch
Dag 8: Stellenbosch – Westcoast Nationaal Park
Dag 9: Westcoast Nationaal Park
Dag 10: Westcoast NP - Cederberg
Dag 11: Cederberg
Dag 12: Cederberg – Tulbagh/Hermanus
Dag 13: Tulbagh/Hermanus - Montagu
Dag 14: Oudtshoorn - De Hoop
Dag 15: De Hoop Nature Reserve
Dag 16: De Hoop NR - Stellenbosch/Hermanus
Dag 17: Oudtshoorn
Dag 18: Oudtshoorn - Knysna
Dag 19: Knysna
Dag 20: Knysna -Addo
Dag 21: Addo
Dag 22: Addo – vliegveld Port Elizabeth
Dag 23: Aankomst Nederland

Extensie 1: 2 nachten Mountainbiken en walvissen in De Hoop Nature Reserve
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.€ 425,- p.p.


Extensie 2: 2 nachten Tsitsikamma: een bos aan zee (Knysna-Tsitsikamma-Addo)


Tsitsikamma is een bos aan zee waar je allerlei leuke outdoor activiteiten kunt ondernemen of de hoogste bungee jump ter wereld kunt maken! Verblijf hier twee nachten om in de omgeving te wandelen, zip linen of kajakken. 

Dag 18: Tsitsikamma: waar bos en zee elkaar ontmoeten

Tsitsikamma: waar bos en zee elkaar ontmoeten
Tussen Knysna en Tsitsikamma kun je stops maken rondom PlettenbergMonkey Land (FTTSA gecertificeerd) en Birds of Eden (FTTSA gecertificeerd) hebben een diervriendelijke opzet en worden warm aanbevolen. Maar er zijn ook een Cheetah Sanctuary en een Roofvogel show. Tsitsikamma is het Khoi-San woord voor een plaats van vele wateren. Het is de perfecte beschrijving van dit prachtige gebied, waar je goed kunt wandelen. Dagjesmensen maken een wandeling over de hangbrug met diep onder je de golven en als je fit bent kun je omhoog klimmen naar De Uitkijk. Je hebt een fijn zelf-catering huisje, met uitzicht op zee. Toen wij er waren waaide het flink en waren er spectaculaire golven, fantastisch om vanaf je veranda of vanachter de glazen schuifpui naar te kijken. Heb je geen zin om te koken of te ‘braaien’ (barbecueën), dan is er ook een restaurantje. Wij vonden het een heerlijke plek om tot rust te komen. 
Afstand Knysna: ±120 km
 
Tip: Het is ook mogelijk om één nacht te verblijven in Tsitsikamma.

Dag 19: Door de boomtoppen roetsjen in Tsitsikamma

Door de boomtoppen roetsjen in Tsitsikamma
Tsitsikamma is een bos aan zee, en er zijn outdoor activiteiten zoals wandelen (wandelpaden van circa 2,5 uur) of kajakken op de Storms rivier met een gids. De dapperen onder ons kunnen bij de nabijgelegen Bloukrans Bridge de beroemde bungee jump met de hoogste duik (216 m) in de wereld maken. Een ander leuk optionele excursie is de door Fairtrade in Tourism geaccrediteerde Canopy tour. Deze adventure trip voor het hele gezin, neemt je via kabels door de boomtoppen van het inheemse bos, waarbij je ook nog eens van alles over dat bos leert. Een waar avontuur en voor iedereen geschikt!

Dag 20: Slapen bij de biologische boer

Slapen bij de biologische boer
Je verblijft op een biologische citrusboerderij bij het dorp Addo en wij vonden het heel leuk om met boer Keith langs de citrusbomen te lopen en hem gepassioneerd te horen vertellen hoe hij hier biologisch boert. Je jus d’orange smaakt nog lekkerder, nu je weet hoeveel liefde en energie er in zit! Afstand: ± 240 km
 

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie 2 nachten Tsitsikamma: een bos aan zee (Knysna-Tsitsikamma-Addo):
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Kaapstad, meet&greet
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad
Dag 5: Kaapstad
Dag 6: Kaapstad - Stellenbosch
Dag 7: Stellenbosch
Dag 8: Stellenbosch – Westcoast Nationaal Park
Dag 9: Westcoast Nationaal Park
Dag 10: Westcoast NP - Cederberg
Dag 11: Cederberg
Dag 12: Cederberg – Tulbagh/Hermanus
Dag 13: Tulbagh/Hermanus - Montagu
Dag 14: Montagu - Oudtshoorn
Dag 15: Oudtshoorn
Dag 16: Oudtshoorn - Knysna
Dag 17: Knysna
Dag 18: Knysna - Tsitsikamma
Dag 19: Tsitsikamma, entree
Dag 20: Tsitsikamma - Addo, Organic Farm Tour
Dag 21: Addo
Dag 22: Addo – vliegveld Port Elizabeth
Dag 23: Aankomst Nederland

Extensie 2: 2 nachten Tsitsikamma: een bos aan zee (Knysna-Tsitsikamma-Addo)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 323,- p.p.€ 162,- p.p.€ 216,- p.p.€ 162,- p.p.€ 194,- p.p.€ 162,- p.p.


Extensie 3: Safari aan de Garden Route


Een unieke mogelijkheid: maak in een open jeep twee safari's in een privé reservaat waar de Big Five en nog veel meer dieren (o.a. ook cheeta's!) leven.

Dag 14: Safari aan de TuinRoute

Safari aan de TuinRoute
Je vervolgt je weg over de N2, de Tuinroute voor een overnachting in een privé-safarireservaat. Deze lodge is ideaal om de Big Five te spotten aan de Garden Route; het is in malariavrijgebied, het ligt heel praktisch op de Tuinroute aan de N2 en voor een privé-safarireservaat (in het Engels private game reserve geheten) is het zeer goed betaalbaar. Er zijn twee safariritten in een open landrover met een ranger (in het Engels game drives geheten) inbegrepen, want daar kom je tenslotte voor. Omdat je blijft overnachten, maak je de safari’s ook nog eens op de beste tijdstippen, namelijk vlak voordat de zon ondergaat en vlak nadat de zon opkomt. De dieren zijn dan het meest actief en het beste te fotograferen.
Vanaf 2 uur ’s middags kun je inchecken, ben je vroeger dan kun je uiteraard in het restaurant al lunchen op eigen gelegenheid. ’s Middags kun je een duik in het zwembad nemen , een boek lezen op je eigen terrasje of het reptielenhuis of de cheeta-opvang bezoeken. Om 5 uur ’s middags vertrekt de avond safari. Vind je een sunset drankje gezellig, dan kun je die (op eigen kosten) van te voren bestellen in het restaurant en in de koelbox van de jeep meenemen. De rangers verspreiden zich slim over het grote terrein, en wat wij ook prettig vonden, is dat ze niet een dier opjagen door er met heel veel auto’s omheen te gaan staan. Afstand:±130 km

Dag 15: Big Five spotten en wie weet zelfs een cheeta!

Big Five spotten en wie weet zelfs een cheeta!
Vroeg uit de veren! Nog voor het ontbijt stap je in de open landrover. Heb je héél veel geluk, dan spot je misschien die cheeta die zich zo goed weet te camoufleren in het gras. Tip: Je ranger kan je vertellen over hoe het reservaat de cheeta probeert te beschermen tegen uitsterven.  Omdat het een behoorlijk open terrein is, kun je in dit reservaat goed dieren spotten:  zoals de bedreigde witte neushoorn, de Kaapse buffel of de zeldzame witstaartgnoe (ook zwarte wildebeest genoemd). Bijzonder, want de  witstaartgnoe is bijna uitgestorven. Er zijn prachtige antilopen die je niet vaak zo goed voor je cameralens krijgt als de bontebok, rode hartebeest, koedoe (kudu  in het Engels) en eland. Maar natuurlijk is er ook de elegante impala en de springbok. Verrassend genoeg is het soms zoeken naar de grote jongens zoals de giraffe en de olifant, die graag staan te eten tussen de bomen en zich goed weten te camoufleren. Hoogtepunt zijn natuurlijk de leeuwen die in een apart deel van het reservaat verblijven. Dit om te voorkomen dat ze per ongeluk die zeldzame witstaartgnoe of Kaapse buffel als lunchsnack verorberen. Als ze loom liggen te slapen zien de leeuwen er zo aaibaar uit. Maar als ze opeens opstaan, naar de landrover kijken en recht op je afkomen, dan ben je blij dat de ranger gas geeft!
 
Na de game drive ga je om een uur of 9 uitgebreid ontbijten en om 10 uur uitchecken. Tip:  Je kunt om 10:30 de rondleiding door het reptielencentrum doen. Met uitleg van de ranger is er veel te weten te komen over de slangen die er zijn. Ook zijn er krokodillen en een reuzenschildpad die vrij rond loopt. Wie durft mag zelf een slang vasthouden! 
 
Hierna vervolg je je route over de N2 naar wijnhoofdstad Stellenbosch (afstand: ± 320 km) of walvishoofdstad Hermanus (walvisseizoen juni t/m november) (afstand: ± 265 km)

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Safari aan de Garden Route:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Kaapstad, meet&greet
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad
Dag 5: Kaapstad
Dag 6: Kaapstad - Stellenbosch
Dag 7: Stellenbosch
Dag 8: Stellenbosch – Westcoast Nationaal Park
Dag 9: Westcoast Nationaal Park
Dag 10: Westcoast NP - Cederberg
Dag 11: Cederberg
Dag 12: Cederberg – Tulbagh/Hermanus
Dag 13: Tulbagh/Hermanus - Montagu
Dag 14: Oudtshoorn - Albertinia, sunset game drive, diner
Dag 15: Albertinia – Stellenbosch/Hermanus, ochtend game drive, rondleiding reptielencentrum
Dag 16: Oudtshoorn
Dag 17: Oudtshoorn - Knysna
Dag 18: Knysna
Dag 19: Knysna -Addo
Dag 20: Addo
Dag 21: Addo – vliegveld Port Elizabeth
Dag 22: Aankomst Nederland

Extensie 3: Safari aan de Garden Route
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 217,- p.p.€ 145,- p.p.€ 169,- p.p.€ 145,- p.p.€ 159,- p.p.€ 145,- p.p.


Extensie 4: Extra dag in Kaapstad


Wil je meer tijd door brengen in Kaapstad? Voeg deze extensie toe aan je reisprogramma.

Dag 6: Extra dag in Kaapstad

Extra dag in Kaapstad
Kaapstad is een heerlijke stad, waar veel te doen is. In de stad zelf is veel te doen, er zijn verschillende musea, veel shops, en gezellige restaurantjes. We hebben leuke excursies geselecteerd. En er zijn mooie stranden om een dagje bij te komen, de beroemste is Camps Bay.

Reisschema van deze reis inclusief de Extensie Extra dag in Kaapstad:
Dag 1: Vertrek Amsterdam
Dag 2: Aankomst Kaapstad, meet&greet
Dag 3: Kaapstad
Dag 4: Kaapstad
Dag 5: Kaapstad
Dag 6: Kaapstad
Dag 7: Kaapstad - Stellenbosch
Dag 8: Stellenbosch
Dag 9: Stellenbosch – Westcoast Nationaal Park
Dag 10: Westcoast Nationaal Park
Dag 11: Westcoast NP - Cederberg
Dag 12: Cederberg
Dag 13: Cederberg – Tulbagh/Hermanus
Dag 14: Tulbagh/Hermanus - Montagu
Dag 15: Montagu - Oudtshoorn
Dag 16: Oudtshoorn
Dag 17: Oudtshoorn - Knysna
Dag 18: Knysna
Dag 19: Knysna -Addo
Dag 20: Addo
Dag 21: Addo – vliegveld Port Elizabeth
Dag 22: Aankomst Nederland

Extensie 4: Extra dag in Kaapstad
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 83,- p.p.€ 61,- p.p.€ 68,- p.p.€ 61,- p.p.€ 65,- p.p.€ 61,- p.p.
Excursies

Hermanus

Excursie 1: Walvis Safari (juni-november)

Walvis Safari (juni-november)
Tijdens deze bootsafari ga je walvissen spotten, die van juli tot september vaak met hun jongen in de baai verblijven. In oktober en november zijn er minder walvissen in de baai en is de kans kleiner om ze te zien, maar het is nog wel mogelijk. De bootsafari vertrekt vanaf ‘kraamkamer’Kleinbaai, een buitenwijk van Hermanus, en wordt begeleid door een marine-gids. Elke vergunninghouder heeft zijn eigen gebied, het is dus geen ‘file’ van boten, en onze operator mag de walvis tot op 50 meter naderen. De walvis wordt dus nooit opgejaagd, maar soms zijn ze nieuwsgierig en komen ze zelf dichterbij. Een fantastisch moment! Verder zie je zeehonden, pinguins en zeevogels, en er is een kans dat je zelfs witte haaien, dolfijnen en humpback walvissen ziet.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eerste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 

Excursie 1: Walvis Safari (juni-november)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 2: Shark Cage Diving

Shark Cage Diving
Na een briefing stap je in Kleinbaai op de boot. Onderweg zou je zomaar Afrikaanse pinguïns, zeevogels, Kaapse zeehonden en in het seizoen zelfs dolfijnen en walvissen tegen kunnen komen. Om de haaien te zien, word je tot borsthoogte in een bak aan de zijkant van de boot in het water gelaten. Met een snorkelbril op, kun je onderwater de enorme kaken van de witte haai op je af zien komen. Afwisselend sta je ook aan het dek, want eigenlijk kun je zo nog veel beter zien wat er gebeurt en foto’s maken.  Er wordt op een verantwoorde manier met de haaien omgegaan. De excursie is het hele jaar mogelijk, de haaien zijn er het hele jaar, de beste zichtbaarheid onder water is tussen mei-sept. 
Sinds juli 2017 is opgemerkt dat haaien nogal eens op de vlucht gaan voor orcas. Je hebt daardoor op dit moment minder grote kans om haaien te zien dan voorheen. De restitutie -indien je geen haaien ziet tijdens het duiken- is hierdoor omlaag gegaan.
 
Deze excursie is goedgekeurd met het Fair Trade  Tourism (FTT) keurmerk, wereldwijd het eerste Fair Trade keurmerk op gebied van reizen.
 
 
 

Excursie 2: Shark Cage Diving
Prijs beschikbaar op aanvraagKaapstad

Excursie 3: Goede doelen Township Tour

Goede doelen Township Tour
We garanderen je, dat deze excursie – waarbij je verschillende projecten in de townships bezoekt- een enorme indruk bij je zal achterlaten. Samen met een lokale gids bezoek je 4 sociale projecten die geïnitieerd zijn door de bewoners zelf, gericht op moeders en kinderen, zoals een créche, een studieproject of school, een jongerenproject, of een voedselproject. Sta bijvoorbeeld versteld van Mama Rosie, die zonder subsidies, het toch voor elkaar bokst om iedere dag 182 kinderen van eten te voorzien, voordat ze naar school gaan. Met deze excursie wordt een bijdrage geleverd aan het fonds dat deze projecten ondersteund.

Excursie 3: Goede doelen Township Tour
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.€ 68,- p.p.Excursie 4: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)

Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
Samen met een van de inwoners van de Bo-Kaap, de kleurigste en beroemde wijk van Kaapstad, maak je een wandeling door de wijk. Roze, blauwe en gele huizen wisselen elkaar af in dit unieke straatbeeld. Dit was het voormalige slavenkwartier en er is veel invloed uit de kleurige Malay-cultuur. Je gids kan je vertellen over de geschiedenis van de wijk en haar bewoners. Je gaat koken bij één van de echte Cape-Malaymama’s thuis. Het resultaat, een heerlijk geurende lunch met curry, roti, samosa en salaatjie, eet je met zijn allen op in de huiskamer. Deze excursie levert door middel van toerisme een positieve ontwikkeling aan cultuur en natuur in Zuid-Afrika.

Excursie 4: Bo-Kaap Kooksafari met wandeling (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.€ 70,- p.p.Excursie 5: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha

Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
Dit bezoek aan township Khayelitsha is een ervaring waar je nog lang over napraat. Alleen de weg er naartoe is een beleving. Je ontmoet je gids op het station van Kaapstad en van daaruit pak je samen de lokaal taxibusje (dit busje betaal je zelf, klein bedrag). Leuk om eens ‘Go Local’ te gaan. Deze ochtend brengt je dichter bij de lokale mensen en hoe zij leven. Je gids, uit Khayelitsha zelf, wil je de kracht van mensen in de township laten zien. Hij is trots op wat er wél is, het lokale radiostation, de kleine ateliers waar de mama’s souvenirs maken, de Coffeeshop township style. Vanaf Look-Out Hill zie je de andere kant van de Tafelberg en hoor je andere verhalen. Een bezoek aan een township mag niet ontbreken aan je bezoek aan Kaapstad. 
 
Praktische informatie: Je gids ontmoet je op treinstation Kaapstad (je kunt hier je auto betaald parkeren of met een taxi naar het station gaan). Samen reis je naar Khayelitsha per lokale taxibusje, je betaalt het busje zelf (klein bedrag). Transport in Khayelitsha per lokaal taxibusje is inclusief om een grotere afstand te overbruggen en verder wandel je vooral, zodat je veel ziet. Je kunt kiezen uit een halve dag of hele dag excursie.

Excursie 5: Trots op mijn township! Wandeling door Khayelitsha
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.€ 76,- p.p.Excursie 6: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)

Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
De kleurige Bokaap huisjes sieren menig reisgids. De oorspronkelijke bewoners uit dit voormalig slavenkwartier komen uit alle windstreken en hierdoor is een eigen cultuur en keuken ontstaan: Cape Malay genoemd. Je leert typische gerechten koken bij een van de Cape Malay mama’s thuis. Je gastvrouw zit vol handige trucjes waardoor deze gerechten bij haar wel lukken en zo lekker zijn. Leuk om thuis nu zelf te kunnen maken! Daarna eet je samen als lunch wat je net hebt gemaakt. Niet alleen heerlijk, maar vooral ook heel leuk en gezellig om bij de gastvrouw thuis te komen!
Deze excursie is een initiatief van een aantal ondernemende lokale vrouwen zelf, die op deze manier iets extra's verdienen voor hun gezin.  

Excursie 6: Kookcursus bij mensen thuis in de Bo-Kaap (Kombuis)
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.€ 56,- p.p.Knysna

Excursie 7: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna

Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
Vind je het leuk om naast de toeristische bezienswaardigheden ook lokale mensen te ontmoeten? Wil je wel een township bezoeken, maar op een luchtige en informele manier? Ga dan lunchen bij Elmerie. Zij kookt een driegangen lunch van traditionele Afrikaanse gerechten voor je, in haar eigen huisje in de township Nekkies aan de rand Knysna. Het is onmogelijk om alles op te eten, het een na het ander verschijnt op het kleine tafeltje in haar nette huisje. Elmerie vindt het geweldig om voor je te koken en heerlijk om met je te babbelen over haar leven. Dat gaat in een bijzondere mengeling van Engels en Afrikaans; vooral het Afrikaans wat veel met Nederlands gemeen heeft, vinden wij erg charmant! 

Excursie 7: Lunchen bij Mama Elmerie thuis in Nekkies Township in Knysna
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
op aanvraag€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.€ 36,- p.p.Oudtshoorn

Excursie 8: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)

Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Héél vroeg, nog voor het krieken van de dag sta je op. Hét moment op de stokstaarten (meerkat in het Engels) te zien, is namelijk bij zonsopkomst. Stil zit je in het donker te wachten tot de zon op komt. Eén voor een komen de stokstaartjes te voorschijn om op te warmen in de zon. Wat een ontzettend grappige beestjes. Timon uit de Lion King in het echt!
NB: Helaas worden kinderen onder de 8 niet toegelaten tot de excursie, er is stilte nodig om de stokstaartjes niet te verjagen.
De stokstaartjes worden niet aangeraakt en de ranger bepaalt de afstand die tot de diertjes wordt bewaard om ze niet te verstoren. De excursie is weersafhankelijk, bij slecht weer kan het voorkomen dat de stokstaartjes hun holletjes niet uitkomen of dat de excursie wordt gecancelled. Je komt met eigen auto naar de ontmoetingsplaats. (NB: het kan handig zijn om je accommodatie aan de locatie van de Meerkat Safari aan te passen.)  Duur: circa 2 tot 3 uur. Starttijd excursie zomer 5:30 uur; winter 7:30 uur. 

Excursie 8: Stokstaartjes spotten (Meerkat Safari)
Prijs beschikbaar op aanvraagStellenbosch

Excursie 9: Bike and Wine

Bike and Wine
Vanaf de fietsenstalling gelegen buiten Stellenbosch fiets je onder begeleiding van een locale gids door de groene wijnlanden. Op de fiets kun je over de kleine paadjes tussen de wijnstokken fietsen. De tocht is circa 9 km en begint met wat heuvels. Je stopt bij verschillende 2 wijndomeinen voor een wijnproeverij en bij 1 brandy proeverij. Omdat je op de fiets bent, kun je voluit genieten van het godennat. (Boek evt met transfer! Op aanvraag.) Hoe verder het proeven vordert, hoe minder heuvels je gelukkig hoeft op te fietsen! Onderweg krijg je gelegenheid om in een boerderij-restaurant te lunchen (niet inbegrepen). Met deze excursie draag je bij aan toerisme met een lage carbon footprint en een deel van de opbrengst gaat naar een fietsclub voor jongeren uit kansarme buurten. Excursie met positieve ecologische voetafdruk, voor elke 10 fietsers wordt een boom geplant bij scholen of crèches zonder 'groen' in achtergestelde gebieden. NB: Transfer van je accomomdatie naar de ontmoetingplaats en visa versa is op aanvraag, geef aan indien je dit wilt.

Excursie 9: Bike and Wine
1 persoon2 personen3 personen4 personen5 personen6 personen
Excl transferop aanvraag€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.€ 57,- p.p.


Zuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Uitzicht op TafelbergZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Het vrolijk gekleurde BokaapZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Op verkenning door de stadZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Uitzicht over de stad vanaf TafelbergZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - RobbeneilandZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Robbeneiland - De cel van Nelson MandelaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Goede doelen Township TourZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaapstad - Uitzicht op Kaapstad en de TafelbergZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - Kaap de Goede HoopZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - ProteaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - FynbosZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - Pinguïns bij Boulders BeachZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Kaap de Goede Hoop NP - Verliefde Pinguïns bij Boulders BeachZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - De WijnrankenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - De stad van de wijnZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Stellenbosch - ProostZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Westcoast NP - FynbosZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Westcoast NP - Fynbos landscahpZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Westcoast NP - Spelen op het strandZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Westcoast NP - Langs de kustZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cederberg - Logeren op de boerderijZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: CederbergZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cederberg - Een watervalZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Cederberg - Lekker afkoelen bij de watervalZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Met een heerlijk wijntje relaxen in TulbaghZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: De omgeving van Tulbagh en WijnrouteZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Hermanus - Zuidkaper breach vlakbij de bootZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Hermanus - Zuidkaper walvisZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Huis uit de Victoriaanse tijdZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oudtshoorn - De Cango CavesZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oudtshoorn - Bezoek een struisvogelfarmZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Oudtshoorn - De struisvogelhoofdstadZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Plettenberg - Birds of Eden - GierenZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Plettenberg - Cheetah opvangZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Knysna - Oesters eten op het terrasZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Lagune bij KnysnaZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Close upZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Kinder BadtijdZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Olifanten in de waterholeZuid-Afrika reizen - Zuid-Afrika: Addo Elephant Park - Olifanten Bull

Paragliden vanaf Tafelberg in KaapstadBaby olifant valt in waterpoel Addo Elephant Park (Oostkaap)Duiken met haaien in Gansbaai - Zuid-AfrikaWest Coast National ParkBo Kaap - Kaapstad


Blogartikelen bij deze reis

Reacties van reizigers (10)

"Fantastisch, een bijzondere gedenkwaardige reis."

Zuid-Afrika reizen: Tuinroute, Wijnroute & Addo

Kitty - 06-02-2018
In een zin: Fantastisch, heel bijzonder en gedenkwaardig, een aanrader!   De accommodaties waren overwegend super goede accommodaties. De accommodaties die eruit sprongen waren ...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Boeiende en mooi vakantie in een afwisselend land"

Zuid-Afrika reizen: Tuinroute, Wijnroute en Kruger National Park

Jo Althoff - 28-07-2017
Zuid Afrika is een mooi afwisselend land, er is veel te zien en te beleven van Kaapstad, via de Tuinroute, Wijnroute en Kruger Nationaal Park. We hebben een boeiende en mooie vakantie gehad, met een paar minpuntjes. Over het algeheel waren de accomodaties...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"Hele fijne en mooie familie vakantie door Zuid-Afrika."

Zuid-Afrika reizen: Garden Route

Refke Wormmeester - 26-07-2017
In een zin: dit was een hele fijn en mooie vakantie. De accommodatie in Kaapstad was een hele mooie verzorgde kamer, leuke details met inrichting,alles was goed onderhouden, heerlijk ontbijt, gastvrouw was erg betrokken en een schitterend uitzicht in tuin ove...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Geweldige en gevarieerde vakantie in het mooie Zuid-Afrika!"

Zuid-Afrika reizen: gevarieerde vakantie in het mooi Zuid-Afrika

Nynke Hoogma - 09-05-2017
Onze vakantie in één woord: Geweldig! We hebben echt een super leuke, gevarieerde vakantie gehad! We vonden Zuid-Afrika heel erg mooi, met vriendelijke mensen en hebben genoten. De accommodaties waren goed. Het was leuk om iedere keer weer in een ander huisje of kam...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Heel relaxed op reis in Zuid-Afrika"

Kaapstad - Stellenbosch - Tulbagh - Montagu - De Hoop - Albertinia - Oudtshoorn - Knysna - Tsitsikamma - Addo Elephant Park - Kenton on Sea - Port Elizabeth

Nina en Sander Elbers - 19-09-2016
De rijkdom aan variatie tijdens de vakantie in Zuid-Afrika is erg indrukwekkend: lekker eten, gastvrije en hartelijke mensen, prachtige landschappen, indrukwekkende wilde dieren en mooi verzorgde accommodaties. Voor ons waren de hoogtepunten de...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Een super vakantie langs de tuin- en wijnroute"

Port Elizabeth - Knysna - Oudtshoorn - Stellenbosch - Kaapstad - Tafelberg - Kaap de Goede Hoop

Veerle van de Ven - 31-08-2016
We hebben een super vakantie gehad! We verbleven vrijwel altijd in nette en leuke locaties. De accommodatie in Oudtshoorn vonden we geweldig (en een leuke menukaart!). Ook het hostel in Tsitsikamma was top met behulpzaam en vriendelijk personeel. We raden andere reizigers drie ac...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie
"Safari aan de Tuinroute: prachtige natuur, cultuur, vriendelijke mensen"

Kaapstad - Stellenbosch - Tulbagh - Montagu - Albertinia - Oudtshoorn - Knysna - Tsitsikamma - Safari Addo Elephant Park

Natasja Bruëns - 15-08-2016
Zuid Afrika is voor ons prachtige natuur, cultuur, vriendelijke mensen, tegenstelling rijk/arm en blank/zwart. Het bezoek aan township Langa en het Apartheidmuseum was indrukwekkend, aangrijpend en leerzaam. We hadden dit niet willen missen. De game drives waarbi...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 8,0
8,0/10 - 1 recensie
"We hebben een fantastische Zuid Afrika reis gemaakt, waar we nog veel en vaak aan zullen terugdenken!"

Zuid-Afrika reizen: Johannesburg - Krugerpark - Addo - Knysna - Oudtshoorn - Stellenbosch - Kaapstad

Walter Buitendijk - 11-01-2016
Wat een fantastische reis hebben we gemaakt. We zullen nog vaak aan deze reis terugdenken! We zijn heel tevreden over de verschillende accommodaties. Voor ons sprong de accommodatie in Oudtshoorn er uit. Wat een schitterende locatie! Verder vonden we de locatie in Addo tegek. Min...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"De olifanten in Addo Park lopen letterlijk vlak voor je neus. Geweldig!"

Zuid-Afrika reizen: Kaapstad - Stellenbosch - Tuinroute - Montagu - Oudtshoorn

Slavka Derksen - 28-09-2015
We hebben een fantastische reis door Zuid-Afrika gemaakt. We hebben genoten! Alles was een fantastische ervaring, maar  Addo park was ons hoogtepunt. De olifanten lopen letterlijk vlak voor je neus. Geweldig.   De organisatie was prima. We hebben goede...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 9,0
9,0/10 - 1 recensie
"Van Johannesburg naar Kaapstad. Een prachtige reis met veel 'Going Local'."

Johannesburg -Golden Gate NP - Lesotho - Tsitsikamma - Addo NP - Knysna - Oudtshoorn - Montagu - Hermanus - Stellenbosch - West Coast NP - Cederbergen - Soweto

Frits Bouwens - 29-12-2014
Frits ik doe dit echt niet!' Met paniekogen kijkt mijn Nynke mij aan op het eerste platform van de Canopytour in Tsitsikamma. Haar hoogtevrees waar ze maanden aan gewerkt heeft, wordt haar even teveel. Even later hangt ze toch aan de kabel op dertig meter hoogte boven de grond en roe...
Verder lezen
Rondreis Zuid-Afrika: Westkust, Cederberg, Wijn- en Tuinroute - 3 weken
Beoordeling van deze reis: 10,0
10,0/10 - 1 recensie