Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe website. Kom binnenkort terug en bekijk onze nieuwe routes, bestemmingen en excursies!
Kun je niet wachten met het boeken van een rondreis? Rondreizen Riksja Travel →
Frans Schuurman en Ellen Heer - 24-09-2013
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


We vonden Zuid-Afrika overweldigend mooi. Het is landschappelijk heel uniek. We hebben echt goed kennis kunnen maken met het land. Tip voor andere reizigers: huur in Nederland een Tomtom met kaart van Zuid-Afrika via www.navigatietehuur.nl. Kost een prikkie en is heel prettig onderweg, zeker als je even wat van de route afwijkt.
 
We hebben een prima reis gehad. Alles was goed verzorgd, ruime huurauto (C-categorie). Prettig dat er snel werd gereageerd toen er een probleem met de eerste huurauto was, dat was snel opgelost.
Alle hotels waren goed, en overal was wifi, wat heel handig was. Heb je continue internet nodig, dan kun je een lokaal sim-kaartje kopen voor weinig.
 
Het fairtrade hotelletje in Kaapstad was een leuke binnenkomer met vriendelijke mensen. Wij hebben door het werk al heel wat ontwikkelingsprojecten gezien, dus wij zijn niet natuurlijk het doorsnee publiek voor de Goede doelen Township tour. Bezoeken aan schooltjes zijn ons wel bekend, wij waren meer geïnteresseerd in bijvoorbeeld kunstenaars, Mama Rosie vonden we een interessante vrouw.
 
Op de Wijnboerderij in Stellenbosch hebben we formidabel verbleven. Een rondje gewandeld op het terrein en we hebben er lekker gegeten. In Stellenbosch hebben we de Bike&Wine tour gedaan. Niet helemaal het seizoen natuurlijk, maar onze begeleider maakte het toch leuk door over het landschap, de historie, interessante plantjes wat te vertellen. Verder lekker gefietst. Het ging minder over het wijn maken zelf dan ik had gehoopt en meer om het wijn proeven (ook goed hoor).
 
In struisvogelhoofdstad Oudtshoorn uiteraard de eerste struisvogelbiefstuk gegeten. De accommodatie ligt gunstig nabij de Cango Caves. Daarna zijn we over de Schwarzberg pas gereden. Landschappelijk een fantastische route. Bovenop een klein huisje voor koffie en thee. Naar beneden naar Prince Albert, een leuke route om te rijden en de gehuurde tomtom kwam weer goed van pas.
 
Van Knysna richting Port-Elisabeth of Addo zijn leuke stops te maken. Stoppen bij Tsitsikamma vonden we de moeite waard, vanwege een leuke wandeling over een loopbrug over het water. Verderop een brug over een gigantisch ravijn, de brug wordt ook gebruikt voor bungy jumpen. Vervolgens bij Uytenhage naar Daniels Cheetahs Farm, wel een omweg en niet zo makkelijk te vinden. Van de entrees van ZAR 50 (een paar euro) wordt het hele project draaiende gehouden. Je krijgt 1 uur rondleiding, waarbij je leeuwen, luipaarden en cheetah’s ziet en uitleg krijgt. Je kunt zelfs de cheetahs aaien.
 
We eindigden bij de biologische citrus boerderij in Addo. Een mooi gelegen complex, waarvan de eigenaar, biologische boer Keith, enthousiast kan vertellen, echt heel leuk. Hier hadden we wel een dag extra, 2 nachten in plaats van 1, willen blijven!