Tanja de Groot - 20-10-2017
Cijfer voor deze reis: 9 van 10


Heerlijke vakantie gehad, Zuid Afrika is een heel mooi land, overal prachtige natuur.

De accommodaties op deze reis
Veel van de eerste keuzes van Footprint waren al bezet, maar de alternatieve accommodaties waren prima. De een sprong er wat meer uit dan de andere. We vonden Malandela's Guesthouse in Swaziland erg leuk, ook prettig dat je op dezelfde locatie in het restaurant een biertje kan drinken en er ook 's avonds kunt eten met mooi uitzicht.
 
Giant's Castle in Drakenbergen vonden we erg leuk. Prachtig gelegen huisje en met de beste douche ooit! Was wel koud 's avonds maar toch de braai gebruikt. Leuk.
Het hotel in Montagu was erg mooi, we kregen de bridal suite :-), er waren waarschijnlijk geen 2 persoonskamers meer. Prachtig hotel, mooi plaatsje. Vrijwel alle locaties waren prima verzorgd. Uitstekende bedden.
 
We vonden het in Kruger wel jammer dat we niet in het Greater Krugerpark zelf overnachtten, dat geeft toch wat meer sfeer (we waren laat met boeken, dus was alles al vol). We hadden het bijvoorbeeld ook leuk gevonden om in een stacaravan of 'aangeklede' tent in het Kruger te zitten. Onze Klaserie River Safari lodge was overigens prachtig en bijzonder aardige staff. Prachtig om de giraffes en zebra's voor en rond je huisje te zien lopen. Het voelt wel een beetje dubbel omdat de dieren niet vrij zijn, hierdoor toch een beetje 'dierentuingehalte', maar dan wel met veel ruimte. Heerlijk terras bij de rivier, erg mooi verzorgd. De locatie in Graskop vonden we het minste. Beetje saaie huisjes. Een plek in Graskop zelf was misschien beter omdat je dan niet met de auto er op uit moet voor het eten 's avonds.

De excursies 
De safari in Kruger vonden we een hoogtepunt. Aan te raden is een jeepsafari met gids boeken (zat in ons programma) en daarna zelf met de auto nog een keer zelf Kruger bekijken. De 'bushwalk'. in onze lodge vonden we tegenvallen, omdat we dachten een bushwalk in het Greater Krugerpark te krijgen wat natuurlijk veel spannender is dan in de private resort waar je de dieren ook al rond je huis ziet lopen. We hebben in Kruger zowel met als zonder gids heel veel dieren gezien, we vonden dat echt een geweldige ervaring en hadden daar nog wel langer willen blijven. Verder hebben we heerlijk gewandeld in Drakensbergen en ook de fietstocht in Millwane was leuk (wel wat gammele fietsen). Verder hebben we een excursie in township Khayelitsha in Kaapstad gedaan: erg interessant en zeker aan te raden; het geeft toch een ander beeld dan dat je van de weg ziet.
 
De organisatie van de reis
Organisatie was prima geregeld. Routebeschrijvingen waren over het algemeen goed. De eerste reisdag moet je toch even wennen aan de huurauto en het links rijden en rijd je ook niet voor dag en dauw uit je hotel. Wij besloten dan ook de R533 naar Pilgrim's Rest te nemen, te meer omdat je de hele volgende dag toch al voor de Blyde River Canyon hebt, wat echt voldoende tijd is. Wat verder o.i. ook een goed advies is, is een four wheeldrive te huren. Wij hadden enorm veel spijt dat niet gedaan te hebben. De wegen zijn, zeker de lokale wegen, niet altijd goed, maar vooral in Kruger en andere parken is het heel prettig als je een fourwheeldrive hebt. In Addo hadden we bijvoorbeeld de hele dag regen en we hadden geluk dat we Addo nog in konden met onze auto want Addo heeft bijna alleen maar zand- en gravelwegen en er waren al enorme modderhopen ontstaan. Ik denk dat de mensen de dag na ons er niet meer met een gewone auto doorheen konden (je blijft vastzitten in de modder). De informatievoorziening was goed.Het was ook fijn om na een paar dagen ' autozitten' (Kruger, reisdagen) af en toe op een plek te zitten waar je de benen kon strekken.

Onze hoogtepunten op deze reis
Persoonlijk zou ik adviseren minstens een overnachting in het (Greater) Krugerpark zelf te nemen en als dat niet kan in ieder geval een locatie die dicht bij het Krugerpark ligt zodat je om 06.00 uur al bij de poort kunt zijn. Voor ons was Kruger een hoogtepunt en het lijkt ons geweldig om 's nachts dieren te horen in het park. Een simpele locatie (tent, stacaravan) waar je's avonds een kampvuurtje kan maken of zelf kan braaien draagt bij aan het safarigevoel :-). Overigens was onze lodge ook echt prachtig., hoewel wat verder gelegen.
 
Drakenbergen vinden wij een aanrader; werkelijk prachtige, weidse natuur. Je kunt er goed wandelen. Schilderachtige Zulu dorpjes onderweg. Giant's Castle is erg leuk. Aan te bevelen is wel een huisje dat wat hoger ligt en niet een die midden in het camp ligt. Daar heb je nagenoeg geen uitzicht op de bergen. Wij hadden een prima uitzicht, heel mooi.Het kan er wel koud zijn (wij waren er begin oktober). In de kampwinkel kun je hout voor de houtkachel en aanmaakblokjes kopen. Verder vrij summiere winkel.
 
Voor Kaapstad is het misschien een tip om de trip naar Robbeneiland (als je daar echt heen wilt) op verschillende dagen te boeken. Wij konden op de door ons gekozen dag niet mee vanwege de stroming en wind (dit komt heel vaak voor). De volgende dag was de weersvoorspelling beter, maar toen was het uitverkocht. Mocht je wel mee kunnen op je eerst gekozen dag dan kun je de extra gekochte kaartjes voor de volgende dagen teruggeven als de tocht op die dagen niet doorgaat of, als het wel doorgaat, kun je ze ongetwijfeld verkopen aan andere mensen die eerder niet mee konden. Het klinkt wat ingewikkeld maar wij hadden spijt niet voor twee dagen kaartjes te hebben gekocht (wilden nl. heel graag naar Robbeneiland toe).