Sandra Kapoh - 07-02-2017
Cijfer voor deze reis: 8 van 10


De organisatie van de reis wat betreft informatievoorziening, contacten met gidsen en de excursies was heel goed.

De accommodaties waren bijna allemaal heel leuk. Die eruit sprongen waren Mooiplaats in Oudtshoorn, het artdeco hotel in Montagu en de citrus farm van Keith omdat hij zo'n bijzondere man is: respect!
De accommodatie in Het Tsitsikama Natural Park vonden wij niet oké. We hebben direct een upgrade genomen, maar ook die vonden we niet schoon en er was veel kapot.
Ik vond het hotel in Kaapstad op een goede locatie en met een prima ontbijt, maar warm in de kamer met alleen een luidruchtige fan. Wat ik storender vond was dat de moeder van de eigenaar behoorlijk negatief was over de zwarte bevolking.

Drie excursies warern voor ons het meest bijzonder:
  • De free guided wandelingen in Cape Town: een heel bevlogen jongeman, die veel informatie gaf, heeft op mij veel indruk gemaakt.
  • De tours op de struisvogelfarm en de citrusboerderij, vanwege het enthousiasme en toewijding van de boeren en interessante informatie.  
  • Addo National Park: veel dieren in een relatief klein park, dus je ziet veel maar is toch natuurlijk en diervriendelijk.
.
Wat je niet mag missen; Dat hangt af van de persoon. Ik vind natuur en vooral dieren erg leuk en dan kun je je hart ophalen in Zuid-Afrika. Birds of Eden bij Plettenberg is prachtig. Er zijn ook verschillende rescuecenters voor wilde dieren die goed gerund worden met zoveel mogelijke natuurlijke ruimte. Sommige ook niet; in de wildlife farm in Oudtshoorn zitten de dieren in te kleine verblijven een commerciële publiekstrekker te zijn: zou ik niet heengaan.
Met name nu, was ik ook geïnteresseerd in de mensen en de geschiedenis. Niet mooi, wel interessant en heftig. Verbazend dat de apartheid al ruim 22 jaar is afgeschaft, maar daar in het dagelijks leven nog weinig van te merken valt. Ondanks dat zijn de mensen zo hartelijk!
Een bijzonder land vol tegenstellingen! Dat maakte de reis soms heel heftig, maar zeker ook heel mooi!