Op de voorgrond de diepblauwe zee met kleine golven. In de mediterraanse haven liggen enkele luxe boten. Aan de kust typisch Kroatische huizen met licht steen en rode daken, en palmbomen aan de boulevard. Boven de huizen uit een berg met bomen, en bovenin onder de blauwe lucht een fort op de berg.

5x Wat te doen op het eiland Hvar

5x Wat te doen op het eiland Hvar

Hvar is een klein maar gezellig eiland in Kroatië. Het eiland ligt in de Adriatische zee voor de kust van stadje Split, en staat vooral bekend als gezellig eiland. Je kan hier genieten van de lokale wijn en alle bezienswaardigheden, en daarnaast is het een uitstekende plek voor een leuk feestje. Het eiland van 70 kilometer lang ligt in de buurt van de Pakleni eilanden, en heeft prachtige stranden. In Hvar Town vind je veel prachtige oude gebouwen, en in de kleinere steden Jelsa of Vrboska kun je lekker de rust opzoeken. Wat zijn de beste activiteiten, excursies of aanraders van Hvar? In deze blog zetten we ze op een rijtje voor je.

#1 Eilandhoppen op de Pakleni eilanden

Vlak bij Hvar liggen de Pakleni eilanden. Deze zijn niet alleen bewoond, maar ook nog eens ontzettend leuke plekken om van te genieten als toerist! Zo hebben deze eilandjes aantrekkelijke strandbars, leuke locaties voor een dagje strand en prachtige baaien. Als je een dagje wil eilandhoppen, dan heb je zowel de goedkope en eenvoudige als luxe en dure opties tot je beschikking. Wil je een paar euro uitgeven en vooral tijd op de eilanden besteden? Dan kun je het beste de taxiboot pakken. Voor meer rust en een uitgebreidere ervaring op de zee kun je een leuk bootje huren bij de bootverhuur van Hvar. Let op, hier heb je een vaarbewijs voor nodig! Heb je deze, dan kun je voor €70,- per dag heerlijk rustig langs Kroatië rondvaren, of in een hoger tempo alle eilandjes bekijken. Wat jij wil!

Bovenaan zie je op de voorgrond de Pakleni eilanden in Kroatië verspreid over de Adriatische Zee, van bovenaf te zien. De eilanden hebben bebossing, en het water aan de rand van de eilanden is groenig door het zand. Op de achtergrond is het vasteland van eiland Hvar te zien, met huizen en bergen. 

#2 Hvar Fort en uitzicht over de Pakleni eilanden

Hvar Fort is een prachtig prominent gebouw dat op een heuvel trots boven de stad staat. Het gebouw is leuk om te bezoeken als je al op de eilanden geweest bent, of juist een toffe manier om je extra te verheugen op het eilandhoppen. Bij Hvar Fort heb je namelijk een prachtig uitzicht over alle Pakleni eilanden! Ook kijk je je ogen uit bij het zien van Hvar van bovenaf. Deze plek heeft alles voor een goed dagje vermaak in Kroatië: De typisch mediterraanse huisjes met lichte muren en rode daken, de mooie boten in de haven en een chille plek om te genieten van de zon. Bij deze een extra reminder: neem zonnebrand mee! Als bonustip willen we je verder aanraden om de zonsopkomst of zonsondergang vanaf het fort te bekijken. Je kan hier de horizon goed zien, dus je uitzicht over de hele zee en de omgeving is perfect voor de zonsondergang.

Links het stenen fort van Hvar. Je kijkt van schuin onderaf de trap op door de poort van het fort, en linksboven hangt de vlag van Kroatië. Rechts het uitzicht vanaf het fort over Hvar, met een eiland in de verte in de Adriatische Zee, en meerdere grote boten die aanmeren bij de kust met palmbomen.

#3 De haven: Jachten en luxe boten bekijken

Normaal zouden we de haven van een stadje niet zo snel onder de hoogtepunten zetten, maar in Hvar ga je gegarandeerd je ogen uitkijken. Vanaf Hvar Fort heb je een prachtig uitzicht over deze haven, maar er doorheen lopen is ook ontzettend leuk. Voor wie zich afvraagt wat deze haven zo bijzonder maakt: de luxe boten! Hvar is erg populair bij de eigenaren van luxe jachten en snelle boten, en daardoor zie je er regelmatig boten die zomaar rond de 70 meter lang kunnen zijn. Elke dag meren er weer andere eigenaren van deze luxevaartuigen aan, en in de haven kun je deze goed van dichtbij bekijken. Een van de beste plekken om mooie boten en jachten in Kroatië te spotten, en daarnaast ook nog eens een charmante plek vol leuke gebouwen en restaurantjes.

Links jachten en luxe boten in de haven van Hvar van schuin bovenaf gezien. Ook voor de kust van het plaatsje varen er mooie witte en grote boten langs. In de verte is een eiland te zien. Rechts zie je de witte boten in de haven van dichtbij.

#4 Hotspots - Bars, restaurants en uitgaan

Hvar zit vol met leuke beachclubs, kleine bars en gespecialiseerde bars. In een gezellig straatje vind je Lola Bar, waar je lekker kan eten. Deze plek is ook geschikt als je je reis iets meer op een budget doet. Voor mensen die van goed eten houden en een menukaart zoeken waar alles een goede keuze is, is er Fig Hvar! Dit is tevens een must visit voor vegetariërs en veganisten, want deze plek heeft veel lekkere opties. De beste koffie van het eiland vind je bij Kava37, en bij Bunar heb je een lekkere lunch of diner. Tot slot kun je genieten van wijn en tapas bij The Wine Bar – Tri Pršuta, waar je in het bijzonder speciale en heerlijke wijntjes kunt drinken. Heb je meer interesse in het nachtleven van Kroatië? Dan is er op Hvar genoeg te beleven. Spontaan zijn er regelmatig bootfeestjes of strandfeesten bij de beachclubs te vinden. Ook geven de beachclubs aan het einde van de middag vaak al afterbeachparty’s die doorgaan tot diep in de nacht. In de kleine bars is er altijd wel een gezellige sfeer. Check Hula Hula, Veneranda, Carpe Diem of Kiva Bar voor een leuke avond!

Hvar in de avond van bovenaf. De Adriatische zee loopt over in de haven van de stad. De huizen zijn verlicht, en in de verte zijn de eilanden in het donker te zien.

#5 De Hvar Wijnproeverij

Ben je een echte wijnliefhebber, en wil je voor een uitgebreidere ervaring gaan? Dan kun je in het oosten van Hvar de wijnvelden bezoeken, of een wijntour van 2 uur doen. Vanaf €123,20- p.p. geniet je van de beste wijnmakers en restaurants van deze streek in Kroatië. Met een groep tot 10 mensen ga je samen met een gids van plek naar plek. Boek de excursie in de Footprint Reisplanner, en krijg een bevestiging en de optie om tot 24 uur van tevoren af te zeggen. Vervoer is inclusief, en bij de meeste hotels word je vanaf je adres opgehaald door de gids. Naast wijn kan je ook de lokale olijfolie proeven.

Links een stoeltje en een tafel aan de rand van het water, met op tafel bloemen. Rechts twee glazen rode wijn met een kroatisch dorpje en bergen op de achtergrond

Hvar is een van de mooiste eilanden van Kroatië. Met Split, Zagreb, Nationale Parken Plitvice en Krka en de vele eilanden heeft Kroatië veel populaire en prachtige locaties die je kunt bezoeken. Naast deze hoogtepunten en prachtige natuurparken kun je in het binnenland ook veel rust, lekkere wijnstreken en mooie locaties vinden. Ga je voor een kustavontuur, of maak je liever een roadtrip waarbij je ook Slovenië bezoekt? Check onze blogjes voor meer inspiratie, bijvoorbeeld deze blog met 8 tips over wat je kunt doen in Split. Als je een reis naar Kroatië wil boeken, bekijk dan onze rondreizen in de Footprint Reisplanner.