Twee impala's op de voorgrond van de savanne. Verder naar achteren staan kleine groene struiken. In de verte de horizon en daarachter een paarsige lucht.

De ultieme guide voor het Krugerpark

De ultieme guide voor het Krugerpark

Als je van wildlife en safari’s houdt, is het Krugerpark zonder twijfel de meest indrukwekkende en mooie plek die je in Zuid-Afrika kunt bezoeken. Niet alleen kun je er de Big 5 spotten (olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard), maar ook spot je hier de uniekste vogels en zeldzaamste dieren. Struisvogels, adelaars, slangen, bokken en wilde honden zijn een aantal andere dieren die je hier kunt verwachten. Het park heeft veel prachtige plekken waar je dieren kunt spotten, uitrusten of genieten van de natuur. Ervaar de combinatie van de traditionele Zuid-Afrikaanse levenswijze, met de faciliteiten van de moderne tijd! In deze blog geven we je een route om het Krugerpark in éen dag te doen, en daarnaast ook wat suggesties en tips voor als je éen of meer extra nachten in het park wil boeken. We hebben bij deze aanbevolen route rekening gehouden met 3 dingen: makkelijk te rijden (je gaat over de hoofdwegen), leuke tussenstops (je stopt bij 2 main camps en een camping site) en reistijd (de rit is opgedeeld in stukken van ongeveer een uur). Hieronder kun je de route bekijken.

De locaties, wegen en reistijden op een rijtje

Hoedspruit – Orpen gate: Zuidelijk over de R40, en vanaf Amanda oostelijk naar Orpen (1 uur)
Orpen gate – Satara: Oostelijk via de H7 (1 uur en 13 minuten)
Satara – Tshokwane: Zuidelijk via de H1-3 (1 uur en 2 minuten)
Tshokwane – Lower Sabie: Zuidelijk via de H10 (52 minuten)
Lower Sabie - Crocodile Bridge: via de H4-2 (56 minuten)
Crocodile Bridge – Marloth Park: via de Olifant Dr (31 minuten)

Voor de extra reistijd en tussenstops rekenen we de volgende tijd: een kwartiertje extra per rit in het Krugerpark om te genieten van de dieren (+1 uur), een halfuurtje voor het in- en uitchecken (+30 minuten), en een halfuur per tussenstop om even uit te rusten (+2 uur). Je totale tijd van Hoedspruit naar Marloth Park is hiermee 9 uur en 30 minuten. Vertrek je om 07:00 vanuit Hoedspruit, dan kom je dus om 17:30 aan in Marloth Park. Reis je in Mei of Juni, hou er dan rekening mee dat je voor de sluitingstijd van 17:30 bij de gate bent. Met deze planning kom je daar ongeveer om 16:30 aan.

#1 Hoedspruit: Vertrekpunt

Na een stop in Hoedspruit vertrek je de volgende ochtend richting het Krugerpark. Een leuk natuurpark vol olifanten, en dus een mooie voorbereiding op alle dieren die je in het park gaat zien. Idealiter reis je om 07:00 met de auto naar de Orpen gate. Dit is vroeg, maar dat is nodig om ervoor te zorgen dat je in het park genoeg tijd hebt om van de dieren en tussenstops te genieten. Eventueel heb je ook de optie om héél vroeg te vertrekken, zodat je de opkomende zon van Zuid-Afrika kan meemaken in het Kruger National Park. Daarover zometeen meer, en hier eerst wat informatie over je route: de reis tussen Hoedspruit en Orpen duurt precies een uur. Je vertrekt zuidelijk via de R40, en slaat bij Amanda af naar het oosten.

Twee olifanten die de weg oversteken vanuit de jungle

#2 Orpen Gate: Ingang en zonsopkomst

Let op: Orpen Gate is de bestemming die je moet volgen, en niet het plaatsje Orpen. Deze dubbele namen komen vaker voor bij bestemmingen en gates in Zuid-Afrika, die vaak vernoemd zijn naar aanliggende plaatsjes. Als je zeker wil weten dat je naar de goede plek rijdt, kijk dan op de kaart of je naar een gate van het Krugerpark reist, of voeg de term ‘’Krugerpark’’ toe aan de naam van je gate of tussenstop op je navigatie of in Google Maps. Mocht je ervoor kiezen om een extra dag in het Krugerpark te besteden, dan raden we je aan om de tweede dag extra vroeg op te staan. Het park gaat zeer vroeg open, in de Zuid-Afrikaanse zomer (onze winter) zelfs al om 04:30 ’s ochtends. De natuur geeft je dan de prachtige beloning van een zonsopkomst in het Krugerpark. En vertrouw ons: die zonsopgang in het Krugerpark is zó mooi, dat het zomaar het mooiste moment van je rondreis kan worden. Het voelt alsof je in een scène van the Lion King zit, waarbij je alles om je heen langzaam wakker ziet worden. Zelfs als je geen ochtendmens bent is dit een must see! Oostelijk van de Orpen gate ligt de hoofdweg H7. In 1 uur en 13 minuten rijd je naar Satara, de volgende tussenstop. Ook Satara is een main camp. Verder belangrijk: het noodnummer van Orpen gate is 082 802 0686.

De zon komt op met veel stralen boven het Krugerpark, en rechts het bord van Orpen met een tankstation op de achtergrond

#3 Satara: de eerste tussenstop

Net als de meeste main camps heeft ook Satara een ‘’day visitor area’’ voor mensen die even willen uitrusten tijdens een dagrit, maar er niet overnachten. Ook zonder overnachting heb je hier toegang tot verschillende faciliteiten. De Main rest camps hebben alle standaard faciliteiten die je verwacht bij een tussenstop en overnachtingsplek in een. Denk hierbij aan elektriciteit, eerste hulp en winkels. Daarnaast ook barbecueplekken om op traditioneel Zuid-Afrikaanse wijze (braai) eten te bereiden. Maar ook keukens voor algemeen gebruik, wasserettes, cafetaria’s, telefoonlijnen en tankstations. Bij de recepties kun je soms ook extra activiteiten vinden, zoals bijvoorbeeld filmavonden of voorlichtingen over wildlife. Hier zijn alle Main Rest Camps, mocht je tijdens je rit wilen uitwijken of overnachten: Berg-en-Dal (met Malelane in de buurt), Crocodile Bridge, Letaba, Lower Sabie, Mopani, Olifants, Orpen (met Maroela en Tamboti in de buurt), Pretoriuskop, Punda Maria, Satara (met Balule in de buurt), Shingwedzi en Skukuza. Het noodnummer van Satara is 082 802 1209.

Een lodge met een dak van stro en bruine muren, en een zebra van dichtbij gefotografeerd

#4 Tshokwane: Picknickplek

Deze picknickplek in Zuid-Afrika ligt aan de Nwaswitsontso rivier, een leuke plek om olifanten, krokodillen of nijlpaarden te spotten. Het is een eenvoudige rustplek met relatief weinig faciliteiten. Er staan een aantal tafels met banken en prullenbakken. Ook is er een restaurantje en een souvenirwinkel te vinden. Let goed op je eten, want er slingeren kleine apen door de bomen die soms op de tafel springen om eten af te pakken. Een simpele oplossing is een bankje pakken die niet onder een boom staat, zodat je alleen hoeft te letten op de apen die over de grond lopen, en verder kan genieten van de prachtige kleurrijke kleine vogels die op het brood van de toeristen af komen. Je vervolgt je route vanuit Tshokwane in zuidelijke richting over de H10. Een rit van ongeveer 52 minuten brengt je naar je volgende bestemming: Lower Sabie. Voor noodgevallen raden we je aan om te noodnummer van Satara te bellen. Contact met Tshokwane kan via het reserveringsnummer van de safariorganisatie ‘’Kruger untamed’’, die dicht bij de picknicplek ligt: +27 (0) 13 591 6004.

Een leeuw op het gras met wapperende manen die brult, en een overdekte picnicplek met een parkeerplaats in de savanne

#5 Lower Sabie: Main Camp langs de Sabie Rivier

Ook Lower Sabie is een main camp in Zuid-Afrika: lekker veel faciliteiten dus. In het bijzonder raden we je hier aan om lekker te gaan eten bij Mugg & Bean, omdat het terras precies naast de Sabie rivier ligt. Ook vanaf hier kun je veel wildlife zien, en vooral krokodillen en nijlpaarden drijven regelmatig voorbij. The Park’s Shop naast de Mugg & Bean is een grotere souvenirshop, waar je extra veel leuke herinneringen aan je reis kunt kopen. Vanuit Lower Sabie is het iets minder dan een uurtje rijden naar Crocodile Bridge gate, via de H4-2 main road. Het noodnummer van Lower Sabie is 082 888 6562.

Een main camp langs de Sabie rivier in het gras, krokodillen aan een strandje en een nijlpaard in het water met een vogel op zijn rug

#6 Crocodile Bridge gate: het Krugerpark uit

Aan het einde van de middag kom je aan bij Crocodile bridge main camp, en de bijbehorende gate. Als je in mei of juni reist, let dan goed op dat het park om 17:30 sluit. Ook Crocodile Bridge heeft restaurantjes en plekken waar je even kunt uitrusten. Via de weg genaamd ‘’Olifant Dr’’ rij je vanaf het kamp naar Marloth Park, je eindbestemming. Marloth Park ligt tegen het Krugerpark aan, dus een vervolgtrip terug het park in is makkelijk te regelen. Als alternatieve optie kun je in de Footprint Reisplanner op de website ook één of een paar extra overnachtingen bij Marloth Park of Hoedspruit in Zuid-Afrika boeken. Hierdoor kun je makkelijk op korte afstand pendelen naar het park. De weg naar Marloth Park is een halfuurtje rijden. Het noodnummer van Crocodile Bridge is 082 801 9898.

Een cheetah die laag in het gras van de savanne ligt, en een zwijn die de weg oversteekt bij Crocodile Bridge, aangegeven met een bord

Overzicht: alle gates

Met het oog op de reistijd raden we je aan om voor de aanbevolen gates te kiezen. Mocht je zelf een alternatieve route willen plannen, dan is hier een overzicht van alle mogelijke gates waar je het park in kan. Het park grenst in het noorden aan Zimbabwe, en strekt zich in het oosten langs Mozambique. Hierbij heeft Zimbabwe geen gates naar het park, en heeft Mozambique er twee in het oosten. Malelane en Crocodile bridge zijn de enige zuidelijke poorten van het park, en alle overige poorten leiden via het westen naar Zuid-Afrika.
Noordwestelijke poorten: Pafuri (het dichtst bij Zimbabwe), Phalaborwa en Punda Maria
Centraal westelijke poorten: Orpen en Phalaborwa
Oostelijke grenspoorten: Pafuri Border (Mozambique) en Giriyondo (Mozambique)
Zuidelijke poorten: Malelane, Crocodile Bridge, Numbi, Paul Kruger en Phabeni.

Links een ingang van het Kruger National Park met de vlag van Zuid-Afrika, en rechts een olifant in het hoge gras van de savanne 

Openings- en sluitingstijden

Hieronder nog even alle openings- en sluitingstijden op een rijtje.

Openingstijden gates
Oktober – maart: 05:30
April – september: 06:00

Openingstijden beveiligingshekken main camps
Oktober: 05:30
November – januari: 04:30
Februari – maart: 05:30
April – september: 06:00

Sluitingstijden gates en beveiligingshekken main camps
Augustus – oktober: 18:00
November – februari: 18:30
Maart – april: 18:00
Mei – juli: 17:30

Alle noodnummers op een rijtje

Orpen gate: 082 802 0686
Satara: 082 802 1209
Tshokwane: +27 (0) 13 591 6004 (alleen contact met de lokale safariorganisatie, we raden je aan om Satara of Lower Sabie te bellen)
Lower Sabie: 082 888 6562
Crocodile Bridge: 082 801 9898

Wat is een Main Camp?

Er zijn verschillende soorten kampen in het park. South African National Parks maakt op de website onderscheid tussen de volgende kampen: Main rest camps, satellite camps, bushveld camps en overnight hides. Verder zijn er ook extra luxe of campingmogelijkheden met de bush lodges, camp sites en luxury lodges. Deze 7 verschillende tussenstops geven je zelf de keuze om je Krugerparkreis zo open, luxe of gemakkelijk te maken als je zelf wil. In deze blog nemen we je mee langs de main rest camps. Aan de hand van de kaart in het park of de informatie op de South African National Parks kun je beslissen of je extra tussenstops in kleinere kampen toe wil voegen. Ook erg leuk: ter plekke beslissen waar je wil stoppen.

Een aantal stoelen en banken tussen de bomen op een houten terras, omringd met hekken aan de rand van de savanne

Advies voor extra lang verblijf: Safari

In het Krugerpark rij je zelf door het park heen, en doe je dus automatisch het hele park lang een selfdrive-safari. Je kunt er echter ook voor kiezen om tijdens je verblijf in het park een safari vanuit het Krugerpark te volgen. Deze ‘’game drives’’ zitten vol actie en informatie, en zijn een echte aanrader om je verblijf in het Krugerpark van fantastisch naar onvergetelijk te veranderen. Via reservations@sanparks.org kun je een reservering maken. Ook kun je contact opnemen met het reserveringsnummer +27 (0) 12 428 9111. Op de website van South African National Parks vind je onder Kruger National Park bij ‘’What To Do’’ en ‘’Activities’’ de Game Drives. Hier heb je de keuze uit drie verschillende types: Morning Drives, Sunset Drives en Night Drives. Bij de Morning Drives zie je de zon opkomen, de meest indrukwekkende en mooie inkijk die je in de Zuid-Afrikaanse natuur kunt krijgen, en op de mooiste plek van het land. Ga je met zonsondergang rijden, dan zie je de roofdieren hun jacht op de prooidieren starten. Net als bij de nachtsafari krijg je een grote schijnwerper mee, om de ogen van de prooi- en jachtdieren in de nacht te spotten. De tour guides kunnen je veel informatie vertellen over de dieren, en laten je bijvoorbeeld ook weten dat het licht geen schade aan de ogen van de dieren oplevert. Het goed zoeken naar de dieren in de bosjes is enorm leuk, en wie weet vind je een leeuw of een jachluipaard in de boom! Met extra veel geluk kun je zelfs een nestje leeuwen vinden, of een leeuw op de weg zien luieren. Vanuit de safariauto kun je de dieren veilig bekijken, en foto’s maken.

Een safaricar met een groep toeristen die verder op de weg een overstekende olifant spotten, en rechts het perspectief van een bestuurder achter een safaricar door de savanne

Advies voor extra lang verblijf: Skukuza

Skukuza is het grootste main camp in Kruger National Park, en tevens vol activiteiten en dieren. Mocht je een extra dagje Krugerpark willen pakken of er zelfs willen overnachten, dan is dit de fijnste plek die we aan kunnen raden. Naast de standaard faciliteiten, heeft het kamp veel extra’s te bieden. Zo zijn er ook speciale informatieprogramma’s voor kinderen, en wordt er elke dag een wildlifefilm getoond. Het district met de winkeltjes en restaurantjes is hier ook groter, bijna groot genoeg om iets weg te hebben van een klein winkelcentrum. Verder vind je hier ook een bank, postkantoor, autoverhuur, een garage, twee zwembaden, een autowasserette en tv’s in de luxeverblijven. Daarnaast heeft Skukuza ook een klein vliegveld met een verbinding naar Johannesburg en Kaapstad. Het nummer van de receptie is +27 (0) 13 735 4196, en het noodnummer is 082 802 1204.

De ingang van Skukuza in Zuid-Afrika met de vlag van Zuid-Afrika en auto's die over de weg door de ingang langs het hek rijden

Extra routes: 4x4 trails

De 4x4 trails in het park zijn voor toeristen die een auto met vierwielaandrijving hebben of hebben gehuurd, en de plekken willen verkennen die van de hoofdwegen af liggen. In het Krugerpark kun je bij de receptie van de main camps informatie vinden over de wegen. Zo kun je navragen of de wegen open zijn, omdat ze na hevige regen of bij overstromingen worden gesloten. Het is verboden om er met een ongeschikte auto te rijden; niet alleen vanwege gevaar voor de bestuurder en inzittenden, maar ook om schade aan de natuur te voorkomen. Er zijn per dag maximaal 6 voertuigen toegestaan per 4x4 weg, maar er zijn veel van deze wegen te vinden in het grote park. Deze routes zijn ontzettend leuk om te rijden als je er de goede auto voor hebt. We dringen er nogmaals op aan om goed naar de voorwaarden en regels te vragen, zodat je ervoor zorgt dat jouw rit over deze wegen een veilige wordt. Als je toestemming hebt en de veiligheidsvoorschriften in Zuid-Afrika opvolgt, zijn deze wegen hele mooie kansen om meer dieren in hun natuurlijke habitat te zien! Verder raadt het park je aan om extreem voorzichtig te zijn bij het uitstappen van je auto, maar wij raden vooral aan om het helemaal niet te doen. Hoe goed het park ook beveiligd is, buiten de hekken van de camps gaat de natuur zijn gang.

Een zandweg in de savanne die naar een berg leidt met een safaricar, en een giraffe die over de savanne loopt

Extra excursies en activiteiten

Naast de main camps kun je op verschillende plekken in het Kruger National Park allerlei activiteiten en excursies vinden. Je kunt gaan voor een massage, trails, vogelspotten, barbecue-samenkomsten, safari’s, golf courses, trails en wandelroutes over de landgrenzen naar Zimbabwe en Mozambique, wandelingen met een gids, hikes, mountainbiking, zwemmen, wildernistrails en nog veel meer. Voor meer informatie over deze activiteiten kun je de South African National Parks, de website voor Nationale Parken in Zuid-Afrika raadplegen, of in de Footprint Travel reisplanner de excursies bij het Krugerpark bekijken.

Een vogel met felle kleuren in een boom, en een safaricar die op een onverharde weg langs een boom in een grasveld op de savanne rijdt 

Als je klaar bent om een rondreis te boeken door het Krugerpark, kunnen we niks dan enthousiast voor je zijn! Deze unieke inkijk in de Zuid-Afrikaanse natuur is dé plek voor het spotten van de Big 5, het schouwspel tussen prooi-en roofdieren, en het leven in de traditionele en moderne Zuid-Afrikaanse stijl. Wil je meer weten over rondreizen door Zuid-Afrika, of wil je je laten inspireren? Bekijk dan onze informatiepagina voor meer tips, info en blogs.