Praktische informatie Amerika

Goed voorbereid op reis naar het enorme Amerika

Praktische Informatie Amerika

Valuta & Visum

Om het land binnen te komen heb je als Nederlander in ieder geval een paspoort nodig dat geldig is tot na terugkomst van je Amerika reis. Bovendien is het verplicht om voor vertrek een Visa waiver in te vullen op de website van ESTA. Doe dit minimaal twee weken voor vertrek. De kosten hiervoor bedragen 14 dollar per persoon en kunnen uitsluitend betaald worden per credit card. Zonder visa waiver kun je geweigerd worden op je vlucht, dit is dus erg belangrijk. Daarnaast dient je paspoort voorzien te zijn van een RFID-chip en het universele e-symbool op de omslag te hebben.

LET OP:  als gevolg van een wijziging in de Terrorist Travel Prevention Act kun je als je sinds 1 maart 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië of Soedan bent geweest geen ESTA meer aanvragen. Ook als je een dubbele nationaliteit waarvan één de Iraanse, Iraakse, Syrische of Soedanese is komen ook niet meer in aanmerking.

In Amerika wordt er betaald met de Amerikaanse dollar. Het is handig om de koers van de dollar in de gaten te houden als je bijna vertrekt. Eén euro staat ongeveer gelijk aan $1,10 (november 2023), hou er rekening mee dat de wisselkoers erg schommelt. Op veel plekken kun je geld pinnen, als er maar een Cirrus of Maestro logo op je bankpas staat. Let er wel op dat het in veel winkels en restaurants niet mogelijk is om met de pin te betalen. In Amerika is de creditcard verreweg de belangrijkste betaalmethode. Maar ook hier geldt, in kleinere winkels en restaurants is het soms alleen mogelijk om cash te betalen, zorg dus dat je hier genoeg van op zak hebt.

Fooien zijn in de Amerikaanse cultuur erg belangrijk. Er wordt vaak van je verwacht dat je een extraatje geeft. Bij een goede service is het gebruikelijk om 15-20% fooi te geven.

Vervoer

Om het meest te zien tijdens je rondreis in Amerika is een huurauto de beste optie om je mee te verplaatsen. De wegen zijn heel goed begaanbaar omdat Amerikanen gewend zijn om echt alles met de auto te doen. Met de huurauto heb je zelf de vrijheid om te stoppen waar en wanneer je wil, zo kun je echt alles zien tijdens jouw rondreis. Je kunt je auto overal gemakkelijk kwijt op de enorme parkeerplaatsen. De afstanden tussen de verschillende plaatsen kunnen wel enorm zijn, maar de wegen zijn breed en lopen veelal rechtuit. Bovendien mag je met je Nederlandse rijbewijs hier gewoon rijden, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen. Verblijf je in de stad? De taxi is the way to go. Naast de metro is dit dé manier om je te verplaatsen in de grote stad. Het is onwijs makkelijk om er een aan te houden, op elke hoek vind je wel een taxi.

Goed om te weten

Het land is echt gigantisch. Daarom is het ingedeeld in zes verschillende tijdzones. Aan de oostkust in staten als New York en Florida is het 6 uur vroeger, terwijl het aan de westkust in staten als Californië en Nevada 9 uur vroeger is. Tijdens jouw rondreis kan de klok ook nog wel eens een uurtje verspringen. In Utah en Nevada is het 8 uur vroeger.

In Amerika is het stroomnet 110 volt. Dat betekent dat er andere stekkers gebruikt worden als in Nederland. De stekker die er wordt gebruikt heeft twee platte pluggen. Zorg dat je een wereldstekker mee op reis neemt om je apparaten gewoon op te kunnen laden.

Het eten in Amerika is vooral heel veel. De porties die je er krijgt zijn een stuk groter dan in Nederland. Bovendien staat Amerika bekend om de ongekende hoeveelheid fastfoodketens, waarvan je er zeker een paar moet proberen tijdens jouw reis! Ontbijt bestaat vaak uit veel zoetigheid zoals wafels en pancakes. Als avondeten zie je vlees het meeste terug. Zo’n vleesgerecht wordt dan veelal gecombineerd met aardappel. Van mashed potato tot french fries, je ziet het allemaal voorbij komen. Naar de supermarkt voor je eten? Geen probleem, de meeste supermarkten zijn enorm én 24 uur per dag geopend.

Ben je van plan om de nationale parken af te gaan? Dan kan de zogenaamde America the beautiful pass of de Nationale parken pas voordelig zijn. Deze pas kost je $80 voor 1 personenauto met maximaal 4 volwassenen en is één jaar geldig. Met deze pas heb je dan toegang tot alle nationale parken in het land. Let wel op dat niet alle bekende namen nationale parken zijn, denk dan aan Monument Valley. Hier zul je alsnog los entreegeld voor moeten betalen.

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd hangt echt af van het gebied dat je wil bezoeken. Ga jij naar het (zuid)westen? Dan kun je het beste tussen april en november gaan, met uitzondering van de maanden juli en augustus. In deze maanden kan het erg heet zijn hier. Bovendien is het dan druk in de nationale parken door de schoolvakantie. In de overige maanden is het hier goed vertoeven, met temperaturen tussen de 15 en 28 graden. Wil je liever naar Florida, aan de oostkust van Amerika? Dan is het aan te raden om juist tussen november en april te reizen. De temperatuur ligt dan tussen de 18 en 24 graden en het is vaak zonnig. Bovendien is het hier van juni tot oktober orkaanseizoen.