Strand en rotsen op Sao Miugel

Wat te doen op São Miguel op de Azoren?

    Wat te doen op São Miguel op de Azoren?

    Welkom op São Miguel, ook wel bekend als Ilha Verde, oftewel het groene eiland. Dit prachtige eiland behoort tot de Portugese Azoren en zit vol met avonturen en bezienswaardigheden. Hier hebben we de 12 leukste activiteiten voor je verzameld die je absoluut niet mag missen op São Miguel!

    #1 Walvissen spotten

    São Miguel is één van de beste plekken ter wereld om walvissen en dolfijnen te spotten. De wateren rond de Azoren zijn een paradijs voor deze bijzondere dieren, dankzij de rijke voedingsgronden en de migratieroutes die langs de eilanden lopen. Boek een boottocht en zie deze prachtige dieren van dichtbij in hun natuurlijke habitat.

    Wist je dat de Azoren een belangrijk doorgangsgebied zijn voor vele walvissoorten, waaronder de blauwe vinvis, de grootste walvis ter wereld? De beste maanden om deze enorme dieren te spotten zijn april en mei. Naast walvissen kun je ook verschillende soorten dolfijnen zien, zoals de tuimelaar en de gestreepte dolfijn, die vaak nieuwsgierig om de boten heen zwemmen en leuke sprongen maken.

    Neem je verrekijker mee om geen enkel detail te missen en geniet van deze unieke ervaring. Tip: let tijdens het walvissen spotten op opkomend water en de plek waar vogels boven hangen. Grote kans dat op die plek een walvis of dolfijn is. De gidsen aan boord delen graag hun kennis over het gedrag en de leefomgeving van deze indrukwekkende dieren. Vergeet ook niet je camera, want je zult gegarandeerd momenten willen vastleggen die je nooit meer vergeet.

    Walvissen spotten voor de kust van Ponta Delgada

    #2 Ontdek Vila Franca do Campo

    Ontdek het verborgen juweeltje Vila Franca do Campo, een grappig eilandje net voor de kust van São Miguel. Dit mini-eiland, wat eigenlijk een gezonken vulkaan is, ligt op een korte boottocht van het dorp Vila Franco do Campo en is perfect voor een dagtrip.

    Bij aankomst wacht je een geweldige cirkelvormige lagune met super helder water, perfect om te zwemmen en snorkelen. De omringende rotsen en het groen geven je het gevoel dat je in een sprookje bent beland.

    Omdat het eiland een beschermd natuurgebied is, zie je hier prachtige flora en fauna.

    Vila do Franca Campo

    #3 Verken Lagoa das Sete Cidades

    Lagoa das Sete Cidades is één van de meest iconische plekken op São Miguel. Dit indrukwekkende meer bestaat uit Lagoa Azul (het Blauwe Meer) en Lagoa Verde (het Groene Meer), die naast elkaar liggen in de krater van een uitgedoofde vulkaan. Hoewel het eruitziet als twee afzonderlijke meren, is het eigenlijk één groot meer.

    Volgens een lokale legende zijn de kleurverschillen ontstaan uit de tranen van een prinses en een herder die een verboden liefde hadden; de prinses had groene ogen en de herder blauwe ogen, waardoor de meren hun kleuren kregen.

    Vanaf uitzichtpunten zoals Vista do Rei zijn de kleurverschillen duidelijk zichtbaar en adembenemend mooi. Voor de avonturiers onder ons zijn er tal van wandelpaden waar je gave hikes rondom het meer kan maken, die je door het bijzondere landschap leiden.

     

    Uitzicht Sete Cidades

    #4 Ga de watervallen ontdekken

    Één van de leukste activiteiten op São Miguel, is het ontdekken van de prachtige watervallen verspreid over het eiland. Bezoek Caldeira Velha, een magische plek met natuurlijke warmwaterbronnen en een waterval midden in de jungle. Ga op avontuur naar Salto do Cabrito via een uitdagende hike en neem een verfrissende duik in het natuurlijke zwembad aan de voet van de waterval. Vergeet ook niet Salto do Prego, bereikbaar via een mooie wandelroute. Deze watervallen bieden spectaculaire uitzichten en prachtige, rustgevende plekken om te zwemmen en te ontspannen.

    Verschillende watervallen op Sao Miguel

    #5 Maak een mooie hike

    São Miguel is een paradijs voor wandelaars, met talloze hiking trails die je door het diverse landschap kan maken. Van wilde bossen tot indrukwekkende kustlijnen, dit eiland heeft het allemaal.

    Één van de populairste routes is de hike naar de top van Pico da Vara, het hoogste punt van São Miguel. Deze uitdagende wandeling beloont je met een adembenemend uitzicht over het eiland en de omliggende oceaan. Een absolute must-do voor de avontuurlijke hiker!

    Trek je wandelschoenen aan en ontdek de mooiste paden van São Miguel. Verken de groene valleien, geniet van de rustgevende meren, en laat je verrassen door de hoge kliffen langs de kust. Of je nu op zoek bent naar een rustige wandeling om te ontspannen of een uitdagende hike om je grenzen te verleggen, São Miguel heeft voor ieder wat wils. Lees hier meer over de toffe hikes die je kunt doen op São Miguel en laat je inspireren voor je volgende avontuur op dit prachtige eiland!

    Hike uitzicht en trail in Sao Miguel

    #6 Ga zwemmen bij Terra Nostra en Lagoa das Furnas

    Zin in een duik? Bezoek dan Terra Nostra Park en Lagoa das Furnas op São Miguel! Terra Nostra Park is een prachtige botanische tuin met een groot thermisch zwembad. Het water is verwarmd door de vulkanische activiteit en biedt je een heerlijk ontspannende duik midden in de natuur. Dit park is niet alleen een zwemparadijs, maar ook een prachtige plek met exotische planten en bomen. Perfect om even helemaal tot rust te komen!

    Bij Lagoa das Furnas kun je ook genieten van warmwaterbronnen en natuurlijke zwembaden. Dit meer ligt in de krater van een uitgedoofde vulkaan, wat zorgt voor een indrukwekkend uitzicht. Wist je dat de omgeving van Furnas bekend staat om zijn geothermische activiteit? Terwijl je ontspant in het warme water, kun je zelfs de borrelende en dampende geisers zien – super gaaf, toch?

    Beide locaties bieden een unieke kans om te zwemmen in natuurlijk verwarmd water, omringd door de schoonheid van São Miguel. Vergeet je zwemkleding niet en duik in deze bijzondere zwembaden voor een onvergetelijke ervaring!

    Terra Nosta meer, bloemen en het Lagoa das Furnas

    #7 Verken Nordeste

    Nordeste is echt de verborgen parel van São Miguel! Dit schilderachtige deel van het eiland staat bekend om zijn waanzinnige uitzichten en kleurrijke bloemen. Perfect voor een leuke dagtocht vol natuur en avontuur. Start je trip bij de verschillende miradouros (uitkijkpunten) die Nordeste rijk is. Neem bijvoorbeeld Miradouro da Ponta do Sossego – hier kun je rondwandelen door de mooie tuinen en genieten van een spectaculair uitzicht op de kliffen en de zee.

    Dan heb je nog Miradouro da Ponta da Madrugada, een must-see bij zonsopgang. Het uitzicht hier is gewoon magisch, met de ruige kustlijn en de eindeloze oceaan die samen een prachtig plaatje vormen. De perfecte manier om je dag te beginnen!

    En laten we de schattige dorpjes in Nordeste niet vergeten. Slenter door de straatjes, drink iets in de lokale cafés en proef de traditionele Azoriaanse snacks. De vriendelijke locals maken je dag helemaal af.

    Nordeste uitzichtpunt in Sao Miguel

    #8 Bezoek Lagoa do Fogo

    Lagoa do Fogo, oftewel het vuurmeer, is één van de meest spectaculaire plekken op São Miguel. Dit prachtige kratermeer ligt in een beschermd natuurgebied is prachtig om te zien.

    Kajakken op Lagoa do Fogo is een absolute must-do. Peddel over het kristalheldere water, omringd door bijzondere natuur en prachtige landschappen. De rust en schoonheid van het meer maken het een bijna een magische ervaring. Het water van Lagoa do Fogo is zo helder dat je de bodem kunt zien. Het meer ligt in de krater van een uitgedoofde vulkaan, wat zorgt voor een bijzonder mooi uitzicht.

    Er zijn ook verschillende wandelpaden rondom Lagoa do Fogo die je de kans geven om het meer vanuit verschillende perspectieven te bewonderen. Of je nu kiest voor een kajaktocht, een wandeling of gewoon wilt genieten van het uitzicht, het zogenoemde vuurmeer zal je zeker verrassen.

     

    Lagoa do Fogo

    #9 Ontdek de hoofdstad Ponta Delgada

    Ponta Delgada is een gezellige stad vol geschiedenis en cultuur, en het is echt een plek waar je je nooit zult vervelen. Begin je dag met een bezoek aan de lokale markten, waar je een overvloed aan verse producten kunt vinden. De sfeer is altijd gezellig en je kunt urenlang rondslenteren tussen de kraampjes. Vergeet niet om in Ponta Delgada ook de historische gebouwen te bewonderen, zoals de prachtige kerken en oude stadsmuren.

    Wanneer de avond valt, komt Ponta Delgada pas echt tot leven. Het bruisende nachtleven biedt voor ieder wat wils, van gezellige barretjes waar je kunt genieten van live muziek tot hippe clubs waar je kunt dansen tot in de vroege uurtjes.

    Voor de echte foodies onder ons is een food tour een absolute must-do. Dit is de perfecte manier om de stad op een smakelijke manier te verkennen. Proef lokale lekkernijen zoals de exotische passievrucht, de heerlijke kaas uit Pico, en laat je verrassen door de diverse wijnen die afkomstig zijn van de andere Azoren-eilanden.

    Ponta Delgada, gebouw, uitzicht van boven en uitzicht op de haven

    #10 Bezoek de thee- en ananasplantages

    Wist je dat São Miguel de thuisbasis is van de oudste theeplantage van Europa? Bezoek Gorreana of Porto Formoso, twee van de bekendste theeplantages, en dompel je onder in de fascinerende wereld van theeproductie. Terwijl je door de groene, prachtige velden wandelt, krijg je een kijkje achter de schermen van het productieproces, van het plukken van de bladeren tot het drogen en verpakken. Vergeet niet om in het winkeltje verschillende soorten thee te proeven en een paar unieke theesoorten als souvenir mee naar huis te nemen.

    Daarnaast hebben de Azoren de enige ananasplantage van Europa. Omdat de temperaturen hier niet het hele jaar door tropisch warm zijn, zoals in Costa Rica of Brazilië, duurt het ongeveer 2,5 jaar voordat de ananassen klaar zijn voor de oogst. Deze ananassen worden daarom ook niet geëxporteerd, maar zijn exclusief voor consumptie in Portugal, en ze staan bekend om hun heerlijke smaak. Op deze unieke locatie kun je zien hoe ananassen groeien en krijg je een rondleiding door de kassen waar ze worden gekweekt. Er is ook een kleine giftshop waar je verse ananas en drankjes kunt proeven. Proef de ananas rechtstreeks van de plantage en ontdek waarom ze bekend staan als de zoetste ter wereld. Zeker even proeven dus!

    Theeplantage Sao Miguel

    #11 Geniet van prachtige uitzichtpunten

    São Miguel heeft onwijs veel adembenemende uitzichtpunten die je zeker niet wilt missen. Bezoek Miradouro da Boca do Inferno, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de prachtige kratermeren. Maak ook een stop bij Miradouro de Santa Iria, waar je wordt getrakteerd op een spectaculair uitzicht over de wilde kustlijn van het eiland. De golven die tegen de kliffen slaan en het verre uitzicht over de Atlantische Oceaan zullen je doen verbazen.

    Elk uitkijkpunt op São Miguel geeft een unieke kijk op de schoonheid van het eiland, van de rustgevende meren en vulkanische landschappen tot de spectaculaire kustlijnen en groene heuvels. Of je nu een natuurliefhebber bent, een fotograaf, graag een goede insta- kiek wilt maken of gewoon op zoek naar een rustig moment om de omgeving in je op te nemen, de uitzichtpunten van São Miguel zullen je zeker versteld doen staan. Mis deze onvergetelijke plekken niet tijdens je bezoek aan dit mooie eiland!

     

    uitzichtpunten Sao Miguel

    #12 Duik in het superheldere water

    De wateren rondom São Miguel zijn kristalhelder dankzij de vulkanische oorsprong van het eiland, wat zorgt voor mineraalrijk water en een schone zeebodem. Dit maakt de zee perfect voor duiken. Verken de kleurrijke onderwaterwereld en ontdek koraalriffen, vissen en misschien zelfs een schipwrak. Omdat er weinig sediment in het water is, heb je fantastisch zicht onder water. São Miguel ligt midden in de Atlantische Oceaan, wat betekent dat je grote zeedieren zoals manta's kunt spotten en soms zelfs walvissen kunt horen. Er zijn tal van duikspots voor de kust van Ponta Delgada en bij Vila Franca do Campo.

    Kustlijn sao miguel

    Dus daar heb je het: een lijst vol leuke tips om te doen op het groene eiland São Miguel. Of je nu een adrenalinejunkie bent of gewoon wilt ontspannen in de natuur, dit eiland heeft voor elk wat wils. Tijd om je volgende avontuur te plannen en de magie van São Miguel te ontdekken!