Ceviche

8 x Belizaanse gerechten en drankjes die je móét proeven

  •  

8 x Belizaanse gerechten en drankjes die je móét proeven

Belize is niet alleen een paradijs voor duikers, snorkelaars en natuurliefhebbers, ook foodies zitten hier goed. De Belizaanse keuken is een smeltkroes van culturen, met invloeden uit de Caribische, Afrikaanse, Maya en Spaanse keuken. Je proeft de geschiedenis én de warmte van het land in elk gerecht. Of je nu eet bij een foodtruck langs de weg of in een klein lokaal restaurant, dit zijn 8 smaken die je absoluut moet proberen tijdens je reis door Belize.

#1 Rice and beans met stoofkip

De nationale trots van Belize is simpel, maar oh zo lekker. Rice and beans worden gekookt in kokosmelk, waardoor ze heerlijk romig en vol van smaak zijn. Daarbij krijg je een portie langzaam gestoofde kip in een rijke saus van tomaat, ui, knoflook en kruiden. Vaak wordt het geserveerd met een beetje koolsla, gebakken banaan en pittige peper erbij. Het is het soort maaltijd dat je doet verlangen naar een tweede portie.

Rice and beans

#2 Belikin Beer

Als je in Belize bent, is de kans groot dat je binnen een paar uur al kennismaakt met Belikin. Deze lichte, verfrissende lager is het nationale bier en wordt gebrouwen in Ladyville, vlak bij Belize City. Of je nu op het strand ligt, in een barretje zit of bij een barbecue staat: Belikin is er altijd bij. De flesjes zijn klein, het etiket herken je direct, en de smaak past perfect bij een warme dag in de tropen.

Links strand rechts bier

#3 Fry Jacks

Je hebt ontbijt, en je hebt ontbijt met Fry Jacks. Deze gefrituurde deeghapjes zijn goudbruin en luchtig, en worden meestal geserveerd met roerei, bonenpuree, kaas of jam. Je scheurt ze open, vult ze met iets hartigs of zoets en geniet van de knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Het is comfort food op z’n best. Elke lokale eettent of guesthouse serveert z’n eigen variant.

Fry Jacks

#4 Rum Punch

Als er één drankje is dat je herinnert aan tropische zonsondergangen, dan is het wel rum punch. Deze cocktail is een explosie van smaken: ananas, sinaasappel, limoensap, grenadine en, natuurlijk, een flinke scheut donkere rum. Je krijgt ‘m vaak geserveerd in een plastic beker met een rietje, maar laat je niet misleiden: dit drankje hakt erin. Perfect voor op het strand of bij een reggaeavond in een bar.

Rum punch

#5 Hudut

Hudut is een traditioneel gerecht van de Garifuna, een etnische groep met wortels in Afrika en het Caribisch gebied. Het bestaat uit gestoofde vis in een romige kokossoep, geserveerd met gestampte bakbananen (denk aan aardappelpuree maar dan zoeter en steviger). De smaken zijn aards, hartig en een tikkeltje zoet, een unieke combinatie die je nergens anders proeft. Je vindt Hudut vooral langs de zuidkust, in plaatsen als Hopkins of Punta Gorda.

#6 Coconut water

In Belize drink je kokoswater niet uit een flesje, maar gewoon vers uit een kokosnoot. Je koopt ze langs de weg of op markten, waar iemand met een machete de bovenkant eraf hakt en je een rietje in de hand duwt. Het water is lichtzoet, ijskoud en super verfrissend, precies wat je nodig hebt na een lange wandeling of een paar uur zon.

Kokosnoten en iemand die kokoswater drinkt

#7 Conch Ceviche

Conch is een grote zeeslak die veel voorkomt in de wateren rond Belize. Klinkt misschien een beetje spannend, maar het vlees is stevig, fris en perfect voor ceviche. De stukjes conch worden gemarineerd in limoensap en gemixt met ui, tomaat, koriander, peper en soms zelfs mango. Je eet het met tortilla chips of gewoon met een lepel, heerlijk als lichte lunch, voorgerecht of tussendoortje.

Links ceviche rechts conch schelp in iemands hand

#8 Horchata

Horchata is een zoete, romige drank gemaakt van rijst, melk, kaneel en soms amandel of vanille. Ijskoud geserveerd is het een heerlijke tegenhanger van pittig eten of een verfrissend drankje op een warme middag. De Belizaanse variant is iets kruidiger dan de Mexicaanse en vaak huisgemaakt, dus overal net even anders.

Horchata

Al trek gekregen? Of je nu streetfood probeert op een markt in San Ignacio of een visje eet op het strand van Placencia, eten en drinken hoort bij de reis. Laat je verrassen door nieuwe smaken, proef wat je nog niet kent en ontdek hoe lekker Belize écht smaakt.