Het zijaanzicht van een luipaard die omhoog kijkt in de jungle, met rechts een tak

7x Wilde dieren spotten in Costa Rica

7x Wilde dieren spotten in Costa Rica

Costa Rica heeft een rijke diversiteit aan plant- en diersoorten door de overvloed aan jungles en oerwouden. Ook ligt het land aan de kust, waardoor er ook in het water veel diersoorten te vinden zijn. Ben je zelf van plan om een reis naar Costa Rica te maken? Dan willen wij je alvast voorbereiden op de dieren die je daar gaat tegenkomen!

#1 Apen

Het zit vol met apen in Costa Rica, dus die ga je daar zeker spotten. De zwarthandslingeraap en de brulaap zijn de twee meest voorkomende soorten, en daarnaast heb je ook nog kans om de zeldzamere witschoudercapucijnaap en de zeer zeldzame doodskopaap te vinden. Ons advies: let goed op je spullen, en pas op je eten. Apen zijn over het algemeen niet bang om je een bezoekje te brengen, en vinden het daarbij ook niet erg om wat van je spullen mee te nemen. Pas dus op, maar geniet ook zeker van de acrobatische ren- en vliegkunsten die ze in de bomen laten zien!

Een klein zwart en bruin aapje op de grond in de jungle en een bruin aapje die een tak met bladeren beklimt

#2 Kikkers

In de jungles van Costa Rica kun je een grote hoeveelheid kikkers vinden. Door sommigen wordt de roodoogmakikikker zelfs als het symbool voor Costa Rica gezien. Grappig genoeg is deze kikker juist niet vaak te zien, en is het de pijlgifkikker die je regelmatig tegen zal komen. Het wordt wel even goed kijken, want deze rode kikker is maar een paar centimeter groot. Maak je niet teveel zorgen over het ‘’gif’’ in de naam: dit werd vroeger weliswaar gebruikt om gifpijlen in te smeren, maar het heeft slechts een licht verlammend effect. Wie de kikker wat langer vast zal hebben, zal ook merken dat zijn hand wat gevoelloos wordt. Dit gaat vanzelf over. Mocht je veilig een nachtwandeling kunnen maken in een van de vele nationale parken of natuurgebieden, dan is dit zeker aan te raden. Gidsen kunnen je vaak vertellen waar je de kikkers in de nacht kunt spotten, al zul je ze waarschijnlijk vrij makkelijk kunnen vinden door het geluid dat ze maken.

een groene kikker op een groen blad, een rode kikker met zwarte stippen op een boom

#3 Zeer zeldzaam: katachtigen

Je kan er eigenlijk maar beter vanuit gaan dat je deze dieren niet gaat vinden, maar toch vinden we het leuk om je te laten weten dat ze wel in Costa Rica hun territorium hebben! Jaguars, panters, tijgerkatten, poema’s en ocelots zijn allemaal katachtigen met een enorm territorium. Zo groot zelfs, dat ze eigenlijk zelden tot niet gezien worden. Om je een indicatie te geven van hoe zeldzaam ze zijn: in Corcovado National Park zijn er zo’n 7 Jaguars per 100 vierkante kilometer. Deze bossen zijn dichtbegroeid, en de katachtigen vermijden liever het contact met mensen. Ocelots zijn het minst zeldzaam, en worden bijvoorbeeld in Corcovado genoemd als de enige katachtigen die de gidsen heel af en toe zien.

Een luipaard in de jungle van Costa Rica, omringd door bladeren

#4 Vlinders

Costa Rica zit vol met vlinders! In het land zijn er meer dan duizend verschillende soorten te vinden. We raden je zeker aan om een van de vele vlindertuinen of bloementuinen te bezoeken, want daar kun je verschillende soorten in overvloed zien. Ook de bezoekers van de nationale parken en jungles zullen geen moeite hebben om een vlinder te spotten. De bekendste vlinder van Costa Rica is de blauwe morpho, met zijn grote iconische blauwe vleugels.

Een vlinder op groene bladeren met grote blauwe vleugels en een zwarte ring er omheen

#5 Walvissen

De van zand en rotsen gevormde ‘’walvisstaart’’ in Marino Ballena is niet de enige walvisstaart die je zult spotten in Costa Rica! Rond deze zandformatie verzamelen jaarlijks honderden bultrugwalvissen. Ook in andere plekken van het land kun je de bultrug spotten. De beste periodes om ze te vinden zijn december tot maart en juli tot oktober. Een andere spectaculaire walvis is de walvishaai, de grootste vis ter wereld. Je hebt rondom Bat eiland, de Golf van Papagayo en rondom de Cocoseilanden een goede kans om de walvishaai te vinden.

een bultrugwalvis in de oceaan en een walvishaai met witte stippen in de oceaan

#6 Vogels

Er zijn weinig plekken in de wereld waar er zo veel verschillende vogelsoorten te zien zijn als Costa Rica. In dit kleine land kun je ongeveer 900 verschillende vogelsoorten vinden. Op elke hike, trail of wandeling zul je dus op z’n minst wel een paar verschillende vogelsoorten tegenkomen. Een van de meest opvallende vogels zijn de toekans, met hun grote snavels vol felle kleuren. Ook de ara is zeer kleurrijk, en je zult in Costa Rica vooral de groene en rode ara’s vinden. Er zijn ook roofvogels te vinden. Dit zijn voornamelijk gieren en valken.

Een rode ara met blauw en geel op de vleugels en een toekan op een tak met een kleurrijke snavel

#7 Luiaards

Naar schatting telt Costa Rica zo’n 2 miljoen luiaards. Een ontmoeting met deze bedaarde wezens vereist echter geduld en scherpe observatie, aangezien ze zich vaak hoog in de boomtoppen ophouden, subtiel opgaand in het weelderige groen van het regenwoud. Waarschijnlijk vind je er een slapend, want luiaards slapen gemiddeld 18 uur per dag. Een bezoek aan Costa Rica biedt avontuurlijke natuurliefhebbers de kans om deze bijzondere dieren in hun natuurlijke habitat te observeren. Lokale gidsen, met hun kennis van de flora en fauna, zijn vaak onmisbare metgezellen tijdens deze zoektocht.

Een luiaard aan een tak in een boom met groene bladeren

Kun jij ook geen genoeg krijgen van alle wilde dieren in Costa Rica? Tweak je reis bij Footprint Travel, of bekijk onze Costa Rica rondreizen