Praktische informatie Costa Rica

Goed voorbereid op reis naar het groene Costa Rica

Praktische informatie Costa Rica

Valuta & Visum

De valuta waarmee in Costa Rica wordt betaald is de Costa Ricaanse colón (CRC). Eén Costa Ricaanse colón staat gelijk aan ongeveer 0,0017 euro. Hoewel de meeste grote hotels, restaurants en winkels creditcards accepteren, is het handig om ook wat cashgeld bij je te hebben voor kleinere uitgaven en voor plaatsen waar geen elektronische betalingen mogelijk zijn. Daarnaast is het belangrijk om een geldig paspoort te hebben dat nog minimaal zes maanden geldig is bij aankomst in Costa Rica. Voor een verblijf van maximaal 90 dagen hebben Nederlandse en Belgische reizigers geen visum nodig.

Vervoer

Costa Rica biedt verschillende vervoersmogelijkheden om het land te verkennen. Het huren van een auto is een populaire optie, omdat het je flexibiliteit geeft en de mogelijkheid om afgelegen gebieden te bereiken. Houd er rekening mee dat het rijden in Costa Rica uitdagend kan zijn, met smalle wegen en soms beperkte bewegwijzering. Een andere optie is het gebruik maken van het openbaar vervoer, zoals bussen, die een redelijk betrouwbaar en betaalbaar netwerk bieden.

Goed om te weten

Costa Rica is een veilig land om te bezoeken, maar het is altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het bewaren van waardevolle spullen op een veilige plaats en het vermijden van afgelegen gebieden 's nachts. Het kraanwater in Costa Rica is over het algemeen veilig om te drinken, maar het wordt aanbevolen om voor de zekerheid flessenwater te kopen, vooral in afgelegen gebieden.

De officiële taal van Costa Rica is het Spaans, maar veel Costa Ricanen spreken ook Engels, vooral in toeristische gebieden. Het is handig om een aantal basiszinnen in het Spaans te kennen, zoals begroetingen en eenvoudige vragen.

In Costa Rica heb je een reisstekker voor de Verenigde Staten of een universele wereldstekker nodig.

Klimaat en beste reistijd 

Costa Rica heeft een tropisch klimaat met twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen loopt van december tot april en wordt beschouwd als de beste tijd om Costa Rica te bezoeken. Tijdens deze periode is het weer over het algemeen zonnig en regenval is minimaal. Het regenseizoen loopt van mei tot november en brengt meer neerslag met zich mee, hoewel het meestal niet de hele dag regent en er nog steeds voldoende zonnige momenten zijn. Het regenseizoen heeft ook zijn voordelen, zoals minder drukte en groenere landschappen.