hero Marseille, de oude haven

10x Must-visit spots Marseille

10x Must-visit spots Marseille

Marseille de oudste stad van Zuid-Frankrijk staat bekend om zijn geschiedenis, cultuur en mediterrane charme. Gelegen aan de azuurblauwe kust van de Middellandse Zee, biedt deze stad een unieke mix van traditioneel en modern. Begin je avontuur in de Vieux-Port, de levendige oude haven waar vissersboten en luxe jachten zij aan zij liggen. Hier kun je genieten van een vers gevangen visgerecht in één van de vele sfeervolle restaurants. Een andere must-visit spot is de Basilique Notre-Dame de la Garde, waar adembenemde uitzichten van de basiliek absoluut de moeite waard zijn. Voor een duik in het verleden bezoek je Le Panier, de oudste wijk van Marseille. De smalle straatjes, kleurrijke huizen en charmante boetiekjes geven je het gevoel alsof je terug in de tijd bent gestapt. Marseille is een stad die blijft verrassen en verwonderen, een plek waar elke hoek een nieuw verhaal vertelt. In deze blog kun je meer lezen over tien must-visit spots in Marseille.

#1 Wandel door Vieux-Port

Wandel door de Vieux-Port, het kloppende hart van Marseille, Zuid-Frankrijk! Hier voel je de stadsgeschiedenis terwijl je langs oude vissersboten en moderne jachten wandelt. De geur van verse zeevruchten nodigt je uit om bij één van de vele visrestaurants aan te schuiven en te genieten van de lekkerste vis. Op zaterdagochtend is er een levendige vismarkt waar je de vangst van de dag kunt zien. Omringd door historische gebouwen, zoals het indrukwekkende Hôtel de Ville, biedt de Vieux-Port een charmante mix van oud en nieuw. Neem daarnaast een moment om te genieten van een pastis op een terras, terwijl straatmuzikanten hun kunsten laten horen. Vergeet niet een ritje met de kleurrijke ferry naar Château d'If te maken. Deze haven is niet alleen een plek om te zien, maar ook om te voelen en te beleven – kortom een echte must-visit in Marseille!

Bootjes in de haven van Marseille

#2 Ga met de boot naar Château d’If

Wist je dat Château d'If oorspronkelijk werd gebouwd als fort, maar al snel werd omgevormd tot gevangenis omdat het als verdediging niet effectief bleek? Ga met de boot naar Château d'If en beleef een onvergetelijk avontuur in Marseille. Vanaf de Vieux-Port vertrekken regelmatig boten naar dit iconische eilandfort, bekend uit "De Graaf van Monte-Cristo" van Alexandre Dumas. Terwijl je over het sprankelende water vaart, geniet je van een spectaculair uitzicht op de kustlijn van Marseille en de omliggende eilanden. Aangekomen bij Château d'If, stap je in een rijke geschiedenis vol mysterie en intrige. Verken de oude cellen en ontdek de verhalen van beroemde gevangenen. Vergeet niet een foto te maken vanaf de toren, waar je een panoramisch uitzicht hebt op de Middellandse Zee. Tip: Neem een picknickmandje mee en geniet van een lunch met uitzicht op het vasteland. Een bezoek aan dit historische juweeltje is een must voor elke Marseille-reiziger!

Afstandfoto van vieux port marseille

#3 Bezoek de Basiliek Notre Dame de la Garde

Bezoek de Basiliek Notre-Dame de la Garde in Marseille, Zuid-Frankrijk, een indrukwekkende kerk die trots op de top van een heuvel waakt over de stad. Gebouwd in de 19e eeuw, is deze basiliek een architectonisch must-see spot met haar kleurrijke mozaïeken en marmeren interieur. De echte trekpleister is echter het adembenemende panoramische uitzicht. Vanaf hier kun je de hele stad en de Middellandse Zee overzien – een perfecte plek voor prachtige foto's. De basiliek wordt liefdevol "la Bonne Mère" genoemd door de lokale bevolking, wat "de Goede Moeder" betekent. Dit komt omdat ze geloven dat zij de stad beschermt en zegent. Bezoek de basiliek in de vroege ochtend of late namiddag om de drukte te vermijden en te genieten van een serene sfeer en het beste licht voor foto's. Vergeet niet comfortabele schoenen te dragen, want de wandeling naar de top is best steil!

afstandfoto, dichtbij foto en vanaf de haven Notre dame de la garde

#4 Bezoek de Cathédrale de la Major de Marseille

De Cathédrale de la Major, ofwel de Kathedraal van Marseille, is een uniek bouwwerk dat royaal boven de oude haven uittorent. Gebouwd in de 19e eeuw, combineert deze kathedraal neoromaanse en neobyzantijnse stijlen, wat resulteert in een uniek en kleurrijk uiterlijk met gestreepte marmeren gevels. Binnenin vind je prachtige mozaïeken, sierlijke gewelven en indrukwekkende kunstwerken die de rijke geschiedenis en cultuur van Marseille weerspiegelen. Een leuk weetje: De kathedraal is bijna even groot als de Sint-Pietersbasiliek in Rome! Dit maakt het één van de grootste kathedralen in Frankrijk, wat zeker bijdraagt aan de grandeur van de stad. Bezoek de kathedraal rond zonsondergang en bekijk het gouden licht dat de magisch op de gevel valt. Geniet van dit adembenemende uitzicht en schiet de mooiste foto's. Bovendien is het gebied rondom de kathedraal 's avonds levendig, met veel gezellige eetgelegenheden en cafés om van te genieten.

afstandfoto van cathédrale de la major de marseille

#5 Wandel door de oudste wijk Le Panier

Wandelend door de oudste wijk van Marseille, Le Panier, voelt het alsof je een stap terug in de tijd zet. Deze charmante buurt, met zijn smalle, kronkelende straatjes en kleurrijke gevels, is doordrenkt van geschiedenis en mediterrane sfeer. Je vindt er pittoreske pleintjes, gezellige terrassen en tal van boetiekjes en kunstgalerijen die uitnodigen om ontdekt te worden. Een leuk weetje: Le Panier was ooit een toevluchtsoord voor zeelieden en immigranten, wat heeft bijgedragen aan de unieke, multiculturele ambiance van de wijk. Bezoek La Vieille Charité, een prachtig 17e-eeuws gebouw dat ooit een opvanghuis was en nu een uit musea en kunsttentoonstellingen bestaat. Vergeet daarnaast niet een pauze te nemen in één van de vele cafés voor een espresso of een pastis, de lokale anijslikeur, en geniet van de authentieke sfeer van deze bijzondere wijk.

oude wijk le panier marseille

#6 Loop door de bruisende wijken Le Plaine en Cours Julien

Stap binnen in de levendige wereld van Marseille's charmante wijken Le Plaine en Cours Julien, waar kleurrijke graffiti de straten siert en de geur van versgebakken brood je neus verwend. Deze bruisende buurten barsten van creativiteit, met kunstgaleries, boetiekjes en gezellige cafés op elke hoek. Wandel door smalle steegjes vol street-art, waar elke muurschildering een verhaal lijkt te vertellen. Stop bij één van de vele gezellige terrassen voor een café au lait en observeer het publiek dat voorbijtrekt. Een leuke tip: verken de lokale markten voor unieke souvenirs en verse streekproducten. En als je avontuurlijk bent ingesteld, zoek dan naar de verborgen doorgangen die je naar verrassende ontdekkingen leiden. Laat je dus zeker verrassen door de levendigheid van Le Plaine en Cours Julien - en voel de echte ziel van Marseille, Zuid-Frankrijk.

#7 Bezoek het natuurgebied Calanques National Park

Dichtbij de bruisende stad Marseille ligt een waar natuurwonder verborgen: het Calanques National Park. Dit adembenemende gebied bestaat uit een reeks diepe inhammen en kalkstenen kliffen die zich uitstrekken langs de Middellandse Zee. Terwijl je over de prachtige wandelpaden loopt, word je omringd door de natuur waar prachtige bloemen in bloei staan. Hou je ogen open voor de zeldzame plantensoorten die hier groeien, zoals de Provençaalse gentiaan en de Corsicaanse den. Neem je zwemspullen mee en duik in de wateren van de calanques. De verfrissende duik zal je doen vergeten dat je zo dicht bij de stad bent. Geniet van deze verborgen must-visit spot in de buurt van Marseille, Zuid-Frankrijk, en laat je betoveren door de schoonheid van de natuur.

Wateren en natuur Calanques National Park marseille

#8 Palais Longchamp

Middenin het kloppend hart van Marseille vind je het Palais Longchamp, een ware architectonische schat. Dit unieke bouwwerk uit de 19e eeuw straalt grandeur uit met zijn indrukwekkende fonteinen en beeldhouwwerken. Maar wacht, er is meer! Achter de paleismuren schuilen prachtige botanische tuinen. Loop hier over de kronkelige paden en laat je betoveren door de kleurrijke bloemen en geuren. Zoek een plekje bij de vijvers waar je kan kijken naar schildpadden. De twee reusachtige standbeelden naast de fontein stellen de rivieren de Rhône en de Durance voor. Volgens de lokale folklore brengen ze geluk als je eronderdoor loopt! Palais Longchamp is een go away spot om rust te vinden midden in de levendige straten van Marseille, Frankrijk. Neem een boekje mee, vind een bankje onder de bomen en laat de wereld even aan je voorbijgaan. Een moment van pure magie in deze bruisende stad!

binnenplaats palais longchap marseille

#9 Wandel door de hoofdstraat van Marseille – La Canebière

Wandel over de gezellige hoofdstraat van Marseille, La Canebière, en laat je meeslepen door het bruisende stadsleven! Deze levendige boulevard is de place to be voor locals en toeristen. Overal zie je kleurrijke terrassen waar mensen genieten van een kopje koffie of een glaasje wijn. De geur van vers gebakken croissants en baguettes waait je tegemoet uit de bakkerijen. En hou je ogen open voor de straatartiesten die de boulevard omtoveren tot één groot podium! La Canebière was ooit een modderige weg waar kaneelhandelaren hun waar vervoerden. Vandaag de dag is het dé plek voor een echt Marseillaans avontuur. Dus neem plaats op een terras, bestel een pastis (de lokale drank) en laat je meevoeren door de gezellige drukte van deze iconische straat. Hier ervaar je de ware ziel van Marseille, Zuid-Frankrijk!

straten van La Canebière

#10 Bezoek de trendy wijk Cours Julien

Stap binnen in de levendige wereld van Cours Julien. Deze bruisende wijk barst van creativiteit, met kunstgaleries, boetiekjes en gezellige cafés op elke hoek. Wandel door de smalle steegjes vol street-art, waar elke muurschildering een verhaal lijkt te vertellen. Laat je ogen verleiden door de kleurrijke kunstwerken en probeer de boodschap erachter te raden. Wie weet ontdek je een nieuwe favoriete kunstenaar! Stop daarnaast bij één van de gezellige terrasjes voor een lekker kopje koffie en observeer het publiek dat voorkomt. Misschien spot je wel een lokale artiest die inspiratie opdoet voor een nieuw meesterwerk. Een leuke tip: verken de kraampjes op de lokale marktjes voor unieke souvenirs en verse streekproducten. Laat je verrassen door de verborgen schatten die je hier kunt vinden. En als je avontuurlijk bent, zoek dan naar de verborgen doorgangen die je naar verrassende ontdekkingen leiden. Wie weet ontdek je een geheime expositieruimte of een verborgen straatmuzikant! Laat je meeslepen door de levendigheid van Cours Julien - hier voel je de echte creatieve ziel van Marseille, Zuid-Frankrijk!

 de trendy wijk Cours Julien

Heb jij altijd al Marseille willen bezoeken maar hier nog niet de tijd of ruimte voor gehad? Dan is dit jouw kans die je niet mag missen. Het bruisende Marseille heeft voor ieder wat wils en biedt cultuur, geschiedenis en sfeer! Kom langs het unieke Marseille en tweak jouw Frankrijk rondreis!