Uitzicht op de Three Graces fontein vanaf Place de La Bourse

Wat te doen in Bordeaux? 7x leuke tips & bezienswaardigheden

    Wat te doen in Bordeaux? 7x leuke tips & bezienswaardigheden

    Bordeaux, een gezellige stad in Frankrijk, staat vooral bekend om zijn heerlijke wijnen, prachtige architectuur en ontspannen sfeer. Of je nu een wijnliefhebber bent, een cultuurfanaat, of gewoon op zoek bent naar een relaxte citytrip, Bordeaux heeft voor ieder wat wils. Begin je ontdekkingstocht met een wandeling langs de kades, waar je kunt genieten van de mooie uitzichten en bezoek het indrukwekkende spiegelende water van Miroir d’Eau. Zin in wat meer avontuur? Verken dan de prachtige wijngaarden net buiten de stad! Lees hieronder de 7 leukste tips en bezienswaardigheden om te doen in Bordeaux en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur!

    #1 Ontdek La Cité du Vin; een modern wijnmuseum

    Als je Bordeaux bezoekt, is La Cité du Vin een must-see! Dit moderne museum, volledig gewijd aan wijn, biedt een unieke en interactieve ervaring. Je leert alles over het wijnmaakproces, en dat kan ook nog eens heel handig in je eigen taal. Onder het indrukwekkende gebouw vind je een wijnkelder met maar liefst 14.000 flessen wijn uit zo’n 80 verschillende landen. Op de 8e verdieping vind je een wijnbar en restaurant met een prachtig panoramisch uitzicht van 360 graden over de stad Bordeaux en de rivier de Garonne. De wijnkaart telt 500 verschillende wijnen, waarvan je er wel 20 per glas kunt bestellen.

    Bij je toegangsticket krijg je één glas wijn cadeau, zodat je meteen kunt proeven van de bijzondere selectie die het museum te bieden heeft. Het museum is niet alleen super interessant, maar ook een prachtig bouwwerk aan de buitenkant. De vloeiende lijnen en golvende vormen van het gebouw zijn ontworpen om te doen denken aan de beweging van wijn die wordt ingeschonken. Zie jij het ook? Een bezoek aan La Cité du Vin is een onvergetelijke ervaring. Je leert hier niet alleen veel over wijn, maar je kunt ook genieten van het prachtige uitzicht, verschillende wijnen uitproberen en het geweldige gebouw bewonderen. Dit museum mag zeker niet ontbreken op je lijstje van bezienswaardigheden in Bordeaux!

    Het gebouw van museum La Cité du Vin, de buitenkant.

    #2 Maak een foto bij Place de la Bourse & Miroir d'Eau

    Een bezoek aan Bordeaux, Frankrijk, is niet compleet zonder een stop bij de bijzondere Place de la Bourse en zijn iconische Miroir d’Eau. Dit prachtige 18e -eeuwse plein aan de oevers van de Garonne is een plekje waar je zeker een foto van wilt maken! Vanaf het plein heb je een prachtig uitzicht op het Palais de la Bourse, het voormalige beursgebouw en het fascinerende douanemuseum. Maar wat deze plek écht bijzonder maakt, is het betoverende Miroir d’Eau. Het oppervlak bestaat uit grote granieten platen met een dun laagje water van slechts 2 cm, wat zorgt voor een perfecte spiegelreflectie. Het is geen wonder dat dit de meest gefotografeerde plek van de stad is! Vooral ’s avonds, wanneer de gebouwen verlicht zijn, is het een prachtig plaatje. Dit is een ervaring die je niet snel zult vergeten!

    Linksboven, Miroir d'Eau met verlichte Place de la Bourse op de achtergrond, 's avonds - Rechtsboven Miroir d'Eau overdag schuin genomen - Onderaan, Miroir d'Eau overdag vanaf het midden

    #3 Maak een UNESCO- wandeling

    Wil je de bijzondere sfeer van Bordeaux goed ervaren? Dan is de UNESCO- wandeling een absolute aanrader! Deze tocht neemt je mee langs historische monumenten, schilderachtige pleinen en culinaire hoogstandjes, en biedt een onvergetelijke reis door de rijke geschiedenis en prachtige architectuur van Bordeaux. Mis geen enkel hoogtepunt terwijl je door de binnenstad slentert, die al sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst staat. Bordeaux is – op Parijs na – het grootste stedencomplex op de Werelderfgoedlijst van Frankrijk, en daarom wordt het ook wel de ‘stad van kunst en geschiedenis’ genoemd. Geniet van de schitterende gebouwen en de gezellige straatjes vol leven. Kortom, de UNESCO- wandeling is een leuke manier om Bordeaux te ontdekken. Laat je verrassen door wat deze prachtige stad te bieden heeft!

    Linksboven, straatje in Bordeaux - Rechtsboven, Palais de La Bourse - Onderaan, brug over de Garonne rivier in Bordeaux met zonsondergang

    #4 Dagtrip vanuit Bordeaux; culinaire tour door Saint- Émilion

    Een reis naar Bordeaux, Frankrijk, is natuurlijk niet compleet zonder een wijntrip! Duik in de heerlijke wereld van de geweldige wijnen en het lekkere eten, met een geweldige culinaire tour vanuit Bordeaux naar het leuke Saint- Émilion. Laat je meeslepen door de adembenemende wijngaarden terwijl je alles leert over deze beroemde wijnen. Tijdens de tour bezoek je drie exclusieve Châteaux (wijnhuizen) en krijg je de kans om de populairste wijnen uit Saint- Émilion te proeven. Verken de sfeervolle straatjes van dit schattige UNESCO- stadje met een rijke geschiedenis, omgeven door een prachtig landschap van wijngaarden. Onderweg geniet je van een heerlijke picknicklunch in een schitterend kasteel, te midden van de rustige Franse natuur. Hier word je verrast door de lokale lekkernijen en de heerlijke wijnen, terwijl je geniet van het prachtige uitzicht over de wijngaarden. Mis dit onvergetelijke culinaire avontuur niet, en laat je verrassen door een dag vol ontdekkingen!

    Linksboven, druiven trossen - Rechtsboven wijnvaten in een wijnkelder - Onderaan, uitzicht St. Émilion wijngaarden en kerk

    #5 Bezoek de Kathedraal van Bordeaux

    De indrukwekkende Cathédrale Primatiale Saint- André, gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw, is een absolute must- see in Bordeaux, Frankrijk. Deze kathedraal is één van de belangrijkste kathedralen van de stad en is dé plek voor de belangrijkste huwelijken en uitvaarten van prominente personen in Bordeaux. Je kunt deze prachtige kathedraal ook van binnen bewonderen. Naast de kathedraal staat de imposante Tour Pey- Berland, een 47 meter hoge gotische klokkentoren. Vanwege de lastige ondergrond werd deze toren los van de kathedraal gebouwd. Hij werd iets later gebouwd dan de kathedraal zelf, maar is zeker niet minder indrukwekkend! Klim naar de top en geniet van een prachtig uitzicht over de stad. Een bezoek aan de Cathédrale Saint- André en de Tour Pey- Berland is echt een aanrader tijdens jouw trip naar Bordeaux. Bewonder de rijke geschiedenis en gotische architectuur van de kathedraal en geniet van het spectaculaire uitzicht vanaf de top van de toren.

    Links, Kathedraal St. André de Bordeaux van boven genomen - Rechts de kathedraal van binnen, foto van het orgel en plafond

    #6 Verken Bordeaux op de fiets

    En leuke manier om deze charmante stad te verkennen, is door middel van een fietstour! Gedurende deze tour word je door het prachtige historische centrum geleid, door een lokale gids. Deze gids weet natuurlijk precies waar je moet zijn en zal je er interessante verhalen bij vertellen. Bordeaux staat bekend om zijn vlakke, overzichtelijke en fietsvriendelijke karakter, waardoor het verkennen per fiets een geweldige ervaring is. Je krijgt een goed beeld van de verschillende wijken en de populaire plekken in de stad. Gedurende drie uur verken je per fiets een aantal hoogtepunten, waaronder het historische centrum, imposante kathedralen en kerken, de schilderachtige oevers van de Garonne Rivier, en iconische locaties zoals de Saint André Kathedraal en de Great Bell. Maar er is meer dan dat. Je ontdekt namelijk ook het moderne Bordeaux, waarbij je versteld zult staan van het verschil tussen de historische stad en het Bordeaux van nu. De fietstour biedt een unieke ervaring die je niet mag missen. Ontdek de verborgen schatten van de stad op een boeiende en leerzame manier. Als fietsen niet jouw ding is, kun je ook kiezen voor sightseeing per tuktuk of Segway!

    Linksboven, fietsend persoon door Bordeaux - Rechtsboven, Kathedraal van Bordeaux St. André - Onderaan, uitzicht op Palais de La Bourse, het fietspad langs de Garonne

    #7 Wandel door de wijk Les Chartrons

    Op slechts een kleine afstand van het centrum van Bordeaux, in Frankrijk, ligt het charmante wijkje Chartrons. Het wijkje straalt een dorpsachtige sfeer uit en heeft een paar interessante bezienswaardigheden. Het staat vooral bekend om de levendige straatjes en vele antiek- en vintagewinkels. Het middelpunt van de wijk is het gebied rond de Eglise St. Louis en de overdekte markt. Je kunt in deze wijk heerlijk door de schattige straatjes slenteren en de leuke winkels bekijken. Neem tussendoor een pauze en geniet van een hapje of een drankje. Chartrons heeft veel leuke bars en restaurants om te ontspannen en van de omgeving te genieten.

    Straatje in de wijk Les Chartrons - Rechts wijn en eten in een restaurant in Les Chartrons

    Heb jij altijd al gedroomd van een bezoek aan het schilderachtige Bordeaux, maar is het er nog niet van gekomen? Dan is dit jouw ideale moment om deze betoverende stad te ontdekken! Bordeaux, met zijn adembenemende architectuur en sfeervolle straatjes, wacht op jou. Met deze blog ben je helemaal klaar om de stad te verkennen. Laat je inspireren door onze rondreizen door Frankrijk en geef jouw avontuur een persoonlijke twist.