Praktische informatie Frankrijk
Goed voorbereid op reis naar het diverse Frankrijk
Praktische Informatie frankrijk
Valuta & Visum
Voor je Footprint reis naar Frankrijk heb je als Nederlandse burger geen visum nodig als je minder dan 90 dagen blijft. Frankrijk maakt deel uit van de Schengenzone, waardoor je met een geldig paspoort of identiteitskaart vrij kunt reizen binnen deze zone.
In Frankrijk wordt betaald met de euro (EUR). Geldautomaten zijn ook overal beschikbaar en accepteren meestal internationale bankpassen en creditcards.
Het is handig om voor je vertrek naar Frankrijk enkele praktische zaken te regelen. Zo kun je overwegen om vooraf online tickets te kopen voor populaire bezienswaardigheden, zoals de bekende champagnehuizen in Épernay. Dit bespaart je tijd en voorkomt lange wachtrijen ter plaatse.
Al met al, zorg ervoor dat je een geldig paspoort bij je hebt en enige contante euro's bij je hebt voor het geval je in situaties komt waar kaartbetalingen niet mogelijk zijn. Op deze manier kun je zorgeloos genieten van je reis naar Frankrijk!
Vervoer
Bij een rondreis door Frankrijk is flexibiliteit om vrij te reizen essentieel. Frankrijk biedt diverse reismogelijkheden, maar het huren van een auto is vaak het meest ideaal. Autoverhuur is meestal betaalbaar en de snelste manier om tussen bestemmingen te reizen. Dankzij een uitgebreid en goed onderhouden wegennetwerk is het eenvoudig om van plaats naar plaats te rijden. Zorg dat de bestuurder minimaal twee jaar een rijbewijs heeft en ten minste 21 jaar oud is voor het huren van een auto.
Gebruik tijdens je roadtrip GPS-navigatiesystemen of mobiele apps zoals Google Maps voor eenvoudige routeplanning en navigatie. Download ook offline kaarten voor het geval je geen internetverbinding hebt.
Wees je bewust van de verkeersregels die kunnen afwijken van die in Nederland. Informeer jezelf over de lokale wetgeving voordat je gaat rijden. Bereid je voor op tolwegen, met name op de snelwegen, en zorg dat je genoeg contant geld hebt voor de tol. Controleer ook of je in bepaalde regio's een milieusticker nodig hebt en vraag dit na bij het autoverhuurbedrijf.
In steden is de beste manier om je te verplaatsen per fiets, scooter of elektrische step. Om een scooter te huren, is een geldig rijbewijs voor auto's of brommers nodig. Openbaar vervoer in Frankrijk biedt ook een praktische optie, met kaartjes die vaak ter plekke verkrijgbaar zijn.
Daarnaast zijn wandelen en het te voet verkennen van de stad populaire keuzes, vooral in historische centra waar veel attracties op loopafstand zijn. Dit biedt de vrijheid om in je eigen tempo de architectuur, winkels en de lokale ambiance van de stad te ervaren.
Goed om te weten
Fooien: In Frankrijk is het niet de gewoonte om fooi te geven in restaurants. Restaurants brengen door de overheid opgelegde servicekosten in rekening, met het label service compris, waarmee het restaurant hun servers een leefbaar loon kan betalen. Als de service uitmuntend is, kun je natuurlijk altijd nog een extra fooi geven. Het gebruikelijke percentage voor fooi ligt dan tussen de 5 en 10%. Of rond het getal naar boven af.
Kledingstijl: Fransen zijn bekend om hun modebewustzijn, dus kleed je chique wanneer je uit eten gaat of bezienswaardigheden bezoekt. In kerken en religieuze plaatsen wordt verwacht dat bezoekers zich gepast kleden, dus zorg voor bedekkende kleding.
Openbare toiletten: Voor het gebruik van openbare toiletten wordt vaak een kleine vergoeding gevraagd, meestal tussen 50 cent en een euro. Zorg daarom dat je altijd wat kleingeld bij je hebt.
Taal: Veel Fransen spreken Engels, met name in toeristische gebieden, maar het is toch handig om een paar basiszinnen in het Frans te kennen. Een poging om de lokale taal te spreken wordt zeer op prijs gesteld.
Drinkwater: Kraanwater in Frankrijk is doorgaans veilig om te drinken, maar velen geven de voorkeur aan flessenwater, vooral vanwege de smaak. Flessen water zijn overal verkrijgbaar, maar het meenemen en hervullen van een herbruikbare waterfles is een duurzamere keuze.
Klimaat en beste reistijd
De ideale periode om Frankrijk te bezoeken valt gewoonlijk in de lente en herfst, tussen april en juni, en september en oktober. De temperaturen zijn dan aangenaam, niet te warm en de toeristendrukte is beperkt.
In de zomermaanden, met name juli en augustus, kan het in het zuiden van Frankrijk erg heet worden, waarbij temperaturen boven de 30 graden Celsius geen uitzondering zijn. Als hitte en drukte niet jouw voorkeur hebben, kun je deze maanden beter vermijden voor een bezoek aan Frankrijk.
De lente biedt bloeiende natuur en gematigde temperaturen, doorgaans tussen 15-25 graden Celsius. Dit geldt ook voor de herfst, hoewel je dan wel rekening moet houden met af en toe een regenbui. Over het algemeen zijn dit uitstekende seizoenen om steden te ontdekken, te wandelen in de natuur en te genieten van de Franse gastronomie.
Het is echter belangrijk te onthouden dat het klimaat in Frankrijk sterk kan variëren afhankelijk van de regio. Het noorden is vaak koeler dan het zuiden, en de kuststreken verschillen van het binnenland. Controleer daarom altijd het weerbericht en pas je kleding aan, zodat je optimaal voorbereid bent op je avonturen.