Een grijze auto die over een slingerende weg rijdt in IJsland. De weg loopt over een heuvel die in de zee uitkomt. Het landschap is een mix van gras en aarde. Op de achtergrond zijn mistige bergen te zien.

11x Tips voor autorijden in IJsland

11x Tips voor autorijden in IJsland

IJsland is een van de mooiste landen ter wereld, en dat geldt voor zowel de zomer als de winter. Vulkanen, watervallen, geisers en lavendelvelden – IJsland heeft adembenemende natuur voor een roadtrip. Niet zo gek dus dat deze bestemming momenteel razend populair is! In deze blog geven we je extra tips en tricks voor je autokeuze en de wegen, en daarnaast ook wat suggesties om je rondreis nóg beter te maken. Of je nou in de lang verlichte zomer of tijdens de winter vol sterren en noorderlicht reist: we’ve got your back!

#1 Welke auto heb je nodig?

IJsland heeft uitstekende wegen die geschikt zijn voor elke auto. Er zijn echter ook een hoop prachtige wegen waar je alleen met een 4x4 kan rijden. Check dus goed van tevoren welke wegen je wil kiezen op je route, zodat je weet welke auto je nodig hebt. Een 4x4 is in landen als IJsland altijd wel aan te raden, maar eigenlijk overbodige luxe als je alleen de hoofdwegen pakt. Kies je ervoor om ook de binnenlandse F-roads te nemen, dan is een 4x4 auto een must. Welke auto je ook kiest, zorg in ieder geval dat je je auto goed verzekert. IJsland heet niet voor niks het land van vuur en ijs, en de schommelingen in de natuur kunnen ook effect hebben op je auto. Een steentje, kras of andere vormen van schade zijn ook voor de ervaren bestuurders niet ongebruikelijk in dit land.

Een 4x4 terreinwagen rijdt uit het water op een gravelweg in het landschap van IJsland

#2 Wat is een F-road?

Als je op de IJslandse kaart kijkt, bijvoorbeeld met Google Maps, zie je dat sommige wegen staan aangegeven met een F. Zoals we in Nederland bijvoorbeeld onderscheid maken tussen A- en N-wegen, hebben ze in IJsland dus F-wegen. Deze aanduiding wordt gebruikt als een weg geen hoofdweg is, en modderig of nat. Ook zitten er vaak kuilen in deze wegen. Het is dus een slecht idee om hier met een normale auto te gaan rijden. Blijf op de hoofdwegen, of zorg dat je een 4x4 terreinwagen huurt!

Een 4x4 terreinwagen die over een onverharde weg in IJsland richting de rode lucht rijdt.

#3 Auto of terreinwagen?

Zoals hierboven genoemd is het in sommige situaties ook prima om met een normale auto te gaan rijden. Kies je er echter voor om het binnenland in te trekken en de F-roads te pakken, dan is een 4x4 auto een vereiste. Let hierbij goed op: als je gaat huren in IJsland, willen de lokale verhuurders dat je een terreinwagen kiest voor de F-roads. Ook hier weer een reminder voor de verzekering: als je met een normale auto over de F-wegen gaat rijden, is de kans zeer groot dat de verzekering de kosten van eventuele schade volledig op je verhaalt. Dit omdat het rijden met je eigen auto op de F-wegen overal in IJsland afgeraden wordt.

Auto met de deur open die op een onverharde weg in het landschap van IJsland staat

#4 Verkeersborden

Op de website van safetravel in IJsland staan alle speciale verkeersborden op een rijtje. Dit zijn borden met een rode rand en een gele binnenkant. Op het driehoekige bord voor schapen op de weg zie je een schaap, en het driehoekige bord voor ‘’gravel road’’ toont een auto met drie stenen die wegschieten onder het wiel. Zie je een driehoekig bord met een sneeuwvlok, dan weet je dat er ijs op de weg kan liggen. Een rond bord met gele binnenkant betekent dat de weg afgesloten is. Neem dit advies serieus, want vaak komt je auto op dit soort wegen vast te zitten in de sneeuw. Het bord ‘’ÓBRÚĐAR ÁR’’ betekent dat er geen brug beschikbaar is voor de deels ondergelopen weg voor je, en dat je er alleen met een 4x4 terreinwagen doorheen kan rijden. ‘’BLINDHÆĐ’’ waarschuwt je dat aankomend verkeer lastig te zien is, en dat je zo ver mogelijk rechts moet blijven rijden. ‘’MALBIK ENDAR’’ geeft aan dat de weg onverhard wordt, en dat je rustig aan moet gaan rijden. Als laatste is er het driehoekige bord met een tunnel. Als je dit bord ziet, rem dan af naar 50 km/h. Er kan een auto tegemoet komen.

Een paal met drie IJslandse verkeersborden boven elkaar, en rechts een IJslands verkeersbord voor een mistige berg

#5 Verkeersregels

Op de safetravel website van IJsland staan 12 regels voor een veilige rit. Alle passagiers moeten ten alle tijden een gordel dragen. Het is niet toegestaan om in het midden of aan de rand van de weg te stoppen voor foto’s. Zorg dus dat een passagier de foto’s maakt, of stop op een veilige plek. Pas je snelheid aan aan de omstandigheden en de staat van de weg. Het snelheidslimiet is ingesteld voor de optimale omstandigheden, en zeker in de winter zijn de omstandigheden zelden optimaal. Zie je een onverharde weg aankomen? Verlaag dan je snelheid. Respecteer ook de afgesloten wegen. ‘’Lokað’’ betekent gesloten, en een weg wordt niet zomaar gesloten. Check de weersomstandigheden in de ochtend, en een paar keer tijdens de dag. Dit is belangrijk, want het weer in IJsland kan snel omslaan. Kom je een brug met één rijstrook tegen, vertraag dan naar 50 km/u. De auto die als eerste aankomt heeft voorrang. Het gebruik van een telefoon of tablet tijdens het rijden is illegaal, en hier staan hoge boetes op. Als je je moe voelt, verander dan van bestuurder of neem een kwartier pauze. Plan geen lange ritten in. Kinderen die kleiner dan 135cm zijn moeten verplicht in een kinderzitje. Als laatste is off-road rijden strict verboden. F-wegen en onverharde wegen zijn niet off-road, maar dit wordt het wel als je van deze wegen af rijdt.

Een bestuurder die zijn handen aan het stuur heeft en uitkijkt over een IJslandse weg met bergen op de achtergrond

#6 Snelheidslimiet en licht

In IJsland is het verplicht om ten alle tijden te rijden met je lichten aan. Pas verder op met de snelheidslimieten, want er staan veel flitspalen en de boetes zijn hoog. De meeste flitspalen staan bij Keflavik Airport, rond Reykjavik en bij ringweg 1. De maximumsnelheid is 90 km/u, je mag 80 km/u op grindwegen, en binnen de bebouwde kom mag je 50 km/u.

Twee snelheidsborden met 80 erop langs de weg in IJsland

#7 Tankstations

Rondom Reykjavik en bij Keflavik Airport zijn er veel tankstations. Maak hier gebruik van, ook als je tank slechts een deel leeg is. Buiten Reykjavik worden de tankstations snel zeldzamer. IJsland lijkt relatief klein, maar met ongeveer 375.000 inwoners is het land niet heel dichtbevolkt. Daarnaast zijn er grote gebieden in het land waar niemand woont, en waar je dus ook geen tankstations zult vinden. Uitzoeken hoe ver je auto op een volle tank kan rijden en van tevoren uitzoeken welke tankstations je tegen zult komen is een goed idee. Verder is het een goede tip om te vragen of je autoverhuurder je korting kan geven op tanken. De benzineprijs in IJsland fluctueert over het algemeen tussen de 2 euro en 2,20. Een euro is 149,31 IJslandse kroon (ISK), dus tanken is zo’n 296 tot 326 ISK.

Links een modern uitziend tankstation met verlichting bij nacht, en rechts een besneeuwd landschap met een oude, verroeste en gammele tankplek

#8 Weersomstandigheden

Dat het veel sneeuwt in IJsland en dat de wegen ijzig kunnen zijn, zijn de belangrijkste tips die je zult krijgen voor de winterse omstandigheden in IJsland. Naast deze tips is het ook belangrijk om in de zomer goed op het weer te letten. Denk bijvoorbeeld aan harde wind. IJsland is een redelijk klein eiland dat midden tussen de Atlantische en Artische oceaan. Het kan hier ontzettend hard waaien. Met betrekking tot je auto betekent dit dus dat je vooral goed moet oppassen tijdens het rijden, maar verder ook dat je deur goed vast moet houden als je deze open doet.

Links een volkswagenbusje met ''peace & love'' op de bumper en een bordje met ''all you need is love'' uit het raam, en rechts een besneeuwde passagiersauto in een besneeuwd en ijzig IJslands landschap

#9 Parkeertips

In Reykjavik is voldoende parkeergelegenheid, maar alles in het centrum is wel betaald. Dit geldt van 9-18, dus buiten die uren parkeer je gratis. Verder kun je bij de meeste toeristische hotspots in IJsland gratis parkeren, behalve bij de Seljalandsfoss waterval. Hier moet je een parkeerticket kopen die 24 uur geldig is. Een slimme tip is om de ticket door te geven als je weer vertrekt, door een willekeurige toerist aan te spreken. Hierdoor kun je de kosten delen, en betaal je maar de helft van de prijs. Vertrekkende toeristen aanspreken en bij het weggaan weer nieuwe toeristen aanspreken kan zelfs zorgen dat je maar een derde betaalt.

Een parkeerplaats bij ondergaande zon, waardoor alle geparkeerde auto's een lange schaduw op de weg werpen

#10 Rijden in de winter

In een 4x4 rijden, ongeacht of het een auto of terreinwagen is, maakt geen verschil voor de remweg of het slipgevaar. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: rij altijd voorzichtig! Mocht je twijfelen bij de verhuurder van je auto, controleer dan altijd of er winterbanden onder zitten. Deze vangen niet de volledige gladheid voor je op, maar maken wel een wereld van verschil in je remweg. Geef niet zomaar een ruk aan het stuur en maak geen snelle of plotselinge manoeuvres als dit niet nodig is. Ten slotte kom je met een 4x4 het beste uit een slip door een klein beetje gas te geven en terug naar je rijweg te sturen, en kun je bij een normale auto beter het gas loslaten en tegensturen.

Een vrouw met een muts, zonnebril en trui leunt tegen haar auto die geparkeerd staat in het besneeuwde IJsland. In de achtergrond zijn besneeuwde bergen te zien.

#11 Rijden in de zomer

Veel mensen weten dit niet, maar deels bevroren sneeuw is door het kleine beetje water veel gladder dan gewone sneeuw. Voel dus bij sneeuw altijd goed en voorzichtig aan hoe je auto zich over de weg beweegt, en pas hier je rijstijl op aan. In de zomer is de kans groter dat je schapen op de weg tegenkomt, dus let vooral in deze periode extra op bij borden die dit aangeven. Neem een zonnebril mee, want de zon is in de zomer soms de hele dag op.

Een zonnige dag in IJsland, met een weg waar in de verte drie auto's op rijden. Het is een hoofdweg, je ziet de vangrail en verder zie je groene grasvelden en hoge bergen op de achtergrond 

IJsland is een prachtig land met veel mooie natuur en spectaculaire verschijnselen. Watervallen, geisers en vulkanen zijn het decor voor dit unieke eiland. Wil je meer weten over het land van vuur en ijs, of lijkt het je leuk om een selfdrive door IJsland te boeken? Check dan alle informatie over IJsland op onze informatiepagina, of lees bijvoorbeeld deze blog over de must visits in de Golden Circle.