Landschap in IJsland, in het midden een berg met watervallen en een kleurrijke lucht met wolken

7 Redenen waarom je deze zomer naar IJsland moet

7 redenen waarom je deze zomer naar IJsland moet

Waar IJsland voor veel mensen op het eerste gezicht een winterbestemming lijkt, is het land vooral populair in de zomer. Wat maakt IJsland zo interessant en aantrekkelijk tijdens de warme maanden? In dit lijstje een overzicht van echte must do’s en must visits in IJsland!

#1 Mildere Temperatuur

Je hoort het goed: IJsland heeft zomerdagen! Deze dagen hebben over het algemeen een temperatuur van rond de 12 graden, een stuk milder dan de winterse temperaturen rond het vriespunt. Met een beetje geluk maak je zelfs een warme zomerdag mee! De echt warme dagen kunnen in het zuiden 20 tot 25 graden worden. Ideaal als je bijvoorbeeld een dagje Reykjavik wil pakken.

IJslands dorp in de zon, met bergen en water op de achtergrond

#2 24 uur lang zon

Waar er in december en januari maar 4 tot 5 uur daglicht is, is de zon van mei tot augustus ook in de nacht te zien. Veel mensen hebben de middernachtzon op hun bucketlist staan, en daarnaast is het ook een prachtige kans om IJsland in het licht te zien. Neem uitgebreid de tijd om ’s avonds mooie foto’s of video’s te maken in het licht, zonder je druk te hoeven maken over de ondergaande zon. Of bekijk bezienswaardigheden als watervallen of geisers bij daglicht in de nacht.

Een brug en een huis in IJsland, en een kleine boot die op het aangelegen water voorbij vaart

#3 Wildlife Spotten

Wie het symbool van IJsland in levende lijve wil zien, moet op zoek gaan naar de papegaaiduiker. Deze schattige vogels leven deels op zee, en zijn dus vooral goed te zien vanaf de eilanden van IJsland. Ook in de Oost-Fjorden, en in het zuiden bij Vík zijn er veel te vinden. Doorgaans dobberen de papegaaiduikers rond op zee, maar in de zomer trekken ze terug naar hun broedplaatsen. In deze periode zijn ze overal langs de kusten te vinden. De ultieme manier om deze vogels te begroeten? Stap aan boord van een boot vanuit Reykjavik en laat je verrassen door deze te schattige luchtacrobaten! Houd er wel rekening mee dat het paarseizoen vaak begint in juli en dat de vogels rond september weer met hun jonkies de zee in duiken. De reizigers die iets meer spektakel zoeken kunnen terecht bij de vele walvis-spotting tours die in IJsland te vinden zijn. Naast de bultrug en de blauwe vinvis heb je ook kans om dolfijnen en zeehonden van dichtbij te zien. Hvammstangi, aan het einde van de Artic Coast Way, is de beste plek om zeehonden te spotten. Haal je camera tevoorschijn en leg de betoverende momenten met het wildlife vast.

Een papegaaiduiker op de rotsen van IJsland, een walvis die uit het water springt in IJsland, en een man die vanaf een rondvaart naar het water kijkt in IJsland met bergen op de achtergrond

#4 Festivals

Wist je al dat IJsland een levendige festivalcultuur, en een rijke kunstgeschiedenis heeft? Hier zijn een paar van onze aanraders, mocht je toevallig rond die data op dit fantastische eiland zijn:

Eistnaflug
Periode: Begin juli
Locatie: Neskaupstadur, vlakbij Egilsstaðir
Eistnaflug is een 3-daags rock- en metalfestival, dat in 2005 werd opgericht als een klein feest door verschillende IJslandse bands. Neskaupstadur, de plaats waar het festival wordt gegeven, telt slechts 1400 inwoners. Het motto is ‘’Bannað að vera fáviti!‘‘ (gedraag je niet als een eikel ), en het festival wordt vaak geprezen door de veilige en gezellige sfeer.

Secret Solstice
Periode: 21-24 juni
Locatie: Reykjavik
Bij Secret Solstice, ook wel ‘’The Midnight Sun Festival’’ genoemd, wordt 96 uur zonlicht achter elkaar gevierd. Het evenement was eerder al een podium voor bekende rappers en DJ’s uit het Verenigd Koninkrijk, en bekende IJslandse bands. Het festival is daarnaast ook bekend om de luxe uitbreidingstickets van maar liefst 1 miljoen euro(!), waarbij de gasten worden opgehaald met een privéjet, en uit een lange lijst van speciale activiteiten bijvoorbeeld een helikoptervlucht over gletsjers en vulkanen kunnen verwachten.

Braedslan
Periode: 22 – 24 juli
Locatie: Borgarfjörður eystri
In een oude visfabriek in een dorpje met 130 inwoners wordt jaarlijks het Braedslan muziekfestival gehouden. Hier komen vooral veel folk/rock en indie-bands op af, waaronder de wereldwijd bekende IJslandse groep ‘’Of Monsters and Men’’.  De organisatie raadt je aan om een warme trui mee te nemen, zodat je het niet koud krijgt bij dit knusse festival.

LungA
Periode: juli
Locatie: Seyðisfjörður
Dit onafhankelijke kunstfestival geleid door artiesten is een initiatief van de LungA School. Verschillende artiesten laten hun visie op creatie op artistieke en soms zelfs onconventionele wijze tot uiting komen. De uniekheid van de studenten wordt gesteund, en hun kunst zorgt voor een sterker zelfbeeld en het beter begrijpen van de wereld.

Reykjavik Arts Festival
Periode: 1-16 juni
Locatie: Reykjavik
Om de twee jaar wordt het kunstfestival in Reykjavik georganiseerd. Het feest is een combinatie van een Scandinavisch cultuurfestival en een muziekfestival. Naast optredens van bands zijn er ook optochten en grote kunstwerken in de stad te vinden.

#5 Watervallen en geisers

Gelukkig geen tekort aan watervallen in IJsland, dat er naar schatting zo’n 10.000 heeft. Door de ligging op de Mid-Atlantische kloof zijn er veel vulkanen te vinden. Deze vulkanen zorgen voor hoogteverschil, en door de noordelijke ligging vind je er ook een flinke dosis gletsjers. De mix van vulkanische actie en high-altitude ijs creëert een waterval wonderland. Het is niet voor niets dat IJsland ook wel het land van vuur en ijs wordt genoemd. In de zomer levert dit vaak een prachtig uitzicht op. Zo zorgt de 60 meter hoge Skógafross waterval door het verdampende water vaak voor een enkele of dubbele regenboog als de zon er op staat.

Een man en een vrouw wandelen door IJsland en kijken naar watervallen, en een persoon die naar twee regenbogen voor een enorme waterval in IJsland kijkt

#6 De bloei van de IJslandse natuur

In de zomer komt de natuur van IJsland echt tot leven . Zo is de Holtasóley, de nationale bloem van IJsland, in volle bloei te zien. Waar je IJsland waarschijnlijk vooral van de geisers en vulkanen kent, zijn er ook prachtige uitgestrekte weides. Doordat er weinig bomen zijn, veranderen duizenden lavendelbloemen het uitgestrekte groene landschap in een paarse zee. . Een tip van de inwoners: ‘’Als je in een IJslands bos verdwaalt, ga dan staan!’’ De kleurrijke verzameling van bloemen is een mooie afwisseling op de blauwe zee, de witte sneeuw en de donkere steenlandschappen.

De nationale bloem van IJsland en een paars lavendelveld met bergen op de achtergrond

#7 Hiking en Trekking

De combinatie van mild weer en een bloeiend IJsland zorgen voor de ideale omstandigheden om lekker te gaan hiken! Met veel prachtige bergen en mooie natuurroutes is IJsland de ultieme bestemming voor een sightseeing avontuur. Veel highlights van de IJslandse natuur zijn hier al genoemd: watervallen, geisers, gletsjers, lavendelvelden, vulkanen, walvissen en papegaaiduikers. Maar wist je dat IJsland ook een walhalla is voor wandelliefhebbers?  IJsland heeft een uniek landschap dat gevormd is door vulkanische activiteit, en de beweging van de Europese en Noord-Amerikaanse platen. In nationaal park Þingvellir (thingvellir), 50 kilometer ten oosten van Reykjavik, kun je een wandeling maken door deze kilometers lange verzakking in de aarde. En er zijn nog veel meer wandelroutes, van gletsjers en bergtoppen tot kronkelende paden door groene weides. Trek die wandelschoenen aan en ontdek IJsland op z'n best!

Mensen maken een wandeling door de bergen van IJsland, een berg in IJsland en een ijsschots in het water

Wil je meer weten over IJsland? Bezoek dan onze IJslandpagina, of kies een van onze favoriete IJsland reisroutes die je zelf kunt tweaken naar jouw ultieme rondreis!