8x Wat te doen in Reykjavik

8x Wat te doen in Reykjavik

Er zijn veel goede redenen om IJsland te bezoeken! Gletsjers, vulkanen en watervallen zijn onder anderen de populairste toeristenbestemmingen. Maar wat is er te doen in de hoofdstad? Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad van Europa, heeft van alles te bieden voor een leuk dagje uit.

#1 Hallgrimskirkja: Het middelpunt van de stad

‘’De kerk van Hallgrímur’’ heeft een rijke geschiedenis die verweven is met de religie en dichtkunst van IJsland. Het gebouw, genaamd naar bekende lutheraanse dichter en dominee Hallgrímur Pétursson, is IJslands hoogste kerk. De kerk heeft een unieke uitstraling die doet denken aan het landschap van IJsland, waarbij de trapsgewijs geplaatste stenen pillaren doen denken aan de steenformaties die je bijvoorbeeld bij de bekende Svartifoss-waterval kunt zien. De ruige, spitsvormige architectuur is daarnaast een verwijzing naar de gletsjers en bergen in IJsland. Bezoekers kunnen de lift nemen naar het bovenste dek van de kerk, en genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende bergen.

The Hallgrímur church of iceland with a statue in front of it, and the church from the side, photographed from above

#2 Perlan (de parel): het cultureel centrum

Naast de praktische functie als opslag voor 21 miljoen liter water, dient de Parel ook als cultureel centrum. Interessante tentoonstellingen zorgen ervoor dat je de IJslandse natuur kunt verkennen. Loop bijvoorbeeld door ’s werelds eerste binnen-ijsgrot, bekijk een model van de Látrabjarg-klif, of ontdek hoe IJsland er onder water uitziet. Vulkanen, aardbevingen en andere geologische wonderen van de natuur komen langs in de Parel. De meest unieke beleving in het gebouw is Áróra, een show waarbij het noorderlicht in een prachtig planetarium met interactieve filmelementen beleefd kan worden. We raden je ook aan om na alle prachtige tentoonstellingen lekker bij te komen op het observatiedek. Hier kun je in 360 graden om de kop van de Parel heen lopen, en genieten van het panorama-uitzicht over de hoofdstad en omgeving.

The Perlan building from a distance above the treeline, a zoom in on the glass of the building, and the observatory deck on the roof

#3 Harpa Concert Hall: modern muziekpodium

Er lijkt geen einde te komen aan het aantal prachtige gebouwen in Reykjavik. Harpa is daar zeker geen uitzondering op. De blauwe glasmuur, wederom een referentie naar de steenformaties in de IJslandse natuur, zorgt met 714 LED-lichtjes voor een kleurrijke gloed in de lucht. De concerthal heeft meerdere prijzen gekregen als concert, als conferentiecentrum en voor de architectuur. Een van de hoogtepunten was de Europese prijs voor moderne architectuur in 2013. Veel cultureel belangrijke muziekgroepen vinden hun thuis in Harpa. Het IJslands Symfonieorkest, De IJslandse Opera en de Reykjavík Big Band houden regelmatig concerten in de muziekhal. Al met al is de architectuur dus niet de enige reden om het muziekpodium te bezoeken. Dit is the place to be als je op zoek bent naar grote artiesten of een dagje kunst en cultuur.

The blue colored Harpa Concert Hall in Reykjavik by night

#4 Nationaal Museum: IJslandse historie

Het Nationaal Museum van IJsland vierde in 2013 haar 150ste verjaardag. Hiermee is het museum de oudste van het land. In de vaste tentoonstelling Making of a Nation – Heritage and History in Iceland kunnen bezoekers een reis nemen door de geschiedenis van IJsland, van het begin van de IJslandse beschaving tot nu. Neem een reis door de tijd, en maak mee hoe middeleeuwse schepen de oceaan overstaken. Naast de tentoonstelling zijn er ook verschillende activiteiten voor kinderen, zoals verkleden of spelletjes.

#5 Tjörnin (De Vijver): stadsoase vol natuurpracht

Dit charmante meer vol eenden en ganzen bevindt zich midden in het centrum van Reykjavik. Veel bezoekers van de stad komen langs het meer, omdat het langs de Reykjavik City Hall en meerdere musea ligt. Officieel is Tjörnin een Lagune, een meer dat tussen het strand en de zee in ligt. Als je Hafnarstræti (‘’havenstraat’’) volgt, komt uit bij de tuinen. ’s Winters maken veel IJslanders van de gelegenheid gebruik om op het meer te schaatsen. Zo’n 40 tot 50 watervogels zijn te vinden in Tjörnin, van de kleurrijke Koningseider tot de elegante Noorse stern. Het voeren van de vele vogels is een populaire activiteit in Reykjavik, vooral voor ouders met kinderen. We raden je helaas af om de vogels te voeren, omdat de gemeente zich zorgen maakt dat het meeuwen aantrekt die een gevaar vormen voor de kleine kuikentjes. Fun fact: het meer was onder IJslanders bekend als ‘’’s werelds grootste broodsoep’’ (stærsta brauðsúpa í heimi).

Ganzen en eenden staan op het bevroren Tjörnin-meer in Reykjavik, een eend zwemt in het meer met de stad op de achtergrond

#6 Laugavegur: de levendige winkelstraat

Laugavegur is de drukst bezochte winkelstraat van het centrum van Reykjavik. De winkelstraat deelt zijn naam met een vierdaagse trektocht door IJsland, zo genaamd omdat deze wandelroute de drukst bezochte in IJsland is. Let dus goed op: Laugavegur is een winkelstraat, én een wandelroute! We hebben het hier dus over de winkelstraat. Van origine betekent de naam ‘’wasstraat’’. Vroeger kwam de straat uit op de warmwaterbronnen in Laugardalur, waar de vrouwen van Reykjavik hun was heen brachten. In de regio werden winkelcentra Kringlan en Smáralind geopend, maar Laugavegur hield haar charme als historische winkelstraat. Je kan er heerlijk eten in de verschillende restaurants, en voor de party animals zijn er genoeg bars en clubs. Zijstraat Skólavörðustígur leidt naar Hallgrimskirkja, de kerk waar we in het eerste kopje over vertelden. Winkelen, een detour naar de kerk, lekker eten en uitgaan!Regenboog zeberapad in Laugavegur, en een straatnaambord

#7 Bókabúðin: het boekenparadijs

IJsland staat bekend als een land van boekenliefhebbers. Voor een taal die door slechts 357.000 mensen wordt gesproken, zijn de meer dan 1700 gepubliceerde boeken per jaar indrukwekkend. Ter vergelijking: dat is ongeveer 5 keer zoveel als in Nederland. Goed opletten dus, want veel boekenwinkels zijn echt hidden gems. Bókavarðan heeft een verzameling boeken die je mee kunnen nemen door de boekengeschiedenis van IJsland. IÐA Zimsen is een typisch IJslandse boekenwinkel: stil, houten interieur en gezellig. Hier vind je boeken over koken, interieur en de regionale cultuur. De boekenkelder, Bókakjallarinn, heeft een unieke verzameling aan vreemde en zeldzame IJslandse boeken en stripboeken. Ook leuk om te checken: Kolaportið, een soort kruising tussen een kringloopwinkel en een rommelmarkt. Deze winkel, die alleen open is in het weekend, is bedoeld voor IJslanders die hun zolder hebben opgeruimd, of die spullen willen verkopen als ze gaan verhuizen. Verschillende boekenverkopers kunnen je aan IJslandse klassiekers of antieke boeken helpen.

Een bord met ''bookstore open'', en een aantal oude boeken van dichtbij

#8 Walvissen spotten in de haven

Reykjavik ligt aan de westkust van IJsland, en wordt omringd door de Noordelijke Atlantische Oceaan. Dé ideale plek om een walvis te spotten. In Reykjavik worden vele ''Whale Watching’’ tours aangeboden. Bekijk de walvissen vanaf een boot, een cruise, of boek een combi-tour waarbij je het noorderlicht kunt bekijken. Daarnaast kun je in het Grandi havengebied het Whales of Iceland-museum vinden, dat zich richt op de verschillende walvisachtigen die je in de wateren van IJsland kunt vinden. Leer van alles over de dieren, en bekijk ze in ware grootte.

De staart van een walvis verschijnt uit het water

IJsland is uiteraard een stuk groter dan alleen Reykjavik! Ook kun je naast interessante bestemmingen en plekken je reis op veel andere manieren leuker maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van 7 unieke slaapplekken om je avontuur in IJsland nog onvergetelijker te maken? Voor meer informatie over IJsland kun je ook onze IJslandpagina bekijken.