Praktische informatie IJsland

Goed voorbereid op reis naar het ongerepte IJsland

Praktische informatie

Valuta & Visum

De valuta waarmee in IJsland wordt betaald is de IJslandse kroon (ISK). Eén IJslandse kroon staat gelijk aan ongeveer 0,0066 euro. Veel winkels, restaurants en hotels accepteren je pinpas met Maestro-logo, dus het is aan te raden om deze bij je te hebben. Het is ook handig om cashgeld en creditcard mee te nemen naar je reis naar IJsland voor het geval dat pinnen toch niet lukt.

Als je een reis maakt naar IJsland is het niet nodig om een visum te hebben, als je maar beschikt over een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart.

Vervoer

Je kunt IJsland op 3 manieren verkennen: met een huurauto, via tours of liftend. De meest ideale manier van rondreizen is op je eigen gemak met een huurauto. Zo vind je de meest unieke plekjes en kun je zelf bepalen hoelang je bij die ene indrukwekkende waterval blijft. In je reis zal een standaard huurauto zijn toegevoegd. Mocht je tussen oktober en april reizen, dan raden we je aan deze te huurauto te wijzigen naar een 4x4

Houd er echter wel rekening mee dat er niet overal tankstations zijn. Hoe verder je weg bent van de hoofdstad, hoe minder tankstations er zijn. Let er bij het huren van een huurauto op dat er mogelijk een minimum- of maximumleeftijd geldt voor de huurder.

Goed om te weten

Houd er rekening mee dat IJsland geen goedkope bestemming is. Neem van te voren genoeg snacks mee en doe boodschappen voordat je de dunbevolkte gebieden inrijdt. In de zomer is het in IJsland 2 uur eerder dan in Nederland en in de winter is dit verschil 1 uur. In IJsland wordt er IJslands gesproken, maar de Engelse taal wordt ook goed beheerst.

Klimaat en beste reistijd 

IJsland is geweldig, ongeacht het weer! Het klimaat is meestal koud en winderig met wat regen, maar dat is helemaal niet erg! Zomers zijn fantastisch met aangename temperaturen tussen de 10-15 graden en lange, zonnige dagen, maar ook in de winter kun je fantastische avonturen beleven!

En weet je wat het allerleukste is aan IJsland? In elk seizoen beleef je wat anders! In de zomer geniet je van het heerlijke weer, lange dagen en is het broedseizoen van de papegaaiduikers. Dus pak je camera er maar bij! In de winter is het landschap bedekt met sfeer en heb je kans het noorderlicht te spotten, in de herfst en lente geniet je van de rust omdat er minder toeristen zijn. Leuk weetje: IJslanders houden de oude Noorse kalender aan, ze hebben maar twee seizoenen; zomer en winter! Dus waar wacht je nog op? Pak je koffers en maak je klaar voor een geweldige reis naar IJsland!