wijnvelden italie

Praktische informatie Italië

Goed voorbereid op reis naar het diverse Italië

Praktische Informatie Italië

Valuta & Visum

Voor je reis naar Italië heb je als Nederlandse burger geen visum nodig als je minder dan 90 dagen blijft. Italië maakt deel uit van de Schengenzone, waardoor je met een geldig paspoort of identiteitskaart vrij kunt reizen binnen deze zone.

In Italië wordt betaald met de euro (EUR). Geldautomaten zijn ook overal beschikbaar en accepteren meestal internationale bankpassen en creditcards.

Het is handig om voor je vertrek naar Italië enkele praktische zaken te regelen. Zo kun je overwegen om vooraf online tickets te kopen voor populaire bezienswaardigheden, zoals het Colosseum in Rome of de Galleria degli Uffizi in Florence. Dit bespaart je tijd en voorkomt lange wachtrijen ter plaatse.

Al met al, zorg ervoor dat je een geldig paspoort bij je hebt en enige contante euro's bij je hebt voor het geval je in situaties komt waar kaartbetalingen niet mogelijk zijn. Op deze manier kun je zorgeloos genieten van je reis naar Italië!

Vervoer

Voor een rondreis door Italië is het fijn als je flexibel van hot naar her kan reizen. Dat kan in Italië op allerlei verschillende manieren, maar een huurauto is het meest ideaal. Het huren van een auto is vaak betaalbaar en biedt de snelste manier om van de ene bestemming naar de andere te reizen. Met een uitgebreid wegennetwerk en goed onderhouden snelwegen kun je gemakkelijk van de ene bestemming naar de andere rijden. Zorg ervoor dat de bestuurder minstens twee jaar in het bezit is van een rijbewijs en dat de minimale leeftijd voor het besturen van de huurauto 21 jaar is.

Tijdens je roadtrip is het handig om GPS-navigatiesystemen of mobiele apps zoals Google Maps te gebruiken om gemakkelijk je route te plannen en te navigeren. Het is ook verstandig om offline kaarten te downloaden voor het geval je geen internetverbinding hebt onderweg.

Houd er rekening mee dat verkeersregels kunnen verschillen van die in Nederland, dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent van lokale regelgeving voordat je de weg op gaat. Wees voorbereid op tolwegen, vooral op snelwegen, en zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt om tol te betalen. In sommige regio's is een milieusticker verplicht, dus controleer dit vooraf bij jouw autoverhuurbedrijf.

In steden kun je je het beste verplaatsen met een fiets, scooter of elektrische step. Voor het huren van een scooter is een geldig auto- of brommerrijbewijs vereist. Het openbaar vervoer in Italië is ook een handige optie, waarbij je meestal ter plekke kaartjes kunt kopen.

Tot slot zijn wandelen en verkennen te voet ook populaire opties, vooral in historische stadscentra waar veel bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Dit geeft je de vrijheid om op je eigen tempo te genieten van de architectuur, winkels en lokale sfeer van de stad.

Goed om te weten

Fooien: Fooi geven is in Italië niet gebruikelijk. Vaak kan je de tekst 'servizio incluso' op de bon zien staan, dat betekent dat het bedieningsgeld al in de bon verrekend is. Is de service van het restaurant zo lovend dan is het natuurlijk altijd mogelijk om zelf ook nog fooi aan te bieden. Het gebruikelijke fooi percentage is dan rond de 5 a 10%.

Kledingstijl: Italianen staan bekend om hun gevoel voor mode, dus kleed je netjes als je uit eten gaat of bezienswaardigheden bezoekt. In kerken en religieuze plaatsen wordt van bezoekers verwacht dat ze gepaste kleding dragen, dus bedekkende kleding is vereist.

Openbare toiletten: Verwacht dat je voor openbare toiletten een kleine vergoeding moet betalen, meestal tussen de 50 cent en 1 euro. Zorg dus dat je wat kleingeld bij je hebt.

Siësta: Houd er rekening mee dat veel winkels en sommige restaurants tussen 13:00 en 16:00 uur gesloten kunnen zijn voor de siësta, vooral in kleinere steden en dorpen. Plan je dag dus dienovereenkomstig.

Taal: Hoewel veel Italianen Engels spreken, vooral in toeristische gebieden, kan het handig zijn om een paar basiszinnen Italiaans te kennen. Het wordt altijd gewaardeerd als je moeite doet om de lokale taal te spreken.

Drinkwater: Het kraanwater in Italië is over het algemeen veilig om te drinken, maar veel mensen geven nog steeds de voorkeur aan gebotteld water, vooral vanwege de smaak. Je kunt overal flessen water kopen, maar een herbruikbare waterfles meenemen en bijvullen is ook een duurzamere optie.

Klimaat en beste reistijd

De beste tijd om Italië te bezoeken is meestal in de lente en de herfst, zo tussen april en juni, en september en oktober. Dan zijn de temperaturen vaak lekker, niet te heet en niet te druk met toeristen.

In de zomer, vooral in juli en augustus, kan het behoorlijk heet worden, vooral in het zuiden. Het kwik kan dan makkelijk boven de 30 graden Celsius stijgen. Als je niet van hitte en drukte houdt, is het misschien beter om Italië in die maanden te vermijden.

In de lente geniet je van de bloeiende natuur en milde temperaturen, meestal tussen de 15-25 graden Celsius. Hetzelfde geldt voor de herfst, hoewel er dan wel af en toe een buitje kan vallen. Over het algemeen zijn dit perfecte seizoenen om steden te verkennen, te wandelen in de natuur en te genieten van al het lekkers dat de Italiaanse keuken te bieden heeft.

Maar onthoud, het klimaat kan behoorlijk verschillen afhankelijk van waar je bent in Italië. Het noorden is vaak wat koeler dan het zuiden, en de kustgebieden kunnen weer anders zijn dan het binnenland. Dus check altijd even het weerbericht en kleed je daarop, zodat je goed voorbereid bent op alle avonturen die je te wachten staan.

Italië temperatuur