de kust van de dode zee met het droge  bergachtige landschap op de achtergrond

De beste tips om te zwemmen in de Dode Zee

Een unieke plek in Jordanië

De Dode Zee is absoluut een van de meest opmerkelijke plekken op aarde, en een echte must om te bezoeken tijdens je reis door Jordanië. Het meer (nee, geen zee dus!) ligt op een verbazingwekkende diepte van meer dan 420 meter onder zeeniveau, waardoor dit het laagste punt op aarde is. De naam van de Dode Zee is afgeleid van het feit dat er geen enkel dier of plant in dit water kan overleven. Allemaal dankzij het extreem hoge zoutgehalte dat maar liefst 10 keer zouter is dan dat van de oceaan. Het buitengewone zoutgehalte zorgt dan ook voor de unieke eigenschap waardoor je hier moeiteloos kunt drijven.

Wanneer je door Jordanië reist mag je deze unieke plek zeker niet overslaan. Er zijn wel een paar dingen die je moet weten voordat je het water in gaat. Daarom hebben wij de beste tips om te zwemmen in de Dode zee in Jordanië voor je op een rij gezet.

#1 Trek oude zwemkleding aan en doe je sieraden af

Door het zoute water kunnen je favoriete bikini en je leukste sieraden enorm verkleuren. Zonde dus om deze aan te trekken of om te doen! Daarnaast kan ook de elastiek uit je zwemkleding trekken door het hoge zoutgehalte in het water. Trek daarom dus oude badkleding aan waarvan het niet erg is als je ze nadien niet meer kan dragen. Ook is het handig om je haar niet nat te laten worden en waterschoenen aan te trekken. De bodem ligt vol met scherpe rotsen en stenen en daarom pijnlijk om op blote voeten op te lopen.

#2 Smeer je in met de helende modder

Op veel plekken kun jij jezelf insmeren met modder van de bodem van de Dode zee. Bij de resorts staat er altijd een pot met modder op het strand waar je jezelf mee kunt insmeren. De modder zit vol met mineralen (wel 26 soorten!) uit het zoute water en zou daarom een helende werking hebben op je huid. Voor de meest optimale werking wordt er aangeraden om eerst een keer het water in te gaan. Hierna smeer je jezelf volledig in met de modder en laat je het een aantal minuten opdrogen. Als de modder hard is ga je weer het water in om jezelf af te spoelen.

Selfie van nomad Sander en Marja met ingesmeerd met modder

#3 Scheer je minimaal 2 dagen van tevoren niet

Tijdens het scheren creëer je kleine wondjes op je huid. Doordat de Dode zee zo enorm zout is, prikt het water ontzettend op elk klein wondje wat je hebt. Scheer je minimaal twee dagen van te voren niet én probeer er voor te zorgen dat je zo min mogelijk wondjes oploopt in de dagen voor je gaat zwemmen in de Dode zee.

#4 Ga rustig het water in

Als je het water in gaat, is het belangrijk om rustig te lopen en vooral niet te spetteren. Je wil het zoute water niet in je ogen krijgen, of bij iemand anders in het gezicht spetteren. Het water kan namelijk behoorlijk prikken als het in je ogen komt. Laat je rustig naar achteren vallen en voilá, je begint moeiteloos te drijven! Doordat het water ontzettend zout is ben je er bij gebaat om 15 tot maximaal 30 minuten achter elkaar te drijven. Het droogt je huid namelijk enorm uit.

Links: Zoute rotsen aan de kust van de dode zee Rechts: Nomad Sander drijvend in de Dode zee

#5 Spoel je direct af als je uit het water komt

Als je uit het water komt is het dan ook belangrijk om je direct af te spoelen met zoet water. Op de meeste stranden langs de Dode zee staan zoetwater douches waar je gebruik van kunt maken. Ben je van plan om een gratis strand te bezoeken? Neem dan voor de zekerheid flessen met zoet water mee zodat je er zeker van bent dat je jezelf kunt afspoelen. Mocht je huid na het douchen nog steeds droog aanvoelen? Zorg dan voor een flesje bodylotion in je tas zodat jij je gelijk kunt insmeren.

#6 Neem voldoende drinkwater mee

De omgeving rond de Dode zee is extreem droog en de zon kan genadeloos zijn. Zorg er voor dat je voldoende water meeneemt om gehydrateerd te blijven, zeker als je van plan bent om wat langer te blijven.

Kust van de Dode zee met links zoutkristallen en rechts de woestijnachtige omgeving
De Dode Zee is een unieke bestemming die absoluut op je bucketlist moet staan. Ben je benieuwd wat Jordanië nog meer te bieden heeft? Bekijk dan eens onze rondreizen of laat je inspireren door onze reisblogs!