Praktische informatie Jordanië

Goed voorbereid op reis naar het sprookjesachtige Jordanië

Praktische informatie

Valuta & Visum

Voor jouw rondreis door Jordanië heb je een visum en geldig paspoort nodig. Het visum krijg je bij aankomst op het vliegveld zonder dat je iets van te voren hoeft aan te vragen of zit inbegrepen bij je Jordan Pass. Je betaalt in Jordanië met de Jordaanse Dinar, ook wel de JD genoemd. Eén JD is omgerekend ongeveer 1,20 euro. Het is in vrijwel alle plekken mogelijk om te pinnen in Jordanië, met uitzondering van Dana en Wadi Rum.

Wij adviseren je om voor vertrek naar Jordanië de Jordan Pass aan te vragen. Dit is een kaart speciaal voor toeristen, waarmee je toegang krijgt tot meer dan 40 bezienswaardigheden waaronder het indrukwekkende Petra. Deze pas is al te verkrijgen vanaf 90 euro en kun je op voorhand online kopen. De pas is na aanschaf 12 maanden geldig en je kan hem twee weken blijven gebruiken nadat je hem voor het eerst heb laten scannen bij een bezienswaardigheid. Houd er rekening mee dat er 3 soorten Jordan passen beschikbaar zijn. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid dagen dat je Petra wilt bezoeken. De Jordan pass bestel je online op: Jordan Pass

Vervoer

In Jordanië is het openbaar vervoer beperkt en daarom huren de meeste toeristen een huurauto om gemakkelijk rond te reizen. De verkeersregels in Jordanië komen erg overeen met die in Nederland, alleen worden deze regels niet altijd even goed opgevolgd. Schrik niet van het getoeter onderweg, hierdoor laten bestuurders weten dat zij iemand willen passeren of dat het stoplicht op groen staat. Over het algemeen is het niet druk op de wegen in Jordanië. Met uitzondering van de hoofdstad Amman, wees hier dus voorbereid op drukkere wegen.

Wij raden je wel aan om thuis alvast even de kaart van Jordanië te downloaden in Google Maps, zodat je ook offline kunt blijven navigeren. Als je dit niet doet bestaat de kans dat je verkeert rijdt als je geen verbinding hebt. Als je een huurauto gaat huren, houd er dan rekening mee dat bij de meeste verhuurbedrijven de minimale leeftijd 21 jaar is om een auto te besturen.

Goed om te weten

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten voordat je jouw reis naar Jordanië boekt. Weet bijvoorbeeld dat sommige bezienswaardigheden zijn gesloten tussen november en april in verband met de zware regenval. Meestal gaan deze bezienswaardigheden en wandelroutes op 1 april weer open, maar dit zal afhankelijk blijven van het weer. De kans is groot dat je veel zal wandelen tijdens de rondreis, vergeet daarom geen goede wandelschoenen! Als je van plan bent om de Dode Zee in te gaan, houd er dan rekening mee dat je jezelf minimaal twee dagen niet scheert om wondjes te voorkomen. Ook kunnen je sieraden en badkleding verkleuren wanneer je ronddobbert in de Dode zee.

Goed om te weten is ook dat je beter de Ramadan kunt vermijden bij het plannen van jouw reis. Er kunnen dan beperkte openingstijden gelden voor bezienswaardigheden, restaurants zijn gesloten, het is erg druk op de wegen en het is niet toegestaan om te eten, drinken of te roken in het openbaar. Ruim 90 procent van de bevolking in Jordanië is Moslim. Kleed je daarom gepast op jouw rondreis door Jordanië en zorg ervoor dat je in ieder geval je schouders en knieën bedekt. Als vrouw hoef je geen hoofddoek te dragen, tenzij je graag een moskee wilt bezoeken.

Klimaat en beste reistijd

Vergis je niet in het klimaat van Jordanië. Zo heet en droog dat het er in de zomermaanden kan zijn, zo regenachtig en koud zijn de dagen in de wintermaanden. De beste reistijd voor jouw rondreis door Jordanië is in het voorjaar of najaar. Dit is vanaf april tot en met mei en vanaf september tot en met november. In deze perioden is de temperatuur goed uit te houden en vooral in het voorjaar staat het land in bloei. Neem voor de zekerheid zowel zomer- als winterkleding mee, want de temperaturen kunnen ook per plaats erg van elkaar verschillen. Er is ook een tijdsverschil in Jordanië, het is er een uur later dan in Nederland (afhankelijk van zomer of wintertijd).