Kroatische stad in de heuvels aan de kust met een grote stenen stadsmuur

7x Historische plekken in Kroatië

7x Historische plekken in Kroatië

Kroatië heeft een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Het land kent veel invloeden van veel volken uit de geschiedenis, van Illyriërs tot Romeinen. Dit komt terug in de architectuur. Middeleeuwse dorpen, paleizen uit de renaissance en overblijfselen uit de Romeinse tijd. Genoeg historie voor sightseeing dus, en ook nog eens hartstikke divers!

#1 Het Paleis van Diocletianus

Dit paleis in Split werd aan het begin van de 4e eeuw door Romeinse Keizer Diocletianus gebouwd. Het paleis heeft naast Romeinse invloeden ook elementen van de middeleeuwse stedenbouw, en staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De eerste bewoners van Split vluchtten aan het begin van de 7e eeuw naar de stad, en zagen het paleis als een veilige plek om te wonen. Split werd een grotere stad, met het paleis als economisch belangrijk bouwwerk. Tegenwoordig staan er veel woningen binnen de muren van het paleis, en is het verder een locatie voor markten en winkels. Daarnaast zijn er ook een aantal prominente gebouwen te vinden, zoals de kathedraal van Sint-Domnius waarin de grafkapel van Keizer Diocletianus te vinden is. Verder is er een prachtige zuilengalerij, twee sfinxen uit Egypte, en de tempel van Johannes de Doper. Ook een leuke aanrader: check de boulevard voor het paleis, waar leuke restaurantjes te vinden zijn.

#2 De Muren van Dubrovnik

In het zuiden van Kroatië ligt Dubrovnik. De stad was rond de 15e eeuw een toevlucht voor de bewoners van door oorlog vernietigde steden tot aan Griekenland. Dubrovačke gradske zidine (de Muren van Dubrovnik) werd gebouwd door de vluchtelingen, als veilige plaats. De muren lopen onafgebroken bijna 2 kilometer door om de stad heen, en hebben een hoogte tot wel 25 meter. Net als het Paleis van Diocletianus werd ook deze stad door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet. Tegenwoordig is Dubrovik een havenstad met zo’n 40.000 inwoners, en de hoofdstad van de provincie Dubrovnik-Neretva. De bijnaam van de stad is ‘’Parel van de Adriatische Zee’’, en wordt als een van de mooiste steden aan de Adriatische kust beschouwd. Ook is het mogelijk om vanaf hier de veerboot naar Split te pakken, of Italië aan de overkant. Al met al is het zeker de moeite waard om een wandeling te maken door dit sprookjesachtige stadje.

#3 De Plitvice Meren

Nog een Kroatische parel op de werelderfgoedlijst: de Plitvice meren. Dit nationaal park heeft 16 prachtige meren met 90 mooie watervallen. Ook kun je er beren, wolven en zeldzame vogels vinden. Het park ligt op de grens met Bosnië en Herzegovina. Door een natuurlijk proces zijn er in een periode van duizenden jaren dammen ontstaan van kalksteen. Dit materiaal is ook bekend als bouwmateriaal, onder anderen van bijvoorbeeld het Colosseum in Rome. Het grootste Plitvice-meer is bijna 500 meter lang. De lange houten wandelpaden geven een prachtig uitzicht over het wild stromende water.

Houten wandelpaden over watervallen en groene natuur in Kroatië

#4 Het Amfitheater van Pula

Dit Amfitheater werd door de Romeinen rond het jaar 0 gebouwd. Met een grootte van 68 bij 42 meter behoort het tot een van de 6 grootste nog bestaande amfitheaters van de Romeinen. De bijnaam ‘’Arena’’ komt van het gelijknamige Latijnse woord voor zand. Het werd voornamelijk gebruikt voor gladiatorgevechten. Tegenwoordig kunnen er 7.000 tot 12.500 mensen in het theater, en wordt het gebruikt voor militaire ceremonies en publieke evenementen.

De geschiedenis is interessant, en het beeld van dit Colosseum-achtige gebouw is vandaag de dag nog steeds indrukwekkend. Het bouwwerk torent boven de rest van de omliggende huizen uit, en is vloeiend verwerkt in de rest van de Kroatische stad.

Groot Romeins amfitheater in de stad Pula

#5 Zadar en het Romeinse Forum

Kroatië heeft een overvloed aan oude Romeinse geschiedenis. Het marktplein in Zadar is waarschijnlijk een van de beste manieren om je in te leven in de Romeinse tijd. Het oude stadsdeel is grotendeels vrij gebleven van nieuwe bebouwing, waardoor de lay-out van de Romeinen bewaard is gebleven. Door een aardbeving en het instorten van veel gebouwen in de buurt van het plein is vooral de straat nog intact. Verder staan er oude zuilen en steunpillaren. Verder geen gebrek aan bezienswaardiheden: de nabijgelegen Kerk van St. Donatus en de Sea Organ zijn ook leuk om te bezoeken.

Het romeinse forum in Zadar, de toren en een ondergaande zon

#6 De Eufrasiusbasiliek in Poreč

Deze Rooms-Katholieke kerk vernoemd naar bisschop Eufrasius werd in de 6e eeuw na Christus gebouwd. Het bouwwerk is een voorbeeld van de Byzantische architectuur in Europa. De basiliek ligt in Poreč, een toeristische stad met verschillende campings in de buurt. Naast de Romeinse architectuur komt ook de Venetiaanse bouwstijl authentiek door in het karakter van de stad.

Een foto van de kerk in porec, met een blauwe lucht op de achtergrond

#7 Fort Osijek

Fun fact: Osijek is samen met Zagreb de enige stad die een eigen tramlijn heeft. Alle bezienswaardigheden zijn dus erg makkelijk bereikbaar! Fijn dus als je naast het kasteel ook nog een kijkje wil nemen in de binnenstad, bijvoorbeeld bij de Hongaars Gereformeerde Kerk. Het oude stadsdeel is de best bewaarde en grootste verzameling van Barok-architectuur in Kroatië. Het centrum is een verzameling van administratief belangrijke en militaire gebouwen. Bonustip: de feestdag van het oude stadscentrum is 29 September!

Het oude fort van Osijek en de nieuwe moderne binnenstad met de fontein op het plein naast elkaar

Duik de geschiedenis van Kroatië in! Ook voor de vakantiegangers heeft dit land genoeg te bieden: check bijvoorbeeld deze 8 geweldige slaapplekken. Of bekijk de informatiepagina om meer te weten over een Kroatiëreis.