Een boom onderwater in een meer met watervallen en hangplanten op de achtergrond

8x Tips voor een bezoek aan de Plitvice meren

8x Tips voor een bezoek aan de Plitvice meren

Het Plitvice National Park is een prachtig park vol meren, wandelpaden en watervallen. Het stromende water heeft de natuur in Kroatië over duizenden jaren zo uitgesleten, dat er dammen zijn ontstaan. Deze hoogteverschillen hebben de grotten, meren en watervallen gevormd. Tegenwoordig is het park een grote toeristische attractie, en een van de bekendste plekken om van de Kroatische natuur te genieten. Je kunt de routes in het park op verschillende manieren lopen, en er zijn een aantal prachtige natuurwonderen te zien. Hoe kun je het meeste van dit park genieten? Wij geven je 8 handige tips!

#1 Het beste moment om te gaan

Plitvice is een van de populairste Nationale Parken van Kroatië. Niet zo gek dus dat er veel toeristen te vinden zijn, en dat het soms best druk is. Als je de drukte wil omzeilen, raden we je aan om juli en augustus te vermijden. Mocht je toch graag in deze maanden je reis naar Kroatië plannen, dan kun je het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag gaan. Zo kom je precies voor of juist net na de drukte. Hierdoor heb je alle tijd om rustig te genieten van alle mooie natuur die het park te bieden heeft. Het Plitvice National Park is in elk seizoen prachtig om te zien!

De zonsondergang bij Plitvice National Park tijdens de herfst met watervallen, en een waterval en meer in de winter met besneeuwde bomen en struiken  

 

#2 De beste ingang kiezen

Het Plitvice National Park heeft twee ingangen waar je uit kunt kiezen. De eerste leidt naar de Veliki Slap waterval, en de benedenmeren. De tweede start bij de bovenmeren. Het park is relatief groot, maar het is vanaf beide meren mogelijk om het hele park te zien. We raden je aan om ingang 1 te kiezen, omdat deze over het algemeen het rustigst is. Dit betekent dus dat je bij de benedenmeren start. Dit gedeelte van 4 kleine meertjes is een schitterend welkom van het Plitivce Nationale Park. Loop door de kloof tussen de hoge witte muren van kalksteen, begroeid met wilde natuur. Bij de benedenmeren kun je de iconische houten wandelpaden gebruiken om van meer naar meer te komen. Uiteindelijk kom je de Veliki Slap waterval van 78 meter hoog tegen. Tip: bekijk de waterval vanaf de bosrand! Een leuke manier om herinneringen van Kroatië vast te leggen, want hier worden ook de meeste foto’s gemaakt.

 

 

#3 Pak de pond over het Kozjak meer

Onderweg van de benedenmeren naar de bovenmeren kom je langs het Kozjak meer. Waar je beneden allemaal kleine meertjes en wandelpaden kunt vinden, heb je hier een groot uitgestrekt meer. Hoewel het mogelijk is om helemaal om het meer heen te lopen, mis je door de tijd die het kost wel veel van de rest van het park. We raden je aan om even de tijd te nemen om te genieten van het uitzicht, maar om de tocht naar de bovenmeren niet helemaal te wandelen. De boottocht over het meer heen is wél een aanrader, die brengt je in een kwartiertje naar de overkant. Extra goed nieuws is dat deze boottocht is inbegrepen bij de entreeprijs van het park.

Een groot meer met beboste bergen op de achtergrond, en een blauwe lucht met wolken

#4 Welke route kan ik lopen?

In het Plitvice National Park kun je, nadat je je ingang hebt gekozen, kiezen uit 8 verschillende routes. Hier zijn alle routes en afstanden:

Ingang 1

  • A: De Veliki Slap waterval en de benedenmeren (3 kilometer)

  • B: De Veliki Slap waterval en de benedenmeren, inclusief de boottocht en het treinritje (4,6 kilometer)

  • C: Het hele park, inclusief de boottocht en het treinritje (8,9 kilometer)

  • D: Het hele park (18,3 kilometer)

Ingang 2

  • E: De bovenmeren, inclusief de boottocht en het treinritje (5 kilometer)

  • F: Route B andersom (4,6 kilometer)

  • G: Route C andersom (8,9 kilometer)

  • H: Route D andersom (18,3 kilometer)

Mocht je buiten april tot en met oktober gaan, hou er dan rekening mee dat de trein en de boot niet gaan. We raden je hier aan om een korte route te kiezen als je niet de volledige 18,3 kilometer wil wandelen. Mocht je hier wel voor kiezen, bereid je dan goed voor op een wandeltocht van 6 tot 8 uur.

 

 

#5 Pickincken bij de bovenmeren

Wat een rust! De benedenmeren trekken de meeste toeristen aan, dus boven heb je alle ruimte. Je kunt hier veel leuke wandelpaden vinden! Hieronder vind je meer over de app die je kunt gebruiken om je routes te plannen. We raden je vooral aan om die in dit gebied te gebruiken! Er is namelijk een heel leuk pad te vinden die langs alle kleine waterpoelen slingert. De meren zijn hier verder iets groter, en het water is diepgroen. Hoe verder je loopt, hoe minder toeristen je zult tegenkomen. Aan het einde van de paden zijn goede plekken langs de meren om te picknicken, en even bij te komen van de prachtige natuur in Kroatië.

Een groot meer met lichtgroen/blauw water, een roeiboot, en op de achtergrond bergen met bomen en een door de wolken witgekleurde lucht

#6 De leukste activiteit: kajakken

Dit is zeker de leukste excursie die je in het park kunt vinden! Een klein stukje boven de Plitvice meren ligt de Mreznice rivier. Deze heeft dezelfde mooie groene kleur als het water bij de Plitvice meren, en je kunt hier kajakken en kanoën. Neem schoenen en droge sokken mee, of wees voorbereid: je zult hier door stukken ondiep water en over de rotsen moeten lopen. De natuur is hier in volle gang: tijdens je tocht over het water word je omringd door vlinders, libelles, vissen en vogels. Met een beetje geluk spot je zelfs een schildpadje! De tocht over het water is rustig genoeg om te kunnen genieten, maar op sommige wildere stukken een leuke uitdaging. Bedwing de hoogteverschillen met je peddel, en zigzag tussen de rotsen en oevers door.

Kleine delen van een rivier die over rotsen heen stromen, omringd door bomen en struiken 

#7 Zorg dat je je kaartje online koopt

Wegens wisselende drukte is het bij het Plitvice National Park verplicht om een kaartje van tevoren te kopen. Op de website van het park kun je je kaartjes online bestellen. Hierbij is het ook goed om te weten dat je de tijd moet aangeven waarop je gaat. Hiervoor raden we dus vroeg in de ochtend of de late middag aan voor de drukke maanden (juli en augustus). Ga je buiten deze maanden? Ook dan raden we je aan om vroeg te komen, of in ieder geval op de vroegst mogelijke tijd. Er kan een rij staan bij de ingang. Het is dus echt belangrijk dat je je kaartje via de website koopt, want ze laten geen mensen binnen zonder een reservering.

#8 Maak je eigen route in de app!

Nu je een beter beeld hebt van hoe het park is ingedeeld en wat je er kunt doen, is het ook goed om te weten dat er een officiële Plitvice-app is! De 4 eerder genoemde routes hebben delen die elkaar kruisen. Je kunt dus met deze vooropgezette routes je eigen route bedenken. Let goed op dat je niet per ongeluk voor de lange route kiest als je een kort stukje wil wandelen, want zoals eerder genoemd kunnen de routes variëren van 3 tot 18 kilometer. Benedenmeren of bovenmeren en van watervallen tot lange hike: alles is mogelijk in de app! Hierdoor kun je je zelfs thuis al voorbereiden op je hike in Kroatië.

historische plek plitvice national park met helderblauwe meren

Kroatië is een prachtig land, met heerlijke nationale parken, leuke kustplaatsjes en een rijke geschiedenis. Wil je meer weten over alle goede plekken in Kroatië, of ben je benieuwd naar de rondreizen en excursies die je er kunt doen? Bekijk dan de informatiepagina over Kroatië, of lees bijvoorbeeld onze blog over de beste kustplaatsjes in het land. Wij helpen je om jouw Kroatië-rondreis onvergetelijk te maken!