De stad Dubrobvnik, gelegen in de Adriatische Zee en gezien vanaf een heuvel met groene planten. De huizen hebben oranje daken en je ziet de haven met schepen

8x Wat te doen in Dubrovnik

8x Wat te doen in Dubrovnik

Dubrovnik is een prachtige havenstad en bij toeristen vooral bekend om de prachtige stadsmuren. Veel mensen kunnen Dubrovnik ook kennen door opnames in Kroatië van de bekende serie Game of Thrones. De stad heeft veel bezienswaardigheden en highlights, en daarnaast ook een prachtig uitzicht langs de kust. Wist je dat er ook een prachtig geheim strandje te vinden is, en dat je naar een van de eilanden voor de kust kunt varen? Er is genoeg te doen in deze historische plaats aan de Adriatische zee. Welke plekken kun je het beste bovenaan je lijstje zetten? Hier zijn onze aanbevelingen!

#1 De iconische stadsmuren van Dubrovnik

De belangrijkste reden dat deze stad zo’n hotspot is geworden bij toeristen in Kroatië zijn toch wel de stadsmuren. Een lange stenen muur omringt de stad als een soort fort waarbij de muur op sommige plekken wel 25-meter hoog. Deze lange muur van bijna 2,5-kilometer heeft verschillende mooie torens en uitkijkpunten, en je kunt er een mooie wandeling op maken. Een hele gave variatie op de andere wandeltochten in Kroatië, want die zul je voornamelijk in een National Park of natuurgebied doen. Een ‘’hike’’ over een stadsmuur is uniek! Loop je naar de kustkant van de muren, dan heb je de mooiste ervaring. Aan je ene zijde loopt de blauwe Adriatische zee, en aan de andere kant zie je het dorpje van bovenaf. In totaal loop je langs 17 torens en 5 bastions. En vergeet niet om in de haven St. John’s Fortress te bekijken.

Bovenaan het stadje Dubrovnik met rechts een lange stadsmuur tussen de stad en de zee. Links een stenen boog met een hangende lantaarn en een straat met toren erachter. Rechtsonder een fort op een heuvel, omringd door de zee

#2 De highlights van de binnenstad

De binnenstad van Dubrovnik is een inkijkje in de prachtige bouwkunst van Kroatië! De gebouwen die je zeker even moet bezoeken zijn: Dubrovnik Cathedral, Dominican Monastery en St. Blaise’s Church. Hebben we het over de binnenstad, dan bedoelen we het gedeelte binnen de stadsmuren. Hier kom je binnen via verschillende ingangen, waaronder de hoofdingang Pile Gate. Je kunt eindeloos verdwalen in de verschillende steegjes, en veel daarvan komen uit op de 300-meter lange hoofdstraat. Vanaf Stradun, de hoofdstraat, kun je vervolgens alle highlights makkelijk bereiken.

Links de daken van Kroatische huizen en een basiliek en kerk, en achter de Adriatische zee. Rechts de hoofdstraat van Dubrovnik met mensen, en links een toren. Heuvels op de achtergrond.

#3 De geschiedenisrijke stadshaven

Vroeger had Dubrovnik een grote zeevloot en kwamen deze 180 grote schepen regelmatig in deze prachtige stadshaven. Tegenwoordig zie je de overblijfselen van deze vloot terug in de bouw en sfeer van de haven. Met een boottocht kun je een kijkje nemen in de geschiedenis van de haven, op zo’n klassiek houten schip met hoge masten en 16e -eeuwse bouw. Een andere leuke tip voor boottochten is om een tripje te boeken naar eilanden Lokrum of Cavtat. Verder kun je in de haven twee grote bouwwerken vinden: St. John’s Fort en St. Luke’s Fort, die zeker een bezoekje waard zijn. In de golfbrekers van de haven kun je tegenwoordig een knus themarestaurant vinden, waar je je wederom helemaal op kunt laten gaan in de geschiedenis van Kroatië.

De haven van Dubrovnik met rechts het water en een aantal boten. Daarachter een restaurant in de oude havenstijl. Rechts een kasteelmuur met kantelen en een toren.

#4 Met de kabelbaan naar Mount Srd

Wie een tijdje door Dubrovnik loopt, ziet vanzelf het prachtige Mount Srđ liggen. Deze berg torent boven het stadje uit, en is met de kabelbaan op 5 minuten van het centrum te bereiken. Een van de leukste activiteiten die je hier in de buurt kan doen, want van bovenaf zie je de hele omgeving! Kijk uit over Dubrovnik, de Adriatische Zee, en de muur die langs de stad kronkelt. Bij helder weer kijk je zo 60 kilometer de zee in, en dat is meer dan genoeg om de Elafieten eilanden te zien. Als je genoten hebt van het uitzicht, kun je ook allerlei leuke activiteiten ondernemen op de berg! Zo is er een buggy safari, of kun je een bezoekje brengen aan het Franse fort uit 1810 en het bijbehorende museum over de onafhankelijkheidsoorlog van Kroatië. Voor de kabelbaan ben je 14 euro kwijt voor een enkel ritje, of het dubbele voor een retourtje. Wil je liever op een andere manier naar de top? Pak dan je (huur) auto om binnen no-time boven te zijn. De echte doorzetters kunnen ook gaan voor een stevige wandeltocht!

 

#5 Natuurreservaat op het eiland Lokrum

Vanuit de haven van Dubrovnik is het 10 minuutjes varen naar dit eilandje van 2 kilometer lang en 500 meter breed. Het eiland staat bekend om een aantal leuke dingen, waaronder het natuurreservaat. Vanaf Dubrovnik zelf is het al goed te zien, en vanaf daar zie je goed hoe groen en begroeid het eiland is. Deze begroeiing kun je in het natuurreservaat bekijken, en het kaartje van de boot is hier ook geldig als entree. Op het eiland zelf vind je veel loslopende dieren, en bijzonder genoeg zijn de meest voorkomende hiervan pauwen en konijnen. Je kunt het hoogste punt van het eiland bereiken via wandelroutes, en hier vind je een fort dat wederom vroeger door het Franse leger is gebouwd. Leuke aanraders hier zijn verder de ruïne van een Benedictijns klooster en bijbehorende restaurants en cafés.

De Adriatische kust met een witte recreatieboot met mensen. Op de achtergrond in de zee ligt een eiland met bruine rotsen en veel groen daarboven. De lucht is blauw. 

#6 Fort Lovrijenac

Dit fort, ook wel het fort van Sint-Laurens genoemd, ligt net buiten de westelijke stadsmuren. Ook deze locatie zal de fans van Game of Thrones bekend voorkomen, maar is ook voor toeristen een prachtig gebouw met mooi uitzicht. Via het Pile strand kun je door de Pile-poort naar de trappen van het fort lopen. Vanaf hier beklim je de 37 meter die het bouwwerk boven zeeniveau ligt, en kom je aan bij de drie terrassen. Een mooie plek om foto’s te maken, en ook een lekker plekje om een terrasje te pakken.

Links een fort dat hoog boven zeeniveau op de rotsen ligt, met daarnaast begroeiing op de berg en een Kroatisch dorp. Rechts het fort van dichterbij, met de golven die op de rotsen eronder slaan.

#7 Pasjača Beach, het geheime strand

Dit strand werd in 2019 uitgeroepen tot het mooiste strand van Europa. Dé reden dat het in deze lijst staat, ondanks de 30 kilometer die je moet rijden vanaf Dubrovnik om er te komen. We willen namelijk niet dat je een van de mooiste stranden van Kroatië mist. Het strand is op een bijzondere manier ontstaan. In 1955 groeven de locals tunnels door de rotsen om overstromingen terug te leiden naar de zee. Vroeger was hier niks meer dan een klif in de zee, maar door de vele overstromingen is zand meegevoerd. Hierdoor kun je tegenwoordig over het zand van het strandje lopen, of lekker je handdoek neerleggen en genieten van de zon. In de buurt van het strand vind je ook Popovići, het nabijgelegen dorpje. Vanaf de parkeerplaats vind je paden over de uitgehakte kliffen. Tegenwoordig kun je via deze paden op het strandje komen, waar je er vroeger alleen maar met de boot kon komen. De uitgehakte wandelroutes brengen je langs de prachtige helderblauwe zee naar dit geheime en bij toeristen relatief onbekende strandje. Geniet van de rust en sereniteit op deze adembenemende plek!

Links de hoge rotsen en kliffen naast een klein strandje met helder blauw water. Rechts witte rotsen met groene begroeiing voor de zee.

#8 Excursies in Dubrovnik

Naast alle prachtige of avontuurlijke bezienswaardigheden worden er door verschillende organisaties ook leuke excursies en activiteiten aangeboden. Zo kun je op ATV-quadsafari en door kleine rivieren en over het landschap van Kroatië rijden. Wil je liever kajakken, bijvoorbeeld bij zonsondergang? Dan kun je net buiten de stadsmuren deze boten huren met een tourbegeleider! Een entreekaartje voor de stadsmurentour zorgt ervoor dat je wandeling over de muur nóg informatiever wordt, en dat je veel leert over Dubrovnik. Ook de spannende zipline of de gave Game of Thrones tour zijn aanraders, zeker als je interesse hebt in de series. Al met al is er een grote variatie aan activiteiten in Dubrovnik, dus als je er iets langer blijft raden we je aan om een kijkje te nemen bij een van deze excursies!

Links zit een vrouw vrolijk in een kajak, omringd door helder water en rotsen. Rechts Dubrovnik van een afstand. Veel kajaks zijn te zien in de zee, en het fort en de stad op de achtergrond. 

Kroatië is een adembenemend land aan de Adriatische zee, met veel prachtige witte stranden en vele eilandjes voor de langgerekte kust. Ben je benieuwd naar meer inspiratie over het land, en wil je bijvoorbeeld weten wat er te doen is in Split? Check dan onze blogjes over Kroatië, of bekijk de informatiepagina. Heb je interesse in een rondreis naar het land? Bekijk dan al onze rondreizen door Kroatië.