De toren van het paleis in Split, en de huizen in split met de bergen op de achtergrond. Blauwe lucht met een paar wolken, en palmbomen op de voorgrond.

8x Wat te doen in Split

8x Wat te doen in Split

De éen na grootste stad van Kroatië is de populairste vakantiebestemming van het land, vooral onder liefhebbers van de zon. Wist je dat er in Kroatië ook veel cultuur, geschiedenis en natuur te zien is? Het land heeft veel activiteiten te bieden. De oude stad Split zorgt voor een gezellige en bruisende sfeer, waar je door de vele restaurantjes en cafe’s extra kan genieten. Ontdek de rijke geschiedenis van deze stad met vele invloeden uit het verleden, en kijk je ogen uit bij de bezienswaardigheden rondom de stad. In deze blog geven we je 8 leuke activiteiten die je er kunt doen!

#1 Het paleis van Diocletianus

Het paleis van de Romeinse Keizer Diocletianus is een echte must-see voor Split. Sinds 1979 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco, en het paleis komt uit de 4e eeuw. Het paleis uit Kroatië was vroeger een veilige plek voor de lokale bewoners die vluchtten van de oorlogen in de buurt. Tegenwoordig zijn er veel woningen in het paleis geïntegreerd, en lijkt het meer op een stadsdeel. De moderne manier van leven komt hierdoor mooi samen met de Romeinse bouwstijl van het paleis. Goed nieuws: de entree van dit grote fort is gratis, omdat het bij de stad hoort. De meest bekende culturele en toeristische attractie is dus makkelijk binnen te komen, en ook een aanrader voor mensen die niet zoveel met kunst hebben. Door het goede onderhoud is het paleis in een uitstekende staat, en kijk je je ogen uit.

Links een standbeeld in het paleis in Split, en rechts de toren gezien door een stenen opening in het Paleis van Split met blauwe lucht op de achtergrond

#2 Sint-Dominus

De kathedraal van Split is een onderdeel van het Paleis van Diocletianus. Toch hebben we hem even apart genoemd, omdat je speciaal de klokkentoren in kan. Voor de avontuurlijke genieters van mooie uitzichten dus goed nieuws, want je kan het hele stuk met de trap naar boven. Bovenaan kijk je de hele kustlijn over, en zie je de prachtige Adriatische zee. De toren is tussen de 12e en 16e eeuw gebouwd, en na een instorting opnieuw opgebouwd in 1908. Wederom een gebouw met veel geschiedenis dus, maar ook een leuke activiteit. Na een dagje door het paleis rondlopen is dit de ideale plek om lekker te genieten van het uitzicht, en Kroatië van bovenaf te bekijken.

De toren van St Dominus in split gezien van beneden door een nauw straatje, en rechts de toren met de Kroatische vlag van de onderkant gezien

#3 Blue Cave & Five Islands

Deze adembenemende blauwe grot kun je met een ticket per boot bezoeken. Het kleurenspektakel van Cave Bisevo is zeker de moeite waard, en een leuke afwisseling van de historische kant van Kroatië! Het is aan te raden om deze tour op een rustig moment te doen, bijvoorbeeld op een doordeweekse dag of in de ochtend. De bestemming is populair, en daardoor loop je de kans dat je lang moet wachten om de grot in te kunnen met begeleiding. Ook is het een aanrader om dit bij goed weer te doen, zodat het zonlicht de blauwe kleuren van de grot goed kan versterken. Ook kun je bij veel van deze excursies naar de grot een combi boeken om de vijf eilanden in de buurt te bezoeken. Brac, Hvar, Vis, Korcula en Lastovo zijn per boot maar ook met een catamaran te bereiken vanaf Split, en er is tussen vier van de eilanden een verbinding per brug. Lekker eilandhoppen dus!

De blauwe grot bij Split met helder blauw water en een de stenen met blauw licht op de muur

#4 Marjan Heuvel

Deze 3 kilometer lange hike bevindt zich in het uitgestrekte Marjan, en brengt je via de Marjan Heuvel naar een prachtig uitzicht over Split en het omliggende stuk Kroatië. Kijk uit over de stad, het paleis van Diocletianus, de Sint-Dominuskathedraal, en de bergen achter Split. Via het pad loop je naar Telegrin, het hoogste punt van de Marjan Heuvel. Ook kun je aan de andere kant over de Adriatische Zee kijken. Zowel in de Sint-Dominuskathedraal als hier kun je dus prachtige foto’s maken van de stad! Voeg een beetje groen toe aan je reis door Kroatië met dit uitstapje door het park, dat door de lokale bewoners ook wel ‘’de longen van Split’’ genoemd wordt.

De Marjan Heuvel bij Split. Links het uitzicht tussen de bomen door over Split, en rechts het uitzicht over de bomen heen naar de Adriatische Zee 

#5 Musea en kunstgalerijen

Kroatië heeft veel museums, en ook in Split kun je er veel vinden. Mocht je het leuk vinden om museums te bezoeken, dan raden we je aan om van tevoren op te zoeken welke er in Split te vinden zijn. Zo kun je veel over de stad leren, bijvoorbeeld in het Diocletians Dream museum over het paleis, of in het archeologische museum, waar er uitgebreider wordt ingegaan op de rijke geschiedenis en archeologie van de stad. Voor de kunstliefhebbers is er de Jaman Art gallery, een prachtige en kleurrijke plek voor tentoonstellingen met een enthousiaste en vriendelijke eigenaar die je graag van alles vertelt over wat er te zien is. In de buurt van Marjan Hill vind je de galerij van Marjan, waar je in een prachtig klassiek gebouw veel beeldhouwkunst kan bekijken. Voor specifieke interesses kun je ook terecht in Split, want het Game of Thrones Museum en het hilarische Froggyland trekken ook veel bezoekers. Er zijn meer dan 20 galerijen te vinden, de een nog leuker dan de andere. Voor de liefhebbers van de Romeinse geschiedenis raden we Live Museum Split aan, waar voorstellingen gegeven worden over de Romeinse periode van Split. Je kunt hier helemaal opgaan in het verleden, want je mag er bijvoorbeeld Romeinse harassen passen en de wapens vasthouden.

#6 Klis Fortress

Met de gebouwen, de eilanden en grotten en het park heb je alle must-sees in Split gehad, maar er zijn ook veel fantastische activiteiten te vinden vlak buiten de stad. Een van de interessantste die je kunt bezoeken is Klis Fortress, een fort dat in de 7e eeuw op de top van een berg is gebouwd. Voor een diverse geschiedenis ben je hier aan het juiste adres, want het fort heeft onderdak geboden aan Romeinen, Ottomanen, Venetianen en Mongolen. Niet zo gek, want vanuit Klis kun je ver over de omgeving van Split en het landschap van Kroatië uitkijken. Vroeger gaf het fort de controle over de verbinding tot de Dalmatische kust vanuit het binnenland. Verder is er voor de liefhebbers van Game of Thrones naast het museum ook veel te genieten hier, want een hoop scènes zijn opgenomen in Kroatië, bij Klis Fortress. Een van de bekendste scènes die hier is geschoten is de bevrijding van de slaven door Khaleesi in seizoen 4.

Links een doorkijk tussen de stenen door naar fort Klis, en rechts fort Klis op een berg in Kroatië met split op de achtergrond

#7 Krka en Plitvice National Park

Het Plitvice National Park is voor elke Kroatië blog wel noemenswaardig, omdat het park de allermooiste inkijk in de Kroatische natuur geeft. Vele watervallen en meren zijn te zien vanaf de houten wandelpaden en lange hikes door het groene park. Als je in Split verblijft, is dit park echter wel een flink stuk rijden. Mocht je in de buurt van Split willen blijven, dan is het Krka National Park een betere optie. De 7 watervallen van de Dalmatië rivier vormen een prachtig decor voor je hike in Kroatië. De Skradinski Buk waterval is 100 meter breed, en valt uiteen in 17 kleine watervallen. Ook in Krka kun je, zeker in de zomer, genieten van al het groen en de rustige wandelpaden.

Een luchtfoto van Krka national park met links de watervallen en rechts een uitkijkbrug met veel toeristen en eronder zwemmende mensen

#8 Feesten of relaxen op het strand

Split ligt aan de Adriatische Zee, en heeft dus een prachtig strand waar je lekker kan genieten van de zon! Kroatië is een uitstekende bestemming voor een zonnige zomervakantie, en kan ook in andere seizoenen een aangename temperatuur hebben. Naast het strand van Split zelf, hebben ook de 5 eilanden in de buurt leuke stranden. Het Baškastrand op het eiland Krk is echt sprookjesachtig, en het water is er kraakhelder. Ook kun je de mooiste baaien van Kroatië met een taxiboot bereiken. Wat Split betreft, kunnen we je het strand Uvala Kašjuni het meest aanbevelen. Het ligt aan de zuidkant van de Marjan Heuvel, en is lekker rustig. Ook kun je Joe’s Beach Lounge & Bar hier vinden, een luxe strandtent. Voor jongeren die op zoek zijn naar een feestje, lekkere muziek en een hoop gezellige aanspraak raden we Bačvice aan. Dit strand is het populairste van Split, en voornamelijk onder de lokale en toeristische jeugd.

Links het strand van Split met de appartementen op de achtergrond in de avond, en rechts het strand van Split in de zon overdag 

Al met al dus genoeg te doen in het prachtige zonovergoten Kroatië! Ben je geïnspireerd, of wil je nog meer leuke blogs lezen over deze bestemming? Check dan onze informatiepagina, of lees bijvoorbeeld deze blog over de leukste kustplaatsen in Kroatië! Wij helpen je graag met het maken van de perfecte rondreis door het land. Duik de golven in, verken de Nationale Parken, of ga helemaal op in de cultuur en geschiedenis van Kroatië.