Praktische informatie Kroatië

Goed voorbereid op reis naar het verrassende Kroatië

Praktische informatie Kroatië

Valuta en visum

Voor jouw rondreis door Kroatië heb je geen visum nodig. Wel moet je in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort of ID-kaart. Sinds kort is Kroatië toegetreden tot de Eurozone en kun je hier gewoon met de euro betalen. Bankpassen en creditcards worden door bijna het gehele land geaccepteerd. Wel kan het zijn dat pinnen op sommige plekken goedkoper is dan contant betalen.

Vervoer

Je rondreis door Kroatië kun je gemakkelijk per auto maken. Er zijn wel een aantal dingen die je standaard bij je moet hebben in de auto, zoals een gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en reservewiel. Ook het huren van een auto is mogelijk. Check van tevoren dan wel even of de auto al schade heeft en op welke wegen je tol moet betalen. Over het algemeen is het OV in Kroatië niet sterk aan te raden. De verbindingen sluiten niet altijd goed aan, waardoor reizen met het OV erg traag gaat. Daarnaast kun je rondom de stad ook per taxi reizen. Let er wel op dat de prijzen van de taxi’s niet goedkoop zijn. Spreek dus van tevoren al een ritprijs af!

Goed om te weten

In Kroatië wordt er Kroatisch gesproken. Daarnaast spreken de meeste mensen ook Engels en wordt er op sommige plekken ook Duits gesproken. Over het algemeen liggen de prijzen in restaurants in Kroatië lager dan in Nederland. Voor ongeveer 5 euro kun je al genieten van een lekkere pizza. Houd er wel rekening mee dan het gebruikelijk is om een fooi van afgerond 10% te geven. Het kan zijn dat sommige winkels en restaurants op zondag gesloten zijn, check dus van tevoren even goed de openingstijden op Google. Ook handig om te weten is dat er geen tijdsverschil is tussen Nederland en Kroatië. In sommige gebieden in Kroatië zijn de wegen niet veilig en geldt er een Oranje reisadvies. Een aantal andere tips die wij je alvast willen meegeven:

-          Neem waterschoenen en een luchtbed/matje mee, want er zijn voornamelijk kiezelstranden.

-          Download van tevoren de Google maps kaart. Zo weet je zeker dat je de goede kant op gaat.

-          Vergeet niet om een heerlijke cevapi te eten in een lokaal Kroatisch restaurant.

Klimaat en beste reistijd

Het hoogseizoen in Kroatië begint in de maand juli. Veel gezinnen gaan dan in de schoolvakantie op reis naar Kroatië. Om in alle rust te genieten van de mooie natuur en alle bezienswaardigheden, raden wij je aan om buiten het hoogseizoen te gaan. De maanden mei, juni en september zijn ideaal voor jouw rondreis door Kroatië. Het is hier dan een stuk rustiger dan in het hoogseizoen maar nog steeds lekker warm. De temperatuur ligt in deze maanden gemiddeld nog steeds rond de 25 graden.