een rendier in de sneeuw

6x Must-do activiteiten in Lapland

6x Must-do activiteiten in Lapland

Lapland is voor veel mensen een droombestemming. Het is een unieke bestemming met prachtige natuurfenomenen, die zeker niet mag missen op jouw bucketlist! Als je op reis gaat naar Lapland wil je zoveel mogelijk zien van dit adembenemende gebied. In Lapland worden er veel verschillende activiteiten aangeboden om de natuur on te gaan. Wij hebben voor jou de 6 activiteiten op een rij gezet, die je niet mag missen om jouw reis naar Lapland onvergetelijk te maken.

#1 Ontdek Lapland op de sneeuwscooter

Je hebt het vast al weleens langs horen komen, sneeuwscooter rijden is een must-do als je in Lapland bent. Deze bijzondere scooters zijn ervoor gemaakt om zich gemakkelijk over ijs en sneeuw te begeven. Doordat van oktober tot april de meren en rivieren in Lapland zijn dichtgevroren is verplaatsen over ijs de normaalste zaak van de wereld voor de locals. Doordat je je kan begeven op rivieren en meren kan je nog meer van de omgeving ontdekken.

links zie je een man op een sneeuwscooter en rechts zie je een sneeuwscooter bij een meer rijden

#2 Doe een sneeuwschoenwandeling

Begeef je middenin de adembenemende natuur van Lapland met een sneeuwschoenwandeling. Met deze speciale schoenen kan je moeiteloos door de sneeuw lopen. Doordat je met deze schoenen paden kan bewandelen die normaal niet kunnen, zie je de natuur voor hoe hij is. Er is in Lapland een overvloed aan diverse soorten dieren, dus de kans is erg groot dat je op deze wandelingen een wilde vos of een rendier spot. Deze tours kunnen lange of korte wandelingen zijn, dit kan je helemaal zelf kiezen.

#3 Bezoek een rendierboerderij

Er zijn niet veel plekken op de wereld waar je rendieren kunt vinden, maar in Lapland lopen er wel 200.000 rond. Als je deze rendieren wilt bezoeken op een rendierboerderij is het wel belangrijk dat je in de winter langskomt. In de zomer lopen ze namelijk vrij rond in de natuur. Vroeger waren de rendieren erg belangrijk voor de Sami, de inheemse bevolking van Finland. Ze werden toen voornamelijk gebruikt voor transport, hun melk en hun vlees. Als je geen genoeg kan krijgen van de rendieren op de boerderij is het ook nog mogelijk om een rendiertocht te maken.

links zie je een rendier die een slee trekt en rechts zie je een Sami met een rendier

#4 Ga naar de sauna

Finland staat bekend om zijn vele sauna’s, ze hebben er wel 3 miljoen! Naar de sauna gaan kan je dus niet omheen als je naar Fins Lapland gaat. Er is bijna in elke accommodatie wel een sauna, dus ze zijn ook zeker niet moeilijk te vinden. En als de sauna te heet wordt kan je daarna afkoelen in een wrak in het ijs. Sauna’s behoren echt tot de cultuur van Finland, wat het ook een cultureel uitje maakt. Daarnaast is dit ook de enige activiteit in Lapland waar je geen dikke lagen kleding aan hoeft, wat het voor Lapland extra bijzonder maakt.

#5 Ga fatbiken door de sneeuw

Een wat minder bekende activiteit in Lapland is fatbiken door de sneeuw. Als echte Nederlander kan fietsen op een vakantie natuurlijk niet missen. Fatbikes zijn eigenlijk een soort mountainbikes, maar dan met nog dikkere banden. Het is een makkelijk een duurzaam transportmiddel om door de bossen van Lapland te crossen. Deze fatbikes zijn zowel elektrisch als niet-elektrisch te huren op veel plekken in Lapland. Als je dus sportief bezig wilt zijn op de reis naar Lapland, is dit een leuke activiteit om te ondernemen.

Links zie je een man op een fatbike door de sneeuw en links een besneeuwd bos

#6 Spot het Noorderlicht

En last but not least, kan het Noorderlicht spotten ook niet missen in jouw itinerary. De beste periode om het Noorderlicht te spotten is van september tot en met maart. Eén van de beste plekken om het Noorderlicht te spotten is Tromsø , in Noorwegen. Dit komt namelijk doordat deze stad in de aurora-zone ligt. Dit is een zone waar het Noorderlicht het vaakste voorkomt. Het is slim om een tour te boeken om het Noorderlicht te spotten. Op deze manier weet je zeker dat je op de mooiste plekken van Lapland het Noorderlicht kan bewonderen.

Het Noorderlicht boven besneeuwde bergtoppen

Als je van plan bent om te reizen naar Lapland, heb je dus een druk activiteitenschema voor de boeg. Wel is belangrijk om je goed warm aan te kleden voor deze activiteiten, zorg er dus voor dat je deze meeneemt of op locatie huurt. Enthousiast geworden over Lapland? Check dan onze rondreizen naar Fins of Noors Lapland.