Een besneeuwde berg met spaarzame bomen. Het noorderlicht boven de berg heeft een lichtblauwe tot bijna groenige gloed, en verlicht de lucht naar een paarse kleur. Ook zijn de sterren te zien.

Fins, Noors en Zweeds Lapland en de verschillen

Fins, Noors en Zweeds Lapland en de verschillen

Als gebied is Lapland een unieke reislocatie. De culturele regio, die zich uitstrekt over vier landen, wordt ook wel Samenland genoemd, naar de traditionele bewoners ‘’Samen’’. Hoewel de mensen in dit gebied wel meerdere eigen Samische talen hebben, is Lapland geen eigen staat. Dit alles als een stukje achtergrondinformatie, maar wat is praktisch het verschil tussen de landen als je een reis naar Lapland wil maken? In deze blog leggen we de verschillen uit, en lichten we onze reizen naar Fins en Noors Lapland extra toe.

#1 Hotspot Finland met Kerstdorp Rovaniemi

Als iemand je vertelt dat ze een vakantie naar Fins Lapland hebben geboekt, dan is de kans groot dat ze naar Rovaniemi reizen. Deze plek staat ook wel bekend als ‘’het kerstdorp’’, ofwel de plek waar de kerstman woont en vandaan komt. Gemeente Rovaniemi is dan ook veruit de grootste van heel Fins Lapland, en drie keer zo groot als het daaropvolgende Tornio. Al met al is Fins Lapland over het algemeen het bekendste en drukst bezochte gedeelte van Lapland. Dit is om meerdere redenen begrijpelijk. Allereerst maakt Finland gebruik van de Euro, waardoor betalen een stuk makkelijker wordt, en je je niet druk hoeft te maken over andere valuta of de wisselkoers. Op het gebied van natuur is er veel te vinden: bossen, bevroren meren en prachtige skipistes. De winteractiviteiten zijn er bekend en populair, met naast het kerstdorp ook de huskysafari’s en sneeuwscootertochten.

Boven het kerstdorp met links een sneeuwpop en daarnaast een houten gebouw met rode verlichting en veel versierde kerstbomen. Linksonder een slee getrokken door husky's, en rechtsonder een vrouw in een slee achter een rendier voor houten hekken.

#2 De Poolcirkel Express door Zweden

Zweeds Lapland is wat minder toeristisch dan Noorwegen en Finland. Dit gebied is erg authentiek, en er is weinig gedaan om het gebied aantrekkelijk te maken voor reizigers. Dat maakt dat veel mensen de Zweedse Lapland-ervaring omschrijven als puur en persoonlijk. De Sami-bevolking leeft hier op de meest traditionele wijze. Reizigers die specifiek voor Zweden kiezen zijn vaak avonturiers op zoek naar een wilde ervaring in het uitdagende landschap. Zelf iglo’s bouwen, simpele hutten zonder elektronica en opwarmen in de sauna. Om de echte highlight van Zweden te ervaren, hoef je er geen stop te maken. De Poolcirkel Express-trein die onder anderen de inspiratie was voor de Polar Express films is garantie voor een prachtige reis door het winterse landschap. Mocht je naast Rovaniemi ook naar het Noorse Tromsø willen reizen, dan is deze treinreis door het prachtige landschap van Zweeds Lapland een aanrader.

Bergen met bomen die grijs zijn gekleurd door de sneeuw. Een trein rijdt door een tunnel in de bergen. De trein is rood, en heeft passagierscoupés. De treinbrug loopt door het dal.

#3 Tromsø in Noorwegen, het Parijs van het Noorden

Noors Lapland wordt vaak genoemd als dé plek om het noorderlicht te spotten. Waar Rovaniemi nog enigszins in het zuiden van Lapland ligt, kom je met Tromsø een goed stuk noordelijker uit. Hierdoor is het noorderlicht er goed te zien. Verder is deze plaats erg gezellig: het nachtleven is in verhouding met het stille noorden van Noorwegen erg bruisend, en ook de kroegen zijn er groot en vol. Verder heeft de plek leuke excursies: van op bezoek bij een rendierherder naar een rondvaart door de fjorden op een klassiek houten schip. Waar je bij Rovaniemi vooral voor de winter-wonderland en de kerstervaring gaat, is Noors Lapland een prachtige plek om te genieten van de natuur en de sfeer. Gezellig, sfeervol en adembenemend!

Boven het noorderlicht boven Tromsø in de avond. De lucht wordt verlicht door het groene noorderlicht. Linksonder een oranjekleurige besneeuwde kerk. Rechtsonder een glazen puntige kerk voor een grote besneeuwde berg.

#4 Oblast Moermansk, het Russische deel van Lapland

Gaat het over Lapland, dan wordt er vrijwel altijd over een culturele regio in Scandinavië gesproken. Rusland hoort niet bij Scandinavië, maar geografisch gezien ligt Lapland er wel deels. In het noordwesten van het land vind je schiereiland Kola. Deze regio ligt noordelijk van de poolcirkel, en heeft kenmerkende onderdelen van Lapland. Zo wonen ook hier mensen met de Sami-cultuur, en kun je het noorderlicht zien. Echter spreekt men bij Lapland traditioneel gezien van Finland, Noorwegen en Zweden, voornamelijk door de historische en cultureel bepaalde grenzen. Soms zul je dus Russisch Lapland lezen, en op andere momenten wordt de naam Oblast Moermansk gebruikt. Hierbij is Moermansk de naam van het gebied, en is Oblast vergelijkbaar met de term ''provincie''.

Donkere bewolking, groene begroeiïng op een heuvelachtig landschap met schaduwen van de wolken. In de verte een Russische stad die voornamelijk uit flatgebouwen bestaat.

#5 Finland of Noorwegen?

Na alle informatie per land nog een overzicht van de verschillen tussen deze twee hotspots, zodat je een goede keuze kunt maken voor je Lapland rondreis. Denk je bij Lapland aan besneeuwde bossen, charmante kersthuisjes en een magische Scandinavische sfeer om verliefd op te worden? Dan raden we je Rovaniemi in Finland aan. Hier is het het hele jaar kerst in het kerstdorp, en geniet je van een echt sneeuwavontuur vol sneeuwpoppen en sleeritten. Denk je bij Lapland aan de fjorden van Scandinavië, de ouwerwetse gezelligheid en knusheid in de kroegen en een meeslepende kennismaking met het Scandinavische wildlife? Dan kun je het beste terecht in Tromsø, Noorwegen! Kun je nou echt niet kiezen? Dan kun je allebei de locaties bezoeken, en een magische reis met de Zweedse Poolcirkel Express maken. Zo zie je Lapland op de drie beste manieren.

Links het kerstdorp met een sneeuwpop, een houten gebouw met verlichting en ramen, en besneeuwde grond en daken. Rechts een hoge berg met gras en een kabelbaan, en daarachter een grote stad en een meer

Lapland is een unieke streek die veel toeristen met zijn charme kan verleiden. Jaarlijks komen miljoenen toeristen af op de streek vol excursies en natuur die je niet zo snel op andere plekken in Europa tegen zal komen. Walvissen en zeehonden, de Noorse fjorden, het Finse kerstdorp en het adembenemende Noorderlicht. Wil je meer inspiratie opdoen over Lapland? Check dan onze blogs! Hier vind je ook veel praktische informatie, zoals alles over het openbaar vervoer in de regio. Voor een rondreis door het prachtige Lapland kun je altijd terecht bij de Footprint Reisplanner!