Een groene bus die over een besneeuwde weg rijdt. Aan de linkerkant staan lantaarnpalen in de mist, en rechts is een bos te zien dat licht is besneeuwd.

Tips voor het openbaar vervoer in Lapland

Tips voor het openbaar vervoer in Lapland

Lapland is een mooie en sprookjesachtige bestemming die zeker een plekje op jouw bucketlist verdient! Je kunt in Lapland veel unieke locaties bezoeken, en genieten van het besneeuwde en winterse landschap. Zo is er Rovaniemi, ook wel bekend als het kerstdorp of de woonplaats van de kerstman. Of bezoek Tromsø in het noorden van Noorwegen vol wildlife. Maar wat is de beste manier om jezelf te verplaatsen in Lapland? In deze blog geven we je de handigste vervoertips voor vervoer in de noordelijke streek in Noorwegen in Finland.

#1 Vervoer vanaf het vliegveld - Rovaniemi

In Lapland is de meest gangbare manier van reizen voor toeristen per bus, en het vliegveld is hier geen uitzondering op. Stel je hier dus een grote touringcar voor, waar iedereen ook alle koffers en overige bagage in kwijt kan. Afhankelijk van je voorkeur kun je een bus of een taxi regelen. Over het algemeen werkt Finland met vaste prijzen voor de taxi, dus je zal niet voor verrassingen komen te staan. De taxibedrijven staan bekend als betrouwbaar, en het is dan ook gebruikelijk om de kosten aan de taxichauffeur te kunnen vragen. Als je ’s avonds aankomt, hou dan rekening met een eventuele avondtoeslag. Ook deze toeslagen zijn vast, en kun je bij de chauffeur navragen. Reis je liever met de bus, dan heb je keuze tussen het openbaar vervoer en de shuttlebus. Op Rovaniemi Airport rijdt dagelijks de shuttlebus meerdere keren, en een kaartje voor deze bus kost 8 euro per persoon.

Met het openbaar vervoer
Er rijden tussen 08:00 en 21:00 verschillende reguliere bussen van Rovaniemi Airport naar het kerstdorp langs alle hotels in het centrum. Vanaf de airport kun je opstappen op halte ''Rovaniemen Lentoasema''. Mocht je online busaansluitingen willen zoeken, weet dan dat dit fins is voor luchthaven en je daarop online de beste resultaten vind. Er zijn verschillende lijnbussen door het centrum en naar het kerstdorp, en ze kosten allemaal tussen de €4,- en €6,-.

Met de shuttlebus
De Airport Express Shuttle is een buslijn die door het centrum langs alle hotels rijdt, en vervolgens via het kerstdorp naar het vliegveld gaat. Een kaartje voor deze bus kost €8,-. Naast de hotels stopt deze bus ook op belangrijke locaties voor toeristen, waardoor dit een aanrader is. Je kunt je kaartje voor deze bus direct in de bus kopen.

Met de taxi
Als je ervoor kiest om de taxi te nemen naar bijvoorbeeld hotel Santasport, dan ben je ongeveer een kwartier onderweg. Met de gratis Taxini-app kun je bij Lähitaxi een taxi bestellen. De app geeft voor de route van Rovaniemi Airport naar Santaspot een prijsindicatie van €32,67 voor 1 tot 4 personen, en €42,46 voor 5 tot 8 personen. Hier kan een kleine toeslag bovenop komen als je in de avond de taxi neemt, en overige extra’s als een kinderstoeltje of gehandicaptenzitplaats kan ook tegen een extra bijdrage worden gehuurd.

Een blauw met wit vliegtuig met de trap uitgerold op de landingsbaan. Karretjes staan om het vliegtuig heen, net als enkele pylonnen. De landingsbaan is van zwart asfalt, en grotendeels licht besneeuwd. De lucht is helder met weinig dunne bewolking.

#2 Vervoer vanaf het vliegveld - Tromsø Airport

Ook in Noors Lapland heb je de keuze uit een busreis en een taxirit. Vanaf het vliegveld in Tromsø zijn er veel handige opties en kun je gemakkelijk bij je hotel komen.

Met het openbaar vervoer
De bus is de goedkoopste manier om hier te reizen. Er pendelen 3 buslijnen van het vliegveld naar het centrum van de stad: Bus 24, 40 en 42. De bushalte bevindt zich achter de parkeerplaats van het vliegveld. Bij de Point Kiosk in de aankomsthal kun je een kaartje kopen voor 35 NOK (Noorse Kronen), en dit is omgerekend ongeveer €3,50. We raden dit aan, want een kaartje in de bus kopen is net iets duurder (€5,-). Staat er echter een lange rij bij de aankomsthal, dan is het wel een goede overweging om toch direct in de bus te betalen. Let op, hier heb je wel Noorse Kronen voor nodig! Daarnaast kun je ook online kaartjes kopen bij Troms Billet. De bus doet er ongeveer 15 tot 20 minuten over om het stadscentrum te bereiken.

Met de shuttlebus
De shuttlebussen kun je in Tromsø zowel aan de naam ''Flybus'' als de naam ''Airport Express Coach'' herkennen. Deze bus doet er ietsje korter over (10 tot 15 minuten) en is iets duurder dan het openbaar vervoer (110 NOK, ongeveer €10,-). Het busschema is als volgt:
- Weekdagen: 07:40 tot 23:55
- Zaterdagen: 07:50 tot 21:15
- Zondagen: 10:20 tot 12:10

Met de taxi
Vlak buiten de aankomsthal vind je de taxiplekken. Hier kun je verschillende taxi's aanspreken, waaronder betrouwbare bedrijven Tromsø Taxi en Din Taxi. Een rit naar het centrum kun je voor de vaste prijs van 200 NOK (€17,38) krijgen. In de avond, het weekend en 's nachts zijn de tarieven hoger. Het voordeel van het nemen van de taxi is wel dat je de drukte kunt vermijden, en een persoonlijke chauffeur krijgt die je direct naar je locatie brengt zonder tussenstops.

Een weiland met stenen op de voorgrond, en bebossing in het midden. Boven de bossen steekt een toren van een vliegveld uit. Bovenin wolken, en hoger in de foto verloopt de lucht van lichtblauw naar donkerblauw.

#3 Vervoer naar excursies

De plaatsen die begaanbaar zijn voor toerisme in Lapland liggen niet ver van elkaar af. Dit betekent dat veel plekken op loopafstand zijn binnen dorpen. Mocht je echter op excursie gaan, dan heb je daar wel op sommige plekken vervoer voor nodig. Gelukkig is het in Lapland gebruikelijk om excursies inclusief vervoer aan te bieden. De aanbieders begrijpen ook dat het voor toeristen niet makkelijk is om met hun eigen auto te rijden, en dat het ook onpraktisch is om voor elke excursie zelf een taxi of bus te regelen. Vaak word je opgehaald van een centrale locatie, en soms is het ook mogelijk om bij je slaapplek opgehaald te worden. Dit wordt over het algemeen ook doorgegeven in je bevestiging of in de communicatie nadat je geboekt hebt. Heb je hier geen informatie over hebben gehad, of twijfel je? Neem dan altijd even contact op om het na te vragen. Je kunt er over het algemeen wel van uitgaan dat elke excursie inclusief vervoer is in Lapland.

Een besneeuwd landschap met besneeuwde bomen. Een deel van de sneeuw is lager in het midden, en vormt een pad. Over dit pad lopen meerdere honden die een slee trekken. De voorste honden zijn bruin en zwart, en de touwen die de slee trekken zijn rood en bruin

#4 Bus in Rovaniemi: alle informatie

Als je in Rovaniemi reist, raden wij (en de lokale busaanbieder) je aan om een 24-uurs ticket te kopen. Mocht je langer blijven, dan zijn er verschillende opties die voordeliger uit kunnen pakken. Uiteraard heb je altijd de eenvoudigste optie tot je beschikking: een enkeltje ter plekke kopen. Dit kan altijd met cash (Finland gebruikt de Euro) of met een pinpas of credit card die geldig is in Finland. Deze tip is ook handig voor meer dan het openbaar vervoer, maar het is altijd even goed om bij je bank te controleren of je pinpas is ingesteld op reizen in het buitenland. Ook is het slim om contant geld mee te nemen voor zaken als eten en drinken, en dus ook het OV. Je weet nooit of er een noodgeval is, en zeker in Lapland is cash dan altijd een simpele en fijne backup. Hieronder staat alle mogelijke informatie die je nodig hebt voor de bus!

Verschillende buskaartjes in Rovaniemi
Single ticket: Te kopen met cash of een geldige pinpas in de bus. Te bestellen via de Waltti Mobiele app, of bij een Waltti ticket machine. Vanaf de aankoop heb je 60 minuten een geldig ticket om over te stappen.
24-uurs ticket: Deze koop je bij Osviitta Service Point. Het ticket gaat in bij het inchecken in de bus, en is vanaf dat moment dus 24 uur geldig.
• Value ticket: Met een Waltti reiskaart kun je geld opwaarderen en uitgeven bij de bus. Dit is dus een soort Finse OV-chipkaart.
• Season ticket: Mocht je echt lang in Lapland willen blijven, dan kun je met je Waltti reiskaart een abonnement voor 30 dagen kopen. Hiermee reis je onbeperkt, en het abonnement gaat in vanaf de aankoop.

Zone A en zone B
Rovaniemi is opgedeeld in zone A en B voor openbaar vervoer. We raden je aan om even te controleren of je bestemmingen in Rovaniemi in zone A te zitten, en alleen een kaartje voor zone A te kopen. Hiermee ben je over het algemeen zo'n 20 tot 50% goedkoper uit, afhankelijk van het ticket dat je koopt. Dit geldt trouwens ook voor een ticket voor enkel zone B. Kies je voor een combinatie (geldig voor zowel zone A als B), dan ben je dus duurder uit. Zone A omvat het centrum van de stad, de universiteit en het kerstdorp. Mocht je dus andere plekken in Rovaniemi willen bezoeken, dan kun je ervoor kiezen om net iets meer te betalen zodat je ook hier geldig heen kunt reizen met het openbaar vervoer. Verder voor de prijzen nog interessant: tot je 24ste of als student kun je korting krijgen op je buskaartje.

Tarieven voor zone A (zonder jeugd- of studentenkorting)
• Single ticket | €3,60
• Single ticket via Waltti Mobile | €3,30
• Value ticket | €2,90
• Season ticket | €56,50
• 24-uur ticket | €9,-

OV-chipkaart, oplaadpunten en service
Je kunt je Finse OV-chipkaart, de Waltii kaart, online of bij het Osviitta servicepunt kopen. De kaart kan worden opgeladen bij het servicepunt, R-kiosks, bij de Waltti ticketautomaat, ter plekke in de bus of online bij waltti.fi.

Handige adressen voor het OV in Rovaniemi
• Osviitta Servicepunt: Koskikatu 19
• Waltti ticketautomaat: Shopping Center Rinteenkulma, Koskikatu 25, tweede verdieping
• R-kiosk: Ounasvaarantie 15
• R-kiosk: Koskikatu 20
• R-kiosk: Pohjolankatu 13
• Up-to-date informatie: linkkari.fi
• Waltti kaart opladen: waltti.fi

In een stadcentrum zijn meerdere aaneengesloten bushaltes te zien. Bij een van de haltes is een blauwe bus te zien. Op de achtergrond zijn kantoorgebouwen te zien. Verder zie je klokken, busschema's op elektronische borden en een dak boven de bushaltes

#5 Bus in Tromsø: alle informatie

Net als Rovaniemi heeft ook Tromsø uitgebreid openbaar vervoer. Ook hier is de meeste informatie ter plekke in het Noors, maar online is alles in het engels te vinden. Belangrijke informatie is dat ze in Noorwegen niet de euro gebruiken, waardoor alle tarieven in Noorse Kroon worden weergegeven. Dit betekent dat de tarieven meeveranderen met de koers van de Kroon tot de Euro. Vandaag de dag (Februari, 2024) heeft één Euro de waarde van 11,50 Noorse Kroon. 10 jaar geleden was een Euro 7,50 Noorse Kroon waard. Altijd goed dus om even de koers te checken, want dan kun je beter inschatten wat je kwijt bent in Noors Lapland. Om prijsveranderingen en onduidelijkheden te voorkomen, hebben we de tarieven voor je in Noorse Kronen opgeschreven. Verder ook heel handig om te werken: het vervoer in Noors Lapland is op grote schaal ingericht. De aanbieder van het openbaar vervoer heeft Noord-Noorwegen opgedeeld in zones. De zone van Troms is de zone waar Tromsø onder valt. Handig om het verschil te weten: Troms is de provincie, en Tromsø is de stad.

Alle manieren om een buskaartje te kopen in Tromsø
• De Troms Billet ticket-app. Deze kun je online vinden.
• Travelcard. Dit is de Noorse OV-chipkaart. Je kan deze online kopen, bij ticketautomaten, en bij de customerservice.
• Ter plaatse bij ticketautomaten of verkooppunten in Tromsø.
• Per SMS! SMS ''BUSS'' naar 2002 voor een enkeltje, en 37 NOK wordt afgeschreven. Reis je in meerdere zones? Voeg dan je tarief toe in Noorse Kronen (bijvoorbeeld ''BUSS 70''). Dit geldt echter alleen als je provincie Troms verlaat.

Verschillende buskaartjes in Tromsø
• Single ticket: Een enkele reis die vanaf activatie 90 minuten geldig is. Overstappen mag ook binnen deze periode. Het is duurder om een kaartje ter plekke in de bus te kopen.
• 24-uurs ticket: Een enkele reis die vanaf activatie 24 uur geldig is. Dezelfde voorwaarden gelden als bij een single ticket.
• De 7-, 30- en 90-daagse tickets werken hetzelfde als de andere tickets, met een activatieperiode die gelijk is aan de naam van het kaartje. De 90-daagse ticket is vanaf activatie dus 90 dagen geldig.

Tarieven voor één volwassene en één zone in Noorse Kronen
Ook in Noors Lapland wordt er met zones gewerkt. De stad Tromsø valt onder zone 54010, en hoort dus bij één zone. We hebben de prijzen voor een enkele zone op een rijtje gezet. Mocht je met het OV Troms uit willen, dan heb je een kaartje nodig voor meerdere zones.
• Single ticket | NOK 44
• 24-uurs ticket | NOK 126
• 7-daags ticket | NOK 294
• 30-daags ticket | NOK 580
• 90-daags ticket | NOK 1740
• 30-daags buiten Tromsø | NOK 870
• 90-daags buiten Tromsø | NOK 2250

Korting in daluren
Voor een single ticket betaal je slechts NOK 22 in de daluren. Dit is geldig van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 14:00, en op dezelfde dagen ook van 17:00 tot met 01:00.

De Troms OV-app
We raden je sterk aan om de Troms Reise app te downloaden! Deze heeft alles wat je nodig hebt voor openbaar vervoer, en is ook nog eens gespecialiseerd voor het OV in Tromsø. Met deze app kun je bustijden opzoeken, zoeken op je vertrek- en aankomstlocatie, alles over de ferry opzoeken.

De Ferry
Het is goed om te weten dat de Ferry een openbaar vervoer-optie is, want Tromsø is een eiland. Als je de stad dus wil verlaten, heb je naast de twee grote bruggen de stad uit ook de optie om met de veerpont te reizen. Je kunt bij de ferry betalen met FerryPay, of met een AutoPAss-agreement. Mocht je deze niet hebben, dan kun je gemakkelijk online een Ferry Pay account aanmaken.

Regiobussen
Mocht je in de omgeving van Tromsø willen reizen, dan is de regiobus een uitkomst!
• Bus 420: Tromsø - Hella - Brensholmen - Sommarøy
• Bus 425: Tromsø - Ersfjordbotn
• Bus 450: Tromsø - Tønsvik - Oldervik
• Artic Route: De bus naar Narvik en Roavniemi.

De bushalte bij een Noors dorp in de bergen. Links in beeld een elektronisch scherm met aankomsttijden van busritten, en daaronder het bord met een bus er op. De straat loopt schuin omlaag verder het dorp in. In de verte zie je de kerk van het dorp. Op de achtergrond hoge bergen en mistige bewolking boven de bergen

#6 Lapland heeft uitstekend openbaar vervoer

Al met al kunnen we je vooral geruststellen over het openbaar vervoer in Lapland: het is veilig, betrouwbaar en prima te betalen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de kou, de onbegaanbaarheid van de wegen of het uitdagende landschap. In Lapland is het vervoer ingericht op deze omstandigheden, en zijn alle wegen en maatregelen aangepast om je een moeiteloze en fijne ervaring te geven. Mocht je naar een van onze bestemmingen in Lapland een reis geboekt hebben, dan ben je qua vervoer in goede handen.

Het noorderlicht in Lapland. Groen verlichte boomtoppen zijn besneeuwd, terwijl op de achtergrond het noorderlicht de heldere sterrenhemel paars en lichtblauw kleurt met groene streken

Lapland is dé bestemming voor de liefhebbers van een winterwonderland. Geniet van de sprookjesachtige ervaring van het kerstdorp in Rovaniemi, of ontdek het prachtige landschap in Tromsø. Check onze blogjes voor inspiratie, bijvoorbeeld voor de beste slaapplekken in Rovaniemi. Heb jij een rondreis door Lapland al op jouw bucketlist staan?