Praktische informatie Lapland

Goed voorbereid op reis naar het magische Lapland

Praktische informatie Lapland

Valuta & Visum

Lapland is onderdeel van de Europese Unie dus kun je er gewoon met euro’s betalen. Bij veel winkels, restaurants en excursieorganisatie accepteren ze pinpas en creditcard, maar het is altijd handig om wat cash mee te nemen. Wil je op reis geld pinnen? Let er dan op dat dit alleen mogelijk is in de wat grotere steden.

Als je een reis maakt naar Lapland is het niet nodig om een visum te hebben, als je maar beschikt over een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart.

Vervoer

In de winterperiode zijn door de hevige sneeuwval alleen de doorgaande wegen te berijden per auto. Wil je er zeker van zijn dat je goed aankomt, boek dan een transfer/taxi. De lokale bevolking is gewend aan de soms bizarre rijomstandigheden en kijken niet op van sneeuwstormen. Zijn er excursies inbegrepen in je reis? Dan zijn deze vaak inclusief transfer vanaf een vertrekpunt en hoef je dat niet zelf te regelen.

Mocht je de ongerepte natuur van Lapland willen ontdekken en buiten de doorgaande wegen gaan, dan raden we het aan om een sneeuwscooter te huren. Dit is echter wel prijzig en houd er wel rekening mee dat er een zero tolerance beleid geldt wat betreft alcohol. Dus zelfs met 1 biertje op, mag je de sneeuwscooter of auto niet meer besturen.

Goed om te weten

De oorspronkelijke bevolking van Lapland heet de Sami. De meeste overgebleven Sami wonen in Noors Lapland, maar je kunt zeker in ieder gedeelte van Lapland elementen van de cultuur tegenkomen.

’s Morgens en ’s avonds kun je in de restaurants en hotels een uitgebreide maaltijd op tafel verwachten. Verse soep, zoete koffiebroodjes, gebraden rendiervlees en zure poolbessen. Loopt bij jou ook het water al in de mond? Het prijsniveau is ongeveer gelijk aan Nederland, al zullen alcoholische dranken wel een stuk duurder zijn. Losse fooi geven is echter niet gebruikelijk in Lapland, dit zit vaak al bij de prijs inbegrepen.  

Tijdens je reis door Lapland zul je veel buiten in de sneeuw zijn. Het is dan ook een must om genoeg warme kleding te nemen, zoals een ski-jas, thermokleding, fleece trui, muts, handschoenen en waterdichte schoenen (snowboots).

Klimaat en beste reistijd 

De beste reistijd voor jouw ultieme Lapland ervaring is in onze winter, van begin december tot eind maart. De temperaturen zijn dan ideaal voor de winterbestemming en lopen van ongeveer –5 ºC tot –15ºC. Daarnaast heb je in deze periode de beste kans om het noorderlicht te spotten en is het sneeuw zeker. Houd er wel rekening mee dat het op sommige dagen tegen de –25ºC kan zijn. Genoeg warme kleding meenemen dus! Enige opluchting voor je is dat door het landklimaat het een stuk minder koud aanvoelt.

Keep in mind, aan het begin van de winterperiode zul je een stuk minder daglicht zien in Lapland dan je gewend bent in Nederland. Vanaf maart blijft het gelukkig een stuk langer licht en kun je optimaal profiteren van de zon. Maar laten we eerlijk zijn, die twilight-sfeer maakt het winterse landschap extra magisch!