De medina van Fez, met een aantal mensen op de straat. Links hangen veel gekleurde kleden, en rechts meerdere gouden schalen, flessen en andere waren in winkels.

Wat te doen in Fez - 5x leuke tips

Wat te doen in Fez - 5x leuke tips

Fez is een stad in Marokko die ook wel bekend staat als de koningsstad. Het oude centrum zoals die in Marokko ook wel medina genoemd worden, is een bruisende plek waar je veel lokale bevolking en tradities kunt vinden. Het stadje ligt vlak boven het Atlasgebergte, en zit vol kleine en smalle straatjes met vele prachtige kleuren. Wat kun je allemaal doen in Fez? In deze blog geven we je onze 5 beste tips!

#1 Verdwaal in de medina

Dé reden om naar Fez te gaan is om je planning of route lekker los te laten, en gewoon heerlijk te gaan wandelen tussen alle kleedjes, kraampjes, winkeltjes en restaurants. Je waant je volledig in een andere wereld, en de sprookjesachtige taferelen in Marokko zijn de ideale plekken voor mooie foto’s. Fez heeft twee hoofdstraten, waar je ook de meeste drukte en restaurants gaat vinden. Deze straten heten Talaa Seghira en Talaa Kebira. Deze straten zijn een leuk vertrekpunt voor zijstraatjes, en veel kronkelende stenen wegen leiden weer terug naar de hoofdstraten. Mocht je het geen prettig idee vinden om niet precies te weten waar je loopt of hoe je je weg weer terug kan vinden, dan is een gids een uitkomst! Naast het wijzen van de weg weten deze mensen je ook veel te vertellen over de medina.

Links een groentekraam in de medina. Kratten met aardappels, tomaten, ui en andere groente. Meerdere toeristen. Smal straatje met muren en houten zonbeschutting. Rechts de toren van Fez in een smalle regenachtige straat met toeristen.

#2 Bezoek de wereldberoemde leerlooierij

De leerlooitraditie is een van de belangrijkste ambachten in de stad Fez. Een bijzonder feitje is dan ook dat deze leerlooierij de grootste van heel Marokko en Afrika is. Op deze plek wordt leer gemaakt en bewerkt, en daarmee is het een interessante plek om meer te weten te komen over hoe leren laarzen, tassen of handschoenen gemaakt worden. Het is handig om je goed voor te bereiden voor je bezoek aan de leerlooierij, want er zijn veel mensen in de stad die je zullen aanspreken om naar de leerlooierij te gaan. Deze mensen heb je niet nodig, vaak lukt het je ook wel om er te komen door op de sterke geur af te gaan. Het leerlooien geeft enige stank, dus een bos munt op de markt kopen kan je helpen om dit tegen te gaan. Zoek Chouara Tannery op, waar je voor 10 dirham vanaf een uitkijkpunt al het werk kunt bekijken. Zorg verder dat je duidelijke afspraken maakt als iemand je toch naar een leerlooierij of uitkijkpunt wil brengen, want vaak vragen ze hier achteraf veel geld voor, of wordt er van je verwacht dat je een dure leren jas koopt. Geef dus aan dat je niks wil kopen, en zelf naar de looierijen wil lopen. Mocht je toch met een gids willen, maak dan afspraken over de prijs.

Een grote traditionele leerlooierij in Marokko. Verschillende kleuren zitten in bakken, en grote hoeveelheden leer zijn te zien. Om de looierij staan geel gekleurde huizen.

#3 Dar Batha Museum, het oude paleis

Fez heeft zijn titel als koningsstad te danken aan dit prachtige paleis. Vele sultans uit Marokko hebben jarenlang in dit paleis gewoond. Vandaag de dag is het een museum, en open voor bezoekers! Binnen de muren van het museum ga je nóg kleurrijkere muren en prachtige blauw-witte mozaïeken vinden. Je kunt hier in de pottenbakkerij prachtige kunst uit Marokko vinden, en ontdekken hoe de bekende Fez Blue wordt gemaakt. Buiten het paleis vind je een prachtige tuin in de Andalusische stijl. Verder is er meer aandacht voor ambacht, en kun je er kijken naar keramiek, houtsnijwerk en textiel. Over het algemeen is het Dar Batha Museum redelijk rustig, waardoor je ook makkelijk foto’s kunt maken van het mooie gebouw.

Een marokkaans paleis in het wit met blauwe, roze en paarse accenten in de decoratie. De decoraties zijn mozaïeken, kantelen en grote gele poorten. Er hangen twee rode vlaggen.

#4 Bab Bou Jeloud

Er zijn meerdere toegangspoorten die naar de medina van Fez leiden. Westelijk van de medina ligt toegangspoort Bab Bou Jeould, een van de mooiste van allemaal en tevens de belangrijkste. Deze poort is versierd met blauwe en paarse tegels, en heeft veel kantelen, randjes en decoraties. Hij werd in 1913 gebouwd, en wordt ook wel de ‘’voordeur van de medina’’ genoemd. Als je door de poort heen kijkt, zie je de Medersa Bou Inania minaret. Mocht je trek hebben in een lekkere schaal met couscous en groente, dan zit je bij deze ingang zeker goed. Achter de poort zitten veel lekkere en betaalbare restaurants in de medina.

Een toegangspoort naar de stad Fez van bruine stenen gedetailleerd met complexe paarse en blauwe patronen. Bovenaan stelen kantelen, en in het midden een doorloop in de vorm van een stenen boog.

#5 Bezoek een oude Koranschool

In Fez vind je meerdere Koranscholen. Deze worden ook wel Madrassa of Medresse genoemd, en de Medersa Bou Inania refereert in het Marokkaans ook naar deze naam. De minaret van de eerder genoemde Medersa Bou Inania behoort tot een van deze Koranscholen, en deze is vandaag de dag niet meer in gebruik als school. Tegenwoordig mag je er dus ook als toerist een kijkje nemen, en dat is mooi, want je kijkt je ogen uit. De scholen hebben eigenschappen die veel van de andere gebouwen op dit lijstje ook hebben, maar hier lijken ze toch het meest gedetailleerd en prachtig uitgewerkt. Ingewikkelde mosaïeken, complex en kunstachtig houtsnijwerk en prachtige muren, vloeren en plafonds.

Een mooi paleisachtig gebouw met in het midden een toren en helder blauw bewolkte lucht. Daaronder veel decoraties met bogen, groene dakpannen en kunst.


Ben je benieuwd naar de andere steden van Marokko, of wil je meer inspiratie opdoen voor een rondreis naar het land? Bekijk dan een van onze blogjes, bijvoorbeeld over 5 avontuurlijke activiteiten in Marokko. Heb je zelf interesse in een reis naar Marokko? Bekijk dan de rondreizen in de Footprint Travel reisplanner.