Wat te doen in het kustplaatsje Essaouira

Wat te doen in het kustplaatsje Essaouira

De stad Essaouira ligt in het westen van Marokko aan de Atlantische Oceaan. Het is drie uur rijden van Marrakech en dit kustplaatsje is nog minder ontdekt door toeristen en daardoor een stuk rustiger. Hierdoor is het nog een erg authentieke plaats in Marokko, daarnaast is het ook een erg kunstzinnige plek waar creatieve mensen graag komen. Verschillende straatmuzikanten en artiesten zorgen voor een gezellige sfeer op straat. Er is genoeg te doen in Essaouira, dus hebben wij de leukste voor je op een rijtje gezet!

#1 Bekijk de zonsondergang vanaf Skala de Ville

Skala de Ville is een vestingmuur om Essaouira heen, die is gebouwd om de medina te beschermen tegen de hoge golven. Je kunt op de dikke vestingmuur een rondje lopen om de stad en tegelijkertijd het strand te bewonderen. Hier staan nog steeds kanonnen die diende om piraten weg te houden van het kleine kustplaatsje. ’S avonds is het de perfecte plek om lekker op de muur te gaan zitten en te genieten van de prachtige zonsondergang.

Skala de ville vanaf boven en het uitzicht als je bovenop de vestingmuur van Essaouira staat

#2 Neem een surfles

Essaouira is een populaire bestemming in Marokko voor surfers en kiteboarders. Dit komt doordat er geen rotsen in de zee liggen en de stroming niet heel sterk is. In de wintermaanden in het bijzonder zijn de golven extra goed. Surfen is niet heel duur in Essaouira, wat het extra aantrekkelijk maakt. Surflessen nemen is daardoor een erg leuke activiteit om te ondernemen tijdens je trip naar Essaouira. Ocean Vagebond is een goede plek om je eerste surfles te boeken en het is tegelijk ook een strandtent, dus je kunt er gelijk een verfrissend drankje nemen!

#3 Bezoek de haven

De haven is een belangrijk onderdeel van Essaouira. Hier kun je zien hoe de vissers hun dagelijkse kost verdienen en te werk gaan. Ze gaan elke dag de zee op om verse vis te vangen en in de haven is te zien hoe zij hun netten weer uit elkaar halen en hun gevangen vis verkopen. Het beste moment van de dag om te gaan kijken is begin van de middag als alle typische blauwe bootjes terugkomen met hun vangst. Vlak voor de haven vind je Place Moussay Hassan, waar je  verschillende tentjes kan vinden die heerlijke verse vis verkopen. Je kan hier zelf een vis kiezen, die daarna gelijk voor je wordt gefileerd en gegrild, verser dan dat kan niet!

Links zie je een typisch blauw vissersbootje in Essaouira en links drie gevangen vissen

#4 Winkel in de medina van Essaouira

Deze 300 jaar oude Medina is te vinden op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is één van de mooiste bezienswaardigheden in Essaouira. Deze medina is een stuk rustiger dan die in andere grote steden in Marokko. Je vindt hier allerlei kleine, lokale winkeltjes die zich begeven in smalle, kronkelige straatjes omringd door witte huisjes met gekleurde kozijnen. Je kan hier leuke souvenirs kopen zonder constant aangesproken te worden door verkopers. Dit is namelijk ook de plek waar de lokale inwoners winkelen, dus is het niet zo toeristisch.

Een lokaal winkeltje in de Medina van Essaouira

#5 Ga paardrijden op het strand

Het strand van Essaouira is door de harde wind vaak niet een geschikt strand om te zonnen of zwemmen, maar het is een erg mooi strand die je zeker gezien moet hebben. Er zijn veel leuke strandtentjes om te zitten. Een andere leuke manier om het strand te ontdekken is door paard te gaan rijden. Als het eb is, is het strand erg breed waardoor het ideaal wordt om te paardrijden. Het is een goedkope activiteit, maar let wel op dat je een ranch kiest die goed voor de dieren zorgt en goede reviews heeft.

#6 Bekijk het uitzicht vanaf Skala du Port

Skala du Port is één van de twee bastions van Essaouira. Hier heb je prachtig uitzicht over Essaouira. Er worden hier namelijk de meeste foto’s voor ansichtkaarten genomen. Het is een overblijfsel van de Franse overheersing en er staan een paar oude kanonnen die je kunt bekijken. Vroeger verdedigde ze vanaf hier de haveningang. Fun fact: Een deel van Game of Thrones is opgenomen bij Skala du Port én Skala de Ville.

 Skala du Port met uitzicht over de Medina van Essaouira

Essaouira is dus een erg veelzijdig nog minder ontdekt kutsplaatsje, die niet kan missen op jouw reis door Marokko. Enthousiast geworden over een bezoek naar deze authentieke stad? Bekijk dan onze rondreizen naar Marokko en ontdek wat Marokko jou nog meer kan bieden.