Praktische informatie Marokko

Goed voorbereid op reis naar het avontuurlijke Marokko

Praktische informatie Marokko

Valuta en visum

Beschik je over een Nederlandse nationaliteit en verblijf je minder dan 90 dagen in Marokko? Dan is het goed om te weten dat je geen visum nodig hebt voor het reizen naar Marokko. Uiteraard is het wel verplicht om in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort

De munteenheid die in Marokko wordt gehanteerd is de Marokkaanse dirham (MAD). Eén MAD staat gelijk aan ongeveer 90 cent. Zorg ervoor dat je altijd voldoende cash op zak hebt om gepast te kunnen betalen, niet overal kan er wisselgeld worden teruggegeven. In de grote winkelcentra, restaurants en hotels kan er vaak worden gepind, maar op andere plekken is pinnen niet altijd mogelijk. Het is bij de meeste pinautomaten geen probleem om geld te pinnen, over het algemeen wordt de Nederlandse pinpas bijna overal geaccepteerd.

Vervoer

Het reizen per huurauto is een gemakkelijke manier om je te verplaatsen tijdens jouw Marokko rondreis. De hoofdwegen zijn goed geasfalteerd en er is een overzichtelijke bewegwijzering aanwezig. Toch raden wij je voor de zekerheid wel aan om de kaart van Marokko van te voren te downloaden op je mobiel om te voorkomen dat je toch verdwaald. Reis je binnen een drukke stad en wil je niet met de eigen auto? Dan kun je het beste een taxi nemen. Een rit met de taxi is niet duur en de snelste & meest comfortabele manier om je in de stad te verplaatsen. Spreek van tevoren een prijs af met de chauffeur om misverstanden te voorkomen.

Goed om te weten

In Marokko is Arabisch de hoofdtaal, maar het grootste deel van de bevolking spreekt ook Frans. Houd er tijdens jouw reis rekening mee dat Marokko een Islamitisch land is en je respect dient te hebben voor de kledingvoorschriften. Zorg ervoor dat je in ieder geval je schouders en je knieën bedekt, maar een hoofddoek is niet verplicht. In de Islam is het verboden om alcohol te drinken, weet daarom dat het lastig kan zijn om aan alcohol te komen.

Je zal tijdens jouw rondreis ongetwijfeld ontzettend veel foto’s willen maken. Wees er wel van bewust dat de bevolking het niet altijd op prijs stelt als zij ook op de foto staan. Check dus voordat je een foto van iemand maakt of diegene dat goed vind.

Als je iets wilt kopen bij een winkel of souk, is afdingen sterk aan te raden. Dit is vrij normaal in Marokko en vaak hebben winkeliers dit ook al in de prijs doorgerekend. Als mensen je op straat hulp aanbieden om je naar een bepaalde plek te begeleiden, weet dan dat hier vaak iets achter zit. Houd er rekening mee dat mensen hier achteraf geld voor kunnen vragen. Wees dus in het begin duidelijk of je de hulp wel of niet wilt.

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd voor jouw Marokko rondreis is in april-mei & oktober-november vanwege de ideale temperaturen. Tevens is dit wel het hoogseizoen van Marokko, daarom kan het er in deze periode wel iets drukker zijn dan normaal. Vanaf juni tot en met augustus kunnen de temperaturen oplopen tot wel 45 graden en in de winter vriezen tot min 10 graden. In de herfst en in de lente schijnt overdag het zonnetje en is het gemiddeld 30 graden. Neem niet alleen maar zomerse kleding mee, want de avonden en nachten kunnen het erg fris zijn.