blauw water in rotsen met lianen

5x Must visit cenotes in Mexico

5x Must visit cenotes in Mexico

Ben je van plan om binnenkort Mexico te bezoeken? Dan mag een trip naar een of meerdere cenotes absoluut niet ontbreken! Deze ondergrondse waterpoelen betoveren met hun prachtig blauwe water en unieke sfeer. De cenotes van Mexico genieten wereldwijde bekendheid vanwege hun ongekende schoonheid. Vaak worden ze omringd door weelderige jungle, waardoor ze een adembenemende bestemming vormen voor iedereen die op zoek is naar een unieke natuurervaring. Dit buitengewone natuurfenomeen verdient zonder twijfel een plekje op je reisroute!

Wat zijn cenotes?

Als je nog niet eerder in Mexico bent geweest, is de kans groot dat je niet bekend bent met dit fenomeen. Cenotes zijn natuurlijke sinkholes of ondergrondse waterpoelen die ontstaan in kalksteenformaties. Ze vinden hun oorsprong door het ineenstorten van grotten of ondergrondse holtes, waardoor toegang ontstaat tot het grondwater eronder. Voor de Maya's waren cenotes heilige plaatsen, beschouwd als de ingang naar de onderwereld, waar veel offers zijn ontdekt. Gelukkig hoef je je nu geen zorgen te maken over het aantreffen van dergelijke overblijfselen! Bovendien zijn veel cenotes onderling verbonden, hoewel het volledige stelsel nog steeds niet volledig in kaart is gebracht. Wat wel zeker is, is dat dit het grootste ondergrondse waterstelsel ter wereld is. Een ware ontdekkingsreis wacht op je in de mysterieuze wereld van de Mexicaanse cenotes!

#1 Cenote Ik Kil

Deze cenote is gelijk een van de meest populaire cenotes van Mexico. Hij ligt op een paar kilometer afstand van Chichén Itzá. Wanneer je aankomt is het even zoeken, tot dat je aan de rand van een gapend gat van ongeveer 45-meter diep staat. Via een trap kun je naar beneden waar je vervolgens het water in kan. Als je deze cenote graag wil bezoeken raden we wel aan om vroeg te gaan. Er zijn veel tours die eerst naar de tempel Chichén Itzá gaan om vervolgens de cenote aan te doen in de middag, waardoor het dan vaak drukker is.

#2 Gran cenote

De tweede op de lijst is de Gran cenote, je vindt deze magische plek in de buurt van Tulum. Na met cenote Ik Kil is dit een van de meest populaire cenotes. Dit is niet voor niks, je kunt hier namelijk fantastisch snorkelen. Er zwemmen hier veel kleine vissen en je kunt ook schildpadden tegenkomen. De entreeprijs is hier wel hoog (€26 pp). Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat hier veel mensen op afkomen. Houd je niet zo van drukte? Dan raden we aan deze cenote over te slaan. Wil je deze cenote toch bezoeken? Dan raden we altijd aan om zo vroeg mogelijk te zijn, om de grootste drukte voor te zijn. Daarnaast speelt altijd een factor van geluk mee, je hebt altijd de kans dat het rustig is de dag dat jij er bent. Dan kun je geweldig zwemmen en genieten van dit mooie plekje.

#3 Dos Ojos Cenote

Als je de naam letterlijk vertaalt betekend dit ‘twee ogen’. De naam is te danken aan het feit dat deze cenote bestaat uit twee grotten die met elkaar zijn verbonden door een gangenstelsel. Het water hier is extreem helder, je kunt daardoor op deze plek ook geweldige foto’s maken. Deze cenote staat vooral bekend doordat je hier fantastisch kunt snorkelen en duiken, onder water is deze plek op zijn mooist! Je vindt Dos Ojos zo’n 20 kilometer ten noorden van Tulum.

#4 Casa Cenote

Deze cenote is net anders dan andere. Hij ligt boven de grond en heeft dan ook veel weg van een meer. Daarnaast maakt de ligging hem nog unieker. Je vindt de cenote vlak bij het strand, waardoor de bodem bedekt is met wit zand. Hierdoor lijkt het water nóg mooier blauw dan dat het al is. In het heldere water vind je ook veel vissen, zelfs wat grotere dan in de andere cenotes. Houd je van wat actie? Je kunt hier ook suppen en kajakken! Ook deze cenote vind je weer in de buurt van Tulum, ongeveer 10 kilometer ten noorden van de stad.

#5 Cenote Samula

Deze cenote ligt echt onder de grond met een kleine opening waar wat zonlicht doorheen komt. Plan je bezoek aan deze plek vooral op een heldere dag. Als de zon naar binnen schijnt is dit echt een prachtig zicht. Het water is kristalhelder en heerlijk om te zwemmen. Je bereikt deze plek makkelijk vanuit Valladolid.

Een bezoek aan een cenote mag echt niet missen tijdens jouw Mexico rondreis. Wil je nog meer cenotes bezoeken? Dan raden we aan om je Google Maps er bij te pakken en in je huurauto te stappen om op zoek te gaan. Zeker in Yucatan vind je veel van deze bijzondere plekken, de ene drukker dan de andere. Wij hebben de mooiste cenotes voor je alvast in Google Maps gezet, zodat jij ze allemaal kunt vinden. Klik op de kaart voor de routes!

Enthousiast geworden over Mexico? Bekijk dan eens onze Mexico rondreizen. In onze footprint-planner tweak jij eenvoudig je droomreis!