Tips voor jouw bezoek aan Palenque

Tips voor jouw bezoek aan Palenque

Welkom in het hart van de oude Maya beschaving. Palenque is een bijzondere Maya stad middenin de jungle. De resten van deze oude stad zijn overwoekerd door de jungle, die zo’n 1000 jaar de vrije loop heeft gehad. Hierdoor zijn deze tempels heel lang een goed bewaard geheim van de jungle gebleven. Er wordt geschat dat er op dit moment nog steeds maar 10% van de oude stad zichtbaar is, de rest ligt nog steeds begraven in de jungle. Deze bestemming ligt wel een beetje uit de richting van de standaard highlights, maar zeker de moeite waard om naar toe te reizen. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij ondervonden wat de beste tips zijn voor jouw bezoek aan Palenque.

#1 Zo vroeg én zo laat mogelijk

Begin je dag vroeg om de opkomende zon te begroeten en de site te verkennen voordat de hitte toeslaat. Of plan een bezoek aan het einde van de middag wanneer de meeste toeristen weer weg gaan en rustiger wordt. Daarnaast laten de kleuren van de zonsondergang de oude stenen in een magisch licht hullen. Golden hour krijgt hier een compleet nieuwe betekenis!

#2 Lokale gidsen brengen de geschiedenis tot leven

Als je echt zo veel mogelijk wil leren over deze bijzondere plek kun je overwegen een lokale gids in te huren. Deze gidsen kennen alle ins en outs en geven kleur aan de stad met hun verhalen over de paleizen en tempels. De geschiedenis komt echt tot leven en je krijgt super veel informatie die je anders zou missen. Een kanttekening hier is dat er veel informatieve bordjes bij de tempels zelf staan, dus ook zonder gids zal je veel leren.

#3 Comfort is koning

De jungle is vaak erg warm en vochtig, dus draag lichte, ademende kleding en stevige wandelschoenen. Daarnaast zijn er door het klamme weer veel insecten aanwezig. Zorg daarom ook voor muggenspray om deze kleine dieren te weren. Last but not least, vergeet je zonnebrandcrème en hoed niet. De zon kan erg fel zijn, daarom is het noodzakelijk je hiervoor te beschermen.

#4 Kies je route

Er zijn twee verschillende manieren waarop je naar de tempels kan zodra je de entreetickets hebt gekocht. De eerste optie is om met je auto verder het park in te rijden, dit is de snelste manier. De tweede optie is om wandelend naar de tempels te gaan. Er loopt een pad via de jungle langs watervallen en over hangbruggen. Je loopt dit stukje in ongeveer 15 minuten maar je ziet zo veel meer dan met de auto! Als je voor de tweede optie kiest kun je de auto parkeren bij de ingang en vanaf hier te voet verder gaan.

#5 Houd rekening met het weer

Bezoek je de tempels op het heetst van de dag? Zorg dan voor genoeg water. Kies voor de duurzame optie door een herbruikbare waterfles mee te nemen. Daarnaast kan het weer in de jungle onvoorspelbaar zijn, wees dus ook voorbereid op regen. Stop daarom voor de zekerheid een poncho in je tas.

Watervallen in de omgeving

De omgeving van Palenque is het zeker waard om te verkennen. Doordat de bestemming in de bergen van Chiapas ligt vind je er prachtige watervallen. Om het je makkelijk te maken hebben we de mooiste watervallen voor je op een rijtje gezet!

#6 Agua Azul

Dit is de meest bekende waterval op 1,5 uur rijden van Palenque. Maar doordat deze plek zo bekend is, komen hier ook een hoop mensen op af. Verwacht dus niet dat je hier de enige bent. De waterval zelf is erg breed met azuurblauw water. Je kunt hier dus lekker zwemmen in het warme water en echt even genieten. Daarnaast zij er ook een aantal wandelpaden, hoe langer je deze paden volgt, hoe rustiger het wordt.

#7 Misol Ha

Ben je op zoek naar een minder toeristisch plekje? Misol Ha wordt minder druk bezocht maar heeft een spectaculair aanzicht. Het bijzondere aan deze waterval is dat je achter het water langs kan lopen. Het water stort van een hoogte van 35 meter naar beneden in een poel waar je kunt zwemmen. Deze waterval is anders dan Agua Azul maar zeker niet minder mooi!

#8 Welib Ja

Dit is een van de minder bekende watervallen in de buurt van Palenque. Hij bestaat uit meerdere watervallen waarvan één wat groter en een aantal kleinere. Let op als je hier een duik wil nemen, het water kan koud zijn! Deze waterval is minder spectaculair dan de andere twee, de kans is hier daarom groter dat je hem helemaal voor jezelf hebt.

Ben je enthousiast geworden na deze tips voor je bezoek aan Palenque? Start direct met het tweaken van jouw droomreis in onze Footprint-planner! Van excursies tot hotels én de huurauto, je stelt hier met gemak jouw rondreis samen. Nog meer inspiratie op doen? Bekijk eens onze 8 meest kleurrijke slaapplekken in Mexico, de must see cenotes of de verschillende Mexico-reizen onze rondreis pagina.