deuren in rode huizen

Wat te doen in Mérida? 6x de leukste tips!

Wat te doen in Mérida? 6x de leukste tips!

Mérida, de grootste stad van Yucatán én misschien wel de mooiste koloniale stad van zuidelijk Mexico. Ook wel bekend als de "Witte Stad", niet alleen vanwege de kalkstenen gebouwen die de straten sieren, maar ook vanwege de vriendelijke en gastvrije sfeer die je overal voelt. Het bruisende straatleven en de fijne lokale cultuur maken Mérida één van onze favoriete steden in Mexico. Ook in de omgeving van de stad is er genoeg te doen, dit is echt een bestemming die je in jouw rondreis móet hebben. Wij hebben in ieder geval in dit blog 6x de leukste tips voor jouw bezoek aan deze kleurrijke stad op een rijtje gezet.

#1 Ontdek het prachtige historische centrum

Als je door deze stad loopt kijk je je ogen uit. Het kleurrijke centrum is rijk aan pastel kleurige gebouwen en koloniale architectuur. De leukste activiteit om te doen in Mérida is dan ook (ver)dwalen in het oude centrum.  De stad voelt aan als een groot openluchtmuseum. Tijdens het wandelen kom je langs de leukste pleinen en historische monumenten. Neem vooral lekker je tijd om alles in je op te nemen en de sfeer van de stad écht te proeven.

#2 Bezoek een aantal museums

Mérida is het culturele centrum van Yucatan. Op straat vind je veel werk van lokale kunstenaars. Bovendien zijn er super leuke museums die je (gratis) kunt bezoeken. Het stadsbestuur vindt het namelijk belangrijk dat cultuur voor iedereen toegankelijk is en doet hier dan ook veel moeite voor. Een aantal leuke museums om te bezoeken zijn:

  •  Casa de Montejo: waan jezelf in een Europees paleis in deze villa van de vroegere gouveneur. Dit is één van de weinige overblijfselen van de Spaanse verovering.

  • Museo Macay: het museum voor moderne kunst. Er zijn verschillende tentoonstellingen in dit museum.

  • Gran Museo del Mundo Maya: dit museum is niet gratis, maar absoluut de moeite waard als je meer wilt leren over het leven van de Maya’s. Je leert hier alles over de geschiedenis van de Maya’s en geniet van eeuwenoude tentoonstellingen. Een bijzonder museum!

een blauw hius met een fiets en een rood gebouw met een oude auto er voor

#3 Fiets door de stad op zondag

Zondagen zijn extra bijzonder in Mérida. Op deze dag is het hele stadscentrum namelijk autovrij. Dit wordt gedaan om het fietsen aan te moedigen onder bewoners. Op zondag ochtend vindt er een fietstocht plaats, van ongeveer 08:00 uur tot 12:00 uur. Fietsen kun je gratis huren, maar let wel op: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dus als je er te laat bij bent bestaat de kans dat je geen fiets kan scoren. Maar ook dan is het zeker de moeite waard om het centrum door te struinen.

#4 Bezoek de Maya-stad Uxmal

Minder druk dan Chichén itzá, maar misschien wel veel indrukwekkender. Bovendien heb je hier minder last van hordes toeristen waardoor je op je gemak kunt rondlopen en foto’s maken. Uxmal had op zijn hoogtepunt zo’n 25.000 inwoners! Wat er tegenwoordig van over is, is een gigantisch complex met goed bewaarde tempels en bouwwerken. Met uitzondering van de hoogste piramide, van wel 40 meter hoog, mag je veel van de gebouwen in Uxmal beklimmen. Een ander voordeel is, is dat er geen verkopers rondlopen. Je kunt deze Maya-stad dus echt in alle rust verkennen.

De Piramide van de tovenaar is het hoogste gebouw van Uxmal. Volgens legende in één nacht gebouwd door een tovenaar! Deze piramide bestaat uit vijf verschillende lagen én deze zijn in tegenstelling tot andere piramides uit de Mayatijd niet vierkant. Uxmal geeft je echt een uniek kijkje in de wereld van de Maya’s.

Oud gebouw wat boven de bossen uit komt

#5 Dwaal door de gele straten van Izamal

Een leuke dagtrip vanuit Mérida is een bezoek aan de gele stad Izamal. Vrijwel elk gebouw in deze stad is mosterdgeel geschilderd, wat zorgt voor een vrolijk aanzicht. De stad is niet heel groot en je hebt daarom niet veel tijd nodig om dit plaatsje te verkennen. Deze koloniale stad is in 2002 zelfs uitgeroepen tot één van de “Pueblos Magicos” van het land, een bestemming met culturele rijkdom, historische betekenis én natuurlijke schoonheid.

Er zijn een aantal bezienswaardigheden die het zeker waard zijn om langs te lopen zoals het klooster Convente de San Antonia de Padua en de grote pleinen van de stad. Maar de leukste activiteit om te doen is gewoonweg slenteren door de gele straten. Vergeet vooral niet om je camera in de aanslag te houden om dit bijzondere stadje vast te leggen!

gele gebouwen in een stad

#6 Flamingo’s spotten in Celestún

Zo’n 100 kilometer, of anderhalf uur rijden van Mérida vind je Celestún. Een slaperig dorpje aan de Golf van Mexico. Wat dit plekje zo bijzonder maakt is het nabijgelegen Reserva de la Biosfera Ría Celestún. In dit natuurreservaat zijn grote groepen flamingo’s neergestreken. Bovendien is het een prachtig gebied met veel vogels en mangrovebossen. Je reserveert in dit park een boottrip waarmee je door het gebied vaart. Je krijgt veel informatie van de lokale gids en je kunt heerlijk ontspannen beginnen met het flamingo spotten!

Een groepje flamingo's in het water

Klaar voor het plannen van jouw ideale Mexico rondreis? Neem dan vooral eens een kijkje tussen onze Mexico-reizen en start met het tweaken van jouw droomreis! Wil je nog meer inspiratie op doen? Wij hebben onder andere de mooiste cenotes, de meest kleurrijke slaapplekken en de leukste dingen om te doen op Isla Holbox alvast voor je verzameld, time to get inspired!