cactussen voor een oranje muur

Praktische informatie Mexico

Goed voorbereid op reis naar het kleurrijke Mexico

Praktische informatie Mexico

Valuta & Visum

In Mexico is de officiële munteenheid de Mexicaanse Peso (MXN). Eén Mexicaanse peso staat gelijk aan ongeveer 0,052 euro. Hoewel in de toeristische gebieden creditcards en pinpassen over het algemeen goed geaccepteerd worden is het toch aan te raden om contant geld op zak te hebben. Vooral in de wat meer afgelegen gebieden kan dit van pas komen. Als je minder dan 180 dagen in Mexico verblijft heb je als Nederlander geen visum nodig. Het is wel belangrijk in het bezit te zijn van een geldig paspoort én een ticket naar huis of de volgende bestemming.

Let op: vlieg je via de USA? Dan dien je voor vertrek een visa waiver in te vullen op de website van ESTA.

Vervoer

Mexico leent zich uitstekend om met de huurauto door heen te reizen. De wegen zijn in prima staat en een auto zorgt voor veel vrijheid en flexibiliteit. Rijden in Mexico is vergelijkbaar met rijden in Zuid-Europa, we raden wel aan om alleen overdag te rijden in verband met veiligheid.

Goed om te weten

Hoewel veel gebieden in het land over het algemeen veilig zijn om te bezoeken ben je er zeker bij gebaat om voorzichtig te zijn. De toeristische gebieden behoren tot de meest veilige. Een aantal staten in het noorden van Mexico zijn minder veilig, daarom is het belangrijk om daar voorzichtiger te zijn. Daarnaast is het belangrijk om net als in andere landen in de grote steden op je hoede te zijn.

De officiële voertaal in Mexico is Spaans. Over het algemeen spreken de Mexicanen ook goed Engels, zeker in de toeristische gebieden hoef je niet bang te zijn dat je jezelf niet verstaanbaar kunt maken. Natuurlijk stellen de locals het wel op prijs als je een woordje Spaans spreekt, dus neem vooral een taalgids mee en leer van te voren een paar Spaanse zinnetjes!

Handig om te weten is dat je het kraanwater in dit land niet kunt drinken. Zorg daarom dat je altijd voldoende flessen water bij je hebt. Daarnaast zijn de stekkers in Mexico anders en hebben ze een lagere netspanning. Neem daarom een reisstekker mee vanuit huis, en houd er rekening mee dat je apparaten trager opladen of werken. 

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd voor jouw Mexico rondreis verschilt per regio. Het hele jaar door is het goed vertoeven op het schiereiland Yucatan, met temperaturen tussen de 26 en 30 graden. Tussen november en mei heb je de meeste kans op droog en zonnig weer. Het orkaanseizoen is in september en oktober, hier heb je aan de kust het meeste kans op. Het weer in centraal Mexico is ongeveer gelijk aan Yucatan. Wel kan het ’s avonds meer afkoelen, dus zorg hier voor wat warme kleding.