Etosha National Park zembra en zonsondergang

Tips voor jouw bezoek aan Etosha National Park in Namibië

Tips voor jouw bezoek aan Etosha National Park in Namibië

Etosha National Park in Namibië, een wildsafari avontuur dat je niet wilt missen! Wist je dat Etosha bekend staat om zijn enorme zoutpan, die zelfs zichtbaar zijn vanuit de ruimte! Dit unieke landschap voegt een onwerkelijk element toe aan jouw safari-ervaring. Het Etosha National Park is must-visit voor avonturiers die de wildernis van Namibië willen ervaren. Dit enorme park, vergelijkbaar in grootte met half Nederland, vraagt om meerdere dagen verkenning. Met zijn kale en uitgestrekte landschappen, grenzend aan een immense zoutvlakte, is Etosha dé ultieme plek voor het spotten van wilde dieren zoals olifanten, giraffen en veel meer! Overnacht in één van de kampen in het park om vroeg op te staan met het geluid van brullende leeuwen. Een bezoek aan Etosha National Park is absoluut een hoogtepunt van elke reis door Namibië. Hier zijn een aantal tips die wij jou meegeven voor je bezoek aan het Etosha National Park in Namibië!

#1 Wildlife spotten

Iedereen komt van over de hele wereld naar dit park in Namibië met als hoofddoel: wildlife spotten! Hetgeen wat wij jou adviseren is om een selfdrive safari te doen, zodat jij je eigen avontuur en tempo kan bepalen. Met een gewone auto kan je al veel zien van het park, maar met een 4x4 wagen heb je nóg meer ruimte om te bewegen en op avontuur te gaan. Sta vroeg op zodat je rustig door het park kan rijden, want wildlife kan op elk moment verschijnen. Wist je dat Etosha de thuisbasis is van de grootste populatie zwarte neushoorns ter wereld? Ga op zoek naar deze unieke dieren tijdens je avontuur in dit adembenemende park! Hoeveel zwarte neushoorns weet jij straks te tellen? Vergeet zeker niet je verrekijker en camera, zodat jij de mooiste plaatjes weet te schieten.

Etosha National Park neushoorn, leeuw en toekan

#2 Neem je verrekijker en camera mee

Op zo'n once-in-a-lifetime avontuur in Namibië wil je zeker niet je verrekijker en camera vergeten. Wie weet spot jij wel de Big Five: olifanten, neushoorns, leeuwen, luipaarden en buffels. Deze indrukwekkende dieren wil je graag van dichtbij kunnen spotten, zodat je ze nog beter kunt observeren! En als jij, net zoals veel andere avonturiers, ook zo gek bent op foto's maken, dan is dit dé kans om jouw portfolio aan te vullen, zodat je na je Namibië-avontuur nog jarenlang kunt blijven nagenieten. Naast de wildlife op de grond vind je ook heel bijzondere vogels in de lucht! Wist je dat er wel meer dan 340 vogelsoorten te spotten zijn in het park? Met een beetje geduld weet jij de meeste wel te spotten!

Wildlife Etosha National Park dieren spotten

#3 Ga vroeg op pad

Etosha is een immense zoutvlakte in Namibië, wat resulteert in intense hitte, niet alleen voor bezoekers, maar ook voor het wildlife. De beste tijd om de dieren te spotten is bij zonsopgang, wanneer de temperaturen nog relatief koel zijn. Dit is wanneer de meeste dieren actief zijn, zoals leeuwen die de hele nacht hebben gejaagd en nu op weg zijn naar de waterplaatsen om hun dorst te lessen. Raadpleeg de informatie bij de ingang van de camping om te weten wanneer de poorten opengaan, zodat je kunt beginnen aan je selfdrive safari. Handig om te weten: het beleid van Etosha National Park in Namibië is streng wat betreft rijden in het donker, om verschillende redenen. Ten eerste is het gevaarlijk omdat je het wildlife om je heen minder goed kunt zien. Bovendien wordt stropen van dieren hiermee tegengegaan. Om boetes te voorkomen, is het essentieel om vóór zonsondergang terug te zijn op je slaapplek.

Sunset Etosha National Park

#4 Wees geduldig bij de waterpoelen

In Etosha National Park in Namibië zijn de waterpoelen waar je wilde dieren kunt spotten, ware hotspots. In de hete woestijnomgeving zoeken dieren naar verkoeling en water, wat deze waterpoelen tot populaire ontmoetingsplaatsen maakt. Een tip: zodra je bij een waterhole arriveert, zet je de motor van je auto uit en wacht geduldig. Vaak word je beloond met de aanblik van olifanten, giraffen en zelfs leeuwen! Bezoek de waterpoelen in de vroege ochtend of late namiddag voor de beste kansen om dieren te spotten. Elke camping in Etosha National Park heeft zijn eigen waterpoel, vaak verlicht, waardoor je 's nachts ook een unieke kans hebt om dieren te spotten. Vooral katachtigen zijn 's nachts actief en trekken naar de waterpoelen voor een slok water. De waterpoelen op de campings gebruiken infrarood licht, wat de dieren niet stoort. Dus wees geduldig en geniet van de rust om je heen en wie weet zie jij straks super veel wilde dieren!

Waterpoelen Etosha National Park neushoorn en reeen

#5 Zorg voor voldoende water en eten

Sommige kamps (niet allemaal) hebben kleine supermarktjes waar je wat eten kunt kopen, of restaurantjes waar je kunt dineren. Het wordt toch echt aangeraden om voordat je het Etosha National Park in Namibië ingaat voldoende water en eten mee te nemen, vooral tijdens een safari. Bekijk dus van tevoren goed wat je echt nodig hebt, zodat je tijdens je avontuur altijd voorzien bent van genoeg eten en drinken!

Etosha National Park

#6 Download voorafgaand de online kaart

Vergeet deze belangrijke tip niet! Vóór je bezoek aan Etosha National Park in Namibië moet je ervoor zorgen dat je de kaart downloadt via Google of gebruik de app maps.me aangezien er in Etosha beperkte tot geen internet bereik is. Bij de grotere campings zoals Okaukuejo, Namutoni en Halali kun je tegen betaling beperkt wifi kopen bij de receptie. Tijdens het rijden door Etosha zul je geen bereik hebben, dus je zal offline moeten navigeren.

Etosha National Park map

#7 Respecteer de regels en blijf in je voertuig

Tijdens je bezoek aan Etosha in Namibië is het ontzettend belangrijk om te onthouden dat je te allen tijde in je auto moet blijven. In dit natuurpark zwerven wilde dieren vrij rond, waardoor er een zeldzame kans bestaat dat een dier in paniek raakt en mogelijk gevaarlijk wordt. Om dit risico te vermijden, is het absoluut noodzakelijk om altijd in je voertuig te blijven. Mocht je de behoefte voelen om even uit te stappen, zijn er speciale rustplaatsen in Etosha hiervoor aangewezen. Deze locaties zijn volledig omringd met hekken, waardoor je binnen deze rustplek veilig uit de auto kunt stappen. Daarnaast is er slechts één andere plek in Etosha waar je kort uit de auto mag: het Etosha Lookout Point. Hier kun je genieten van een panoramisch uitzicht over de zoutvlakte van Etosha, waar over het algemeen weinig wild te vinden is.

Etosha National Park car en olifanten

#8 Kleed je gepast

Met de warme temperaturen is het fijn om te weten wat voor kleding geschikt is op een safari tocht in het Etosha National Park in Namibië. Draag comfortabele kleding en stevige schoenen, want je weet nooit wanneer je een korte wandeling wilt maken om de natuur te verkennen (dit onder begeleiding van een gids). Zorg er ook voor dat je lichte, ademende stoffen draagt om je koel te houden tijdens de hete dagen en draag een hoed of pet om je te beschermen tegen de felle zonnestralen. Daarnaast is het handig om insectenspray mee te nemen en lagen kleding te dragen, zodat je je kunt aanpassen aan de temperatuurschommelingen gedurende de dag.

Etosha National Park kleding

#9 Plan je reis voor het droge seizoen

Het droge seizoen in Etosha National Park, Namibië, is een uitstekende tijd om je reis te plannen. Met minder regenval is de wildsafari-ervaring optimaal, omdat dieren zich rond de waterpoelen verzamelen. Wees bewust van de drukte en plan je routes zorgvuldig om de beste plekken op het juiste moment te bezoeken. Met een doordachte planning en de juiste voorbereidingen wordt je droge seizoensavontuur in Etosha National Park een onvergetelijke ervaring.

Etosha National Park leeuw bij waterpoel

#10 Reserveer slaapplek van te voren

Om het meeste uit je verblijf in Etosha National Park te halen, Namibië, is het aan te raden om te overnachten in één van de zes kampen verspreid over het park. Deze kampen bieden de mogelijkheid om te kamperen met je 4x4 of om een huisje te boeken, waardoor je vroeg kunt vertrekken om het park te verkennen. Elk kamp in Etosha biedt een uitkijkpunt bij een waterplaats, verlicht zodat je zelfs 's nachts de dorstige dieren kunt bewonderen. Vooral 's avonds, wanneer het donker is, komen talloze dieren hier drinken. Houd je verrekijker en camera dus bij de hand! Het aanbod is echter beperkt, dus als je zelf wilt koken op de camping, is het verstandig om van tevoren boodschappen te doen, er is vaak ook een gelegenheid om bij deze campings te dineren. Zorg ervoor dat je altijd voor zonsondergang terugkeert naar het kamp, omdat de poorten dan sluiten.

 Etosha National Park zwarte neushoorn

Word jij ook zo enthousiast van deze tips? Het Etosha National Park maakt jouw safari dromen waar! Ontdek het onvergetelijke avontuur dat het park te bieden heeft en neem deze tips mee voor jouw Etosha park ervaring! Benieuwd naar onze Namibië reizen? Check onze Namibië reizen en tweak jouw avontuur!