Namibie

Praktische informatie Namibië

Goed voorbereid op reis naar het verrassende Namibië

Praktische Informatie Namibië

Valuta en visum

Voor je reis naar Namibië en Botswana heb je als Nederlander geen visum nodig. Wel heb je een geldig paspoort nodig gedurende de reis. De munteenheid van Namibië is de Namibische dollar. Een dollar staat gelijk aan €0,93. In Namibië kan je gemakkelijk contactloos betalen, maar neem voor de zekerheid toch altijd wat Namibische dollars mee. Naast de Namibische dollar, kan je ook in Namibië met de Zuid-Afrikaanse Rand betalen, de munt heeft namelijk dezelfde wisselkoers als de Namibische dollar. De valuta van Botswana is de Botswaanse pula, waarvan een pula gelijk staat aan €0,07. In de grote steden van Botswana worden creditcards en bankpassen goed geaccepteerd, maar houd rekening met lege of defecte geldautomaten. Cash kan hier dus zeker goed van pas komen.

Vervoer

In Namibië en Botswana is het fantastisch om het gebied te verkennen met een huurauto. De wegen zijn goed begaanbaar, maar je moet wel goed voorbereid zijn op autopech. De wegen die je aflegt, bevinden zich vaak in the middle of nowhere en je komt dan ook vrijwel geen tegenliggers tegen. Wees daarom goed voorbereid door Youtube filmpjes te kijken hoe je een band verwisseld.

Klimaat en beste reistijd

Het gehele jaar door kan je Namibië en Botswana bezoeken. Maar toch is de beste reistijd tijdens de droge (Afrikaanse) wintermaanden, van mei tot en met oktober. Als je de spectaculaire zebra- en wildebeestmigratie wilt zien, moet je Botswana bezoeken tijdens het droge seizoen van juni tot november. Houd er rekening mee dat de temperaturen in de winter 's nachts behoorlijk koud kunnen zijn, dus het is verstandig om warme kleding mee te nemen, vooral voor de ochtend- en avondsafari's.

temperatuurtabel van namibie en botswana

Handige weetjes:

  • Het geven van fooi is in Namibië en Botswana gebruikelijk. Zo geef je 5 tot 10 Namibische dollar aan de pompbediende, geef je wat kleingeld aan de parkeerwachters op de parkeerplaats van de supermarkten en is het gebruikelijk om je gids een gebruikelijke fooi van 10% te geven.

  • In Namibië en Botswana begroet iedereen elkaar met de zin; "hey, how are you?". Deze begroeting zou je dan ook zeker vaak gaan horen en het wordt gewaardeerd als je het terugvraagt.

  • Neem een wereldstekker mee, in Namibië en Botswana hebben ze andere stopcontacten. Om toch jouw telefoon en camera te kunnen opladen, is het belangrijk dat je een reisstekker type M meeneemt. Sommige hotels hebben deze stekkers liggen, maar het is fijn om voor de zekerheid er zelf altijd eentje mee te nemen.