Trolltunga tipps header afbeelding

5 Tips voor jouw hike naar Trolltunga

    5 tips voor jouw hike naar Trolltunga

    Trolltunga is één van de meest iconische natuurlijke attracties van Noorwegen. Deze spectaculaire rotsformatie is 700-meter hoog en biedt een geweldig uitzicht over de omliggende valleien en het Ringefalsvatnet-meer. De hike naar de top is een uitdaging met de juiste voorbereiding zeker voor iedereen mogelijk om te doen. In deze blog delen wij 5 essentiële tips om je voor te bereiden op deze onvergetelijke ervaring.

    Tip 1: Kies een startpunt

    Jouw avontuur naar het de top van Trolltunga kan gestart worden vanaf drie verschillende plekken. Elk van deze plekken heeft zijn eigen voor- en nadelen:

    P1 (Tyssedal): Dit startpunt ligt in het plaatsje Tyssedal, waar je van de verschillende opties het makkelijkste kan parkeren (ongeveer 30 euro per dag). Start je hier je Trolltunga hike? Neem dan eerst de shuttle bus, deze brengt je naar P3 en slaat hiermee één van de steilste stukken van de hike over.

    P2 (Skjeggedal): Dit is het oorspronkelijke startpunt van de Trolltunga hike, let op dat er op deze parkeerplaats 180 auto's passen (50 euro per dag) en deze in de loop van de dag vaak vol raakt. Met een totale afstand van 28 km is de hike vanaf dit punt lang en reken zeker op 8 tot 12 uur. Het pad begint geleidelijk en volgt een oude weg langs de bergwand. Kort je de route toch liever iets in, dan is er een optie om een shuttlebus van P2 naar P3 te pakken.

    P3 (Magelitopp): Vanaf hier start de kortste route naar Trolltunga, met een totale afstand van 14-kilometer en ongeveer 7 tot 10 uur wandelen. P3 bied plek voor 30 auto's (70 euro per dag) en is daarmee eigenlijk alleen te bereiken door de shuttlebus te nemen vanaf één van de andere parkeerplaatsen.

    Tip 2: De juiste uitrusting

    De hike naar Trolltunga is zwaar en het weer in de bergen is vaak onvoorspelbaar, een goede voorbereiding is daarom enorm belangrijk. Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende items inpakt:

    • Stevige wandelschoenen: De paden kunnen rotsachtig en oneffen zijn, dus goede wandelschoenen zijn cruciaal voor comfort en veiligheid.

    • Waterdichte kleding: zelfs als de weersvoorspelling goed is, kan het in de bergen snel regenen of sneeuwen. Zorg dus zeker voor waterdichte kleding.

    • Kleed je in laagjes: Over de dag heen kan de tempratuur enorm fluctueren op de route naar Trolltunga, kleed je daarom in laagjes zodat je makkelijk kleding aan en uit kan doen

    • Voldoende eten en drinken: De hike is lang en onderweg kan je geen eten of drinken kopen, neem dus vooral snacks mee voor je tocht

    • Zonnebrand: op zonnige dagen kan de zon in de bergen erg scherp zijn, vergeet je dus vooral niet in te smeren

    Trolltunga hike en eindpunt

    Tip 3: Begin vroeg en neem je tijd

    De hike naar Trolltunga is een flinke uitdaging, zowel qua afstand als hoogteverschil. Tijdens je tocht omhoog wil je ook graag genieten van de omgeving deze wordt namelijk steeds indrukwekkender. Idealiter vertrek je rond 8:00 of zelfs eerder, op deze manier ben je de grootste drukte voor en kan je in een rustig tempo de berg oplopen. Door het hoogte verschil kan de tocht snel uitputtend worden neem daarom regelmatig pauze en eet genoeg tussendoor. Als je de tocht in één dag wilt voltooien, zorg er dan ook voor dat je voor zonsondergang terug bent bij het startpunt. Het wordt sterk afgeraden om in het donker te wandelen, de paden zijn stijl en niet verlicht. Daarnaast is het pad in het donker vaak moeilijk te vinden.

    Tip 4 Overnacht op Trolltunga

    Vind je het te zwaar om de volledige hike in 1 dag te doen, kun je er ook voor kiezen om de tocht in delen op te splitsen en boven op Trolltunga te overnachten. Dit zorgt niet alleen voor meer rust maar ook voor een geweldige ervaring, waar jij Trolltunga met zonsopgang en zonsondergang kan meemaken. Voor het kamperen bovenop Trolltunga zijn er 2 opties, je kunt wildkamperen of als je iets meer behoefte hebt aan luxe, in één van de glamping tenten die je van tevoren moet boeken.

    Wildkamperen: bovenop Trolltunga is voor de echte avonturiers, het is in de nachten vaak koud en kan er erg hard waaien. Wildkamperen geeft je de vrijheid om je tent op te zetten waar je maar wilt en er is daarnaast vaak een erg gezellige sfeer met de andere kampeerders. Let wel op dat je dit goed voorbereid doet, voor het kamperen op Trolltunga heb je een erg goeie tent nodig, moet je diner en ontbijt zelf meenemen en moet je goed rekeninghouden met de weersverwachting.

    Kamperen op de Glamping: Als je behoefte hebt aan iets meer luxe kan je ervoor kiezen om te overnachten op de Trolltunga Glamping, je slaapt dan in de dome tent vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de hele regio. 's avonds krijg je een diner en 's ochtends een heerlijk ontbijt, let op dat je voor deze optie ruim van te voren moet reserveren en het alleen mogelijk is tussen 1 mei en 3 december.

    Trolltunga tent met zonsondergang

    Tip 5: bereid je voor op het toiletbezoek

    Welke route je ook neemt, er zijn langs het volledige pad geen toiletten. Ga dus vooral naar de wc op één van de parkeerplaatsen of bereid je voor om je behoefte in de natuur te doen om daarna natuurlijk wel al je vuilnis weer mee te nemen.

    Naast Trolltunga heeft Noorwegen uiteraard nog veel meer te bieden. Wil je ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is in dit prachtige land? Kies dan één van onze Noorwegen reisroutes uit, start met samenstellen en kies de slaaplekken die je echt niet kan missen tijdens je reis!