bekende bryggen houten huisjes in de haven van bergen

8x Wat te doen in de stad Bergen, Noorwegen

    8x Wat te doen in de stad Bergen, Noorwegen

    Bergen, de tweede grootste stad van Noorwegen, is een betoverend stadje omgeven door bergen en fjorden. Het staat bekend om zijn rijke geschiedenis, charmante houten huizen, en toegang tot het adembenemende Noorse landschap. Of je nu een natuurfan, cultuurliefhebber of een reiziger bent die op zoek is naar een unieke ervaring, Bergen heeft voor ieder wat wils. Hier zijn enkele tips om je reis naar Bergen onvergetelijk te maken!

    1. Verken Bryggen, het historische hart van de stad

    Bryggen, de iconische oude havenwijk van Bergen, is zonder twijfel één van de meest historische en sfeervolle plekken in Noorwegen. Dit kleurrijke deel van de stad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en biedt een fascinerende inkijk in de rijke geschiedenis van Bergen als een belangrijk handelscentrum tijdens de Hanzeperiode. Verken de smalle steegjes, waar je ambachtelijke winkeltjes en gezellige cafés vindt, en dompel je onder in de historische sfeer van dit deel van de stad.

    Een hoogtepunt van Bryggen is het Hanseatische Museum, gevestigd in een van de oude pakhuizen. Hier leer je alles over de invloed van de Duitse kooplieden die tijdens de Hanzeperiode de handel in Bergen beheersten. Het museum toont hoe de kooplieden leefden en werkten, met originele interieurs die je terug in de tijd voeren. Na je bezoek aan het museum kun je verder naar de Schøtstuene, het sociale en juridische centrum van de Hanzekooplieden, waar je meer te weten komt over hun dagelijkse leven en handelsnetwerk.

    de historische huizen van bryggen aan de haven in noorwegen

    2. Bezoek de Floibanen en geniet van het uitzicht

    Voor een adembenemend uitzicht over de stad neem je de Fløibanen, een populaire kabeltrein die je in slechts enkele minuten naar de top van de Fløyen-berg brengt. De rit mag dan kort zijn, maar het uitzicht dat je bovenop te wachten staat, is fenomenaal! Vanaf de top kijk je uit over Bergen, met zijn kleurrijke huizen, glinsterende fjorden en de omringende bergen en eilanden die de stad omarmen.

    Boven op de Fløyen zijn er talloze activiteiten te beleven. Voor de actieve reiziger zijn er verschillende goed gemarkeerde wandelroutes die je dieper het Noorse landschap in leiden. Één van de populairste wandelingen is de tocht naar de top van de Ulriken-berg, die je langs ruige natuur, bossen en meren voert. Ook zijn er kortere routes geschikt voor gezinnen en minder ervaren wandelaars. Een ander leuk aspect van Fløyen is de kudde geiten die hier vaak rondloopt. Deze tamme geiten, ook wel bekend als de “Fløyengeitene,” zijn vriendelijk en populair bij zowel kinderen als volwassenen. Ze vormen een uniek en charmant onderdeel van de ervaring op Fløyen. Je kunt ze tegenkomen terwijl je wandelt of geniet van het uitzicht.

    3. Ga op ontdekkingstocht in de fjorden

    Bergen staat bekend als de toegangspoort tot de Noorse fjorden. Maak gebruik van je bezoek aan de stad om een fjordentocht te maken. Vanuit de haven van Bergen vertrekken dagelijks boottochten naar onder andere de Sognefjord en de Hardangerfjord. Deze tochten brengen je langs indrukwekkende watervallen, smalle inhammen en idyllische dorpjes. De natuurpracht van Noorwegen ervaar je hier in volle glorie.

    links het sognefjord en rechts hardangerfjord in noorwegen

    4. Bezoek het Bergen Kunstmuseum

    Voor kunstliefhebbers is het Bergen Kunstmuseum (KODE) een absolute aanrader. Dit museum bestaat uit vier verschillende gebouwen en herbergt een van de grootste kunstcollecties van Scandinavië. Van klassieke werken van Noorse schilders zoals Edvard Munch tot moderne kunst en design, hier kun je je urenlang onderdompelen in de wereld van de kunst.

    5. Ontdek de lokale keuken op de vismarkt

    De Vismarkt van Bergen, centraal gelegen aan de waterkant, is dé plek om de rijke Noorse keuken te ontdekken. Hier vind je een breed scala aan verse zeevruchten zoals zalm, koningskrab, kreeft, mosselen en oesters, direct uit de fjorden en de Noordzee. Naast het kopen van verse vis, kun je bij verschillende kraampjes ook kant-en-klare gerechten proeven, zoals gebakken kabeljauw en gegrilde kreeft.

    Een must-try is de traditionele Noorse vissoep (fiskesuppe), een romige soep met verse vis, groenten en aardappelen. Naast vis vind je er ook andere lokale lekkernijen, zoals rendierworst en elandsalami. De levendige sfeer en het aanbod van verse producten maken de Vismarkt een onmisbare stop tijdens je bezoek aan Bergen.

    verschillende soorten vis en schaaldieren op de markt

    6. Verken de Bergenhus Vesting

    De Bergenhus Vesting, één van de oudste en best bewaarde kastelen van Noorwegen, ligt aan de haven en biedt een fascinerend kijkje in de middeleeuwse geschiedenis van Bergen. Dit imposante fort dateert uit de 13e eeuw en speelde een cruciale rol in de verdediging van de stad.

    Bezoekers kunnen de indrukwekkende Håkonshallen, een koninklijke feestzaal, en de Rosenkrantztoren, een verdedigingswerk en residentie, verkennen. Daarnaast biedt het museum op het terrein inzicht in de militaire geschiedenis van Noorwegen, van de middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog. Na een culturele duik in het verleden kun je ontspannen in de prachtige tuinen rondom het fort, met uitzicht op de haven en de fjorden. Bergenhus Vesting is een must-see voor iedereen die de rijke geschiedenis van Bergen wil ervaren.

    7. Verken de nabijgelegen bergen

    Bergen is omringd door zeven prachtige bergen, met Fløyen en Ulriken als de meest populaire bestemmingen. Ulriken, de hoogste van de bergen met 643 meter, biedt avontuurlijke reizigers de kans om te wandelen of de Ulriken-kabelbaan te nemen voor een spectaculair uitzicht over de stad en de fjorden.

    Voor degenen die op zoek zijn naar een uitdaging is de schilderachtige Vidden-route een aanrader. Deze bergwandeling verbindt Fløyen en Ulriken en leidt je door weidse landschappen en adembenemende natuur. Of je nu wilt wandelen of gewoon wilt genieten van het uitzicht, Bergen's bergen zijn een must-visit voor elke natuurliefhebber.

    8. Maak een wandeling door de wijk Nordnes

    Nordnes is een schilderachtige wijk die uitsteekt in de fjord. Deze buurt staat bekend om zijn smalle straatjes, kleurrijke houten huizen en charmante sfeer. Een wandeling door Nordnes brengt je langs lokale cafés, kleine parken en biedt een prachtig uitzicht over de fjord. Het Nordnes Park is een fijne plek om te ontspannen, en vanaf de kade zie je vaak grote cruiseschepen de haven binnenvaren.

    nordness buurt in noorwegen met witte huizen

    Bergen is een charmante stad die bezoekers weet te betoveren met zijn mix van natuur, cultuur en geschiedenis. Of je nu de fjorden gaat verkennen, je laat inspireren door kunst, of simpelweg geniet van een koffie aan de haven, Bergen biedt een onvergetelijke reiservaring. Tweak je eigen unieke Noorwegen rondreis in onze planner en wie weet loop jij hier binnenkort rond. Extra tip: vergeet niet goede regenkleding mee te nemen, want Bergen staat bekend als één van de regenachtigste steden in Europa.