Foto hardanger regio

De leukste activiteiten in de Hardanger regio

    De leukste activiteiten in de Hardanger regio

    De Hardanger regio ligt 2 uur rijden af van Bergen en is misschien wel een van de leukste regio's in Noorwegen om te bezoeken. Onderdeel van dit gebied zijn onder andere het prachtige Hardangervidda national park, de indrukwekkende Trolltunga, het Hardangerfjord, verschillende gletsjers en een aantal enorm leuke dorpjes. In deze blog leggen wij jou uit wat volgens ons de 5 absolute hoogtepunten zijn van deze regio die je niet mag misschien tijdens je bezoek.

    Highlight 1: Kinsarvik watervallen hike

    We beginnen deze lijst met niet de bekendste activiteit, maar zeker één van de meer bijzondere dingen in deze regio, de Kinsarvik watervallen hike. Deze hike brengt je in 5 km, 700-meter omhoog het Hardangervidda National Park in. Je begint je tocht bij de Tveitafossen, de eerste waterval van je hike, deze ligt ongeveer naast de parkeerplaats en is vrij goed bereikbaar voor iedereen. Vanaf daar kan je achter een elektriciteitshuisje een pad omhoog volgen, langs een grote pijpleiding. Het pad begint erg stijl omhoog, maar zal na een tijdje iets meer afvlakken tot een bospad wat je goed te belopen is. De tweede waterval die je tegenkomt is de Nyastolfossen, deze waterval staat in de top 100 van mooiste watervallen ter wereld en is echt schitterend. Als je je weg vervolgt kom je na een uurtje uit bij de Nykkjosoyfossen, deze waterval ligt naast een groot grasveld waar je leuk kan picknicken en er is een huisje met een wc. Na je pauze vervolg je je weg naar de laatste waterval van de hike, de Sotefossen, inmiddels zit je boven de bomengrens en loop je vooral op kale rotsen. De laatste waterval ligt op een groot bergplateau bijna op de top van de berg, het is een echte prestatie om deze waterval te halen.

    De volledige hike tot waterval vier is ongeveer 5km en dan nog 5km terug. In totaal doe je ongeveer 6 uur over de volledige tocht. De hike is erg zwaar ga dus goed voorbereid op pad en houd er rekening mee dat als het heeft geregend een aantal plekken erg glad kunnen worden, vooral het stuk tussen waterval 3 en 4 waar je over kale rotsen loopt.

    Kinsarvik watervallen

    Highlight 2: Buarbreen gletsjer

    De Buarbreen gletsjer is een must see voor elke natuurliefhebber die de Hardanger regio bezoekt. Deze uitloper van de Folgefonn gletsjer biedt een unieke kans om een enorm indrukwekkende gletsjer van heel dichtbij te ervaren. Jouw avontuur begint op de Buer parkeerplaats ongeveer 15 minuten van Odda gelegen. Vanaf hier begint de hike richting de gletsjer hut, vanaf waar je echt de gletsjer op gaat. Het pad naar de gletsjer toe is al prachtig je volgt een stroompje van gletsjer water die langs verschillende afgelegen bruggetjes, prachtige paden en watervalletjes brengt. Aangekomen bij de gletsjer hut maak je kennis met je guide die je uiteindelijk mee de gletsjer op neemt, uiteraard krijg je daar de juiste spullen voor een uitgebreide uitleg. De hike over de gletsjer zelf is enorm indrukwekkend en zeker eentje om nooit meer te vergeten!

    Noorwegen Burbuan gletsjer

    Highlight 3: Trolltunga

    Misschien wel het meest bekende hoogtepunt uit de Hardanger regio is Trolltunga. Deze iconische rotsformatie steek boven het Ringedalsvatnet uit en trekt per jaar duizenden avonturiers. De hike naar de top is zwaar, maar een onvergetelijke ervaring je wandelt door adembenemend landschappen, indrukwekkende bergtoppen en langs prachtige rotswanden. Afhankelijk van je startpunt is de totale hike ongeveer 14 tot 28 km lang en heb je een volledige dag nodig om dit wonder te bezoeken.

    Van plan om Trolltunga te beklimmen? Lees dan onze blog over onze 5 tips voor jouw hike naar Trolltunga. Zo ga je in ieder geval goed voorbereid op pad.

    Trolltunga in de ochtend

    Highlight 4: Hardangerfjord

    Het Hardangerfjord is één van de langste en diepste fjorden van Noorwegen en wordt daarnaast gezien als één van de meest indrukwekkende door de omgeving waarin deze ligt. het Fjord word omringd door steile bergen, gletsjers, prachtige fruitplantages en indrukwekkende watervallen. De regio is het mooiste in de lente alle fruitplantages staan dan in bloei wat een prachtig beeld geeft, daarnaast is de zomer het meest aangenaam om het fjord te bezoeken.

    Om de schoonheid van het fjord echt goed te zien kun je een boottocht over het fjord maken, dit kan per cruise, speedboot of Kajak. Het water van het Hardangerfjord is vrij rustig en daarom zouden wij zeker het huren van een Kajak aanraden, dit geeft een stuk meer vrijheid en laat je het fjord echt op een hele andere manier zien.

    Hardangerfjord op 2 fotos

    Highlight 5: Roldal

    Roldal is een klein dorpje gelegen aan de oevers van het Hardangerfjord. Het pittoreske dorpje ligt in prachtige natuur en staat daarnaast vooral bekend om het hebben van een van de best bewaarde staafkerken in Noorwegen.

    De houten kerk werd rond het jaar 1250 gebouwd en is daarmee een van de oudste kerken van Noorwegen, de kerk is een belangrijk onderdeel van de Noorse geschiedenis en is daarmee zeker een bezoekje waard. Na het binnenstappen van de kerk waan je je echt eventjes terug in de middeleeuwen, de binnenkant van de kerk is nog grotendeels zoals het bijna 800 jaar geleden ook was. De kerk is het hele jaar te bezoeken en volgens ons een perfecte afwisseling voor jouw avontuur in Noorwegen.

    Roldal church

    Ben jij enthousiast geworden van wat er allemaal te doen is in de Hardanger regio? Neem dan een kijkje bij onze Noorwegen reisroutes, bijna al onze reizen komen langs deze indrukwekkende regio.