Giantische preikestolen kliff die uitkijkt over het blauwe fjord

Tips voor de ultieme hike naar Preikestolen in Noorwegen

    Tips voor de ultieme hike naar Preikestolen in Noorwegen

    Preikestolen, ook wel bekend als de Preekstoel, is een van de meest iconische wandelbestemmingen in Noorwegen. Deze indrukwekkende rotsformatie torent 604 meter boven de Lysefjord uit en biedt adembenemende uitzichten die elke wandelaar niet snel zal vergeten. Of je nu een ervaren hiker bent of een beginner, met de juiste voorbereiding en mindset kan iedereen deze tocht volbrengen. Hier zijn enkele essentiële tips om jouw hike naar Preikestolen een onvergetelijke ervaring te maken!

    1. Kies de juiste tijd om te gaan

    De beste periode om naar Preikestolen te hiken is van april tot en met oktober. Tijdens deze maanden zijn de weersomstandigheden gunstiger, en is het pad vrij van sneeuw en ijs. In de zomermaanden (juli en augustus) kan het echter druk zijn, dus als je de menigte wilt vermijden, probeer dan in het vroege voorjaar of het late najaar te gaan. Start ook vroeg in de ochtend of later in de middag om de grootste drukte te ontlopen.

    2. Goede timing voor een parkeerplek

    De belangrijkste parkeerplaats voor de hike naar Preikestolen bevindt zich bij Preikestolen Fjellstue. Deze parkeerplaats ligt direct aan het begin van het wandelpad en is gemakkelijk te bereiken vanaf de nabijgelegen steden Stavanger en Jørpeland. Volg de borden “Preikestolen” vanaf de E39 of Rv13. In de zomermaanden kan het erg druk zijn, vooral tussen 10.00 en 14.00 uur. Als je vroeg komt, heb je meer kans op een goede parkeerplek en kun je de grootste drukte op het pad vermijden. Probeer vóór 8.00 uur aan te komen, of na 16.00 uur als je een avondwandeling wilt maken.

    Extra tip: In de zomermaanden kan het erg druk zijn, vooral tussen 10.00 en 14.00 uur. Als je vroeg komt, heb je meer kans op een goede parkeerplek en kun je de grootste drukte op het pad vermijden. Probeer vóór 8.00 uur aan te komen, of na 16.00 uur als je een avondwandeling wilt maken.

    Keep in mind: Parkeer altijd in de aangewezen vakken en volg de instructies van het personeel op. Illegaal parkeren langs de weg of op niet-aangewezen plekken wordt streng gecontroleerd en kan resulteren in boetes of zelfs het wegslepen van je auto. Zorg ervoor dat je geen waardevolle spullen zichtbaar achterlaat in je auto.

    Hiker opweg naar Preikestolen met uitzicht op de vallei

    3. Bereid je voor op de weersomstandigheden

    Het weer in Noorwegen kan snel omslaan, zelfs in de zomer. Zorg ervoor dat je meerdere lagen kleding meeneemt, waaronder een waterdichte jas. Goede wandelschoenen met grip zijn een must, omdat het pad soms modderig en glad kan zijn. Vergeet niet om een muts, handschoenen en zonnebrandcrème mee te nemen. Het weer kan variëren van zon en warmte tot regen en wind, zelfs binnen een paar uur.

    4. Neem genoeg water en snacks mee

    De wandeling naar Preikestolen is ongeveer 8 kilometer heen en terug, en hoewel dit misschien niet zo ver lijkt, kan het terrein uitdagend zijn. Neem voldoende water mee, vooral op warme dagen, en vergeet niet om snacks zoals noten, fruit en energierepen in te pakken. Een goede lunchpauze met uitzicht op de Lysefjord is een geweldige manier om energie op te doen voor de terugweg.

    5. Maak gebruik van de faciliteiten bij het startpunt

    Bij het startpunt van de hike vind je een informatiecentrum, toiletten en een café. Zorg ervoor dat je voor vertrek gebruikmaakt van deze faciliteiten, want onderweg zijn er geen toiletten. Het café is ook een goede plek om een koffie of een snack te pakken voor je begint aan de wandeling.

    collage hike naar preikestolen en de uitzichten onderweg

    6. Volg het gemarkeerde pad en plan voldoende tijd in

    De route naar Preikestolen is goed gemarkeerd met rode T’s en bordjes. Blijf op het pad om zowel jezelf als de natuur te beschermen. Er zijn enkele rotsachtige en steile delen, dus neem de tijd en wees voorzichtig, vooral als het nat is. Laat je niet verleiden om af te wijken van het pad voor een 'kortere' route; het kan gevaarlijk zijn en het risico op uitglijden of vallen vergroten.

    Hoewel de wandeling gemiddeld vier tot vijf uur in beslag neemt (inclusief pauzes), is het verstandig om ruim de tijd te nemen om van de omgeving te genieten. Plan minimaal zes uur in voor de gehele hike, zodat je niet gehaast hoeft te zijn. Dit geeft je ook de tijd om rustig van het uitzicht te genieten en veel foto's te maken.

    7. Veiligheid boven alles of overweeg een gids

    Preikestolen biedt één van de meest spectaculaire uitzichten in Noorwegen, maar er zijn geen relingen aan de rand van de klif. Wees dus extra voorzichtig bij het benaderen van de rand en let goed op kinderen en huisdieren. Er zijn elk jaar ongelukken doordat mensen te dicht bij de rand komen voor de perfecte foto. Houd altijd een veilige afstand en luister naar je eigen grenzen.

    Als je je onzeker voelt over de hike of gewoon meer wilt leren over de omgeving, overweeg dan om een gids in te huren of deel te nemen aan een georganiseerde tour. Gidsen kunnen je meer vertellen over de flora, fauna en geschiedenis van het gebied, en je krijgt mogelijk toegang tot minder bekende paden en uitkijkpunten.

    collage uitzicht preikestolen van boven en vanaf de zijkant

    8. Respecteer de natuur en geniet!

    Noorwegen staat bekend om zijn ongerepte natuur, en het is belangrijk om deze te respecteren. Laat geen afval achter, blijf op de gemarkeerde paden en verstoor de flora en fauna niet. Wat je meeneemt, neem je ook weer mee terug.

    Het allerbelangrijkste is om te genieten van deze unieke ervaring. Of het nu gaat om het overweldigende uitzicht vanaf de top, de serene natuur om je heen of gewoon het gevoel van voldoening als je de top hebt bereikt – neem de tijd om stil te staan bij de schoonheid van Preikestolen en laat de drukte van het dagelijks leven even los.

    Een hike naar Preikestolen is een avontuur dat je niet snel zult vergeten. Met de juiste voorbereiding en mindset kun je optimaal genieten van deze prachtige plek in Noorwegen. Tweak jouw eigen unieke reis naar Noorwegen in onze Footprint-Planner en dan wensen we je veel wandelplezier en veilige reis!