Wie zijn wij?

Footprint Travel is opgezet door 2 ervaren reizigers: Ferry Bounin en Paulien van der Geest. In de loop van de jaren ontwikkelden we door al onze ervaringen een eigen visie op reizen. In 6 punten leggen we uit waarom onze reizen anders zijn, wat onze visie is, en hoe we die ‘handen en voeten’ geven. Inmiddels is ons team uitgebreid met andere reisfanaten. Hieronder kun je wat meer over ons lezen.
 


Ferry Bounin

Ferry Bounin“Mijn naam is Ferry Bounin (1977) en ik ben cultureel antropoloog (Universiteit Utrecht). Vanaf 1995 reis ik vrijwel continu over de wereld, en het mag een wonder heten dat ik de tijd heb kunnen vinden een reisorganisatie op te zetten!
 
In 2003 schreef ik in eigen beheer De Backpackersgids voor Suriname, waar ik een half jaar woonde. In Namibië, zuidelijk Afrika, zette ik met een partner in 2004-2005 Treesleeper Camp op, een community-based duurzaam toerisme project t.b.v. de Bushmen. Een combinatie van toerisme en ontwikkelingswerk dus. In Nederland werkte ik een paar jaar in de ‘online marketing’. Al deze ervaringen samen, leidden logischerwijs tot het beginnen van een eigen online reisorganisatie. Door mijn ervaringen in Namibië weet ik dat toerisme -mits het goed uitgevoerd wordt- een positieve bijdrage kan leveren aan armoedebestrijding en bescherming van de natuur.
 
Mijn grote fascinatie is de geschiedenis van de voormalig Nederlandse koloniën. Vanuit mijn Indische familiegeschiedenis is er van jongs af aan een speciale fascinatie voor Indonesië. Ademloos luisterde ik naar mijn vader als hij vertelde over witte stranden en klimmen in kokosnootbomen. Misschien ben ik daardoor wel zo veel gaan reizen.”
 

Paulien van der Geest

Paulien van der Geest“Mijn naam is Paulien van der Geest (1973) en ik ben communicatiewetenschapper (Universiteit Nijmegen). Op mijn 18e vertrok ik naar India en daarna zijn de reiskriebels nooit meer weggegaan. Een jaartje sabbatical bracht me uitgebreid naar Zuid-Oost Azië, waar ik onder andere in Thailand als vrijwilliger Engelse les op een lagere school gaf. Na 11 jaar carrière als marketingmanager bij het grootste internationale tijdschriftenconcern van Nederland, besloot ik van mijn grote passie, namelijk reizen, mijn beroep te maken. Maar wel onder voorwaarde dat het iets zinnigs zou bijdragen aan de wereld en reizigers een echt alternatief zou bieden.
 
Onderweg, als we oog in oog met een orang-oetan, leeuw of olifant komen te staan, draait mijn camera overuren. Al is het de duizendste zebra, ik kan er geen genoeg van krijgen. Maar mijn grootste fascinatie zijn de mensen en de cultuur. Ik vind het boeiend dat mensen uit een andere cultuur soms een totaal andere kijk op zaken hebben. Dan schudt een Balinees zijn hoofd omdat wij in Nederland niet voor onze familie en dorpsgenoten zorgen, of word ik ontroerd door mensen in een township in Zuid-Afrika die zelf niets hebben, maar toch anderen helpen. Door de wijsheid en generositeit van mensen vraag ik me soms af wat nu het ontwikkelingsland en wat het ontwikkelde land is. Mijn missie is om mijn kennis te delen om zo mensen een onvergetelijke reis te bezorgen.
 

Obbo Spanjaard

Obbo Spanjaard"Mijn naam is Obbo Spanjaard (1963) en na mijn studie geschiedenis ging ik backpacken in zuid-oost Azië. Als reisbegeleider bij een avontuurlijke reisorganisatie heb ik meer dan 100 groepen begeleid, vooral in Indonesië, waar ik mijn hart aan verloor. Daarna heb ik als productmanager geleerd om de wensen van klanten om te zetten in concrete reizen. Omdat ik het land ook op een andere manier wilde leren kennen, heb ik er een aantal keren gewoond: op Sumatra, waar ik de scepter zwaaide over een restaurantje en op Lombok, waar ik een reisagentschap runde. Zo leerde ik Indonesië van binnenuit kennen.
 
Waarom Indonesië? Natuurlijk is het een prachtig land met een ongelooflijke variëteit aan landschappen en culturen, natuurlijk schijnt meestal de zon en is het eten verrukkelijk, maar wat Indonesië voor mij speciaal maakt zijn de mensen. ‘Een warm bad van medemenselijkheid’ heeft iemand het ooit eens genoemd en die warmte maakt voor mij elke reis naar Indonesië altijd weer onvergetelijk. Ik vind het geweldig om onze reizigers juist met de mensen kennis te laten maken, of het nu een praatje bij de lokale warung is, een visite op de koffie in de kampong, of de vele lachende, vriendelijke gezichten tijdens een wandeling door de rijstvelden."
 

Denise Roze

Denise Rose"Ik ben Denise Roze (1983), jurist en onderwijskundige. Tijdens mijn rechtenstudie kreeg ik de behoefte om naast boekenkennis ook levenskennis op te doen - op reis! Zuid-Amerika werd de eerste bestemming, waar ik mijn hart aan het reizen en mijn man verpandde. Inmiddels heb ik alle continenten bezocht (ja, inclusief Antarctica) en woon ik sinds 2013 in Saigon, Vietnam. Het is een land vol tegenstellingen en verrassingen, met zeer inventieve, gedreven bewoners. We reizen zo vaak we kunnen naar de landen in de buurt, zoals Cambodja, Thailand en Indonesië. Zo dichtbij en toch een wereld van verschil.
 
Ik vind de wereld het ontdekken waard en in een andere cultuur wonen was voor mij de ultieme stap naar wereldburgerschap. Op reis uit mijn comfort zone stappen vind ik het moeilijkste en tegelijk het leukste om te doen; het levert onvergetelijke ontmoetingen en vriendschappen op. De ‘reislessen’ hebben geleid tot twee carrièreswitches, en nu komen reislessen en werkervaring samen in mijn rol bij Footprint Travel: reizen naar Indochina organiseren. Met respect voor natuur en mens. Want alleen dan kan iedereen van deze planeet genieten."
 

Karin Neijenhuis

Karin Neijenhuis"Mijn naam is Karin Neijenhuis (1965), andragoge en islamologe. Ik ben een reisfanaat geworden door de stripboeken van Kuifje. Ik las ze als kind en dacht: 'Dat wil ik in het echt zien en ervaren.' Inmiddels heb ik veel zelfstandig gereisd en ben ik ook al 15 jaar werkzaam als reisbegeleider in landen in het Midden-Oosten en Azië.
 
Toen ik eenmaal in Indonesië geweest was, wilde ik steeds weer terug en ik ben er nog lang niet uitgekeken. Indonesië heeft zoveel te bieden! Ik houd van slenteren over de lokale pasar (markt) en dan een babbeltje te maken met de verkopers of aanschuiven op een bankje van een kaki lima, de vijf-potige eetstalletjes en te genieten van een eenvoudig, maar altijd zeer smakelijk gerecht. Ik geniet enorm van wandelen langs de rijstvelden bij Kalibaru en de geuren van de rijst op snuiven, of duiken bij Menjangan en Amed en ik blijf me verwonderen over het adembenemende onderwaterleven. 'Mijn' Indonesië wil ik heel graag op een duurzame manier delen met onze reizigers."
 

Sanne Wolters

Sanne Wolters"Mijn naam is Sanne Wolters (1976). Ik kom sinds jaren in Zuid-Afrika en heb inmiddels een goed beeld van de cultuur, achtergrond en diversiteit van de bevolking. In navolging van mijn familie heb ik in 2014 de grote stap naar het prachtige Zuid-Afrika genomen. In eerste instantie heb ik de wijnlanden ontdekt, Stellenbosch en Paarl, waar mijn ouders een druiven- en citrusfarm hebben. Natuurlijk volgde ik hier zelf ook een wijncursus! Nu woon en werk ik in Kaapstad.
 
Wat mij in het bijzonder aanspreekt aan het land, is de verscheidenheid van de natuur. De overweldigende bergen, de oceanen, de uitgestrekte vlaktes van 'De Karoo', de druivenvelden en wijndomeinen, de wildparken en niet te vergeten de strakblauwe lucht, maken zeer grote indruk op mij.
 
De ongereptheid van de natuur zie je volop terug in de wijze waarop men leeft. De tegenstrijdigheden en ontwikkeling daarin, maar ook de openheid van de bevolking, maken Zuid-Afrika tot een puur land. Een fantastische ervaring om dit van zo dichtbij te mogen meemaken. Gelukkig dat ik een steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van Zuid-Afrika. Dit doe ik door mij met veel plezier in te zetten voor een reisorganisatie die een ecologische en duurzame werkwijze nastreeft!"
 

Kieke van Maarschalkerwaart

Kieke van Maarschalkerwaart"Mijn naam is Kieke van Maarschalkerwaart (1979) en ik heb de sportacademie (ALO) gedaan. Als kind wilde ik al ontdekkingsreiziger worden en werd ik altijd naar het onbekende avontuur getrokken. Vooral wildlife groot of klein trok mijn aandacht. Mijn ontdekkingsreizen begonnen met: insectensafari in de struiken achter ons huis, wildwater avontuur in de rubberopblaasboot in de gracht en spannende survivals in zelfgemaakte boomhutten.
 
Als reisbegeleidster begeleidde ik vooral de avontuurlijke kampeer- en wildlifereizen en stal het prachtige Afrika mijn hart. Je bent altijd welkom, wordt ontvangen met de grootste glimlach en aan wildlife geen gebrek. Zo nu en dan doe ik vrijwillerswerk voor Edukans, Punta Norte Orca research, Children's fund of Malawi. Al mijn reizen staan in het teken van wildlife observeren en fotograferen met als hoogtepunt een wereldreis van een jaar afgestemd op allerlei wildlife events. Inmiddels is het reizen flink uit de hand gelopen en bevind mijn baan zich om de aarde en werd het tijd om de verschillende vakgebieden reizen, fotograferen (boven en onder water), wildlife, avontuur en creativiteit met elkaar te combineren en dat kan bij Footprint Travel!"
 

Tania van Velthuizen 

Tania van Velthuizen"Mijn naam is Tania van Velthuizen (1972). Ik heb Surinaams Recht gestudeerd in Suriname met als specialisatie; Rechten op de grond van de Inheemsen en afstammelingen van de Marrons (mensenrechten). In de loop der jaren heb ik over dit onderwerp verschillende boeken en artikelen geschreven en lezingen verzorgd in Suriname, Nederland en Frans-Guyana.
 
Ik ben geboren en getogen in Suriname en op mijn vijfendertigste naar Europa verhuisd. Ik vind het nog steeds geweldig om ieder jaar terug te gaan naar Suriname en daar het binnenland in te trekken. Vooral aan het marrondorpje Semoisi aan de Boven Suriname rivier heb ik mijn hart verpand. De mensen in het binnenland zijn zo ontzettend vriendelijk! Bijzonder is dat je hier echt in het dorp slaapt en met handen en voeten een praatje maakt met de Saramaccaners. Hand in hand met de lokale kinderen slenter je door het dorp om een kijkje te nemen in het dagelijks leven. Het is mijn tweede thuis geworden.
 
Ik ben trots op mijn land en wil heel graag aan reizigers laten zien hoe mooi Suriname is. Hoe avontuurlijk is het, om met een klein vliegtuigje over de Amazone te vliegen en daar een paar dagen in een jungle lodge te verblijven? Vanuit 'mijn' stad, Paramaribo, kun je talloze uitstapjes maken bijvoorbeeld naar de oude suiker- en koffieplantages of je kunt dolfijnen en schildpadden gaan spotten. Of hiken in de Amazone jungle, onder een waterval staan, nachtdieren spotten, bergen beklimmen en hengelen op het meer.
 
Suriname is een smeltkroes van culturen, dé Surinaamse cultuur bestaat niet! Je kunt er onder andere Hindoestaans, Indonesisch, Creools, Braziliaans of Chinees eten: het is allemaal Surinaams! Het eten is al net zo gevarieerd als Suriname zelf. Ik nodig je graag uit om van Suriname te komen proeven!"
 

Linda Bezemer 

Linda BezemerLinda Bezemer (1970) studeerde management toerisme aan de NHTV (Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer) in Breda. Na haar studie ging ze 10 maanden op reis naar Zuid-Amerika, waarna ze nog 6 maanden in Ecuador woonde. Vrij snel erna ging ze als reisbegeleidster aan de slag, en sindsdien is ze liefst zo vaak mogelijk op reis.
 
Als reisbegeleidster heb ik vele groepen begeleid in Zuid-Amerika en Azië. Ik vind het geweldig om met een groep mensen rond te reizen en mijn enthousiasme voor het land, de bezienswaardigheden en de bevolking op hen over te brengen. Daarnaast reis ik ook zelf graag de wereld rond. Er is zo ontzettend veel te zien op deze wereld, en zo veel te leren van andere culturen dan de onze. Ik ben mijn hele leven al werkzaam in het toerisme, zowel als reisbegeleidster als op kantoor van een reisorganisatie. Ook heb ik 4 jaar in Nepal gewoond waar ik werkte voor een toerisme project om extra inkomen en werkgelegenheid te brengen aan mensen in afgelegen berggebieden. Ik vind het erg leuk om voor een kleinschalige reisorganisatie als Footprint Travel te werken en mensen te helpen bij het samenstellen van een reis die volledig is afgestemd op hun wensen.
 
Mijn gouden tip voor reizigers: zet op je  mobiel wat foto’s van je huis en je omgeving, en van mensen die je dierbaar zijn. Dit kan erg leuke gesprekken opleveren met je gids of gastheer of gastvrouw!

Auteurs van Reisgids Indonesië - oorlogsplekken 1942–1949

 
Reisgids IndonesieIn opdracht van het Ministerie van VWS schreven Ferry en Paulien de historische Reisgids Indonesië – Oorlogsplekken 1942-1949 (mei 2010, Uitgeverij Open Kaart). Tijdens het onderzoek voor deze reisgids bezochten wij de meeste voormalige interneringskampen, alle erevelden, en vele gebouwen en andere plekken die een belangrijke rol speelden in de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Onafhankelijkheidsstrijd (Bersiap).
 
Bestel de gids! Of bekijk eerst een uittreksel.