Uitzicht op Monsaraz in de regio Alentejo, Portugal

Praktische informatie Portugal

Goed voorbereid op reis naar het verrassende Portugal

Praktische Informatie Portugal

Valuta & Visum

Voor je reis naar Portugal heb je als Nederlandse burger geen visum nodig. Portugal maakt deel uit van de Schengenzone, waardoor je met een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart vrij kunt reizen binnen deze zone. In Portugal wordt betaald met de euro (EUR). Geldautomaten zijn ook overal beschikbaar en accepteren over het algemeen alle bankpassen en creditcards. Het is niet overal mogelijk om te pinnen, dus zorg dat je altijd contant geld bij de hand hebt. Ook is het meenemen van een creditcard handig, bijvoorbeeld voor het betalen van de borg van de auto.

Zorg er dus voor dat je een geldig paspoort of identiteitskaart mee op reis neemt en dat je wat contant geld op zak hebt. Op deze manier kun je zorgeloos genieten van je reis naar Portugal!

Vervoer

Portugal biedt diverse transportopties, maar een huurauto staat bovenaan het lijstje van gemak. Het huren van een auto is over het algemeen betaalbaar en het snelst om van de ene naar de andere bestemming te reizen. Met een uitgebreid wegennet en goed onderhouden snelwegen is het eenvoudig om van plek naar plek te rijden. Zorg ervoor dat de bestuurder minstens één jaar in het bezit is van een geldig rijbewijs; voor bestuurders jonger dan 25 jaar geldt vaak een extra toeslag.

Tijdens je roadtrip is het verstandig om GPS-navigatiesystemen of mobiele apps zoals Google Maps te gebruiken om je route gemakkelijk te plannen en te volgen. Het is daarnaast slim om offline kaarten te downloaden voor het geval je onderweg geen internetverbinding hebt.

Houd er rekening mee dat verkeersregels kunnen verschillen van die in Nederland, dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale regelgeving voordat je de weg op gaat. Bereid je voor op tolwegen en zorg ervoor dat je een creditcard bij de hand hebt om tol te betalen.

Het openbaar vervoer in Portugal is goed geregeld. Treinverbindingen lopen door het hele land en bussen rijden naar de kleinste dorpjes. Kaartjes voor het openbaar vervoer kan je zowel online als fysiek kopen. In Lissabon en Porto rijden er ook veel metro’s, dit is de makkelijkste manier om rond te reizen in deze steden.

Handige weetjes

In Portugal is het geven van een fooi niet verplicht, maar wordt het wel gezien als een blijk van de waardering voor de service met name in restaurants. Als je een fooi wilt geven is 5-10% van de totale rekening wat je kan aanhouden. Reserveer ook van tevoren bij een restaurant als je wilt gaan eten, voornamelijk in de drukke zomermaanden zit het snel vol.

Ondanks wat vele mensen denken ligt de oorsprong van de siësta in Portugal. Houd er rekening mee dat veel winkels en sommige restaurants tussen 12:00 en 15:00 uur gesloten kunnen zijn voor de siësta, vooral in kleinere steden en dorpen. Denk hier dus aan als je een dagje weg plant.

Toerisme is erg belangrijk in Portugal waardoor de meeste Portugezen vloeiend Engels spreken. Voornamelijk in de grote steden hoef je je geen zorgen te maken over een taalbarrière. Portugezen zijn over het algemeen erg open en vriendelijke mensen en vinden het daarom ook niet erg om Engels te spreken met toeristen.

Het is over het algemeen veilig om het kraanwater in Portugal is te drinken, maar door de smaak drinken de meeste mensen liever uit flessen water

Klimaat en beste reistijd

De beste reistijd om Portugal te bezoeken is meestal tussen mei en oktober. Er zijn in die maanden veel zonuren. Het is aan te raden juli en augustus te vermijden als je de grote stroom aan toeristen wilt ontwijken. Neem wel een trui of vest mee in de zomer, want door de hoogteverschillen kan het nog weleens fris zijn.

Er valt in de zomermaanden weinig neerslag in Portugal. In de periodes daaromheen kan het daarentegen in bepaalde delen van het land flink regenen. Het wordt in Portugal meestal niet heel heet, maar in de maanden juli en augustus kan het in het binnenland en in het oosten van de Algarve wel 35-40 graden worden.

 Langs de kust zijn er erg milde winters zonder sneeuw en met aangename temperaturen. Verder naar het noorden en het binnenland kan er wel sneeuw vallen en wordt het een stuk kouder. In de periode oktober tot april valt er redelijk veel regen, voornamelijk in de bergen.