Uitzicht op het Glennfinnanviaduct met een stoomlocomotief

Praktische informatie Schotland

Goed voorbereid op reis naar adembenemend Schotland

Praktische Informatie Schotland

Valuta & Visum

Voor je reis naar Schotland heb je geen visum nodig. Wél moet je een geldig paspoort hebben om het land in te komen. Met een identiteitskaart kom je het land niet meer in.  

In Schotland wordt betaald met de Britse ponden (GBP). Je kan overal in Schotland pinnen, maar je kan voor vertrek al wat Britse ponden halen. Als je in Schotland geld wilt pinnen kan je dit het beste doen in de grote steden bij een bank. Neem altijd een creditcard mee, voor als je andere bankpas niet wordt geaccepteerd. Probeer niet telkens kleine pinbetalingen te doen er komt vaak een kleine toeslag bij kijken. 

Zorg dus voor een geldig paspoort en wat contant geld. Zo kan je zorgeloos genieten van jouw avontuur in Schotland! 

Vervoer

In Schotland kan je op verschillende manieren je door het land verplaatsen, maar een huurauto is wel het makkelijkst. Het huren van een auto is betaalbaar en is vaak de snelste optie om je te verplaatsen in het land. Dit geeft je een hoop vrijheid tijdens je rondreis. Zorg er wel voor dat de bestuurder minimaal één jaar een rijbewijs heeft. Jonger dan 25 jaar? Dan geldt er vaak een extra toeslag. 

Tijdens je rondreis is het verstandig om GPS-navigatiesystemen of mobiele apps zoals Google Maps te gebruiken om je route te plannen en te volgen. Daarnaast is het slim om kaarten te downloaden die je offline kan gebruiken, mocht je onderweg geen verbinding hebben. 

De verkeersregels kunnen anders zijn dan die in Nederland, dus zorg dat je op de hoogte bent van deze regels voordat je de weg op gaat. Vergeet niet dat je links rijdt in Schotland! 

In de grote steden kan je makkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer. Dit is hier goed geregeld. Je kan online of ter plekke een kaartje kopen.  

Handige weetjes

In Schotland is het geven van fooi niet verplicht, maar zien ze het wel als blijk van waardering als je wat fooi geeft. Als je fooi wilt geven is het netjes om tussen 5 tot 10 % van het bedrag te geven.  

Het is veilig om het kraanwater in Schotland te drinken, maar het smaakt wel anders dan wat je gewend bent. Daarom kiezen de meeste reizigers voor het water uit flessen. 

Het weer in Schotland is onvoorspelbaar. Het ene moment geniet je nog van het zonnetje en het andere moment regent en waait het hard. Zorg er daarom voor dat je altijd een jas, paraplu en muts bij je hebt. Zo ben je op alles voorbereid! 

Klimaat en beste reistijd

De beste periode om Schotland te bezoeken is tussen maart en september. In deze maanden is de temperatuur fijn en valt er minder regen.   

In de lentemaanden kan je genieten van de natuur die weer groen wordt. Er valt wel wat regen, dus neem je regenjas of paraplu voor de zekerheid mee. Als je in de lente op reis gaat naar Schotland, ontwijk je de grote toeristenstroom van juli en augustus. In de zomer komt het zonnetje meer tevoorschijn, maar vanaf september begint het weer meer te regenen 

Overzicht van het weer in Schotland. Gesorteerd op maand, minimum en maximum temperatuur en het aantal dagen dat er regen valt.