Twee boten met mensen die op een rafting excursie zijn van bovenaf. De rivier loopt in de afbeelding van beneden naar boven. Aan weerskanten een stenen oever en daarachter de bebossing.

Top 5 activiteiten in Slovenië

Top 5 Activiteiten in Slovenië

We love Slovenië! Dit prachtige land strekt zich van de zonnige kant van Europa tot aan de Alpen, en zit vol leuke activiteiten. Qua oppervlakte is het land ongeveer half zo groot als Nederland, waardoor alle activiteiten en plekken goed bereikbaar zijn met de auto. Op het gebied van natuur is het land door de Alpen, de Soča rivier en de uitgestrekte meren een rijke plaats voor hikes en sightseeing. Wat is er naast stedentrips en hiking aan activiteiten te beleven? In deze blog vind je onze 5 beste tips voor leuke activiteiten en excursies in Slovenië!

#1 Raften op de Soca Rivier

Een gezinsvriendelijke en spannende activiteit: overwin het water van de kolkende Soča rivier! Uitgerust met een helm en reddingsvest ga je onder begeleiding van een gids een spetterende tocht over het water tegemoet. Deze activiteit is een aanrader voor teambuilding of familieactiviteiten, en daarnaast ook geschikt voor beginners. Je kunt deze wildwateractiviteit vinden in Bovec, in het noordoosten van Slovenië en gelegen aan de rivier. In de lente- en herfstmaanden is het mogelijk om de hele dag te raften, omdat de waterstanden dan hoog zijn. In deze periode kun je dus ook een excursie boeken waarbij je wel 5 tot 6 uur lang kunt raften over de ongerepte rivier!

De soca rivier met een brug en hoge bergen, en rechts een groep mensen in een rafting boot door het wilde water met peddels en helmen op

#2 Ziplinen in Bovec boven de Učja rivier

Laat je meevoeren over de stalen touwen door de Sočavallei met deze snelle activiteit vol prachtig uitzicht! Slovenië ligt voor een deel in de Julische Alpen, en met deze zipline kun je daar een prachtig uitzicht over krijgen. Geniet van maar liefst 11 routes vol adrenaline en vermaak, met snelheden tot wel 60 kilometer per uur! Op sommige stukken kom je 200 meter boven de Učja rivier. De grote hoogte en snelheid zorgen voor een spannende ervaring, en door de veiligheidsriemen en gids ben je in veilige handen. Voel je vrij als een vogel in dit spectaculaire ziplinepark, dat tevens de langste van Europa is.

Een man die langs een bergwand gaat met een zipline met een helm on, en rechts een vallei in Bovec met boven groen gras en daaronder uitgesleten bergwanden

#3 Canyoning in Bled

Op deze exclusieve tour kun je de toeristische kant van Slovenië achter je laten, en genieten van een exclusieve canyoningtour voor kleine groepen. We raden je deze activiteit aan als zomerexcusie, omdat het water in de warme maanden niet zo koud aanvoelt als de rest van het jaar. Daarnaast kan het warm worden in de zomer, en is het water op deze momenten een fijne verkoeling. Dit uitstapje is een heerlijk rustige verkenning van de Sloveense natuur, gecombineerd met actieve en uitdagende inspanning. Na een wandeling naar het beginpunt van de kloof ga je, beveiligd met je helm en klimharnas, de bergmuren op. Trotseer de uiteinden van de Julische Alpen, en geniet van de stromende watervallen en de verfrissende groene omgeving!

Links een man met een helm op die aan een touw vast aan canyoning doet. Hij staat op een bergwand, en links van hem stroomt een waterval. Rechts is een canyon te zien met stromend water, en daarboven een wandelpad van hout met houten relingen.

#4 Fietsen in Piran

Er zijn veel leuke plekken om te fietsen in Slovenië. Zo kun je zelf een fietstocht plannen bij het meer van Bled, of in een van de steden. In het bijzonder raden we je aan om een dagje door Piran te fietsen. Het stadje is relatief klein, waardoor het met de fiets makkelijk in een dag te verkennen is. De stad is ingericht op fietsers, en je kunt je makkelijk door Piran bewegen op het Parenzana-fietspad. Verder kun je ook uitwijken naar de plaatsjes in de buurt, en bijvoorbeeld een rondje langs Strunjan, Izola en Koper maken. Bij je fiets krijg je ook een helm en een kaartje mee, mocht je je telefoon even zat zijn. Verder heeft Slovenië een hele korte kust, dus is het ook leuk om die in een dagje te fietsen! En vergeet niet om het beroemde Moon Bay te bezoeken.

Links Piran van bovenaf gezien met de zee om het plaatsje heen, en rechts het plein van Piran met de pastelgekleurde huizen, het betegelde plein en helder blauwe lucht

#5 Culinaire tour door Ljubljana

Wist je dat er in Slovenië verschillende lokale gerechten en culinaire hoogstandjes zijn? Het land staat vooral bekend om zijn wijnstreken, maar daarnaast zijn er ook veel lokale en regionale keukens te proeven in het land. Een stapje extra in vergelijking met het bezoeken van een lokaal restaurant! Deze tour is vooral erg leuk om te doen met een partner of beste vriend(in), maar bijvoorbeeld ook gezellig met familie of een groep vrienden. Met deze food & wine tour geniet je van 4 autochtone wijnen uit de regio, en dwaal je tussen de locaties door de straten en pleinen van het middeleeuwse en moderne Ljubljana. Je gids kan je een hoop leuke en mooie anekdotes vertellen, dus je leert ook nog van alles over de mensen, architectuur en geschiedenis van Slovenië. Laat je verwennen door alle heerlijke smaken van Ljubljana!

Links de pastelgekleurde gebouwen in Ljubljana met een kerkgebouw, een brug en een paar bomen, en links een groen beeldje tussen het klimop dat lijkt op een kruising tussen een draak en een vogel

Slovenië is een land met veel diversiteit aan activiteiten en natuur, en het is door de grootte van het land goed bereikbaar met de auto. Vanuit Ljubljana zijn de meeste toeristische hotspots zo gevonden. Kan jij ook geen genoeg krijgen van Slovenië, of wil je je laten inspireren door een van onze andere blogs? Check dan de informatiepagina, of bekijk deze blog over de meest unieke slaapplekken in het land!